Den skjulte effekt af kronisk stress på vores fysiske helbred

Last updated:

Published:

Der er en afgørende forskel på god stress og dårlig stress

Stress er et komplekst emne. Det påvirker alle forskelligt, og længden og sværhedsgraden af stress afhænger af snesevis af indre (biologiske) og ydre (miljømæssige) faktorer. For at gøre det hele endnu mere kompliceret, kan små perioder med stress faktisk være godt for os. Det lyder mærkeligt, men for at rydde lidt op i forvirringen er vi nødt til at nedbryde vores kamp-eller-flugt-reaktion.

Kvinder, der dyrker yoga

Hvis vores forhistoriske forfædre stirrede ned i snuden på en sabeltiger, havde de to muligheder: Stå og kæmpe eller løbe for livet. Selv om vi ved, hvad vi ville vælge, udløser begge muligheder mange biologiske forandringer i vores krop. Vores krop modtager en bølge af adrenalin, noradrenalin og kortisol. Resultatet er en stigning i adrenalin, fokus, hjertefrekvens og blodtryk. Spol et par millioner år frem i tiden, og selvom truslen fra firbenede rovdyr er væk, har det moderne samfund sine egne udfordringer, som sætter vores stressrespons på prøve.

Deadlines på arbejdet, en svær samtale, at tale offentligt eller at møde sin partners forældre - alle disse aktiviteter kan udløse en stressreaktion, der aktiverer vores naturlige kamp- eller flugtreaktion. Det er ikke tilrådeligt at løbe væk fra svigerforældrene, men det ekstra fokus, som stress giver, vil helt sikkert hjælpe med at bygge bro over de akavede huller i samtalen. Hvis akutte perioder med stress er godt, hvad er så dårlig stress?

Længere perioder med stress tillader ikke ophobningen af kemikalier, der udløses af vores flugt-eller-kamp-reaktion, at aftage. I stedet bliver de inde i kroppen og bidrager til angst og flere helbredsproblemer. Hvis man er stresset længe nok, får det alvorlige konsekvenser for kroppen.

Fem måder kronisk stress skader vores kroppe på

Det er naturligt at føle sig nervøs, når man er stresset. Det er også et tegn på kortvarig stress. Kronisk stress har langt mere vedvarende symptomer. Disse omfatter åndedrætsbesvær, svimmelhed, tab af libido, brystsmerter og træthed.

Mange af disse symptomer vil være umiddelbart genkendelige for dem, der lider af dem. Men det er ikke kun udadtil, at vi mærker konsekvenserne af stress. Indvendigt kæmper vores krop desperat for at genoprette en naturlig balance. Effekten af den kemiske uro, der forårsages af kronisk stress, strækker sig til mange kritiske biologiske systemer.

Stress giver fordøjelsesproblemer

pølser

Den der fornemmelse i maven før en stressende situation? Det er din mave, der reagerer på din krops kamp-eller-flygt-reaktion. Vores fordøjelsessystem er langt mere elegant, end mange af os giver det æren for. Det er hjemsted for millioner af nerveceller, og stress kan forårsage en kraftig reaktion i mave-tarmkanalen.

En ophobning af mavesyre, kvalme, diarré eller forstoppelse, endda spasmer i spiserøret; alle disse symptomer kan være forårsaget af kronisk stress - stress, der ikke vil gå væk. I værste fald, hvis du allerede har en eksisterende tilstand som irritabel tyktarm (IBS) eller mavesår, kan stress yderligere forværre disse lidelser.

Stress fører til fedme

Efter en hård dag på arbejdet er det sidste, vi har lyst til, at tilberede et måltid fra bunden. Vi higer efter mad med et højt indhold af fedt og sukker. De er klar på få minutter, giver en øjeblikkelig feelgood-faktor og ser ud til at lindre stress, i det mindste på kort sigt. Trangen til fed mad er ikke et resultat af dovenskab eller dårlig selvkontrol. Det skyldes faktisk vores hjernes belønningssystem. Når vi spiser fødevarer, som vi finder behagelige (for det meste ender det med at være junkfood), frigiver vores krop dopamin for at bekæmpe ophobningen af stressrelaterede neurokemikalier.

Du kan utvivlsomt se, hvor denne cyklus ender. Vi bliver stressede, kaster os over trøstespisning for at få det bedre og ender med at tage på i vægt. Vægtstigningen får os til at blive følelsesmæssigt stressede, og så er vi tilbage ved begyndelsen af cyklussen. Stress kan let føre til fedme, en tilstand, der medfører sin egen samling af skadelige symptomer.

Stress svækker immunforsvaret

ødelagte paraplyer

Vores immunsystem er vant til at håndtere stress. Når vi bliver syge, udsættes vores krop for yderligere stress og må arbejde hårdere. En helt naturlig reaktion, da den sikrer, at infektioner og sygdomme kan håndteres, når det er nødvendigt. Typisk rammer stress fra sygdom dig hårdt, før du får det bedre, som dagene går. I løbet af en uge eller to føler man sig normal igen, og en naturlig tilstand af homeostase er genoprettet. Dit immunsystem fungerer på samme måde, som du gør, når en presserende deadline nærmer sig. Din indsats øges for at få projektet færdigt, før den flader ud igen.

Forestil dig, hvordan du ville have det, hvis du allerede var under pres, og din chef beder dig om at blive færdig med projektet endnu hurtigere. Du føler dig allerede presset, og nu skal du fordoble din indsats igen. Kvaliteten og finessen i din præsentation vil helt sikkert mangle. Du har ikke været i stand til at give den din maksimale indsats.

Udskift nu den pressede version af dig selv med dit immunsystem. Det kan være designet til at øge blodgennemstrømningen og vores inflammatoriske respons, når vi er stressede, men kun på kort sigt. Kronisk stress svækker vores immunsystems evne til at fungere effektivt. En gennemgang offentliggjort på NCBI konkluderede, at "forskning i virkningerne af stress på inflammation i kliniske populationer har vist, at stresseksponering kan øge sandsynligheden for at udvikle sygdom".

Problemer med nervesystemet

Konsekvenserne af en øget inflammatorisk respons rækker ud over vores immunsystem; selv vores nervesystem lider. Institut for Psykiatri i Korea fandt, at stress kan "øge niveauet af proinflammatoriske cytokiner". Cytokiner fungerer som budbringere, der fortæller cellerne, hvad de skal gøre i tilfælde af en sygdom eller infektion. Selvom en inflammatorisk reaktion er nødvendig for at håndtere disse problemer, er en stigning i proinflammatoriske cytokiner blevet forbundet med udviklingen af hjertesygdomme, diabetes og nogle former for kræft. Du kan få et komplet overblik over cytokiner og deres betydning på vores blog om kronisk inflammation.

Kardiovaskulære problemer

Sammen med hjernen er hjertet nok det næstvigtigste organ i vores krop. At holde det i optimal stand er afgørende for at leve et langt og sundt liv. Desværre har kronisk stress en betydelig indvirkning på hjertets evne til at arbejde som et urværk.

Ved hjælp af flere kilder til videnskabelige data har et review på Nature International Journal of Science ønsket at undersøge den direkte sammenhæng mellem psykologisk stress og hjerte-kar-sygdomme. Nøglepunkterne i undersøgelsen er: "Psykologisk stress bidrager til hjerte-kar-sygdomme på flere stadier", og det tilføjes, at "kronisk stress på arbejdet og i privatlivet er forbundet med en 40-50% stigning i forekomsten af koronar hjertesygdom".

...kronisk stress på arbejdet og i privatlivet er forbundet med en 40-50% stigning i forekomsten af koronar hjertesygdom.

Sådan håndterer du kronisk stress - BAMA-metoden

Det skadelige omfang af kronisk stress er enormt. Det påvirker vigtige organer, fører til vægtøgning og påvirker vores evne til at bekæmpe sygdomme, og derfor er det afgørende vigtigt at håndtere stress. BAMA-metoden er et godt eksempel på enkle trin til at opretholde en reduktion i stress. Ved at fokusere på krop, bevidsthed, sind og kunst kan du opleve en videnskabeligt understøttet reduktion af stress. For at gøre BAMA så enkel som muligt at følge, har vi beskrevet principperne i en eksklusiv artikel. Du kan læse mere om den her.

Heldigvis er der meget, du kan gøre for at reducere stress på trods af følgerne. Uanset om det er ved at dyrke let motion, være kreativ, spise naturlig, sund mad eller deltage i sociale aktiviteter, skal du vide, at kronisk stress ikke behøver at påvirke dit liv. Nøglen er at forstå, hvordan din kamp- eller flugtreaktion fungerer, og bruge den til din fordel.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder