Kan dehydrering forårsage akne?

Published:

At drikke nok vand er afgørende for en klar og sund hud. Dehydrering kan forværre aknesymptomer. Her er, hvad du skal vide om sammenhængen mellem dehydrering og akne.

Når din hud mangler vand, kan det føre til en række problemer. Tør, skællende hud er den mest åbenlyse bivirkning, men dehydrering kan også gøre akne værre.

Så kan dehydrering forårsage akne? Lad os se nærmere på sammenhængen mellem hydrering af huden og akne.

Kan dehydrering forårsage akne?

Hvordan dehydrering påvirker din hud

Vand udgør 70% af din krop. Det er nødvendigt for stort set alle kroppens funktioner. Det gælder også for at holde din hud smidig og sund.

Når du ikke drikker nok væske, forårsager det dehydrering. Mild dehydrering opstår, når du kun mister 1-2% af din krops vandindhold. Ved et vandtab på 5% bliver dehydrering moderat til alvorlig.

Dehydrering påvirker hudens sundhed på flere måder:

  • Det reducerer blodgennemstrømningen. Blod transporterer ilt og næringsstoffer til hudens celler. Dehydrering sænker blodvolumen, så mindre når huden.
  • Det forårsager tørhed. Vand giver huden elasticitet. Uden det bliver huden tør, skællet og irriteret.
  • Det kan udløse betændelse. Noget forskning tyder på, at dehydrering øger inflammatoriske reaktioner i kroppen. Det kan forværre akne.
  • Det nedsætter celleomsætningen. Hydreret hud regenererer sig selv bedre. Døde hudceller afstødes hurtigere. Når huden er dehydreret, ophobes de og tilstopper porerne.
  • Det hæver kortisol. Dehydrering er en stressfaktor, der øger kortisol. Dette hormon kan udløse akneudbrud.

I bund og grund skaber dehydrering et miljø, hvor der er større sandsynlighed for, at akne opstår. Men er det direkte årsag til, at der dannes bumser? Lad os udforske det som det næste.

Kan dehydrering direkte fremme akne?

Talg og døde hudceller tilstopper porerne og skaber den perfekte grobund for bumser. Men hvad er det, der sætter gang i overskydende olieproduktion og ophobning af hudceller i første omgang?

Forskningen i dehydreringens rolle er begrænset. Men noget tyder på, at det kan bidrage til akne:

  • En undersøgelse viste, at stærkt dehydreret hud havde flere akne-læsioner. Deltagerne drak mindre end en liter vand dagligt. Efter syv dage bemærkede forskerne et markant højere antal akne-læsioner. Hudens olieproduktion steg også.
  • Dehydrering kan ændre hudens mikrobiota. Bakteriemiljøet på dehydreret hud favoriserer Cutibacterium acnes, som er den bakterie, der forbindes med akne, ifølge en undersøgelse.
  • Det ser ud til at påvirke visse akne-relaterede hormoner. I et forsøg havde dehydrerede kvinder højere testosteron. Dette androgenhormon stimulerer oliekirtler og forværrer udbrud.

Baseret på tidlig forskning virker det sandsynligt, at dehydrering kan fremme akne direkte ved at øge fedtet og bakterievæksten. Men der er brug for mange flere undersøgelser for at bekræfte denne sammenhæng.

Lige nu betragter eksperter dehydrering som en indirekte akneudløser. Det skaber et indre miljø, hvor udbrud er mere sandsynlige, men forårsager måske ikke direkte bumser på egen hånd.

Lad os derefter se på nogle afslørende tegn på dehydreret hud, som kan indikere et akneproblem.

Tegn på, at dehydrering forværrer dine udbrud

Hvordan kan du se, om uønsket akne skyldes, at du ikke drikker nok vand? Her er nogle almindelige tegn:

1. Øget fedtethed

Når din hud er dehydreret, har den tendens til at overkompensere ved at producere overskydende olie. Hvad er resultatet? En super fedtet, skinnende hud.

2. Hyppigere udbrud

Hvis bumserne konstant dukker op igen, når du har vasket dit ansigt, kan dehydrering være synderen. Mangel på vand udtørrer og irriterer huden. Det kan forværre akne.

3. Akne omkring munden og kæbelinjen

Bumser blusser ofte op omkring munden og kæben, når man er dehydreret. Folk har en tendens til at røre mere ved disse områder, hvilket spreder bakterier.

4. Kløende eller stram fornemmelse

Dehydreret hud føles ofte stram, kløende eller ubehagelig. En alt for tør hud kan føre til mere tvangsmæssig berøring af ansigtet. Og det får ekstra olie, snavs og bakterier til at trænge ind i porerne.

5. Overdreven tørst og træthed

Hvis du konstant føler dig tørstig eller træg, er det et rødt flag, at du er dehydreret. Vær opmærksom på disse tørst- og træthedssignaler. Din hud har brug for mere fugt.

6. Mere alvorlige akne-reaktioner

Intens inflammatorisk akne som smertefulde cyster eller knuder kan bryde ud, når man er dehydreret. Væskemangel er en form for stress. Det kan forværre kroppens inflammatoriske respons.

7. Langsomt helende pletter

Akne vil sandsynligvis give ar eller blive hængende længere, hvis din hud ikke har nok fugt til at hele hurtigt. Drik ud, og giv din hud vand for at fremskynde fornyelsen.

Hvad er den rigtige mængde vand at drikke for at få klar hud?

Nu hvor du ved, at dehydrering kan påvirke akne negativt, hvor meget vand bør du så drikke? Det afhænger af forskellige faktorer som alder, køn, aktivitetsniveau og klima.

Men generelt skal man sigte efter mindst 2-3 liter væske om dagen. Det svarer til ca. otte glas vand af en halv liter.

Vær opmærksom på din urinfarve. Bleg eller næsten klar urin betyder, at du er velhydreret. Mørkegul urin er et tegn på, at du skal have mere væske, især vand.

Tørst er ikke altid den bedste målestok for væskebehov. Når du føler dig tørstig, er du måske allerede dehydreret. Fokuser på at drikke vand konsekvent i løbet af dagen.

Sammen med et tilstrækkeligt vandindtag hjælper en sund kost fuld af vandrige frugter og grøntsager med at fugte huden indefra. Fødevarer som agurker, bær, meloner, salat og tomater gør underværker.

Kan du ikke drikke nok almindeligt vand? Tilsæt citron, mynte, agurk eller frugtskiver for at give smag. Urtete og kokosvand hjælper også med at dække væskebehovet.

7 tips til at fugte din hud og forebygge akne

At drikke mere vand er helt klart nøglen til en smuk, klar hud. Men andre vaner bidrager også til optimal hydrering:

1. Begræns dehydrerende drikkevarer

Skær ned på koffein og alkohol, som kan dehydrere. Drik masser af vand indimellem som modvægt.

2. Spis mere fugtgivende mad

Frugt, grøntsager, bouillonbaserede supper, yoghurt og havregryn hydrerer indefra og ud.

3. Oprethold barrierens funktion

Skrappe produkter fjerner de naturlige olier. Brug skånsomme renseprodukter og fugtighedscreme for at forsegle fugten.

4. Boost den indre hydrering

Kosttilskud som hyaluronsyre, ceramider og vitamin B7 biotin fremmer fugtbevarelsen.

5. Maske op

Fugtgivende masker giver en bølge af lokal fugt til tørstig hud.

6. Lås fugten inde

Påføring af toner og serum på fugtig hud opsamler ekstra fugt i de øverste lag.

7. Boost den miljømæssige hydrering

Brug luftfugtere, og undgå supervarme brusebade, der dehydrerer.

Med disse tips kan du øge hydreringen og få en klar, aknefri hud. Men lad være med at overdrive. Der er noget, der hedder for meget vand.

Kan man drikke for meget vand til sin hud?

Er mere fugt altid bedre, når man forsøger at kurere akne? Ikke nødvendigvis.

Hvis man drikker for store mængder vand, kan det forstyrre elektrolytbalancen. Elektrolytter som natrium, calcium og kalium hjælper med at transportere vand i kroppen.

For meget vand og for få elektrolytter fører til en tilstand, der kaldes hyponatriæmi. Det betyder, at kroppens væsker fortyndes for meget.

Bivirkninger af hyponatriæmi omfatter:

  • Træthed
  • Kvalme
  • Hovedpine
  • Muskelsvaghed, spasmer og kramper
  • Hævelse i hænder og fødder
  • Forvirring

I sjældne tilfælde kan overdreven indtagelse af vand være dødelig. Så sigt efter moderat hydrering, ikke overhydrering. Hold dig til den daglige standardanbefaling på maks. 2-3 liter om dagen.

Drik kun mere, hvis du sveder meget, er syg med opkast eller diarré eller bor i et varmt klima. Vær også opmærksom på elektrolytbalancen.

Resumé

Kan dehydrering direkte forårsage akne? Den begrænsede forskning tyder på, at det sandsynligvis spiller en sekundær rolle. Mild til moderat dehydrering skaber indirekte den ideelle grobund for bumser.

Dehydrering ser ud til at øge olieproduktionen, sænke hudens celleomsætning, ændre pH-værdien, forværre inflammation og øge stresshormonerne. Alle disse faktorer kan forværre udbrud.

At drikke mere vand alene vil ikke på mirakuløs vis kurere akne, men optimal hydrering understøtter klar hud. Sigt efter omkring otte glas væske om dagen. Begræns dehydrerende drikke som kaffe og alkohol. Og spis masser af fugtgivende frugt, grøntsager og sunde fedtstoffer.

Med den rette balance mellem vandindtag og fugtgivende vaner kan du give din hud en klar, strålende glød.

Ofte stillede spørgsmål om dehydrering og akne

Hvad forårsager dehydrering?

Dehydrering opstår, når kroppen mister mere vand, end den indtager. Årsagerne kan være sved, opkast, diarré, overdrevent alkoholindtag, medicin som vanddrivende midler, høje temperaturer og at man ikke drikker nok væske.

Hvor meget vand skal man drikke for at få klar hud?

De fleste voksne bør sigte efter at indtage 2-3 liter væske i alt om dagen. Drik, når du er tørstig, og få væske fra vand, urtete, frugt, grøntsager, bulgursupper og lignende. Begræns koffein og alkohol, som kan dehydrere.

Har visse hudtyper brug for ekstra fugt?

Ja, dem med naturligt tørre hudtyper, som f.eks. hud med tendens til eksem, har brug for mere fugt for at få en klar og sund hud. Fedtet hud og hud med tendens til akne er også afhængig af ordentlig hydrering for at forhindre overdreven fedtethed.

Hvilke vitaminer hjælper med at fugte huden?

Vitaminerne C, B7 biotin, B3 niacinamid og E forbedrer hudens hydrering. C-vitamin muliggør kollagenproduktion for at bevare en ungdommelig hud. B-vitaminer hjælper med cellevækst og hudfornyelse. E-vitamin styrker hudens beskyttende barriere.

Hvordan forårsager dehydrering rynker?

Mangel på væske reducerer hudens elasticitet og fylde, fordi den mister sin stødabsorbering. Det gør det lettere at danne fine linjer og rynker. Dehydrering hæmmer også dannelsen af nyt kollagen, som forebygger rynker. Hold dig hydreret for at holde huden smidig.

Kan elektrolytter hjælpe med at fugte din hud?

Ja, det gør de. Elektrolytter som kalium, magnesium og natrium hjælper kroppen med at absorbere og distribuere vand effektivt. At spise elektrolytrige fødevarer eller tage kosttilskud hjælper med at optimere hydreringen.

Hvilke ingredienser i hudplejeprodukter øger fugtigheden?

Hyaluronsyre, glycerin, ceramider, squalane, aloe vera og sodium PCA er fremragende fugtgivende ingredienser, som man skal kigge efter i serummer, mists, fugtighedscremer og rensemidler. De tiltrækker og forsegler fugt.

Bør man undgå dehydrerende fødevarer, når man forsøger at fugte huden?

Det er fint at spise nogle naturligt dehydrerende fødevarer som koffein, alkohol og forarbejdede kulhydrater i moderate mængder. Bare sørg for at øge vandindtaget før og efter som modvægt. Fokuser på at spise mere hydrerende mad generelt.

Hvordan kan du se, om du er dehydreret?

Tegn på dehydrering omfatter overdreven tørst, træthed, svimmelhed, sjælden vandladning, mørk urin, mundtørhed, hovedpine, forstoppelse, dårlig hudelasticitet og øget hjertefrekvens. Vær opmærksom på disse signaler.

Påvirker vandets temperatur hudens hydrering?

Stuetemperatur eller lunkent vand er bedst. Iskoldt vand sammentrækker blodkarrene og reducerer cirkulationen. Og nogle undersøgelser viser, at varmt vand kan absorberes mere effektivt. Undgå ekstremt varmt vand, som fjerner de naturlige olier.

Kan det skade huden at drikke for meget vand?

Hvis man indtager over 1 liter dagligt i længere perioder, kan det potentielt føre til mineralsk ubalance, der forringer hudens sundhed. Hold dig til den anbefalede mængde på 60 gram, og øg den midlertidigt, hvis du er syg eller aktiv i varmt vejr.

Hvordan hjælper hydrering med at få aknear til at hele hurtigere?

Ar har brug for tilstrækkelig næring og blodgennemstrømning for at genopbygge beskadiget væv. Korrekt hydrering øger cirkulationen, tilfører næringsstoffer, fjerner affaldsstoffer og fremskynder cellefornyelsen, så akne-mærkerne forsvinder hurtigere.

Kan dampning hjælpe med at fugte akne-udsat hud?

Ja, det gør det. Ansigtsdampning åbner porerne og lader fugtgivende ingredienser trænge bedre ind. Dup forsigtigt fugtgivende serummer eller masker ind bagefter for at booste fugten. Undgå at overdampe, da det udtørrer huden.

Hvad er den bedste måde at sikre, at huden er hydreret natten over?

Påfør olie eller fugtgivende natmasker før sengetid for at forsegle fugten. Sov i et køligt, fugtigt rum. Undgå stoffer, der ikke kan ånde, og som kommer i kontakt med huden. Kosttilskud som hyaluronsyre øger også hydreringen natten over.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder