Hvad ordinerer dermatologer normalt mod akne?

Published:

Akne er en af de mest almindelige hudsygdomme, som dermatologer behandler. Den rammer folk i alle aldre, men er mest udbredt blandt teenagere og unge voksne. Mens nogle tilfælde af akne forsvinder af sig selv eller med håndkøbsbehandlinger, kræver vedvarende eller alvorlig akne ofte receptpligtig medicin.

Så hvad ordinerer dermatologer normalt til behandling af akne? Der er flere receptpligtige lægemidler, som læger kan anbefale, afhængigt af typen og sværhedsgraden af akne. Her er en oversigt over de mest almindeligt ordinerede aknebehandlinger.

Hvad ordinerer dermatologer normalt mod akne?

Aktuelle retinoider

Aktuelle retinoider er ofte den første forsvarslinje mod akne. Retinoider virker ved at fremskynde hudens cellefornyelse, forhindre porerne i at blive tilstoppede og reducere inflammation. De findes i forskellige styrker og formler som geler, cremer og lotions.

Nogle af de mest udbredte topiske retinoider mod akne er:

 • Tretinoin - Dette er det stærkeste retinoid, der fås på recept. Mærkenavne inkluderer Retin-A, Atralin og Avita.
 • Adapalene - Dette retinoid, der fås under navnet Differin, er mere skånsomt end tretinoin. Det er ofte en god mulighed for førstegangsbrugere af retinoider.
 • Tazaroten - Tazaroten sælges under varemærkerne Tazorac og Avage og er et retinoid med middel styrke.

Retinoider kan give bivirkninger som hudirritation, rødme, afskalning og solfølsomhed. Dermatologer anbefaler normalt, at man starter med en lavere styrke eller påfører hver anden dag og derefter gradvist øger hyppigheden for at give huden mulighed for at tilpasse sig. Konsekvent brug er nøglen til at få det fulde udbytte.

Antibiotika til oral brug

Ved moderat til svær inflammatorisk akne ordineres der ofte orale antibiotika. Antibiotika virker ved at dræbe aknefremkaldende bakterier og reducere inflammation.

Nogle af de antibiotika, dermatologer ordinerer til behandling af akne, omfatter:

 • Doxycyclin - Et meget anvendt tetracyclin-antibiotikum, der behandler akne ved at angribe P. acnes-bakterier. Det fås i almindelige kapsler eller kapsler med forsinket udløsning.
 • Minocycline - Et andet tetracyclin-antibiotikum, der virker mod aknebakterier. Det fås i kapsel- og tabletform.
 • Erythromycin - Et makrolidantibiotikum, der stopper bakterievækst. Det findes som tabletter, kapsler, geler og opløsninger.

Antibiotika tages normalt i en periode på 6-8 uger og seponeres derefter, når aknen er blevet bedre. Langvarig brug kan øge antibiotikaresistensen. Læger kan ordinere et topisk retinoid eller benzoylperoxid sammen med orale antibiotika for at forhindre antibiotikaresistens.

Hormonelle behandlinger

Kvinder med akne, der er relateret til hormonelle udsving, kan få ordineret p-piller eller hormonmodulerende medicin. Mulighederne omfatter:

 • Kombinerede p-piller - P-piller, der indeholder østrogen og gestagen, kan hjælpe med at kontrollere akneudbrud i forbindelse med menstruationscyklussen. Populære mærker, der ordineres til akne, omfatter Yaz, Estrostep og Ortho Tri-Cyclen.
 • Spironolacton - Dette vanddrivende middel blokerer androgener, mandlige hormoner, der udløser overskydende olieproduktion og forværrer akne. Det ordineres off-label til hormonel akne.
 • Flutamid - En anden androgenblokker, som nogle gange ordineres til kvinder med svær, hormonelt betinget akne, der ikke reagerer på andre behandlinger.

Læger overvåger nøje patienter, der tager hormonbehandlinger, for potentielle bivirkninger. Behandlingen afbrydes, når aknen er blevet bedre, for at forhindre langtidsbivirkninger.

Isotretinoin

Til den mest alvorlige, ardannende eller behandlingsresistente akne kan isotretinoin ordineres. Isotretinoin, der ofte går under navnet Accutane, er en form for syntetisk vitamin A. Det er den mest effektive aknemedicin, der findes.

Isotretinoin virker ved dramatisk at reducere olieproduktionen, forhindre tilstoppede porer og reducere bakterier og inflammation. En 4-6 måneders kur fører normalt til langvarig fjernelse af akne.

På grund af risikoen for alvorlige bivirkninger ordineres isotretinoin kun til svær akne, der ikke har reageret tilstrækkeligt på andre behandlinger. Der gælder strenge retningslinjer for dosering, påkrævede laboratorietests og forebyggelse af fødselsdefekter.

Kombinationsbehandlinger

Til mange aknepatienter ordinerer dermatologer en kombination af oral og lokal medicin. Det kan hjælpe med at bekæmpe akne gennem flere virkningsmekanismer og kan øge effektiviteten.

Nogle eksempler på kombinationsbehandlinger af akne omfatter:

 • Aktuelt retinoid + oralt antibiotikum
 • Aktuelt retinoid + benzoylperoxid
 • Oralt antibiotikum + benzoylperoxid
 • Hormonbehandling + topisk retinoid

Den rigtige kombination afhænger af aknetype og sværhedsgrad. Lægen kan ændre behandlingen over tid baseret på, hvor godt huden reagerer. Det er vigtigt at følge hele behandlingsforløbet for at opnå de bedste resultater.

Livsstilstips og egenomsorg

Ud over receptpligtig medicin giver dermatologer vigtige anbefalinger om livsstil og egenomsorg for at hjælpe med at håndtere og forebygge akne. Disse omfatter:

 • Undgå poretilstoppende produkter - Hold dig til oliefri kosmetik og ikke-komedogene hudplejeprodukter. Undgå tunge cremer eller olier.
 • Vask ansigtet to gange dagligt - brug en mild rens og lunkent vand. Undgå at skrubbe huden hårdt.
 • Begræns berøring/klemning af bumser - det kan forværre betændelsen og føre til infektion. Overlad udtrækninger til professionelle.
 • Hold øje medkosten - selv om ingen fødevarer entydigt forårsager akne, er en afbalanceret, lav glykæmisk kost bedst. Hold dig hydreret, begræns mælkeprodukter/sukker, hvis de ser ud til at udløse udbrud.
 • Håndtering af stress - Stress forårsager ikke akne, men kan forværre det. Afslapningsteknikker hjælper.
 • Undgå overdreven soleksponering/solarium - Sol kan forværre postinflammatorisk hyperpigmentering. Brug altid solcreme.

Med professionel behandling og god egenomsorg kan akne håndteres effektivt. Følg din hudlæges anbefalinger for at opnå optimale resultater. Konsekvens og tålmodighed er nøglen - det kan tage 6-8 uger at se en væsentlig forbedring. Men bliv ikke modløs, at fjerne akne er en proces! Med den rigtige receptpligtige behandling, der er skræddersyet til din hud, kan du få din akne under kontrol.

Ofte stillede spørgsmål

Har du stadig spørgsmål om receptpligtige aknebehandlinger? Her er svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål:

Hvor længe skal jeg tage orale antibiotika mod akne?

De fleste hudlæger anbefaler, at man tager orale antibiotika som doxycyclin eller minocyclin i 6 til 8 uger. Derefter stoppes de generelt og erstattes med et aktuelt retinoid eller benzoylperoxid vedligeholdelsesregime. Hvis man tager antibiotika i mere end 8 uger, øges risikoen for antibiotikaresistens.

Hvorfor kan jeg ikke blive ved med at tage antibiotika, hvis det virker?

Mens orale antibiotika ofte giver en hurtig indledende lindring af inflammatorisk akne, vil de ikke alene resultere i en langsigtet helbredelse. Hvis man tager dem for længe, kan de bakterier, der forårsager akne, blive resistente, hvilket gør antibiotikaen ineffektiv. Desuden kan langvarig brug af antibiotika føre til bivirkninger. Det er derfor, lægerne skifter til mere sikre vedligeholdelsesmuligheder.

Hvad er forskellen mellem håndkøbs- og receptpligtige retinoider?

Retinol i håndkøb er en svagere, ikke-receptpligtig form for vitamin A. Receptpligtige retinoider som tretinoin og tazaroten er meget stærkere. Retinoider kræver en recept på grund af potentielle bivirkninger som afskalning og rødme. Receptpligtige retinoider fjerner også akne meget mere effektivt på lang sigt.

Hvor hurtigt virker isotretinoin (Accutane)?

Mange patienter ser den første forbedring af akne efter 4-6 uger på isotretinoin. Maksimal klar hud opnås typisk efter en fuld 4-6 måneders kur. Cystisk akne kan forbedres hurtigere end hudorme eller hvide knopper. Afslut altid hele den ordinerede isotretinoin-kur, også selvom huden bliver klarere tidligere.

Hvorfor skal jeg have laboratorietest for isotretinoin?

Regelmæssige blodprøver er påkrævet for at overvåge bivirkninger som forhøjede leverenzymer eller lipidniveauer. Kvinder skal have foretaget månedlige graviditetstests. At holde sig opdateret om laboratorieundersøgelser hjælper med at sikre, at isotretinoin tolereres sikkert, så du kan gennemføre kurset.

Kan receptpligtig akne-medicin bruges i længere tid?

I alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt med langvarig medicinering. Orale antibiotika bør kun bruges kortvarigt. Hormonbehandlinger eller lavdosis isotretinoin kan sikkert fortsættes i årevis hos nogle patienter for at holde akne i skak. De fleste kan skifte til håndkøbsmedicin efter 6-12 måneder og kun bruge receptpligtig medicin med jævne mellemrum, hvis aknen blusser meget op.

Det vigtigste at tage med

 • Aktuelle retinoider som Retin-A er ofte den første receptpligtige behandling af akne. De hjælper med at lukke porerne og reducere inflammation uden antibiotika.
 • Oral antibiotika kan ordineres til inflammatorisk akne. Doxycyclin og minocyclin er de mest almindeligt anvendte. Antibiotika bør kun tages i 6-8 uger.
 • Hormonbehandlinger som p-piller eller spironolacton hjælper med at behandle akne hos kvinder med hormonelle udbrud. De regulerer androgenniveauerne.
 • Alvorlig, ardannende akne kan kræve isotretinoin (Accutane). Dette stærke A-vitaminpræparat reducerer olieproduktionen og bakterierne. Der kræves flere måneders behandling.
 • For at opnå optimale resultater ordineres der ofte receptpligtige kombinationsbehandlinger. Aktuelle og orale medikamenter, der bruges sammen, angriber akne på flere måder.
 • Livsstilsforanstaltninger som at undgå oliebaserede produkter, ikke klemme bumser og reducere stress hjælper med at supplere receptpligtige behandlinger.

Vedholdenhed og konsekvens er nøglen - med professionel pleje og den rigtige medicin, der er skræddersyet til din akne, kan du få lindring og opnå klar, sund hud igen.

Hvad er nogle af grundene til, at akne holder op med at reagere på en behandling, der tidligere virkede?

Der er et par mulige årsager til, at akne holder op med at reagere på en behandling, der tidligere var effektiv:

 • Bakterierne er blevet resistente over for antibiotikummet, og det virker ikke længere. Det er derfor, lægerne anbefaler at begrænse brugen af antibiotika til 6-8 uger.
 • Hormonelle forandringer som pubertet, menstruation eller start/stop af p-piller kan udløse nye udbrud, som din nuværende kur måske ikke kan afhjælpe.
 • Øgede stressniveauer kan forværre akne igen. Stress forårsager ikke akne, men kan forværre eksisterende tilfælde.
 • Huden kan være blevet for tør og irriteret af et topisk retinoid eller benzoylperoxid, hvilket reducerer tolerancen. Hvis man skruer ned for hyppigheden, kan det hjælpe med at mindske denne bivirkning.
 • Hvis man ikke bruger medicinen konsekvent eller som anvist, kan det føre til nedsat effekt. Det er afgørende at følge kuren nøjagtigt.
 • Aknen kan have udviklet sig til en mere alvorlig form over tid, som kræver stærkere behandling.

Hvis jeg bruger en retinoidcreme, kan jeg så også bruge et salicylsyre- eller benzoylperoxidprodukt?

Ja, retinoider kombineres ofte med andre acnebekæmpere i håndkøb som salicylsyre eller benzoylperoxid. Men det er bedst at bruge dem på forskellige tidspunkter af dagen for at undgå hudirritation. Brug f.eks. retinoidet om natten og salicylsyre- eller benzoylperoxidproduktet om morgenen. Rådfør dig altid med din hudlæge, før du tilføjer nye produkter til din kur.

Hvor lang tid tager det for oral isotretinoin at forlade dit system efter endt behandling?

Isotretinoin er ca. en måned om at blive udskilt fra kroppen efter endt behandling. Isotretinoins virkning på talgkirtlerne kan vare ved i uger til måneder efter, at behandlingen er stoppet, og hos de fleste patienter normaliseres olieproduktionen omkring 6 måneder efter behandlingen. De aknebekæmpende fordele varer ofte meget længere.

Forsvinder akne nogensinde permanent, eller er det altid nødvendigt med vedligeholdelsesbehandling?

For mange forsvinder akne permanent i 20'erne, når hormonniveauet stabiliseres. Men nogle fortsætter med at kæmpe med udbrud i voksenalderen og har brug for løbende vedligeholdelse. Langvarige topiske retinoider, benzoylperoxid eller hormonelle midler hjælper med at holde opblussen i skak. Lejlighedsvise korte antibiotikakure kan være nødvendige ved slemme udbrud. Samarbejde med en hudlæge hjælper med at udvikle en effektiv, personlig og langsigtet behandlingsplan.

Hvordan ved du, om håndkøbsbehandlinger ikke virker, og om det er tid til at opsøge en hudlæge?

Gå til en hudlæge, hvis din akne ikke bliver væsentligt bedre efter 2-3 måneders konsekvent håndkøbsbehandling, eller hvis aknen efterlader ar. Moderat til svær inflammatorisk akne kræver normalt receptpligtig behandling for at opnå de bedste resultater. En hudlæge kan hjælpe med at identificere din aknetype og få dig i gang med mere effektive behandlinger, der er skræddersyet til din unikke situation. Tøv ikke med at få professionel hjælp hellere før end senere for at opnå bedre resultater.

Kan for mange akneprodukter på én gang gøre tingene værre?

Ja, at bruge for mange produkter samtidig kan irritere huden og forværre akne i nogle tilfælde. Aknebehandling skal gribes strategisk an. Gå til en hudlæge, som kan hjælpe dig med at designe en fokuseret kur med synergistiske ingredienser, der angriber akne på flere måder uden at overdrive med de aktive stoffer. Nogle gange er mindre mere, når man behandler akne!

Hvis min akne hovedsageligt er hormonel, har jeg så stadig brug for topisk medicin?

Selv hvis hormoner er den primære udløser, kan topisk medicin hjælpe med at optimere resultaterne. Hormonbehandlinger som p-piller eller spironolacton adresserer den indre hormonelle komponent, mens topiske retinoider tackler porerne, bakterierne og betændelsen lokalt. Brug af både orale og topiske behandlinger fjerner ofte akne mest effektivt. Din hudlæge kan hjælpe dig med at finde den bedste kombination.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder