Hvordan ved jeg, om min akne skyldes hormoner eller stress?

Published:

Akne er en almindelig hudsygdom, der rammer folk i alle aldre. Det kan være frustrerende at prøve at finde ud af, hvad der forårsager dine udbrud. To af de mest almindelige syndere bag akne er hormoner og stress. Men hvordan kan du vide, om din akne er hormonel eller stressrelateret? Her er, hvad du har brug for at vide.

Hvordan ved jeg, om min akne skyldes hormoner eller stress?

Hvad forårsager akne?

Før vi dykker ned i hormonel akne og stress-akne, så lad os se på, hvad der forårsager akne generelt. Akne opstår, når hårsækkene bliver tilstoppet af overskydende olie og døde hudceller. Det gør det muligt for bakterier at ophobe sig inde i hårsækken, hvilket fører til betændelse og udbrud.

De vigtigste faktorer, der bidrager til akne, omfatter:

 • Overdreven produktion af sebum (olie)
 • Ophobning af døde hudceller
 • Bakterievækst
 • Inflammation og hævelse

Alt, hvad der fører til ændringer i disse faktorer, kan udløse akne. Hormoner og stress er to store bidragydere. Læs videre for at lære, hvordan de påvirker akne forskelligt.

Hvordan forårsager hormoner akne?

Hormoner, især androgener som testosteron, stimulerer oliekirtlerne og påvirker udviklingen af akne. Hormonelle ændringer i forbindelse med pubertet, menstruation, graviditet, overgangsalder og andre faktorer kan udløse akne. Her kan du se hvordan:

Puberteten

Akne starter ofte i puberteten, fordi hormonstigninger ansporer olieproduktionen. Teenageakne er typisk værst omkring begyndelsen af menstruationen.

Menstruationscyklus

Lige før din menstruation topper progesteronniveauet, mens østrogenet falder. Denne ubalance kan øge olieproduktionen og forværre udbrud.

Mange kvinder oplever præmenstruelle akneudbrud eller "menstruationsbumser" på grund af de månedlige hormonskift.

Graviditet

Graviditeten medfører store hormonelle forandringer, som udvider oliekirtlerne og øger talgproduktionen. Akne blusser ofte op i løbet af det første trimester.

Overgangsalderen

Når østrogenniveauet falder i overgangsalderen, bliver androgener mere dominerende. Det kan udløse akne hos midaldrende kvinder.

Medicinske tilstande

Medicinske tilstande som polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og binyrebarkhyperplasi forårsager hormonelle ubalancer, der fremmer akne.

Medicin

Visse medikamenter som kortikosteroider, anabolske steroider og lithium kan ændre hormonniveauet og føre til akne.

Tegn på, at din akne er hormonelt betinget

Hvis hormoner ligger bag dine udbrud, vil du måske bemærke disse karakteristika:

 • Blus før/under menstruation
 • Vedvarende udbrud på kæbe og hage (langs den "hormonelle zone")
 • Dybe, ømme cyster og knuder i stedet for whiteheads/blackheads
 • Udbrud forbedres med p-piller eller antiandrogener
 • Akne begynder eller blusser op under hormonforandringer som graviditet, overgangsalder osv.

Hvad med stress-akne?

Stress påvirker vores kroppe på komplekse måder. Selvom stress i sig selv ikke forårsager akne, kan det forværre faktorer som olieproduktion og inflammation. Her er, hvad der sker:

Vores kroppe frigiver kortisol og andre stresshormoner. Disse øger olieproduktionen, som kan tilstoppe porerne. Stress udløser også betændelse, som gør udbruddene rødere og mere smertefulde.

Høj stress svækker immunforsvaret. Det giver aknefremkaldende bakterier som P. acnes mulighed for at vokse sig store og udløse udbrud.

Stress fører til usund adfærd som dårlig søvn, at spise inflammatorisk mad og at pille/berøre huden. Alt dette kan forværre akne.

Tegn på, at din akne er stressrelateret

Hvis stress ligger bag din akne, kan du måske mærke det:

 • Udbrud under stressende livsbegivenheder - nyt job, eksamener, traumer osv.
 • Akne forbedres, når stress reduceres med afslapningsteknikker
 • Mere inflammatorisk akne - røde, smertefulde bumser i stedet for ikke-inflammatoriske hudorme/hvide knopper
 • Øget plukning og berøring, der spreder udbrud
 • Blusser i hele ansigtet i stedet for kun i den "hormonelle zone"

Kan det både være hormonel akne og stressakne?

For mange af os er det ikke helt det ene eller det andet. Hormoner og stress spiller ofte sammen og forværrer akne.

For eksempel kan et højt stressniveau forstyrre hormonbalancen. Denne hormonelle ubalance udløser så udbrud.

Desuden medfører svingende hormonniveauer under begivenheder som PMS og overgangsalderen øget følsomhed over for stress.

Hormon- og stressresponssystemerne er indbyrdes forbundne på komplekse måder. Det betyder, at hormonel akne kan forværres af stress og omvendt.

Hvordan kan du se forskel?

Selvom hormonel akne og stress-akne kan overlappe hinanden, er der nogle vigtige forskelle:

Placering

 • Hormonel akne viser sig langs kæbelinjen og hageområdet.
 • Stressakne optræder mere tilfældigt over hele ansigtet.

Timing

 • Hormonel akne følger et månedligt mønster eller blusser op under hormonelle begivenheder.
 • Stressakne dukker op i stressede perioder og forsvinder, når stressen aftager.

Typer af udbrud

 • Hormoner udløser flere dybe, cystiske udbrud.
 • Stress fører til en blanding af betændte bumser, hvide knopper og hudorme.

Andre symptomer

 • Med hormonel akne kan du have andre tegn som uregelmæssig menstruation eller tyndere hår.
 • Stressakne kan være ledsaget af hovedpine, søvnløshed, træthed og irritabilitet.

Grundlæggende årsager til forskelle

 • Hormonel akne er drevet af interne hormonelle faktorer, som du ikke kan kontrollere.
 • Stressakne er ofte forårsaget af eksterne livsstilsudløsere, som kan ændres.

At være opmærksom på disse nuancer kan hjælpe dig med at finde ud af, om hormoner eller stress spiller en større rolle i dine udbrud. Men hvis du er i tvivl, er det bedst at gå til en hudlæge.

Hvornår skal man gå til dermatolog?

Overvejer du, om du skal bestille tid hos en dermatolog? Overvej det, hvis du har:

 • Moderat til svær akne, der ikke er blevet bedre med håndkøbsprodukter
 • Smertefulde cyster eller knuder
 • Akne efterlader ar eller pigmentering
 • Forvirrende symptomer, hvor årsagen er uklar

En hudlæge har ekspertisen til at diagnosticere din aknetype, udelukke underliggende tilstande og lave en skræddersyet behandlingsplan.

De kan bestille blodprøver eller tage en sygehistorie for at afgøre, om hormoner bidrager til dine udbrud. Hvis det er tilfældet, kan de tilbyde hormonregulerende medicin.

Ved stress-akne kan de foreslå livsstilsændringer og samtidig tilbyde professionelle hudbehandlinger for at fjerne skaderne.

En korrekt diagnose er nøglen til at finde den bedste aknebehandling.

Livsstilstips til at forbedre hormonel og stressbetinget akne

Mens du venter på din tid hos hudlægen, er der nogle generelle sunde vaner, som kan forbedre akne forårsaget af hormoner og stress. Prøv disse tips:

Reducer indtaget af sukker og raffinerede kulhydrater: En kost med et højt indhold af sukker og raffinerede kulhydrater øger insulinniveauet, hvilket øger olieproduktionen og inflammation. At skære ned kan forbedre akne.

Tag målrettede kosttilskud: Kosttilskud som omega-3, zink, D-vitamin og adaptogene urter kan balancere hormoner og håndtere stressniveauer. Spørg din læge, om der er noget, der passer til dine behov.

Sænk stressniveauet: Brug dagligt afstressende teknikker som vejrtrækning, meditation, dagbog, yoga eller at lytte til musik. Tag dig også tid til afslappende hobbyer.

Få nok søvn: Dårlig søvn øger kortisol og forstyrrer hormonbalancen. Sigt efter 7-9 timer pr. nat, og indfør gode søvnvaner som at begrænse skærmtid før sengetid.

Hold dig hydreret: Drik masser af vand i løbet af dagen. Dehydrering kan forringe hormonerne og forværre akne.

Træn regelmæssigt: Regelmæssig motion reducerer stresshormoner og genskaber hormonbalancen. Men intens træning kan øge kortisol og testosteron og forværre udbrud.

Undgå irriterende stoffer: Overvask, skrubning og brug af skrappe ingredienser vil forværre irritationen. Hold dig til mild ansigtsvask og ikke-komedogen fugtighedscreme.

Selvom disse tips ikke kurerer hormonel akne eller stress-akne fra den ene dag til den anden, kan de hjælpe med at komme til bunds i, hvad der forårsager dine udbrud. Vær tålmodig og konsekvent med livsstilsændringer, mens du også udforsker medicinske behandlinger.

Professionelle behandlinger, der kan hjælpe

I moderate til svære tilfælde af hormonel akne eller stressakne er det ofte nødvendigt med professionelle behandlinger ud over livsstilstiltag. Her er nogle muligheder, som du kan diskutere med din hudlæge:

Orale præventionsmidler: P-piller som Ortho Tri-Cyclen og Estrostep hjælper med at balancere hormonerne og er godkendt af FDA til behandling af akne.

Androgenblokkere: Spironolacton, flutamid og cyproteronacetat blokerer androgener som testosteron for at reducere hormonel akne, især hos voksne kvinder.

Retinoider: Receptpligtige retinoider som tretinoin (Retin-A, Retin-A Micro, Renova) regulerer olieproduktionen og eksfolierer tilstoppede porer.

Antibiotika: Orale antibiotika som doxycyclin og tetracyclin virker ved at reducere betændelsesfremkaldende bakterier. Bruges ofte kortvarigt sammen med topiske behandlinger.

Kortikosteroider: Indsprøjtninger som kortison hjælper med at få store, smertefulde cyster og knuder til at skrumpe ved at reducere inflammation. Resultaterne er midlertidige, så hyppig brug er begrænset.

Lys- og laserbehandlinger: Fotodynamisk terapi, blå lysterapi og pulserende farvestoflasere ødelægger aknefremkaldende bakterier og formindsker samtidig oliekirtlerne. Bruges ofte sammen med andre aknebehandlinger.

Kemisk peeling og mikrodermabrasion: Disse professionelle behandlinger fjerner død hud for at forhindre, at porerne tilstoppes, samtidig med at akne-mærker og ar mindskes.

Rådgivning om stresshåndtering: Rådgivning fra en terapeut, psykolog eller anden professionel inden for mental sundhed kan hjælpe med at udvikle sunde stresshåndteringsstrategier.

Tal åbent med din hudlæge om eventuelle bekymringer og din sygehistorie, så de kan anbefale de sikreste og mest effektive behandlinger til din situation. Vær tålmodig, da det kan tage lidt tid at prøve sig frem.

Det, vi tager med

Det kan være svært at finde ud af, om akne er hormonelt betinget eller stressrelateret - eller begge dele. Der er ofte overlap. Ved at være meget opmærksom på timing, placering og typer af udbrud, kan du begynde at samle puslespillet. En erfaren hudlæge kan hjælpe med at bekræfte, om hormoner eller stress spiller en større rolle.

Selv om årsagen er forskellig, er der fælles livsstilstiltag som sund kost, afstressning og motion, der gavner både hormonel akne og stress-akne. Professionelle behandlinger kan også skræddersys til at adressere de specifikke faktorer, der forårsager dine udbrud.

Med konsekvent pleje af både din hud og dit generelle helbred kan du komme til bunds i dine akneproblemer og lave en effektiv behandlingsplan. Tøv ikke med at kontakte en hudlæge, som kan hjælpe med at diagnosticere årsagen og finde løsninger, der kan fjerne din akne én gang for alle.

Ofte stillede spørgsmål om hormonel akne og stressakne

Hvad er forskellen på hormonel akne og stress-akne?

De største forskelle er placeringen af udbruddene, timingen og de grundlæggende årsager. Hormonel akne optræder i underansigtet/kæbelinjen, følger et månedligt mønster og er drevet af indre hormonelle forandringer. Stressakne opstår tilfældigt over det hele, blusser op i stressede perioder og skyldes eksterne livsstilsfaktorer, der øger kortisol.

Kan hormonel akne opstå, når man stopper med p-piller?

Ja, nogle kvinder oplever "post-birth control acne" efter at være stoppet med p-piller. P-piller undertrykker de naturlige hormonelle svingninger. Så når du holder op med at tage den, kan androgener komme tilbage og overproducere olie, hvilket fører til udbrud.

Forsvinder graviditetsakne efter fødslen?

Graviditetsakne er almindeligt i første trimester, hvor hormonniveauet hurtigt ændrer sig. Udbruddene bliver normalt bedre i andet og tredje trimester, når hormonerne stabiliseres. Efter fødslen tager det 6 uger til 3 måneder, før hormonerne igen er i balance, og aknen forsvinder.

Hvordan er hormoner og stress forbundet med at forårsage akne?

Høje stressniveauer forstyrrer dit endokrine system og forårsager stigninger i kortisol og andre hormoner som testosteron, der øger olieproduktionen og inflammation. Stress udløser også usund adfærd som dårlig kost, mangel på søvn og hudplukning, der forværrer akne.

Kan vitaminer eller kosttilskud hjælpe mod hormonel akne?

Visse kosttilskud kan hjælpe med at balancere hormonerne naturligt. Omega-3-fedtsyrer kan reducere testosteron og regulere menstruationscyklus. Chasteberry giver milde progesteronlignende effekter. Savpalme blokerer testosteronreceptorer. Spørg altid din læge, før du tager nye kosttilskud.

Forværrer stress alle former for akne?

Stress forårsager ikke direkte akne, men det kan forværre underliggende akne, der allerede er til stede af flere årsager. Stresshormoner som kortisol øger olieproduktionen, inflammationen og følsomheden over for androgener. Desuden svækker stress immunforsvaret og fører til usund adfærd, der forværrer akne.

Kan mad udløse hormonel akne?

Kosten er ikke direkte årsag til hormonel akne, men indtagelse af fødevarer med højt glykæmisk indhold som raffinerede kulhydrater og sukker kan forværre den. De udløser betændelse og påvirker insulin, et hormon, der påvirker testosteronaktiviteten og olieproduktionen. En sund, antiinflammatorisk kost forbedrer den hormonelle balance.

Hvordan kan du se, om din akne skyldes svamp?

Tegn på, at din akne kan være svampeakne, er kløende røde knopper/pustler i panden, på kinderne og i kæbelinjen. Svampeakne modstår ofte traditionelle aknebehandlinger. Gå til en hudlæge for at få diagnosticeret svampeakne, som kræver forskellige medikamenter som svampedræbende cremer eller orale svampedræbende midler.

Kan naturlige behandlinger hjælpe mod stress-akne?

At reducere stress gennem naturlige afslapningsteknikker som meditation, yoga, dyb vejrtrækning, biofeedback eller aromaterapi kan berolige stressresponsen og forbedre stressudløst akne. Massage og ophold i naturen er andre måder at afstresse naturligt på.

Hvornår bør man overveje receptpligtige behandlinger?

Tal med en hudlæge om receptpligtig medicin, hvis du har svær, vedvarende akne, eller hvis vaskemidler, geler, cremer osv. i håndkøb ikke har kontrolleret dine udbrud efter 2-3 måneder. Moderat til svær hormonel akne og stress-akne kræver ofte receptpligtig topisk eller oral medicin.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder