Skal man poppe en bums?

Published:

At poppe bumser. Det er fristende, men bør du gøre det? Her er en omfattende guide, der hjælper dig med at beslutte dig.

Vi har alle været der. Du kigger dig i spejlet og ser den - den røde, hævede bule, der stirrer tilbage på dig. Din første indskydelse er straks at klemme den, indtil den springer. Men du har sikkert også hørt, at man ikke skal poppe bumser. Så hvad skal du gøre? Skal du poppe den bums eller ej?

Skal du pille en bums?

Trangen til at poppe bumser

Hvorfor er det så fristende at poppe bumser? Der er noget iboende tilfredsstillende ved at slippe af med de bumser, især når man bogstaveligt talt kan se skidtet komme ud. Men at poppe bumser kan også føre til mere skade end gavn, hvis det ikke gøres ordentligt.

Når man tager beslutningen om at poppe eller ej, er det vigtigt at forstå, hvad der faktisk er inde i en bums, og hvordan det påvirker dens levetid at poppe.

Hvad er der inde i en bums?

Bumser opstår, når hårsækkene bliver tilstoppet af olie og døde hudceller. Det giver bakterier kaldet Propionibacterium acnes (P. acnes) mulighed for at formere sig inde i den tilstoppede hårsæk. Efterhånden som bakterierne vokser, bliver området betændt og rødt. Denne betændelse er det, vi kalder en bums.

Inde i den røde bule er der bumser:

 • Talg - Olie, der produceres af hudens talgkirtler nær hårsækkene. Overskydende talg er en af årsagerne til bumser.
 • Bakterier - P. acnes-bakterier lever af talg og formerer sig hurtigt inde i den tilstoppede hårsæk.
 • Døde hudceller - Celler, der afstødes fra hudens overflade, kan klumpe sig sammen og tilstoppe hårsækkene.
 • Pus - En ophobning af hvide blodlegemer, døde hudceller og bakterier. Denne ophobning af væske giver bumserne deres hvide "hoved".

Så når du popper en bums, kommer alle disse ting ud.

En bumses livscyklus

Bumser gennemgår forskellige stadier i løbet af deres relativt korte livscyklus:

1. Dannelse - Hårsækken bliver tilstoppet af talg og hudcellerester. P. acnes-bakterier formerer sig hurtigt i den indespærrede talg. Inflammationen begynder.

2. Modning - I løbet af 1-2 uger vokser den blokerede follikel sig større og mere betændt. Pus ophobes på overfladen og danner et hvidt hoved.

3. Ruptur - Den hævede follikel brister og frigiver alt det indre indhold. Bumsen "springer" op.

4. Heling - Efter dræning heler bumsen gradvist. Betændelsen aftager, og huden fornyer sig selv.

Popping påvirker forløbet mellem modnings-, brud- og helingsstadierne. Men er det gavnligt eller skadeligt?

Fordelene ved at poppe bumser

Der er et par potentielle fordele ved at poppe bumser:

 • Tilfredsstillelse - Mange finder det tilfredsstillende at fjerne det indvendige snavs og "poppe" bulen. Det visuelle fremskridt kan være tilfredsstillende.
 • Hurtigere hel ing - Hvis pus og bakterier drænes ud, kan det give en hurtigere heling, så bumserne bliver fladere hurtigere.
 • Forebyg ardannelse - Poppede bumser kan være mindre tilbøjelige til at briste af sig selv på en måde, der giverar på huden.
 • Afdæk blokeringer - Ved at dræne en poppet bums kan du fjerne talg-"proppen", der blokerer poren.

Men disse fordele opstår kun, hvis bumserne poppes ordentligt. Hvis det gøres forkert, kan det gøre meget mere skade end gavn.

De potentielle skader ved at poppe bumser

Her er nogle af de største risici ved at poppe bumser:

 • Spredning af infektion - Hvis man trykker på bumserne, kan bakterierne skubbes dybere ind i huden og forårsage en mere udbredt infektion.
 • Skader huden - At pille i bumser kan skade kollagenfibrene og trænge ind i follikelvæggene, hvilket kan føre til ardannelse.
 • Forsinker helingen - Når man popper, tvinges såret op igen, og den naturlige helingsproces stoppes. Det kan forlænge betændelsen.
 • Ardannelse - Ukorrekt popping kan give permanente ar på huden og efterlade en fordybning, et mærke eller en misfarvet plet.
 • Smerte - Det kan være ret smertefuldt at trykke på følsomme betændte bumser. Der findes mindre invasive måder at behandle bumser på.
 • Lader bakterier komme ind i såret - Når du popper en bums, skaber du et åbent sår. Det lukker bakterier ind i huden, som kan forårsage endnu flere bumser.

Som du kan se, er der nogle meget tungtvejende grunde til at undgå at poppe bumser. Men når det gøres omhyggeligt og korrekt, kan det være gavnligt at poppe.

Sådan popper du en bums sikkert

Hvis du skal prikke hul på en bums, skal du gøre det på den rigtige måde. Følg disse trin for at undgå potentielle skader:

1. Vask hænder og ansigt - Rens din hud og dine hænder med en mild rens for at fjerne overskydende olie og bakterier.

2. Steriliser en nål - Brug en nål eller ensteriliseret lancet til forsigtigt at prikke hul på pletten i stedet for at klemme. Hold nålen parallelt med huden for at undgå at trænge dybt ind.

3. Brug et varmt omslag - Læg en varm, fugtig vaskeklud over området i flere minutter for at blødgøre huden og trække pusset op til overfladen.

4. Klem forsigtigt - Brug en vatpind eller en serviet til at trykke let ned på hver side af pletten. Du må ikke klemme hårdt eller punktere den igen.

5. Rens området - Brug en antimikrobiel toner til at forebygge infektion, når du har tømt bumsen for indhold. Dæk med en hydrokolloid bandage for at absorbere væske og fremskynde helingen.

6. Rør eller pluk aldrig - Brug ikke dine negle, som bærer på bakterier. Og undgå at pille i den samme bums gentagne gange, da det giver mere betændelse.

7. Vid, hvornår du skal undgå at poppe - Visse bumser som hormonel cystisk akne er for dybe og risikable at poppe derhjemme. Overlad dem til din hudlæge.

At poppe bumser hjælper kun, hvis du gør det korrekt. Selv da er der risici forbundet med det, og det bør ikke være en vane.

Er der alternativer til at poppe?

Heldigvis er der meget sikrere og mere effektive alternativer til at behandle og forebygge bumser uden at poppe dem:

 • Benzoylperoxid - En håndkøbsingrediens, der dræber aknefremkaldende bakterier og eksfolierer døde hudceller i tilstoppede porer. Kig efter acne spot treatments, der indeholder benzoylperoxid.
 • Salicylsyre - Hjælper med at rense porerne ved at opløse "limen" mellem døde hudceller. Salicylsyre findes i mange daglige acne-ansigtsvaske.
 • Retinoider - A-vitaminderivater, der fremskynder cellefornyelsen i tilstoppede hårsække. Retinoider som adapalen fås både i håndkøb og på recept.
 • Clindamycin - Dette antibiotikum stopper væksten af bumsefremkaldende bakterier. Det fås topisk eller i oral kapselform til mere alvorlig inflammatorisk akne.
 • Undgå at røre ved dit ansigt - Hold dine hænder væk fra dit ansigt hele dagen for at undgå at sprede bakterier til eksisterende bumser.
 • Brug oliefrie produkter - Se efter "non-comedogenic" eller "oil-free" på etiketterne til hudpleje og makeup. Oliefrie produkter er mindre tilbøjelige til at tilstoppe dine porer og forårsage udbrud.

Ved at bruge medicin og undgå overdreven berøring af ansigtet, kan du behandle og forebygge bumser uden at skulle poppe dem.

Hvornår skal man gå til dermatolog?

Hvis du oplever store, smertefulde udbrud, der ikke reagerer på håndkøbsbehandling, skal du bestille tid hos din hudlæge. En hudlæge kan:

 • Ordinere stærkere medicin som isotretinoin, spironolacton eller orale antibiotika.
 • Udfør ekstraktioner eller indsprøjtninger på svær cystisk akne på klinikken.
 • Giv professionel rådgivning til din specifikke hudtype og -tilstand

Forsøg ikke at poppe smertefuld cystisk akne derhjemme. Gå til en professionel for at undgå permanente ar.

Det er værd at tage med: Bør du poppe bumser?

Her er nogle af de vigtigste ting at huske:

 • At poppe kan nogle gange fremskynde helingen, men gør ofte bumserne værre.
 • Prik kun korrekt formede hvide hoveder ud, og dræn forsigtigt indholdet.
 • Klem, prik eller pluk aldrig i cystiske udbrud.
 • Undgå at poppe for meget for at undgå hudskader og ardannelse.
 • Prøv alternativer som aknemedicin, oliefrie produkter og besøg hos en hudlæge.

I de fleste tilfælde er det bedre helt at undgå at poppe bumser. Risikoen opvejer som regel fordelene. Men hvis du alligevel skal poppe en moden bums, så gør det i det mindste forsigtigt og sikkert. Med nogle få forholdsregler kan du minimere risikoen for infektion og ardannelse.

Husk - at pille og trykke på bumser vil næsten altid føre til mere skade end gavn. Behandl akne med gennemprøvet medicin, undgå at røre ved udbruddene, og gå til en hudlæge, hvis du har svær inflammatorisk cystisk akne. Hvis vi alle følger disse tips, vil vores hud se meget bedre ud og føles bedre!

Ofte stillede spørgsmål om at poppe bumser

Hvad sker der, når man popper en bums?

Når du prikker hul på en bums, sprænger du follikelvæggen. Dette frigiver indholdet indeni, herunder olie, døde hudceller, bakterier og pus. Når man trykker på en bums, presses disse stoffer ud gennem åbningen i den tilstoppede pore. Det hvide slim, der kommer ud, er det smitsomme materiale, der var fanget under huden.

Er det dårligt at poppe bumser?

At poppe bumser kan være skidt, hvis det ikke gøres korrekt. Forkert popping kan skubbe bakterier dybere ind i huden, forårsage mere betændelse, sprede infektion og beskadige huden, hvilket kan føre til permanent ardannelse. Det er derfor, dermatologer advarer mod at poppe bumser derhjemme.

Bliver bumserne værre af at blive poppet?

At poppe bumser kan gøre dem værre:

 • Skubber bakterier dybere ind i porerne og forværrer den oprindelige infektion.
 • Forårsager mere inflammation og rødme
 • Spredning af bakterier til andre steder, hvilket giver flere bumser
 • Skaber et åbent sår, der er sårbart over for udefrakommende bakterier
 • Forsinker helingsprocessen og forlænger udbruddene

Så selvom det er tilfredsstillende at poppe bumser, kan det i mange tilfælde gøre udbruddene værre.

Får man ar af at poppe bumser?

Ja, at poppe bumser kan føre til ardannelse, hvis det ikke gøres ordentligt. At pille og klemme bumser kan beskadige follikelvæggen og de omgivende kollagenfibre. Det kan resultere i forskellige typer af aknear:

 • Ar efter issyl - dybe, smalle huller forårsaget af inficerede hårsække
 • Boxcar-ar - brede, U-formede fordybninger fra tab af kollagen
 • Rullende ar - Bånd af arvæv, der skaber en ujævn hudtekstur.
 • Hyperpigmentering - mørke pletter fra bumser, der brister nær overfladen

Det bedste, du kan gøre for at undgå permanente ar, er at undgå plukning og betændelse.

Hvornår er det okay at poppe en bums?

Det kan være okay at poppe en moden bums under nogle få specifikke omstændigheder:

 • Bumsen er klar til at briste af sig selv (stort hvidt hoved)
 • Bylden er lille, overfladisk og ikke-inflammatorisk.
 • Du bruger sterile værktøjer og korrekt teknik
 • Du rengør og plejer stedet ordentligt bagefter.

Men det er generelt bedst helt at undgå at poppe bumser. Gå til en hudlæge, hvis du har smertefulde cyster.

Hvad er den bedste måde at poppe en bums på?

Hvis du er nødt til at poppe en bums, skal du følge disse trin:

 1. Vask hænder og ansigt grundigt
 2. Steriliser en nål med alkohol
 3. Påfør et varmt omslag i 10 minutter
 4. Prik forsigtigt i selve overfladen af den hvide plet.
 5. Brug en steril vatpind til at trykke let på siderne.
 6. Rens området med salicylsyre eller benzoylperoxid
 7. Anlæg hydrokolloid bandage, og pluk ikke på stedet.

Undgå at trykke for hårdt, klemme eller pille gentagne gange i den samme bums.

Hvad skal man gøre, når man har poppet en bums?

Når du har poppet en bums, er det vigtigt at:

 • Rens området med en antimikrobiel ansigtsvask.
 • Anvend en pletbehandling med benzoylperoxid
 • Dæk med et hydrokolloidplaster for at beskytte den åbne læsion.
 • Brug en lokal helende salve som aloe vera.
 • Undgå at røre, pille eller irritere området yderligere.
 • Hold huden hydreret, og brug solcreme dagligt

Korrekt efterbehandling kan fremme en hurtigere heling, når man har poppet en bums.

Hvordan kan jeg behandle bumser uden at poppe dem?

Nogle sikrere måder at behandle bumser på uden at poppe er f.eks:

 • Brug af acnemedicin som retinoider, benzoylperoxid osv.
 • Brug af receptpligtig antibiotika mod inflammatorisk cystisk akne
 • Brug af oliefri og ikke-komedogene hudplejeprodukter
 • Undgå overdreven berøring af ansigtet i løbet af dagen
 • Gå til hudlæge for at få kortisonindsprøjtninger mod store bumser
 • Få professionelle udtrækninger udført af en kosmetolog
 • Udfør regelmæssig rensning og eksfoliering for at forebygge tilstoppede porer.

Generelt er det bedst ikke at poppe bumser. Søg i stedet professionel behandling.

Hvornår bør man gå til en hudlæge med bumser?

Gå til en hudlæge for bumser, hvis du har:

 • Store, smertefulde cystiske akne-læsioner
 • Akne, der ikke reagerer på håndkøbsbehandlinger
 • Akne primært langs kæbelinjen eller i underansigtet
 • Inflammatorisk akne, der efterlader ar eller mørke mærker
 • Hyppige bumser før din menstruation hver måned
 • Alvorlige udbrud, der forårsager følelsesmæssige problemer

En hudlæge kan tilbyde receptpligtige aknebehandlinger, drænage og rådgivning, der er skræddersyet til din hud. Forsøg ikke at fjerne svær cystisk akne derhjemme.

Øger det risikoen for infektion at poppe bumser?

Ja, at poppe bumser kan føre til infektion. Ved at trykke på bumserne presses bakterier ud, som kan sprede sig til andre steder. Og den åbnede hårsæk giver bakterier udefra mulighed for at trænge ind i huden og forårsage flere bumser. I alvorlige tilfælde kan en bakterieinfektion i en poppet bums endda udvikle sig til en stafylokokinfektion.

Kan udslåede bumser efterlade fordybninger?

Ja, forkert popping af bumser kan forårsage permanente fordybninger eller huller i huden, især hvis dybere cyster presses sammen. Trykket beskadiger kollagenmatrixen under hudens overflade. Og den sprængte follikel heler aldrig ordentligt, hvilket efterlader en fordybning. Undgå at pille i bumsen, og følg den rette efterbehandling, hvis du får en bums, for at minimere ar efter fordybninger.

Skal jeg bruge et bumseværktøj?

Sterile lancetter er det eneste bumseværktøj, der anbefales af hudlæger til forsigtigt at punktere selve overfladen af modne hvide knopper. Brug aldrig et popperedskab som dem, man kan finde på nettet, til at presse eller grave bumseindholdet ud med magt. Det vil forværre betændelsen. Korrekt teknik er nøglen, ikke værktøjet.

Hvad er det bedste bumseplaster at bruge efter popping?

De bedste bumseplastre til efterbehandling indeholder hydrokolloid som COSRX Acne Pimple Master Patches eller Hero Cosmetics Mighty Patch. De absorberer væske fra det åbne sår og fremmer hurtigere heling. Se også efter plastre med tea tree oil for at forhindre bakteriel overvækst. Undgå almindelige plastre.

Kan man poppe en cystisk bums?

Du må aldrig poppe eller klemme cystiske bumser. Cyster er store, smertefulde, pusfyldte læsioner dybt under huden. Hvis du popper dem derhjemme, vil du sandsynligvis ende med at skubbe infektionen dybere og forårsage alvorlig ardannelse. Lad din hudlæge sprøjte kortison i cystisk akne.

Kort sagt er det bedst ikke at poppe bumser, når det er muligt. Søg i stedet professionel aknebehandling. Hvis du er nødt til at poppe en overfladisk bums, så sørg for at desinficere først og pleje huden bagefter. Undgå at poppe, klemme eller pille gentagne gange, da det kan give ar. Med tilbageholdenhed og korrekt teknik kan du minimere nogle af risiciene ved at poppe bumser.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder