Bliver akne værre af at vaske dit ansigt?

Published:

At vaske sit ansigt er en vigtig del af enhver god hudplejerutine. Men kan noget så simpelt som at rense din hud faktisk gøre din akne værre?

Det er et almindeligt spørgsmål, som mange, der lider af akne, stiller. Ideen om at vaske snavs, olie og bakterier væk fra ansigtet giver mening, når man vil forebygge udbrud. Men overvask kan fratage din hud fugt og gøre mere skade end gavn.

Så gør det akne værre at vaske ansigtet? Det korte svar er - det kommer an på. Hvis du renser for aggressivt eller for ofte, kan det irritere huden og forværre akne. Men når det gøres ordentligt, hjælper ansigtsvask med at forebygge udbrud ved at fjerne overskydende olie og bakterier.

Nøglen er at finde den rette balance til din unikke hudtype. Læs videre for at lære, hvordan overvask bidrager til akne, de bedste metoder til ansigtsvask og tips til at undgå at irritere din hud.

Bliver akne værre af at vaske sig i ansigtet?

Hvordan kan overdreven vask forårsage akne?

Når du vasker dit ansigt, fjerner du overskydende olie, døde hudceller, forurenende stoffer og bakterier, som kan tilstoppe porerne og føre til akne. Så hvordan kan noget, der er beregnet til at behandle udbrud, faktisk gøre dem værre?

Her er nogle måder, hvorpå overdreven vask kan påvirke acne-udsat hud negativt:

1. Fjerner beskyttende olier

Talg er den olie, der produceres af vores talgkirtler. Overskydende mængder bidrager til tilstoppede porer, men denne olie beskytter og fugter også huden. Overdreven vask fjerner talg sammen med snavs og bakterier. Det efterlader din hud sårbar over for irritation, betændelse og mere akne.

2. Forstyrrer hudens fugtbarriere

Hyppig skrubning udtørrer huden ved at ødelægge dens beskyttende fugtbarriere. Dette yderste lag holder vand inde i huden og holder irriterende stoffer ude. Uden denne barriere bliver din hud udsat for transepidermalt vandtab. Den resulterende tørhed får dine kirtler til at producere mere olie, hvilket fører til - du gættede det - mere akne.

3. Udløser betændelse

Hårde rensemidler og aggressiv vask skaber mikrorevner i huden, som fremkalder betændelse. Inflammation er en udløsende faktor for akne. Rødmen og irritationen forårsaget af overdreven vask kan gøre udbruddene værre.

4. Fremmer bakteriel overvækst

Vores ansigter indeholder en blanding af gode og dårlige bakterier. Sunde bakterier hjælper med at holde huden i balance og aknefremkaldende bakterier i skak. Overvask kan ødelægge bestanden af gode bakterier. Det giver P. acnes og andre aknebakterier mulighed for at blomstre.

Tips til acne-venlig ansigtsvask

Nu hvor du ved, hvordan for meget vask bidrager til akne, så lad os gennemgå nogle af de bedste metoder til at holde dit ansigt rent uden irritation:

Brug lunkent vand

Vask med varmt vand fjerner hudens naturlige olier. Meget varmt vand beskadiger hudbarrieren. Hold dig til lunkne temperaturer, når du skyller dit ansigt.

Skrub ikke for hårdt

Blid cirkulær bevægelse er bedst, når du masserer renseproduktet ind i huden. Overdreven skrubning kan forårsage mikroridser og betændelse.

Fokus på problemområder

Koncentrer vasken om områder med tendens til akne som pande, næse og hage. Undgå at overrense klarere områder, som kræver mindre opmærksomhed.

Skyl grundigt

Hvis du efterlader rester af rensemiddel på huden, kan det tilstoppe porerne. Skyl ansigtet, indtil vandet løber klart.

Klap tør

Når du gnider dit ansigt med et håndklæde, skaber det friktion, som irriterer. Dup i stedet huden forsigtigt tør.

Fugt bagefter

Følg altid rensningen op med en ikke-komedogen fugtighedscreme. Det tilfører fugt og reparerer din hudbarriere.

Brug mere skånsomme produkter

Skrappe ingredienser som alkohol, mentol og duftstoffer kan udtørre og irritere huden. Vælg skånsomme rensemidler uden disse tilsætningsstoffer.

Hvor ofte skal man vaske hud med akne?

Der findes ingen universel regel for den perfekte rensefrekvens. Hvor ofte du skal vaske dit ansigt, afhænger af din hudtype og dit klima. Her er nogle generelle retningslinjer:

 • Fedtet hud - To gange dagligt er normalt tilstrækkeligt. Overvask af fedtet hud fører til mere olieproduktion.
 • Tør/sensitiv hud - Begræns rensningen til én gang dagligt, helst om natten. For meget vask forværrer disse hudtyper.
 • Kombineret hud - Fokuser på at vaske de fedtede områder to gange dagligt, mens du begrænser rensningen af de tørre områder.
 • Fugtigt klima - Vask huden en gang dagligt eller hver anden dag i varmt, fugtigt vejr, når olieproduktionen er højere.
 • Koldt, tørt klima - Reducer rensningen til 2-3 gange om ugen under kolde, tørre forhold, der dehydrerer huden.

Vær opmærksom på, hvordan din hud ser ud og føles for at finde din optimale frekvens for ansigtsvask. Skru ned, hvis din hud føles stram, skællet eller irriteret.

De bedste og værste rensemidler til hud med akne

At vælge den rigtige rens til din hudtype er nøglen til at forebygge akne uden at vaske for meget. Her er nogle ideelle og problematiske ingredienser, du skal holde øje med:

De bedste ingredienser til rens

 • Salicylsyre: Renser porerne og reducerer inflammation
 • Glykol- og mælkesyrer: Eksfolierer døde hudceller og snavs
 • Svovl og trækul: Absorberer overskydende olie og trækker urenheder ud
 • Hyaluronsyre: Øger fugtigheden og reparerer fugtbarrieren
 • Niacinamid: Kontrollerer olie og rødme
 • Tea tree oil: Har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber.

Ingredienser, der skal undgås

 • Alkohol: Ekstremt udtørrende og irriterende
 • Parfume: Almindeligt irriterende og allergifremkaldende
 • Menthol og eukalyptus: Forårsager rødme og tørhed
 • Skrappe skrubber: Kan skade huden og forværre akne
 • Sulfater: Fjerner hudens beskyttende olier

Kig efter ikke-komedogene, parfumefri rensemidler, der er mærket til hud med tendens til akne. Undgå irriterende stoffer, og vælg mildere formler med ingredienser, der bekæmper akne.

Andre tips til hudpleje mod akne

At vaske ansigtet er kun én del af en effektiv aknebehandlingsplan. Her er nogle yderligere tips til at fjerne udbrud:

 • Brug oliefri, ikke-komedogen fugtighedscreme
 • Eksfolier 2-3 gange om ugen med salicylsyre eller glykolsyre.
 • Spotbehandling af bumser med benzoylperoxid eller salicylsyre
 • Overvej akne-medicin som retinoider eller antibiotika til moderate/svære udbrud.
 • Undgå overdreven soleksponering, som forværrer akne.
 • Håndter stressniveauet med egenomsorg som meditation, motion osv.
 • Hold dig til en aknevenlig kost med få raffinerede kulhydrater og mejeriprodukter
 • Skift pudebetræk ofte for at undgå overførsel af bakterier.
 • Pluk, dup eller rør aldrig ved akne, da det forværrer udbrud.

Hvornår skal man gå til dermatolog?

Vedvarende akne, som ikke bliver bedre med basal hudpleje, kan have brug for professionel behandling. Opsøg en certificeret hudlæge, hvis du oplever det:

 • Alvorlig akne med smertefulde cyster/knuder
 • Akne, der ikke reagerer på håndkøbsprodukter
 • Akne efterlader ar eller mørke pletter
 • Tegn på hudinfektion som honningfarvede skorper

En hudlæge kan ordinere stærkere aknemedicin som isotretinoin eller laser/lysbehandlinger for at fjerne genstridige udbrud. Tøv ikke med at søge lægehjælp ved svær akne.

Konklusion

Gør det akne værre at vaske dit ansigt? Overrensning og skrubning kan faktisk forværre udbrud ved at irritere huden og ødelægge hudens fugtbarriere. Men når det gøres rigtigt, er ansigtsvask et vigtigt skridt til at forebygge akne ved at fjerne overskydende olie, død hud og bakterier.

Vær blid, hold dig til en eller to gange dagligt, undgå skrappe ingredienser, og følg rensningen op med fugtighedscreme. Vær opmærksom på din huds behov, og tilpas din ansigtsvaskerutine derefter. Kombiner rensning med dokumenterede aknebekæmpere som retinoider og salicylsyre for at få en klar og sund hud. Gå til en hudlæge for at få professionel behandling, hvis håndkøbsmetoderne ikke virker.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken type rens er bedst til hud med tendens til akne?

Blide, ikke-komedogene rensemidler er ideelle til hud med tendens til akne. Undgå skrappe scrubs eller rensemidler med parfume, menthol, alkohol eller sulfater, som kan irritere huden. Kig efter ingredienser som salicylsyre eller svovl, der behandler akne uden at strippe huden.

Skal man vaske sit ansigt, når man har svedt?

Ja, rens forsigtigt din hud efter kraftig svedtendens eller træning. Sved kan tilstoppe porerne og føre til udbrud. Brug en mild, ikke-skummende rens og lunkent vand til at fjerne sved og bakterier uden irritation.

Er vask med koldt vand bedre mod akne?

Vask med lunkent vand er bedst til hud med tendens til akne. Varmt vand fjerner de naturlige olier, mens koldt vand trækker porerne sammen, så olie og bakterier kan blive fanget. Lunkent vand hjælper med at rense huden uden irritation eller tørhed.

Skal jeg bruge en ansigtsvask med eksfolierende perler?

Undgå skrappe, grove eksfolieringsmidler med perler eller knuste skaller/frø/nødder. De skarpe partikler kan forårsage mikroridser og forværre akne. Brug i stedet en kemisk eksfoliering med salicyl-, glykol- eller mælkesyre 2-3 gange om ugen.

Kan jeg bare skylle mit ansigt med vand i stedet for rensemiddel?

For nogle hudtyper kan det være tilstrækkeligt at skylle med lunkent vand om morgenen. Men det er vigtigt at bruge en mild rens om aftenen for at fjerne makeup, olie og bakterier inden sengetid.

Hvordan forebygger man akne, når man bruger makeup?

Brug en oliefri makeup, der er formuleret til hud med tendens til akne. Fjern makeuppen grundigt hver aften med en mild rens. Desinficer makeupbørster regelmæssigt. Undgå at bruge makeup, når du er hjemme, så huden kan ånde.

Hvilke mad- og drikkevarer skal jeg undgå ved akne?

Begræns mejeriprodukter, højglykæmiske fødevarer, sukkerholdige drikkevarer, koffein, alkohol og transfedtsyrer, som kan udløse udbrud. Drik masser af vand, spis mere grønt, frugt og omega-3 for at få en klar hud.

Kan for mange akneprodukter gøre min hud værre?

Det er bedst at introducere akneprodukter langsomt et ad gangen. Hvis man bruger for mange udtørrende midler som benzoylperoxid eller retinoider, kan det irritere huden. Gå til en hudlæge for at udvikle en skræddersyet aknekur.

Hvordan kan jeg forebygge ardannelse efter akne?

Prik aldrig i bumserne, da det skubber bakterierne dybere ned og forårsager ardannelse. Behandl akne tidligt med lokal medicin. Gå straks til en hudlæge med smertefulde knuder/cyster. Laser, peeling og fillers kan minimere ardannelsen.

Hvorfor bliver min akne værre lige før min menstruation?

Hormonelle udsving før din menstruation øger olieproduktionen og betændelsen, hvilket fører til udbrud. Prøv håndkøbsretinoider, receptpligtige antiandrogener eller p-piller til behandling af hormonel akne.

Forårsager stress udbrud af akne?

Stress er ikke direkte årsag til akne, men kan forværre udbrud. Høje stressniveauer øger inflammation og fører til usunde vaner som dårlig kost, søvnløshed og hudplukning, der forværrer akne.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder