Hvad er kritikken af mindfulness?

Published:

Mindfulness. Denne populære praksis lover øget opmærksomhed og nærvær. Hvem vil ikke gerne have det?

Men er det virkelig alt, hvad det giver sig ud for at være?

Nogle kritikere hævder, at der er ulemper ved mindfulness-bevægelsen. I dette indlæg vil vi undersøge den almindelige kritik af mindfulness og se, om der er hold i den.

Hvad er kritikken af mindfulness?

Er mindfulness overvurderet?

Mindfulness bliver ofte fremstillet som en universalløsning. Øvelsen lover at afhjælpe stress, angst, depression, fokusproblemer, forholdsproblemer og meget mere. Med så mange påståede fordele er det ikke underligt, at mindfulness er eksploderet i popularitet.

Men kan mindfulness virkelig leve op til alle sine løfter?

Nogle hævder, at fordelene ved mindfulness er overvurderede. Forskere påpeger, at mange studier om mindfulness bruger små stikprøver eller mangler strenge, placebokontrollerede forsøgsbetingelser. Det gør det svært at fastslå en klar årsag og virkning.

Der er stadig brug for mere forskning for at forstå mindfulness' sande indvirkning på det mentale og fysiske helbred. Lige nu er videnskaben blandet.

Bekymringen er, at folk måske ser mindfulness som en magisk pille, når fordelene sandsynligvis er mere beskedne.

Fremmer mindfulness selvbesættelse?

Mindfulness opfordrer folk til at vende opmærksomheden indad. Man observerer sit åndedræt, sine kropsfornemmelser eller tanker under regelmæssige meditationssessioner.

Men kan dette indadvendte fokus ikke fremme en usund selvoptagethed?

Kritikere hævder, at mindfulness gør folk til narcissistiske navlepillere, der ikke er i stand til at håndtere problemer i den virkelige verden. Regelmæssig navlepilleri distraherer fra den udadvendte handling, der er nødvendig for at løse problemer som fattigdom, diskrimination eller klimaforandringer.

De fleste mindfulness-eksperter hævder dog, at øvelsen kultiverer selvbevidsthed og medfølelse. Med større bevidsthed om din indre verden er du bedre rustet til at forstå andre og bidrage meningsfuldt til verden.

I stedet for distraktion gør mindfulness det muligt at se klarere og handle klogere.

Kan mindfulness gøre skade?

De fleste mennesker antager, at mindfulness universelt hjælper med at reducere angst, depression og stress. Men overraskende nok er det ikke altid tilfældet.

For en vis procentdel af individerne forårsager mindfulness-meditation problemer som angst, panik, depression eller psykose. Denne bivirkning synes at være mere sandsynlig hos personer med allerede eksisterende psykiske lidelser.

Men forskerne forstår stadig ikke helt, hvorfor denne skadelige reaktion sker. Og de fleste mindfulness-programmer screener ikke for psykiske problemer eller tilbyder støtte, hvis der opstår problemer.

Det tyder på, at der er en skyggeside ved mindfulness-bevægelsen. Som med ethvert kraftfuldt værktøj kan forkert anvendelse forårsage skade. Mindfulness bør praktiseres omhyggeligt under en erfaren lærer.

Er mindfulness en form for åndelig omgåelse?

Mindfulness har rødder i den buddhistiske spirituelle tradition. Men de fleste vestlige anvendelser fjerner de moralske og etiske dimensioner.

Kritikere hævder, at sekulær mindfulness muliggør åndelig forbigåelse. Folk bruger den afslappende praksis til at tune ud og dissociere i stedet for at se problemerne i øjnene.

Nogle hævder, at dette fjerner mindfulness fra dens grundlag i visdom og medfølelse. En skrabet, feel-good version bliver solgt som en vare. Det tilslører det dybere formål bag mindfulness.

Selvfølgelig kan åndelig forbigåelse ske med enhver praksis - religiøs eller sekulær. Men den hurtige kommercialisering af mindfulness gør den måske særligt tilbøjelig til åndelig overfladiskhed.

Har mindfulness mistet sin sjæl?

Moderne mindfulness fokuserer næsten udelukkende på det psykologiske. Men traditionelt sigtede mindfulness mod at opnå spirituel indsigt ud over at reducere psykisk lidelse.

Ved stort set at ignorere den spirituelle dimension hævder kritikere, at moderne mindfulness har mistet sin sjæl. Den anerkender ikke længere de dybe eksistentielle spørgsmål, som mindfulness oprindeligt var beregnet til at udforske:

  • Hvorfor er vi her?
  • Hvad vil det sige at leve fuldt ud?
  • Hvordan kultiverer vi visdom og medfølelse?

Mindfulness handler mindre om at vågne op fra en illusion og mere om at føle sig mindre stresset og ængstelig.

Selvom de psykologiske fordele er værdifulde, er der nogle, der siger, at moderne mindfulness ikke når til fuld menneskelig udfoldelse. Den nøjes med at være god nok i stedet for at stræbe efter vores højeste potentiale.

Mindfulness nyder enorm popularitet, men møder også voksende kritik. Bekymringerne omfatter:

  • Overhyping af fordele
  • Fremmer usund selvfokusering
  • Forårsager skade i nogle tilfælde
  • Muliggør åndelig omgåelse
  • At miste kontakten med det etiske fundament
  • Opgivelse af dybere formål

Denne kritik fremhæver potentielle begrænsninger og ulemper ved mindfulness, som er værd at undersøge. Men de fornægter ikke nødvendigvis værdien af denne praksis.

Som med de fleste ting er der gråtoner her. Mindfulness er måske ikke et universalmiddel, men det giver sandsynligvis stadig reelle fordele - når det anvendes med omtanke.

Samtidig bør moderne undervisere og udøvere være bevidste om de historiske rødder. At bevare forbindelsen til de grundlæggende etiske rammer kan hjælpe mindfulness med at opfylde dybere helbredende og transformative muligheder.

Ofte stillede spørgsmål

Undrer du dig over nogle af de almindelige kritikpunkter, der rejses omkring mindfulness? Nedenfor finder du svar på de mest almindelige spørgsmål.

Er mindfulness ikke bare et modefænomen?

Mindfulness er steget voldsomt i popularitet i løbet af de seneste år. Og nogle afviser det som endnu en ny sundhedstrend. Men mindfulness bygger faktisk på kontemplative metoder, der er udviklet gennem tusinder af år. Det nye er den moderne videnskabelige interesse i at kvantificere dens virkninger. Forskningen arbejder fortsat på at adskille fakta fra fiktion med hensyn til fordelene. Tiden vil vise, om mindfulness giver varig værdi eller blot er en forbigående dille.

Kan mindfulness gøre angsten værre?

For de fleste mennesker lindrer mindfulness angst. Ved at fokusere opmærksomheden på nuet reduceres bekymringerne over fremtidige hvad-nu-hvis'er. Men et mindretal kan opleve øget angst, især når de begynder på mindfulness. At være meget opmærksom på kropsfornemmelser kan i starten føles ubehageligt. Og allerede eksisterende psykiske lidelser kan øge sårbarheden over for bivirkninger. Instruktører bør screene for psykiske lidelser og tilbyde støtte for at mindske risikoen. Med de rette forholdsregler kan mindfulness hjælpe med at reducere angst hos de fleste.

Hvorfor er mindfulness så populært, hvis der findes kritikpunkter?

Ingen praksis, der er så populær som mindfulness, er uden kritik. Det faktum, at så mange flokkes om det, viser, at folk oplever meget reelle fordele - måske øget evne til at håndtere stress eller forbedre koncentrationen. Men der er nogle spørgsmål, som fortjener at blive overvejet: Er påstandene overdrevne? Kan der være potentielle psykologiske eller spirituelle ulemper? Målet bør være at maksimere fordelene og samtidig minimere risikoen. Og kommercialiseringspresset kan tilsløre et komplet billede. Et holistisk syn og et etisk fundament kan være med til at sikre, at mindfulness holder, hvad det lover.

Bør mindfulness være mere reguleret?

Interessen for at etablere bedste praksis omkring mindfulness vokser fortsat. Førende professionelle organisationer har dannet sig for at opretholde standarder. De tilbyder vurderinger og akkreditiver til validering af instruktørkvalifikationer. Men de fleste steder findes der endnu ingen lovbestemmelser, der gør det muligt at påberåbe sig ekspertise i mindfulness-undervisning. Nogle hævder, at et ordentligt tilsyn ville beskytte forbrugerne mod potentiel skade. Men andre mener, at besværlige regler kan begrænse adgangen til og kreativiteten omkring mindfulness-baserede tilbud. At finde den rette balance er en stadig udfordring, efterhånden som feltet modnes.

Resumé

Mindfulness-meditation lover et væld af sundhedsmæssige fordele som reduceret angst og stress. Det er ikke så underligt, at populariteten er steget på det seneste. Men nogle kritikere udfordrer dens påstande. Kritikere hævder, at fordelene er overvurderede og citerer undersøgelser med metodiske svagheder. De siger, at mindfulness opmuntrer til usund selvfokusering og narcissisme. Overraskende nok findes der beviser for, at praksissen forårsager skade som øget angst eller depression hos nogle mennesker. Sekulær mindfulness risikerer også at fremme spirituel bypassing - at bruge meditation som en flugt uden at ændre adfærd. Kommercialiseringen beskyldes for at fjerne det traditionelle etiske grundlag, der gav mindfulness et dybere formål. Kritikere hævder også, at moderne mindfulness opgiver religionens dybe eksistentielle spørgsmål om visdom, medfølelse og mening. De hævder, at nutidens feel-good, stressreducerende version ikke understøtter fuld menneskelig opblomstring. Fortalerne indvender, at mindfulness stadig hjælper mange mennesker på klinisk betydningsfulde måder. De hævder, at korrekt screening og forberedelse kan undgå bivirkninger. At bevare forbindelsen til de etiske rødder kan forhindre, at programmerne mister deres sjæl. Indsigt fra både tilhængere og kritikere kan i sidste ende styrke mindfulness-baserede interventioner gennem fornuftig, videnskabeligt informeret anvendelse.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder