Er min akne forårsaget af angst?

Published:

Akne er en almindelig hudsygdom, der rammer folk i alle aldre. Den kan variere fra mild til svær og føre til ardannelse. Selvom de præcise årsager til akne er komplicerede, har forskning vist en sammenhæng mellem akne og angst.

I denne artikel undersøger vi sammenhængen mellem akne og angst, hvordan stress påvirker akne, og hvad du kan gøre for at håndtere begge tilstande.

Er min akne forårsaget af angst?

Hvordan hænger akne og angst sammen?

Akne og angst ser ud til at have et tovejsforhold. Ikke alene kan angst forværre akne, men håndtering af akne kan også føre til øget stress og angst.

Akne kan forårsage angst

At leve med akne kan være en følelsesmæssig belastning. Aknesymptomer som røde, betændte udbrud eller mørke mærker fra tidligere udbrud kan være årsag:

 • Lavt selvværd
 • Negativt kropsbillede
 • Social isolation eller undgåelse
 • Angst for udseende

Teenagere og unge er særligt udsatte for at blive angste på grund af akne på grund af socialt pres og mobning fra jævnaldrende. Men akne kan påvirke den mentale sundhed i alle aldre.

Angst kan forværre akne

På den anden side kan højere niveauer af stress og angst udløse akneudbrud eller gøre eksisterende akne værre.

Undersøgelser viser, at mennesker med angstlidelser som generaliseret angst (GAD) er mere tilbøjelige til at døje med akne. Angst involverer både mentale og fysiske symptomer som kronisk bekymring, muskelspændinger, søvnproblemer og følelsen af at være oprevet. Disse angstsymptomer ser ud til at bidrage til akne.

Hvordan påvirker stress akne?

Din hud har et komplekst forhold til stress. Stress forårsager ændringer i hjernens kemi, som overføres til dine hudceller. Det ændrer hudens normale processer som olieproduktion og inflammation.

Her er en oversigt over, hvordan stress og angst kan anspore til akne:

 • Hormonelle forandringer - Stress øger kortisol og andre hormoner, der øger olieproduktionen og inflammation. Det giver de bedste betingelser for, at aknefremkaldende bakterier kan formere sig og tilstoppe porerne.
 • Dårlig søvn - Stress og angst forstyrrer ofte søvnen. Mangel på søvn fører til højere stresshormoner og hæmmet reparation af hudceller. Det øger inflammationen.
 • Plukning i huden - Stress eller angst kan forårsage ubevidst plukning i huden. Det kan sprede aknefremkaldende bakterier på huden og forværre udbruddene.
 • Forsinket hel ing - Stress forsinker sårhelingen ved at forringe immunresponsen og celleregenereringen. Akne-læsioner kan være længere tid om at hele.
 • Medicinbivirkninger - Nogle angstdæmpende medikamenter som kortikosteroider kan forværre akne som en bivirkning.

Selv om der er behov for mere forskning, viser beviserne tydeligt en betydelig sammenhæng mellem akne og angstniveauer. Nu vil vi undersøge, hvordan man kan håndtere begge tilstande.

Sådan reducerer du akne forårsaget af angst

Hvis angst eller kronisk stress forværrer din akne, kan et par vigtige strategier hjælpe:

1. Overvej behandling af angst

Behandling af underliggende angst kan i sig selv afhjælpe akne. Overvej psykoterapi eller rådgivning for at lære stresshåndteringsteknikker. Medicin som SSRI'er eller SNRI'er kan bruges til moderat til svær angst. Diskuter mulighederne med din læge. At reducere det generelle angstniveau kan sænke kortisol og inflammation.

2. Øv dig i afslapningsteknikker

Daglige afslapningsøvelser hjælper med at skabe modvægt til en stresset livsstil. Prøv vejrtrækning, meditation, yoga eller progressiv muskelafspænding. Brug telefonapps med påmindelser for at være konsekvent. Selv 5-10 minutter om dagen kan gøre en forskel over tid.

3. Fokus på søvnhygiejne

Gør det til en prioritet at få 7-9 timers kvalitetssøvn. Hold en fast søvnrytme, begræns eksponeringen for blåt lys om natten, skær ned på stimulerende stoffer som kaffe, og skab en afslappende rutine før sengetid. Korrekt hvile reducerer stresshormoner, der forværrer akne.

4. Indfør en regelmæssig hudplejerutine

Konsistens er nøglen, når man behandler hud med tendens til akne. Rens dagligt for at fjerne olie, døde hudceller og bakterier. Brug ikke-komedogene fugtighedscremer og solcreme for at fugte uden at tilstoppe porerne. Spotbehandl bumser for at kontrollere betændelse. Undgå at pille og poppe bumser.

5. Overvej stressbekæmpende kosttilskud

Nogle kosttilskud kan hjælpe med at sænke stressniveauet, især når de kombineres med livsstilstiltag. Prøv omega-3-fedtsyrer, D-vitamin, zink og antiinflammatoriske urter som grøn te eller gurkemeje. Spørg din hudlæge først.

Livsstilsændringer, der hjælper mod akne og angst

Suppler angstdæmpende strategier med sunde daglige vaner for at holde akne i skak:

 • Motion - Få regelmæssig konditions- og styrketræning for at reducere angst, forbedre søvnen og mindske inflammation.
 • Afbalanceret ernæring - Spis en nærende antiinflammatorisk kost med et højt indhold af antioxidanter. Begræns mælkeprodukter og sukker, som kan forværre akne. Hold dig hydreret.
 • God hygiejne - Vask dit ansigt to gange om dagen og efter træning. Gå i bad, når du har svedt. Skift sengetøj og håndklæder ofte for at holde huden ren.
 • Stresshåndtering - Tag dig tid til afslappende aktiviteter som læsning, gåture eller socialt samvær med venner. Tag små pauser under arbejdet. Sig nej til ikke-væsentlige opgaver.
 • Undgå udløsende faktorer - begræns alkohol, rygning og pilleri, som kan øge akne. Brug olieabsorberende ansigtsprodukter til træning og varmt vejr.

Hvornår skal man søge professionel hjælp?

I nogle tilfælde danner akne og angst en ond cirkel, som er svær at håndtere alene. Kontakt din praktiserende læge eller en hudlæge, hvis du oplever det:

 • Forværret akne, der ikke reagerer på håndkøbsbehandlinger
 • Øget stress, manglende motivation eller følelse af depression
 • Alvorlig angst, der forstyrrer det daglige liv
 • Isolation eller selvmordstanker relateret til din akne

Ved moderat til svær akne eller angst kan det være nødvendigt med receptpligtig medicin eller en skræddersyet behandlingsplan. Det er vigtigt at adressere begge tilstande.

Resumé

Angst og akne går ofte hånd i hånd. Stresshormoner og inflammation ser ud til at udløse og forværre akne, mens håndtering af akne kan føre til øget angst. At bryde denne cyklus kræver en mangesidet tilgang - behandling af den grundlæggende årsag til angst, aktiv håndtering af stressniveauer og en ordentlig hudplejerutine.

Det kræver tid og konsekvens at håndtere akne og angst, men hvis du tager kontrol over din mentale og hudmæssige sundhed, får du varige fordele, der rækker ud over at rense din hud. Med de rigtige strategier kan du minimere både akne og angst for altid.

Ofte stillede spørgsmål om akne og angst

Akne og angst er ofte sammenfaldende. Stress kan forværre akne, mens håndtering af akneudbrud kan øge angsten. Nedenfor finder du svar på almindelige spørgsmål om forholdet mellem akne og angst.

Hvad er sammenhængen mellem akne og angst?

Forskning viser et tovejsforhold mellem akne og angst. På den ene side fører et højere stressniveau til hormonforandringer og betændelse, som skaber et miljø, hvor akne trives. På den anden side kan det at kæmpe med akne skade selvværdet og føre til øget angst.

Kan angst forårsage akneudbrud?

Ja, angst kan direkte forværre akne. I stressede situationer producerer kroppen mere kortisol og andre hormoner, der øger olieproduktionen og betændelsen i huden. Det giver aknefremkaldende bakterier et miljø, hvor de kan formere sig og tilstoppe porerne. Høj stress forringer også immunforsvaret og forsinker helingen af akne-læsioner.

Kan akne forårsage angst?

Det er helt sikkert. At leve med akne kan påvirke selvværdet og livskvaliteten. Alvorlig akne er forbundet med højere forekomst af angst, depression, psykologisk stress og selvmordstanker, især blandt unge. Den sociale stigmatisering og de udseendemæssige effekter af akne kan bidrage til social isolation og angst.

Hvad er symptomer på angst i forbindelse med akne?

Angst for akne kan give både følelsesmæssige og fysiske symptomer, som f.eks:

 • Kronisk bekymring eller grublen over akne
 • Undgåelse af sociale situationer
 • Lavt selvværd og negativt kropsbillede
 • Hypervigilance omkring udseende
 • Muskelspændinger
 • Forstyrrelse af søvnen
 • Træthed

Hvordan kan jeg mindske angsten for min akne?

Mestringsstrategier, der hjælper med at mindske akne-relateret angst, omfatter:

 • Kognitiv adfærdsterapi (CBT) til at ændre tanker om akne
 • Afslapningsteknikker som meditation, yoga eller dyb vejrtrækning
 • Støttegrupper for at mindske isolation
 • Online-rådgivning eller terapi-apps
 • Angstmedicin, hvis det anbefales af en læge
 • Opbygning af selvværd og selvmedfølelse

Hvilke livsstilsændringer hjælper med at håndtere akne og angst?

Sunde daglige vaner til at reducere akneudbrud og angst inkluderer:

 • Konsekvent motion
 • Tilstrækkelig søvn
 • Stresshåndtering og egenomsorg
 • Afbalanceret, antiinflammatorisk kost
 • Korrekt hudhygiejne
 • Undgå at pille i bumser
 • Begrænsning af koffein, alkohol og rygning

Bør jeg gå til psykolog, hvis jeg er bange for min akne?

Søg professionel hjælp, hvis angst for akne forstyrrer din daglige funktion eller forårsager alvorlig stress. En terapeut kan give dig redskaber til at håndtere bekymringer om akne, forbedre dine mestringsevner og behandle underliggende angst eller depression. Nogle kombinerer terapi med medicin. Det anbefales også at gå til en hudlæge for at behandle akne.

Hvad skal jeg gøre, hvis min angst eller akne bliver alvorlig?

Alvorlig akne eller angst kræver professionel behandling. Tal med din læge om receptpligtige aknebehandlinger, orale antibiotika, isotretinoin eller henvisning til en hudlæge. Ved angst kan din læge ordinere medicin eller anbefale en psykiater. Tal altid med en professionel, hvis du har tanker om selvskade relateret til akne. Behandling kan hjælpe med at bryde cirklen mellem akne og angst.

Husk - du er ikke alene om at have angst for akne. Forbindelsen mellem sind og hud er reel. Med de rigtige mestringsstrategier, medicinsk behandling og støtte kan du håndtere begge tilstande.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder