Hvad forårsager akne på hagen?

Published:

Akne er en almindelig hudsygdom, der rammer folk i alle aldre. Den opstår, når hårsækkene bliver tilstoppet af olie og døde hudceller, hvilket ofte fører til bumser, hvide og sorte hudorme og betændte røde pletter. Akne kan dukke op overalt på kroppen, men det ses ofte i ansigtet, på ryggen, brystet og skuldrene. For mange mennesker er hageområdet særligt problematisk, når det kommer til akneudbrud. Så hvad får akne til at udvikle sig specifikt på hagen? Der er flere potentielle faktorer.

Hvad forårsager akne på hagen?

Hormonelle forandringer

Hormonelle udsving er en af de hyppigste årsager til akne på hagen hos voksne. Hagen og kæbelinjen har en høj koncentration af oliekirtler, hvilket gør dem tilbøjelige til at få udbrud.

Hos kvinder kan de cykliske ændringer i østrogen, progesteron og testosteron, der opstår under menstruationscyklussen, stimulere olieproduktion og inflammation. Akne langs hagen og kæben dukker ofte op lige før en kvindes menstruation, når hormonniveauet skifter. Disse udbrud kaldes nogle gange "cyklisk akne".

Puberteten forårsager stigninger i androgener som testosteron, hvilket fører til øget talgproduktion og udbrud hos teenagere. Akne på hage og kæbe er meget almindeligt i teenageårene.

Hormonelle forandringer som perimenopause og menopause kan også udløse voksenakne hos midaldrende kvinder, når østrogenet falder. Stress fører til forhøjet kortisol, som øger olieproduktionen og forårsager inflammation. Bumser på hagen kan bryde ud i stressede perioder.

Familiens historie

Er akne en del af din familie? Genetik spiller en rolle for, hvor modtagelig din hud er for udbrud. Hvis en eller begge af dine forældre har haft svær akne, er der større chance for, at du også får det. Din genetik bestemmer, hvor hurtigt dine hudceller afstødes, hvor meget talg dine oliekirtler producerer, og din huds inflammatoriske respons. Med den forkerte genetik kan hageområdet være tilbøjeligt til tilbagevendende akne.

Tryk eller friktion

Almindelige kilder til friktion, der kan føre til udbrud på hagen, er f.eks:

  • Hvil din hage på dine hænder
  • At tale i telefon
  • Spille musikinstrumenter som violin eller fløjte
  • Brug af hjelm eller hue
  • At sove med ansigtet nedad på puden

Trykket og gnidningen i disse situationer kan irritere hårsækkene på hagen og udløse bumser. Sørg for at holde din telefon ren, og undgå at røre ved din hage, hvis den er udsat for akne. Vær opmærksom på aktiviteter, der forårsager friktion i nærheden af hagen.

Skrappe hudplejeprodukter

Brug af hudplejeprodukter, der indeholder alkohol, parfume og andre skrappe ingredienser, kan forstyrre hudbarrieren og forårsage irritation. Det fører til betændelse, som kan udløse akneudbrud langs hagen og kæbelinjen. Overvask og overeksfoliering fremkalder også irritation.

Vær blid ved din hud og undgå sammentrækkende tonere, slibende scrubs og produkter, der indeholder alkohol. Skift til en enkel hudplejerutine med ingredienser, der lindrer og beroliger huden som grøn te, aloe vera, hyaluronsyre og niacinamid. Fjern altid makeup helt inden sengetid.

Brug af maske og overførsel

Brug af ansigtsmasker i længere perioder kan føre til udbrud på hagen og kæben af flere årsager:

  • Fanger varme, fugt og olie nær hagen
  • Forårsager friktion langs hagen og kæben
  • Overførsel af aknefremkaldende bakterier fra mund- og næseområdet til en maske, som derefter holdes mod den nederste del af ansigtet.

For at forhindre "maskne" skal du sørge for at vaske genanvendelige stofmasker grundigt regelmæssigt. Vælg masker, der er lavet af åndbare materialer som bomuld. Undgå at bruge makeup under maskerne. Rens huden efter brug af maske, og brug aknebekæmpende ingredienser som benzoylperoxid, salicylsyre eller retinol.

Medicin

Visse medikamenter som kortikosteroider, testosteron, lithium og krampestillende midler kan forårsage hormonelle udsving, der som bivirkning fører til akne på hage og kæbe. P-piller, der indeholder gestagen, kan også forårsage udbrud. Tal med din læge, hvis du oplever akne efter at være begyndt på en ny medicin. Der kan være et alternativ.

Dårlig fordøjelse

Tarmens sundhed og hudens sundhed er tæt forbundet. Når balancen mellem bakterierne i dit fordøjelsessystem bliver forstyrret, kan det vise sig som betændelse i hele kroppen - herunder akneudbrud langs hagen og kæbelinjen. Stress har også vist sig at påvirke fordøjelsen negativt.

At spise fermenterede fødevarer som yoghurt, kimchi og kefir kan hjælpe med at fylde din tarm med sunde probiotika og reducere inflammation. Et dagligt probiotisk tilskud kan også være gavnligt. Begræns sukkerholdige fødevarer, der øger blodsukkeret, og undgå kunstige ingredienser. Hold dig hydreret med masser af vand i løbet af dagen.

Forbrug af mejeriprodukter

Noget forskning tyder på, at det kan udløse akne at drikke mælk fra køer, der er behandlet med hormoner. De hormoner, der findes i mælkeprodukter, kan øge olieproduktionen og inflammationen. Hvis du har mistanke om, at mejeriprodukter kan bidrage til dine bumser på hagen, kan du eksperimentere ved at skære ned på mælk, ost, yoghurt og andre mejeriprodukter i et par uger for at se, om din hud bliver bedre. Vælg mælkefrie mælkealternativer som mandel- eller havremælk.

Fødevarer med højt glykæmisk indhold

Undersøgelser viser en sammenhæng mellem at spise højglykæmiske fødevarer som forarbejdede kornprodukter, hvidt brød, morgenmadsprodukter, kiks, sukkerholdige fødevarer og akne. Disse raffinerede kulhydrater får blodsukkeret og insulinniveauet til at stige, hvilket kan øge inflammation og olieproduktion. Hvis man undgår højglykæmiske fødevarer og fokuserer på hele fødevarer som frugt, grøntsager, nødder, frø og proteiner, kan det hjælpe med at fjerne akne på hagen.

Rygning

Giftstofferne i cigaretrøg forsnævrer blodkarrene, fratager huden ilt og udløser inflammation. Rygning har vist sig at forværre sværhedsgraden af akne. Når du ryger, kommer dine hænder og forurenede cigaretter også tæt på hageområdet, hvilket kan overføre aknefremkaldende bakterier. Overvej at holde op med at ryge for at forbedre mange aspekter af dit helbred, herunder potentielle udbrud på hagen.

Træning

Sved under træningen er ikke direkte årsag til akne, men hvis man har stramt lycra og sports-bh'er på, ikke går i bad efter træning og rører ved svedig hud, kan det overføre bakterier til hageområdet. Sørg for at tage træningstøjet af med det samme, vask ansigt og krop med et mildt rengøringsmiddel efter træning, og skift til løse, åndbare stoffer. At holde ansigtet rent, når du træner, hjælper med at forebygge akne.

Vitaminmangel

Mangel på vigtige næringsstoffer kan have en skadelig virkning på hormoner, inflammationsniveauer og hudens generelle sundhed. Mangel på C-vitamin, zink, D-vitamin og A-vitamin er alle blevet sat i forbindelse med akne. Få testet dine niveauer, og tal med en hudlæge om kosttilskud, der kan hjælpe med at bekæmpe akne og fremme en klarere hud. En sund og afbalanceret kost giver mange af de vitaminer og mineraler, din hud har brug for.

Dehydrering

Når man ikke drikker nok vand, bliver man dehydreret, og huden bliver kedelig og tilbøjelig til at få udbrud. Korrekt hydrering holder huden i balance og i stand til at kontrollere betændelse, olieproduktion og akne-forårsagende bakterier. Drik mindst 8 glas vand om dagen og mere efter træning eller udendørs ophold. Undgå vanddrivende midler som koffein og alkohol, der kan forårsage dehydrering. Tilsæt citron, mynte eller agurk for at give smag og ekstra hydrering.

Overproduktion af gær

En overvækst af en gærsvamp kaldet Malassezia kan forårsage svampeakne, som ligner små hvide knopper koncentreret langs hagen, kæben og munden. Denne gær trives på olier, så dem med meget fedtet hud har tendens til at blive mest påvirket. Svampeakne behandles ved at reducere gærniveauet med svampedræbende ingredienser som selensulfid, tea tree oil og zinkpyrithion. Gå til en hudlæge for at få diagnosticeret svampeakne.

Stress og angst

Når du føler dig stresset eller ængstelig, øger din krop produktionen af kortisol og andre hormoner, der øger olieproduktionen og inflammation. Udbrud på hagen kan signalere et højt stressniveau. Udvikl en daglig afslapningspraksis som meditation, yoga, dyb vejrtrækning eller journalisering for at dæmpe stress og angst. Få masser af søvn, hvilket giver huden mulighed for at genskabe hormonbalancen. Adaptogene urter som ashwagandha og ginseng hjælper med at bekæmpe stress.

Takeaways til hageakne

Selvom det er frustrerende, kan akne på hagen og kæbelinjen ofte fjernes ved at identificere og undgå de udløsende faktorer, der forårsager udbrud i dit unikke tilfælde. Hormonelle udsving, familiehistorie, irritanter, livsstilsfaktorer og stress kan alle spille en rolle. Kontakt en hudlæge eller kosmetolog, hvis du har brug for hjælp til at finde roden til din hageakne. At opnå en konsekvent ren hud øger selvtilliden.

Ofte stillede spørgsmål om akne på hagen

Akne omkring hagen er et almindeligt problem. Her er svar på nogle ofte stillede spørgsmål om, hvad der forårsager bumser på hagen, og hvordan man forebygger dem.

Hvad er de vigtigste årsager til akne på hagen?

Nogle af de mest almindelige årsager til udbrud på hagen er:

  • Hormonelle udsving i puberteten, menstruationscyklus, perimenopause, overgangsalder osv.
  • Genetik - hvis dine forældre havde svær akne, er det mere sandsynligt, at du vil kæmpe med det.
  • Friktion fra at hvile hagen på hænderne eller spille på instrumenter
  • Skrappe hudplejeprodukter, der forstyrrer hudbarrieren
  • Brug af ansigtsmasker i lange perioder
  • Bivirkninger af visse medikamenter
  • Dårlig fordøjelse og tarmsundhed
  • Fødevareoverfølsomhed som mejeriprodukter eller fødevarer med højt glykæmisk indhold
  • Cigaretrygning
  • Træning uden at vaske sig bagefter
  • Mangel på vitaminer
  • Dehydrering
  • Stress og angst
  • Overvækst af gærsvampe på huden (svampeakne)

Hvorfor fører hormonelle forandringer ofte til akne på hage- og kæbelinjen?

Hage og kæbe indeholder flere oliekirtler sammenlignet med andre områder i ansigtet. Når der opstår hormonsvingninger i puberteten, menstruationscyklus, overgangsalderen osv., kan androgenerne overstimulere oliekirtlerne og forårsage øget talgproduktion. Det fører til tilstoppede porer og akne i det nedre ansigtsområde.

Ændringer i østrogen, progesteron og testosteron påvirker alle forekomsten af akne. Hormonændringerne lige før en kvindes menstruation er en almindelig årsag til akne på hagen.

Giver ansigtsmasker virkelig bumser på hagen?

Ja, masker kan føre til udbrud ved:

  • Fanger varme, fugt, sved og olie mod hagen
  • Forårsager friktion langs hagen og kæbelinjen
  • Overførsel af bakterier fra mund og næse til maskeoverfladen, som derefter holdes mod den nederste del af ansigtet.

For at undgå "maskne" skal du bruge åndbare maskematerialer som bomuld, skifte maske regelmæssigt, undgå at bære makeup under masken og vaske dit ansigt, når du har haft maske på.

Hvordan fører stress til akne på hagen?

Når kroppen er under stress, frigiver den hormoner som kortisol, der øger olieproduktionen og inflammationen. Dette kan forårsage udbrud langs hagen og kæbelinjen. Stress har også en negativ indvirkning på fordøjelsen, immunforsvaret og hudens generelle sundhed. Det kan hjælpe at reducere stress gennem yoga, meditation, dagbogsskrivning, adaptogene urter og at få nok søvn.

Hvis mælkeprodukter forårsager akne, hvorfor er det så mest på hagen?

Forskning har sat mælkeprodukter i forbindelse med akne på grund af de hormoner og bioaktive molekyler, de indeholder. Præcis hvordan mælkeprodukter kan udløse akne, er ikke helt klarlagt, men hagen er modtagelig på grund af dens mange oliekirtler. Mange, der lider af akne på hagen, rapporterer, at de bliver raske ved at fjerne mælkeprodukter fra deres kost.

Hvordan kan en kostændring hjælpe med at forebygge akne på hagen?

Kost med et højt indhold af raffinerede kulhydrater og sukker giver blodsukkerstigninger, der kan stimulere olieproduktion og inflammation. At spise hele, uforarbejdede fødevarer forbedrer tarmens sundhed og giver vigtige vitaminer til afbalancerede hormoner og klar hud.

Specifikke kostråd til klarere hud inkluderer:

  • Drik masser af vand
  • Spis probiotiske fødevarer som yoghurt, kimchi og kombucha.
  • Fyld op med antioxidantrige frugter og grøntsager
  • Undgå sukkerholdige fødevarer og raffinerede kulhydrater
  • Overvej at fjerne mælkeprodukter, hvis du har mistanke om overfølsomhed.

Hvilke ingredienser hjælper med at slippe af med akne på hagen?

Effektive ingredienser, der bekæmper akne i håndkøb, omfatter:

  • Benzoylperoxid: dræber aknebakterier
  • Salicylsyre: eksfolierer og fjerner tilstoppede porer
  • Svovl: tørrer bumser op og reducerer olie
  • Niacinamid: reducerer inflammation og talgproduktion
  • Retinol: øger hudens cellefornyelse

Skånsomme hudplejeprodukter, der er udviklet til hud med tendens til akne, kan hjælpe med at forebygge fremtidige udbrud på hagen.

Hvornår skal jeg gå til en hudlæge med akne på hagen og kæben?

Få en tid hos en hudlæge, hvis du har svær, smertefuld akne, som håndkøbsmedicin ikke hjælper på. En hudlæge kan diagnosticere den nøjagtige årsag og ordinere receptpligtig topisk eller oral medicin. At søge professionel behandling tidligere fører til bedre acne clearance og forebygger ardannelse.

Hvilke procedurer kan behandle akne på hagen?

Procedurer og behandlinger på klinikken, som dermatologer kan bruge til at fjerne akne på hagen, omfatter:

  • Kemiske peelinger på recept
  • Kortikosteroid-indsprøjtninger
  • Lysbehandlinger som LED
  • Laser-overfladebehandling
  • Hydrafacial
  • Udtrækninger
  • Fotodynamisk terapi
  • Oral receptpligtig medicin som spironolacton eller isotretinoin

Ved at kombinere professionelle behandlinger med hjemmeprodukter maksimeres resultaterne af aknebehandlingen. Korrekt diagnose af din aknetype er nøglen til en vellykket behandling.

Kan jeg forebygge fremtidige udbrud på hagen?

Du kan hjælpe med at forebygge akne på hagen ved at:

  • Vask dit ansigt to gange dagligt med et mildt renseprodukt.
  • Brug af oliefrie, ikke-komedogene hudprodukter
  • Eksfoliering 2-3 gange om ugen for at fjerne tilstoppede porer
  • Undgå at pille i bumser
  • Håndtering af stress gennem afslappende aktiviteter
  • Hold dig hydreret og spis en afbalanceret kost
  • Udskiftning af pudebetræk ofte
  • Gå til dermatolog for at forbedre hudens sundhed

Selvom man ikke altid kan kontrollere udløsende faktorer som hormoner, hjælper en konsekvent hudplejerutine med at holde udbruddene under kontrol.

Konklusion

Bumser på hagen kan være forårsaget af en række faktorer som hormoner, familiehistorie, friktion, ansigtsmasker, rygning, tarmproblemer, vitaminmangel, gærovervækst og stress. Kontakt en certificeret hudlæge, hvis håndkøbsmedicin ikke hjælper med at fjerne din hageakne. Behandlinger på recept, procedurer på klinikken og livsstils-/kostændringer kan få din hageakne under kontrol for altid.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder