Hvordan kan jeg se, hvilken slags akne jeg har?

Published:

Det kan være frustrerende at døje med akne. Før du kan behandle det effektivt, er du nødt til at identificere, hvilken type akne du har. Der findes flere forskellige kategorier og typer af akne, hver med deres egne karakteristika. At kunne genkende de forskellige typer er nøglen til at forstå de bedste behandlinger.

Akne falder i to hovedkategorier: ikke-inflammatorisk akne og inflammatorisk akne. Ikke-inflammatorisk akne har tendens til at være mildere, mens inflammatorisk akne er mere alvorlig. Lad os se nærmere på de forskellige typer, så du kan finde din egen.

Hvordan kan jeg se, hvilken slags akne jeg har?

Ikke-inflammatorisk akne

Ikke-inflammatorisk akne er generelt kendetegnet ved hvide hoveder, hudorme og små bumser. Der er lidt eller ingen rødme forbundet med disse pletter. Her er typerne af ikke-inflammatorisk akne:

Hvide hoveder

Hvide knopper opstår, når døde hudceller, olie og bakterier bliver fanget i en tilstoppet pore. Poren forbliver lukket, så snavset ikke kan slippe ud. Det resulterer i en lille hvid bule. Farven kommer fra de indespærrede døde hudceller og olie, ikke pus, som nogle tror.

Du vil bemærke hvide knopper i ansigtet, typisk på panden, hagen og kinderne. De forekommer også ofte på ryg, bryst, hals, skuldre og arme. Hvide knopper er meget almindelige på hud med tendens til akne.

Hudorme

Hudorme begynder også som tilstoppede porer. Men i stedet for at forblive lukket, åbner poren sig og udsætter det indespærrede snavs for luft. Det får snavset til at oxidere og blive sort. Det er sådan, den sorte farve udvikler sig.

Hudorme kaldes også åbne komedoner. De ligner små sorte prikker spredt ud over hudens overflade. Du finder dem ofte i ansigtet, især på næsen og hagen. Men de kan forekomme overalt på kroppen, også på ryg, bryst og skuldre.

Små bumser

Det er små kødfarvede buler, der opstår, når olie, døde hudceller og bakterier bliver fanget i porerne. Papler opstår, når væggene omkring porerne bryder sammen på grund af alvorlig betændelse. Det gør det muligt for snavset at flyde ud i den omgivende hud.

Papler er ømme, små lyserøde eller røde knopper, der kan føles ømme. De betragtes som mild ikke-inflammatorisk akne, men kan udvikle sig til mere betændte bumser, hvis de ikke behandles ordentligt. Du vil se papler spredt ud over akne-udsatte områder som ansigtet, såvel som brystet, ryggen og nogle gange armene.

Inflammatorisk akne

Inflammatorisk akne består af smertefulde, røde pletter. Det opstår, når bakterier, olie og døde hudceller bliver fanget dybt inde i hårsækkene. Det udløser immunsystemet og forårsager betændelse. Her er de forskellige typer af inflammatorisk akne:

Pustler

Pustler, eller bumser, opstår, når indespærret snavs får hvide blodlegemer til at strømme til stedet for en tilstoppet pore. Disse hvide blodlegemer producerer pus, som fylder poren op.

Med pustler vil du se en hævet, hvid bule omgivet af lyserød eller rødme. Den hvide spids er pus, ikke døde hudceller som ved hvide knopper. Pustler er ofte ømme at røre ved og kan være ret smertefulde. Du vil se dem spredt ud over ansigt, bryst, ryg, skuldre og arme.

Knuder

Knuder dannes, når væggene omkring tilstoppede porer nedbrydes dybt inde i huden og forårsager infektioner. Hårde, store klumper udvikler sig under hudens overflade.

Knuder er store, faste læsioner, der kan mærkes under hudens overflade. I modsætning til pustler indeholder knuder ikke pus, da de bliver siddende dybt i huden. De er hårde at røre ved og meget smertefulde.

Knuder indikerer alvorlig betændelse og kan resultere i ardannelse, hvis de ikke behandles korrekt. De opstår ofte i ansigtet, på brystet, ryggen og nogle gange på armene.

Cystisk akne

Cystisk akne er en ekstrem form for inflammatorisk akne. Det sker, når infektioner bliver fanget meget dybt i huden og danner smertefulde cyster under overfladen.

Cystiske pletter er store, røde, hævede udbrud, der føles ømme at røre ved og kan være ømme. Cyster kan udvikle sig, når porerne bliver meget tilstoppede, og infektioner bliver fanget langt under huden.

Cystisk akne er mest almindelig i ansigtet, på brystet, halsen, ryggen og skuldrene. Cyster fører ofte til ardannelse, så hurtig behandling er vigtig. De indikerer, at din akne er ved at udvikle sig til en alvorlig tilstand.

Sådan identificerer du din type akne

Nu hvor du kender hovedtyperne, er her nogle tips til at identificere din specifikke akne:

 • Undersøg dine udbrud nøje i spejlet. Se på, hvad der kendetegner de enkelte pletter - er de kødfarvede, hvide, sorte, små eller store? Det kan indikere, om du har ikke-inflammatorisk eller inflammatorisk akne.
 • Vær opmærksom på, hvor mange whiteheads/blackheads kontra pustler eller knuder du har. Jo flere inflammatoriske læsioner du har, jo mere alvorlig anses din akne for at være.
 • Vær opmærksom på, hvor meget rødme og hævelse du ser omkring dine pletter. Hvis de er meget røde og ømme, er din akne sandsynligvis inflammatorisk.
 • Mærk dine udbrud - cystisk akne kan identificeres ved store, ømme klumper under huden.
 • Overvej, hvor du primært bryder ud. Forskellige typer opstår ofte på forskellige steder.
 • Vær opmærksom på eventuelle ardannelser. Nodulær og cystisk akne kan føre til ar.
 • Følg dine udbrud over tid. inflammatorisk akne har tendens til at være vedvarende, mens ikke-inflammatorisk er mere sporadisk.
 • Gå til en hudlæge, hvis du er i tvivl. De kan stille en korrekt diagnose af din type akne ved at se på din hud.

At kende til de forskellige aknetypers unikke karakteristika er nøglen til at målrette din behandling korrekt. Vær meget opmærksom på dine udbrud, så du kan afgøre, hvilken kategori dit udbrud falder ind under. Det giver dig mulighed for at finde de rigtige løsninger til at fjerne det.

Almindelige årsager til forskellige typer akne

Akne opstår af mange forskellige årsager. At forstå, hvad der forårsager din specifikke type, kan hjælpe dig med at behandle det grundlæggende problem og få en klarere hud. Her er nogle af de mest almindelige syndere bag forskellige aknetyper:

Årsager til ikke-inflammatorisk akne

 • Overdreven olieproduktion - Dette får død hud og snavs til at klæbe sammen og tilstoppe porerne. Det er en væsentlig årsag til hvide og sorte hudorme.
 • Ophobning af døde hudceller - Døde hudceller kan klumpe sig sammen og blive fanget i porerne, hvilket fører til tilstopning.
 • Hormoner - Hormonsvingninger, især hos teenagere og kvinder, øger olieproduktionen og ophobningen af døde hudceller.
 • Genetik - Nogle mennesker er genetisk tilbøjelige til at producere mere olie og akkumulere flere døde hudceller.
 • Hudplejeprodukter - Tunge cremer, olier og tyk makeup kan tilstoppe porerne og forårsage hvide og sorte hudorme.

Årsager til inflammatorisk akne

 • Hormoner - Når androgenhormonerne stiger, især i puberteten og under menstruationen, producerer talgkirtlerne mere olie. Det forårsager betændte udbrud.
 • Bakterier - En bakterie kendt som p. acnes spreder sig i tilstoppede hårsække, hvilket fører til infektioner, rødme og hævelse.
 • Familiehistorie - De, der har en familiehistorie med inflammatorisk akne, er mere tilbøjelige til at opleve det.
 • Stress - Høje stressniveauer udløser inflammation i kroppen, hvilket kan forværre inflammatorisk akne.
 • Skrap hudpleje - Skrubbemidler, sammentrækkende midler og dufte i produkter kan irritere huden og fremkalde inflammatoriske læsioner.

Livsstilstips til forebyggelse af akneudbrud

Justeringer af dine daglige vaner kan hjælpe med at holde akne på afstand:

 • Rens huden dagligt - Brug en mild rens morgen og aften for at fjerne overskydende olie, død hud, makeup og andet snavs, der tilstopper porerne.
 • Undgå at røre ved dit ansigt - det overfører snavs og bakterier til huden, som kan trænge ind i porerne og forårsage urenheder.
 • Gå ibad efter træning - sved efterlader salt og olier på huden, hvilket fremmer udbrud. Undgå også at gå med stramme hjelme og huer, der holder sveden på huden.
 • Skift dit pudebetræk ofte - Olie, snavs og bakterier kan ophobe sig på dit pudebetræk og overføres til din hud hver nat og blokere porerne.
 • Håndtér stressniveauet - Sænkstressniveauet for at reducere inflammation, som forværrer inflammatorisk akne. Prøv afslappende aktiviteter som meditation, yoga, at skrive dagbog eller dyb vejrtrækning.

Ved at foretage nogle enkle livsstilsændringer kan du holde din hud renere og dine porer klarere og dermed forebygge akne.

Hvornår skal man gå til hudlæge for at behandle akne?

Hvis du har prøvet håndkøbsmedicin mod akne uden at få det bedre, er det et tegn på, at du måske har brug for en lægeordineret behandling hos en hudlæge. Her er nogle tegn på, at det er tid til at få en tid:

 • Din akne er begyndt at give din hud ar
 • Du får ofte smertefulde cyster eller knuder
 • Din akne er årsag til følelsesmæssige problemer eller lavt selvværd
 • Dine udbrud forværres eller bliver ikke bedre
 • Du har brugt OTC-produkter i flere måneder uden resultater.

En hudlæge kan diagnosticere din aknetype korrekt, identificere årsagerne og lave en skræddersyet behandlingsplan. På dette tidspunkt er det sandsynligvis nødvendigt med receptpligtig akne-medicin for at få en tilstrækkelig behandling.

Hvis du opsøger en hudlæge hellere før end siden, undgår du permanente akne-ar og langsigtede skader på din hud. Tøv ikke med at bestille en tid, hvis din akne ikke bliver bedre eller bliver værre med tiden.

Det vigtigste at tage med

 • At identificere din specifikke type akne er afgørende for at finde den rigtige behandlingsmetode. Se nøje på dine udbrud for at afgøre, om du har ikke-inflammatorisk eller inflammatorisk akne.
 • Ikke-inflammatorisk akne består af hvide hoveder, hudorme og små bumser med lidt rødme. Inflammatorisk akne involverer smertefulde, røde læsioner som pustler, knuder og cyster.
 • Hvis du forstår, hvad der forårsager din aknetype, hvad enten det er hormoner, genetik eller andre faktorer, kan det hjælpe dig med at finde roden til problemet.
 • Foretag enkle livsstilsændringer som at vaske dit ansigt dagligt, reducere stress og skifte pudebetræk ofte for at forhindre akne i at opstå.
 • Gå straks til en hudlæge, hvis din akne ikke bliver bedre med håndkøbsmedicin, for at forhindre permanente skader og ardannelse.

At blive fortrolig med din unikke akne-situation er det afgørende første skridt til at fjerne den for altid. Vær meget opmærksom på dine specifikke udbrudsmønstre og symptomer, så du kan finde de løsninger, der fungerer bedst for din hud. Med den rigtige behandlingsplan på plads kan du endelig nå dine mål om en aknefri hud.

Ofte stillede spørgsmål om identifikation af din aknetype

Hvad er de vigtigste kategorier af akne?

De to hovedkategorier af akne er ikke-inflammatorisk og inflammatorisk. Ikke-inflammatorisk akne omfatter mildere former som whiteheads, blackheads og små bumser. Inflammatorisk akne involverer mere smertefulde, røde pletter, herunder pustler, knuder og cyster.

Hvordan ser ikke-inflammatorisk akne ud?

Ikke-inflammatorisk akne består af hvide hoveder, hudorme og små lyserøde bumser eller papler. Disse typer pletter er generelt kødfarvede med minimal rødme. De har også tendens til at være små, lige fra knappenålshovedstørrelse til et par millimeter brede.

Hvad er karakteristisk for inflammatorisk akne?

Inflammatorisk akne består af røde, hævede bumser, der kan være ømme og ømme. Det omfatter pustler omgivet af rødme, store ømme knuder under huden og røde, smertefulde cyster. Inflammatoriske læsioner har tendens til at være mere vedholdende og føre til potentiel ardannelse, hvis de ikke behandles korrekt.

Hvordan kan jeg se, om jeg har ikke-inflammatorisk eller inflammatorisk akne?

Tjek farven på dine bumser - ikke-inflammatoriske læsioner har tendens til at være hudfarvede, mens inflammatoriske bumser ser røde ud. Vær også opmærksom på smerte og ømhed. Mildere former er normalt ikke smertefulde, mens inflammatoriske bumser kan gøre ondt. Undersøg også størrelsen - ikke-inflammatoriske bumser forbliver små, mens inflammatorisk akne kan blive meget større.

Hvad er forskellen på hvide og sorte hudorme?

Whiteheads er lukkede komedoner - poren er helt blokeret. Blackheads er åbne komedoner - poren er kun delvist blokeret og åbner sig ved overfladen. Whiteheads er hvide i farven, mens blackheads ser mørkere ud på overfladen. Begge er almindelige typer af ikke-inflammatorisk akne.

Hvordan slipper man af med ikke-inflammatorisk akne?

Ikke-inflammatorisk akne reagerer normalt godt på håndkøbsprodukter mod akne, der indeholder ingredienser som salicylsyre eller benzoylperoxid. Blid rensning to gange dagligt plus pletbehandlinger kan hjælpe med at fjerne mild komedonal akne og forebygge nye udbrud.

Hvad forårsager inflammatorisk akne?

Flere faktorer bidrager til inflammatorisk akne, herunder hormoner, genetik, bakterier, stress og irritation fra skrappe hudplejeprodukter. Disse udløsere resulterer i hævelse, rødme og potentiel ardannelse, der karakteriserer inflammatoriske læsioner. Fedtede hudtyper er også mere tilbøjelige til at udvikle inflammatorisk akne.

Hvordan behandler dermatologer inflammatorisk akne?

Ved moderat til svær inflammatorisk akne ordinerer dermatologer ofte topisk eller oral antibiotika for at behandle bakteriel overvækst og reducere inflammation. Retinoider bruges også ofte til at fjerne tilstoppede porer og forebygge nye udbrud. Andre muligheder omfatter antiinflammatoriske cremer, p-piller, isotretinoin og laser- eller lysterapier.

Hvornår bør jeg overveje at gå til en hudlæge for akne?

Gå straks til en hudlæge, hvis du har smertefulde cyster eller knuder, forværret akne, der forårsager ardannelse, eller akne, der ikke har reageret på håndkøbsbehandlinger efter flere måneder. En hudlæge kan hjælpe med at få inflammatorisk akne under kontrol, før der opstår permanente skader.

Hvilke livsstilsændringer kan hjælpe med at forebygge akne?

Skånsom hudpleje, undgå at røre ved dit ansigt, håndtere stress, vaske sengetøj ofte og tage brusebad efter træning kan hjælpe med at minimere akneudbrud. At holde huden ren og reducere inflammation er nøglen til at forebygge inflammatoriske og ikke-inflammatoriske bumser.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder