Hvad er de 2 mest almindelige typer af akne?

Published:

Akne er en hudlidelse, der opstår, når hårsækkene bliver tilstoppet af olie og døde hudceller. Det forårsager hvide hoveder, hudorme, bumser og knopper, der kan forekomme i ansigtet, på halsen, brystet, ryggen, skuldrene og overarmene. Akne er meget almindeligt og rammer op til 50 millioner amerikanere hvert år. Men ikke al akne er den samme. Der findes forskellige typer af akne, som har tendens til at forekomme i forskellige aldre og på forskellige steder af kroppen. Her vil vi udforske de to mest almindelige former for akne.

Hvad er de 2 mest almindelige typer af akne?

De 2 hovedtyper af akne

De to mest udbredte former for akne er:

 • Ikke-inflammatorisk akne
 • Inflammatorisk akne

Ikke-inflammatorisk akne har tendens til at vise sig som hvide og sorte hudorme. Disse typer bumser udviser ikke rødme eller hævelse.

Inflammatorisk akne opstår, når bakterier, talg og døde hudceller tilstopper porerne og begynder at blive inficeret. Dette resulterer i papler, pustler, knuder og cyster - som er røde, betændte læsioner.

Nedenfor vil vi se nærmere på disse to hovedkategorier af akne og de specifikke typer af bumser, de omfatter.

Ikke-inflammatorisk akne

Hvad er ikke-inflammatorisk akne?

Ikke-inflammatorisk akne er den mildeste form for akne. Den opstår, når en pore bliver tilstoppet af overskydende talg og døde hudceller, så der dannes en komedon. Ikke-inflammatorisk akne består af hvide og sorte hudorme. Disse typer bumser udviser ikke rødme eller hævelse.

Ikke-inflammatorisk akne har en tendens til at være mere almindelig hos børn før puberteten. Det opstår også ofte, når man bliver ældre og producerer mindre talg. Lad os se nærmere på whiteheads og blackheads:

Hvide hoveder

Hvide knopper, også kendt som lukkede komedoner, opstår, når døde hudceller og talg tilstopper åbningen i en hårsæk. Det resulterer i en lille, kødfarvet bule. Toppen af en hvid knop forbliver lukket, hvilket er grunden til, at dens indhold af olie og snavs forbliver hvidt.

Hvide knopper er en af de to hovedtyper af ikke-inflammatorisk akne. De er normalt smertefri, selvom de kan se grimme ud. Korrekt aknebehandling kan hjælpe med at fjerne hvide knopper hurtigt.

Hudorme

Hudorme, eller åbne komedoner, opstår, når den tilstoppede hårsæk forbliver åben for luften. Olie og snavs udsættes for ilt, som får dem til at blive sorte. Af denne grund ser hudorme ud som små sorte prikker på hudens overflade.

Ligesom hvide hudorme er hudorme ikke-inflammatoriske og udviser typisk ikke rødme eller hævelse. De er grimme, men generelt smertefri. Håndkøbsmedicin mod akne kan hjælpe med at fjerne overskydende olie og eksfoliere døde hudceller for at fjerne hudorme.

Lad os nu skifte gear og se på inflammatorisk akne...

Inflammatorisk akne

Inflammatorisk akne ser rød og hævet ud. Det opstår, når bakterier, olie og døde hudceller tilstopper porerne og bliver inficerede og irriterede. Inflammatorisk akne betragtes som mere alvorlig end ikke-inflammatorisk akne. Der er fire hovedtyper af inflammatoriske akne-læsioner:

 • Papler
 • Pustler
 • Knuder
 • Cyster

Inflammatorisk akne er mere tilbøjelig til at give ar. Rettidig behandling er vigtig for at helbrede udbruddene og forebygge ardannelse. Lad os se nærmere på de fire typer af inflammatorisk akne:

Papler

Papler er små, røde, ømme knopper, der opstår, når porernes vægge bliver betændte. Betændelsen er forårsaget af bakterier, olie og døde celler, der er fanget i poren.

Papler signalerer, at den ikke-inflammatoriske læsion (whitehead eller blackhead) er blevet inficeret. Papler føles normalt følsomme eller ømme at røre ved. De er små og måler mindre end 1⁄2 tomme på tværs.

Pustler

Pustler, eller pusfyldte bumser, er røde knopper toppet med hvidt eller gult pus. Pusset består af olie, bakterier, døde hudceller og hvide blodlegemer. Pustler dannes, når den tilstoppede, inficerede pore brister nær hudens overflade og spilder indholdet ud.

Pustler bliver ofte forvekslet med papler. Men pustler indeholder synligt pus i spidsen, mens papler ikke gør det. Ligesom papler er pustler ømme og smertefulde.

Knuder

Knuder er store, faste, smertefulde klumper under hudens overflade. I modsætning til papler og pustler sidder knuder dybt inde i huden. De dannes, når tilstoppede porer brister meget dybt i dermis og forårsager betændelse.

Knuder signalerer en alvorlig infektion i poren. Infektionen forårsager en ophobning af pus og bakterier, som samler sig i en smertefuld knude under huden. Knuderne kan vare ved i uger eller måneder.

Cyster

Cystisk akne består af væskefyldte klumper, der opstår, når oliekanalerne bliver tilstoppede og inficerede. Cyster befinder sig under hudens overflade og kan føles som store, smertefulde knuder.

Cyster er dog pusfyldte og føles ofte blødere. Når cyster brister, frigiver de det inficerede indhold i den nærliggende hud, hvilket kan forårsage ardannelse. Cystisk akne har tendens til at påvirke hagen, kæbelinjen, ryggen og brystet.

Så for at opsummere består inflammatorisk akne af papler, pustler, knuder og cyster. Det er mere alvorlige og smertefulde læsioner sammenlignet med ikke-inflammatoriske whiteheads og blackheads. Hurtig dermatologisk behandling anbefales til inflammatorisk akne for at forhindre ardannelse.

Acne vulgaris - den mest almindelige type generelt

Acne vulgaris, det medicinske navn for almindelig akne, er den mest udbredte form for akne. Den er karakteriseret ved tilstedeværelsen af både ikke-inflammatoriske (whiteheads, blackheads) og inflammatoriske læsioner (papler, pustler, knuder, cyster).

Denne form for akne har tendens til at starte i puberteten, når androgenhormoner stimulerer talgproduktionen. Den optræder typisk i ansigtet, på ryggen, brystet og skuldrene - områder med mange oliekirtler. Acne vulgaris kan variere fra mild til svær.

Det vigtigste at tage med

 • De to hovedkategorier af akne er ikke-inflammatorisk og inflammatorisk.
 • Ikke-inflammatorisk akne består af hvide og sorte hudorme. Disse typer bumser udviser ikke rødme eller hævelse.
 • Inflammatorisk akne er rød og hævet. Den omfatter papler, pustler, knuder og cyster.
 • Acne vulgaris, som er den mest almindelige type, indeholder en blanding af ikke-inflammatoriske og inflammatoriske læsioner. Den starter ofte i teenageårene.
 • Korrekt aknebehandling kan hjælpe med at håndtere både ikke-inflammatoriske og inflammatoriske bumser. Det anbefales at søge dermatologisk behandling ved svær inflammatorisk akne for at forebygge ardannelse.

Behandling og forebyggelse af de to hovedtyper af akne

Nu, hvor vi har gennemgået de to største klassifikationer af akne, kan vi diskutere, hvordan man behandler og forebygger dem. Succesfuld håndtering af akne afhænger af, at man bruger de rigtige produkter og livsstilsvaner baseret på ens specifikke hudtype og udbrud. Her vil vi gennemgå nogle tips til pleje af både ikke-inflammatorisk og inflammatorisk akne.

Pleje af ikke-inflammatorisk akne

Ikke-inflammatorisk akne består af hvide knopper og hudorme. Her er nogle tips til at holde disse milde, ikke-røde bumser på afstand:

Brug håndkøbsmedicin mod akne. Kig efter akneprodukter, der indeholder:

 • Salicylsyre - fjerner døde hudceller og olie fra porerne
 • Benzoylperoxid - fjerner aknebakterier
 • Retinoider - fjerner tilstoppede porer og eksfolierer

Eksfolier forsigtigt. Brug bløde ansigtsscrubs og kemiske eksfolieringsmidler som alfahydroxysyrer til at fjerne død hud. Undgå at over-eksfoliere, da det kan forværre akne.

Shampoo regelmæssigt. Shampoo hver anden dag og efter sved, så du undgår, at hårfedt overføres til dit ansigt.

Undgå at røre ved dit ansigt. Det forhindrer, at snavs og bakterier overføres fra hænderne til ansigtet og forværrer akne.

Gå i bad efter træning. Skyl sveden af lige efter træningen for at holde porerne rene.

Vask makeupbørster. Rengør børsterne regelmæssigt for at undgå, at de efterlader makeuprester, snavs og bakterier.

Skift dit hovedpudebetræk. Sov på et rent hovedpudebetræk hver nat for at undgå at overføre olier til dit ansigt.

Håndter stress. Høje stressniveauer kan forværre akne. Tag dig tid til afslappende selvpleje.

Spis en afbalanceret kost. Fokuser på hele fødevarer som frugt, grøntsager og antiinflammatoriske fødevarer som fed fisk.

Behandling af inflammatorisk akne

Inflammatorisk akne som papler, pustler, knuder og cyster kan kræve receptpligtig aknemedicin og professionel behandling. Her er nogle tips:

Gå til en hudlæge. Ved moderat til svær inflammatorisk akne bør man gå til en certificeret hudlæge. De kan ordinere stærkere medicin eller tilbyde professionelle behandlinger.

Tag antibiotika. Antibiotika som clindamycin og erythromycin bekæmper aknebakterier for at reducere infektion og inflammation. De bruges normalt lokalt eller i kombination med anden akne-medicin.

Brug retinoider. Receptpligtige retinoider som tretinoin hjælper med at fjerne tilstoppede porer, reducere olie og forny huden. Retinoider hjælper med at behandle hvide hoveder, hudorme, papler og pustler.

Overvej isotretinoin. Ved svær cystisk akne kan isotretinoin (Accutane) ordineres. Dette kraftige orale retinoid bekæmper olieproduktionen og behandler genstridige knuder og cyster.

Få indsprøjtninger med kortison. Smertefulde knuder og cyster kan behandles med kortikosteroidindsprøjtninger for hurtigt at reducere hævelse og smerte.

Prøv laser- eller lysterapi. Disse professionelle behandlinger bruger laser, blåt lys, rødt lys eller fotodynamisk terapi til at dræbe aknebakterier og reducere inflammation.

Undgå at pille/poppe. At pille i bumser kan forværre hævelsen, føre til ardannelse og sprede bakterier. Hold dine hænder væk fra bumserne.

Brug topisk antibiotika. Receptpligtige antibiotiske geler som clindamycin, der påføres to gange dagligt, hjælper med at kontrollere inflammatoriske aknebakterier.

Tag oral antibiotika. Ved moderat til svær inflammatorisk akne kan der ordineres oral antibiotika i 2-6 måneder for at kontrollere infektionen og reducere udbruddene systemisk.

Rens forsigtigt huden. Brug en ikke-slibende, parfumefri rens to gange dagligt. Undgå at skrubbe eller bruge skrappe sæber, som kan forværre irritationen.

Forebyggelse er nøglen

Selvom noget akne kan være uundgåeligt afhængigt af din alder og hormoner, er der forebyggende skridt, du kan tage for at undgå overdrevne udbrud. Her er nogle tips:

 • Vedligehold en konsekvent hudplejerutine med produkter, der er skræddersyet til din specifikke aknetype.
 • Undgå at røre for meget ved bumserne, pille i dem og poppe dem.
 • Skyl huden, når du har svedt, og brug olieabsorberende produkter, hvis det er nødvendigt.
 • Spis en sund kost med færre raffinerede kulhydrater og mindre sukker.
 • Håndter stressniveauet gennem motion, meditation, yoga, terapi osv.
 • Skift pudebetræk og masker regelmæssigt.
 • Opsøg en hudlæge ved de første tegn på moderat til svær inflammatorisk akne.

Hvornår skal man gå til dermatolog?

Det kan være en god idé at bestille tid hos en hudlæge, hvis du oplever det:

 • Alvorlig inflammatorisk akne (knuder, cyster)
 • Akne, der ikke forbedres med håndkøbsprodukter
 • Akne efterlader mørke pletter eller ar
 • Dybe smertefulde bumser
 • Pludselig akne hos voksne

En hudlæge kan undersøge din hud, bestemme din aknetype og lave en skræddersyet behandlingsplan for at fjerne dine udbrud.

Den nederste linje

Der er to hovedklassifikationer af akne:

Ikke-inflammatorisk (hvide og sorte hudorme)

Inflammatorisk (papler, pustler, knuder og cyster)

Kendskab til din specifikke aknetype styrer den rigtige behandlingstilgang. Mild, ikke-inflammatorisk akne reagerer ofte godt på håndkøbsprodukter. Mere alvorlig inflammatorisk akne kræver normalt receptpligtig medicin eller procedurer.

At gå til en hudlæge er den bedste løsning på moderat til svær akne, der giver ar eller ikke bliver bedre med almindelige apoteksprodukter. Med professionel vejledning og konsekvent brug af de rigtige aknebehandlinger til din hud, kan du med succes håndtere både ikke-inflammatorisk og inflammatorisk akne.

Ofte stillede spørgsmål om de 2 mest almindelige typer af akne

Akne er en udbredt hudsygdom, der rammer millioner af teenagere og voksne. Ikke al akne er den samme. Der er to hovedklassifikationer af akne: ikke-inflammatorisk og inflammatorisk. At forstå forskellene mellem disse to typer er nøglen til korrekt behandling og forebyggelse af udbrud. Nedenfor besvarer vi nogle almindelige spørgsmål om de to hovedkategorier af akne.

Ikke-inflammatorisk akne

Hvad er ikke-inflammatorisk akne?

Ikke-inflammatorisk akne er kendetegnet ved hvide og sorte hudorme. Disse typer bumser udviser ikke rødme eller hævelse. Whiteheads er lukkede komedoner, der forbliver under huden med et hvidligt udseende. Hudorme er åbne komedoner, som bliver mørke, når de udsættes for luft.

Hvad forårsager ikke-inflammatorisk akne?

Ikke-inflammatorisk akne opstår, når en pore bliver tilstoppet af overskydende olie, døde hudceller og snavs. Dette danner en prop, der blokerer folliklen. Ikke-inflammatorisk akne forårsages normalt af hormonelle forandringer, genetik, olieproduktion, ophobning af hudceller og bakterievækst.

Hvem får ikke-inflammatorisk akne?

Ikke-inflammatorisk akne opstår ofte hos teenagere og yngre børn, når hormonerne begynder at stimulere olieproduktionen. Det rammer også ofte voksne senere i livet, når hormonniveauet falder. Overskydende olie og ophobning af døde hudceller fører til tilstoppede porer og whiteheads/blackheads.

Hvordan behandler man ikke-inflammatorisk akne?

Mild, ikke-inflammatorisk akne reagerer ofte godt på håndkøbsmedicin mod akne, der indeholder ingredienser som salicylsyre, benzoylperoxid og retinoider. Forsigtig eksfoliering og brug af olieabsorberende produkter kan også hjælpe med at forebygge tilstoppede porer. Livsstilsfaktorer som at styre stressniveauet, spise sundt og skifte pudebetræk hjælper også med at holde huden ren.

Hvordan kan man forebygge ikke-inflammatorisk akne?

For at forebygge ikke-inflammatorisk akne skal du opretholde en konsekvent hudplejerutine med produkter, der er skræddersyet til din hudtype. Eksfolier huden forsigtigt for at fjerne døde hudceller og holde porerne rene. Brug olieabsorberende ingredienser, hvis det er nødvendigt. Undgå overdreven berøring af ansigtet, og vask makeup-redskaber regelmæssigt. Håndter stress, dyrk motion og spis en afbalanceret, lavglykæmisk kost.

Inflammatorisk akne

Hvad er inflammatorisk akne?

Inflammatorisk akne viser sig som røde, ømme knopper, herunder papler, pustler, knuder og cyster. Det opstår, når bakterier, olie og døde celler bliver fanget i tilstoppede porer og fører til infektion og betændelse. Inflammatoriske bumser kan være smertefulde og føre til ardannelse, hvis de ikke behandles korrekt.

Hvad forårsager inflammatorisk akne?

Inflammatorisk akne opstår, når indespærrede olier, død hud og bakterier i en tilstoppet hårsæk bliver inficeret og hævet. Det fører til smertefulde papler, pustler, knuder og cyster. Hovedårsagerne er hormonelle forandringer, overskydende olieproduktion, ophobning af døde hudceller, bakterievækst og inflammation.

Hvem får inflammatorisk akne?

Inflammatorisk akne opstår oftest hos teenagere og voksne, der oplever hormonelle udsving. Det er mere almindeligt under pubertet, menstruation, graviditet og perimenopause, når hormonerne er i bevægelse. Inflammatorisk akne opstår også ofte hos voksne med fedtet hud eller hos dem med kronisk akne.

Hvordan behandler man inflammatorisk akne?

Ved moderat til svær inflammatorisk akne anbefales det at gå til en hudlæge. De kan ordinere stærkere topisk eller oral medicin som retinoider, antibiotika eller isotretinoin. Professionelle procedurer som fotodynamisk terapi, kortisonindsprøjtninger eller laserbehandlinger kan være berettigede til dybe cyster og knuder.

Hvordan kan man forebygge inflammatorisk akne?

Forebyggelse af inflammatorisk akne indebærer at opretholde en konsekvent hudplejerutine med aknebekæmpende ingredienser. Undgå at pille i bumserne, da det forværrer infektionen. Skyl efter sved, skift pudebetræk regelmæssigt, håndter stress og undgå udløsende faktorer i kosten. Opsøg en hudlæge ved de første tegn på cystisk akne for at få professionel behandling.

Hvornår skal man gå til dermatolog?

 • Du har smertefulde, røde knuder eller store cyster.
 • Håndkøbsprodukter forbedrer ikke din akne
 • Din akne efterlader mørke pletter eller ar
 • Du oplever pludselig svær voksenakne
 • Din akne påvirker dit selvværd

En hudlæge kan hjælpe med at diagnosticere din aknetype og lave en skræddersyet behandlingsplan. Korrekt aknebehandling forebygger ardannelse og holder huden klar på lang sigt.

Det vigtigste at tage med

 • Der er 2 hovedtyper af akne: ikke-inflammatorisk og inflammatorisk.
 • Ikke-inflammatorisk akne består af hvide og sorte knopper uden rødme.
 • Inflammatorisk akne viser sig som røde, ømme papler, pustler, cyster og knuder.
 • Mild ikke-inflammatorisk akne reagerer ofte på håndkøbsbehandlinger
 • Moderat til svær inflammatorisk akne kræver normalt, at man går til hudlæge.
 • Forståelse af din aknetype styrer den rigtige behandlingsmetode til klar hud

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder