Hvad er forskellen mellem akne og bumser?

Published:

Har du nogensinde undret dig over, hvad forskellen er på akne og bumser? Mange bruger disse udtryk i flæng, men de refererer faktisk til lidt forskellige hudtilstande.

I denne artikel vil vi forklare de vigtigste forskelle mellem akne og bumser, deres underliggende årsager, og hvordan man behandler dem effektivt.

Hvad er forskellen på akne og bumser?

Akne vs. bumser: De vigtigste forskelle

Akne og bumser deler nogle ligheder, men de har også tydelige forskelle:

  • Akne er en kronisk, langvarig hudsygdom, der involverer betændelse i oliekirtlerne. Akne består af hvide hoveder, hudorme, bumser og dybere klumper som cyster. Akne opstår normalt i ansigtet, på ryggen, brystet, skuldrene og halsen.
  • Bumser er en mildere, midlertidig hudlidelse. De opstår, når fedt og død hud tilstopper en pore og indfanger bakterier, der forårsager betændelse. Bumser er små, lokaliserede knopper, der kan opstå overalt, men ofte i ansigtet, på skuldre, ryg og bryst.

Så for at opsummere:

  • Akne er en langvarig sygdom, mens bumser er en kortvarig tilstand.
  • Akne påvirker oliekirtlerne, mens bumser påvirker hårsækkene.
  • Akne forårsager mere betændelse og ardannelse, mens bumser forårsager mildere betændelse.
  • Akne opstår på bestemte områder, mens bumser kan opstå overalt.

Lad os nu se nærmere på årsagerne til og behandlingerne af akne vs. bumser.

Hvad forårsager akne?

Akne opstår, når olie og døde hudceller tilstopper dine porer. Det giver bakterier kaldet Propionibacterium acnes (P. acnes) mulighed for at vokse inde i porerne og forårsage betændelse. Der er fire nøglefaktorer, der fører til akne:

1. Overdreven olieproduktion - Mandlige kønshormoner kaldet androgener stimulerer olieproduktionen. I puberteten stiger androgenniveauet, hvilket forårsager overskydende talg. Kvinder har også androgener.

2. Tilstoppede porer - Døde hudceller og olie ophobes og tilstopper porerne. Denne tilstoppede blanding giver det perfekte miljø for bakterier til at formere sig.

3. Bakterier - P. acnes-bakterier lever naturligt på huden og lever af talg. Bakterierne vokser hurtigt inde i tilstoppede hårsække og forårsager betændelse.

4. Inflammation - Akne-læsioner dannes, når de indespærrede bakterier får hvide blodlegemer til at sværme om de tilstoppede follikler. Det får folliklerne til at svulme op og blive røde.

I alvorlige tilfælde kan akne-læsioner briste dybt i huden og danne smertefulde cyster.

Akne har flere medvirkende faktorer, og det er derfor, det er en kompleks hudsygdom. Den kan ikke kureres fra den ene dag til den anden med et simpelt fix.

Hvad forårsager bumser?

Bumser har en mere simpel årsag. De opstår, når en pore bliver tilstoppet af olie, bakterier og døde hudceller. Det udløser en mild betændelse og resulterer i en lille, lokal bule.

De vigtigste årsager til bumser er bl.a:

  • Hormoner - Androgenhormoner øger talgproduktionen, hvilket kan tilstoppe porerne. Hormonelle udsving under menstruationscyklussen eller puberteten kan udløse bumser hos kvinder.
  • Stress - Stresshormoner som kortisol øger olieproduktionen. Stress påvirker også dit immunforsvar og gør dig mere tilbøjelig til inflammation.
  • Dårlig hygiejne - Overskydende olie, makeup og miljøforurenende stoffer kan tilstoppe porerne og forårsage bumser.
  • Medicin - Visse medikamenter indeholder hormoner eller kortikosteroider, som kan udløse bumser.
  • Kost - Højglykæmiske fødevarer som sukker og raffinerede kulhydrater kan udløse øget talgproduktion.

I modsætning til akne er bumser normalt isoleret til et par specifikke steder på huden. De er også midlertidige og mildere og forsvinder ofte i løbet af et par dage.

Behandling af akne

Da akne er en kompleks, kronisk hudlidelse, kræver den langvarig behandling og vedligeholdelse. Her er nogle af de vigtigste behandlinger mod akne:

Receptpligtig medicin - Oral og topisk receptpligtig medicin som retinoider, antibiotika og antimikrobielle stoffer bruges ofte til at behandle akne. De hjælper med at dræbe bakterier, reducere olieproduktionen og forhindre tilstoppede porer.

Håndkøbsprodukter - Benzoylperoxid og salicylsyre hjælper med at rense porerne, reducere bakterier og dæmpe inflammation. Kig efter acnerensere, tonere, fugtighedscremer og pletbehandlinger.

Lys- og laserterapi - Apparater, der bruger blåt lys, rødt lys og laserenergi, kan dræbe aknebakterier og reducere inflammation. Professionelle lysbehandlinger kan supplere medicinsk behandling.

Kemisk peeling og mikrodermabrasion - Disse procedurer fjerner døde hudceller for at forhindre, at porerne tilstoppes. Hvis man gør det regelmæssigt, hjælper det med at kontrollere akne.

Korrekt hudpleje - Brug blide, ikke-komedogene rensemidler og oliefri fugtighedscreme. Undgå at skrubbe huden, da det kan forværre akne. Undlad at klemme eller pille i akne-læsioner.

Sund livsstil - En nærende kost, regelmæssig motion, god hygiejne og stresshåndtering hjælper med at kontrollere akne indefra og ud.

Receptpligtig medicin kombineret med håndkøbsprodukter og professionelle behandlinger giver de bedste resultater. De fleste mennesker er nødt til at bruge aknebehandlinger kontinuerligt for at holde udbruddene under kontrol.

Behandling af bumser

Bumser kan ofte behandles og skjules derhjemme ved hjælp af basale hudplejeteknikker:

Acneprodukter i håndkøb - Benzoylperoxid, salicylsyre, svovl og retinol hjælper med at udtørre bumser og forebygge nye. Se efter pletbehandlinger, som du kan duppe direkte på bumserne.

Rens forsigtigt - Brug en mild rens og vask huden to gange dagligt for at fjerne overskydende olie og bakterier uden irritation. Undgå at skrubbe huden.

Undgå at røre og poppe - At pille eller klemme bumser kan forværre betændelsen og føre til ardannelse. Forsøg ikke at poppe bumser.

Brug oliefri makeup - Ikke-komedogen makeup mærket "oliefri" eller "ikke-aknegen" tilstopper ikke porerne og gør bumserne værre. Undgå tung foundation.

Påføris - En isterning pakket ind i en klud hjælper med at reducere rødme og hævelse af en bums under udvikling.

Hold huden hydreret - Brug en let, oliefri fugtighedscreme for at undgå udtørring, som kan få din hud til at overkompensere med mere olie.

Praktiser sunde vaner - God hygiejne, stresshåndtering og en afbalanceret kost hjælper med at forebygge og helbrede bumser indefra og ud.

De fleste bumser kan behandles derhjemme med basal hudpleje og dækkende makeup. Gå til en hudlæge, hvis bumserne forværres, eller der udvikles smertefulde cyster.

Sådan ser du forskel på akne og bumser

Nu hvor du kender de forskellige årsager til akne og bumser, får du her nogle tips til at kende forskel:

  • Placering - Akne opstår typisk i ansigtet, på ryggen, brystet og halsen. Bumser kan opstå overalt.
  • Antal læsioner - Akne forårsager flere læsioner, herunder bumser, whiteheads, blackheads og cyster. Bare et par sporadiske bumser er sandsynligvis ikke akne.
  • Inflammationstype - Acnelæsioner er inflammatoriske, røde, hævede og smertefulde. Bumser har mildere rødme og ømhed.
  • Varighed - Akne er kronisk og tilbagevendende. Bumser er midlertidige og ofte forbundet med hormonelle udsving.
  • Ardannelse - Akne fører ofte til permanent ardannelse, hvis læsionerne bryder dybt ind i huden. Bumser giver sjældent ar, medmindre de bliver plukket eller klemt alvorligt.
  • Debutalder - Akne opstår ofte i teenageårene, når androgenhormonerne stiger. Bumser kan opstå i alle aldre.
  • Sværhedsgrad - Akne spænder fra mild til meget svær. Bumser har tendens til at have mild til moderat sværhedsgrad.

Konklusionen er, at akne består af tilbagevendende, udbredte inflammatoriske læsioner, mens bumser er midlertidige, milde, sporadiske knopper. Vær opmærksom på placering, antal, varighed og sværhedsgrad for at afgøre, om det er akne eller bare en sporadisk bums.

Hvornår skal man gå til dermatolog?

I visse situationer anbefales det at gå til en hudlæge med akne og bumser:

  • Akne, der ikke forbedres med håndkøbsmedicin efter 2 måneder
  • Alvorlig inflammatorisk akne med smertefulde cyster
  • Akne efterlader mørke pletter eller ar
  • Hyppige bumser før vigtige begivenheder
  • Pludselig stigning i bumser eller akne af ukendt årsag
  • Tegn på hudinfektion - rødme, ømhed, varme, pus
  • Hævelse, rødme, varme eller ømhed i en voksende cyste

En hudlæge kan undersøge din hud og afgøre, om du har akne eller isolerede bumser. De kan ordinere stærkere receptpligtig medicin eller professionelle behandlinger for at få udbruddene under kontrol.

Hvis man straks opsøger en hudlæge for nye cyster eller knuder, kan det hjælpe med at forhindre permanent ardannelse. Forsøg ikke at poppe eller dræne alvorlige akne-læsioner på egen hånd derhjemme.

Det vigtigste at tage med

  • Akne består af hudorme, hvide hudorme, bumser og cyster, som skyldes tilstoppede hårsække og oliekirtler. Bumser er mildere og skyldes tilstoppede porer.
  • Akne er en kronisk, inflammatorisk sygdom, mens bumser er midlertidige, sporadiske knopper, der kan opstå overalt på huden.
  • Akne kræver receptpligtig behandling og langvarig vedligeholdelsespleje. Bumser forsvinder ofte ved hjælp af basal hudpleje.
  • Se efter vigtige forskelle som antal læsioner, placering, varighed, sværhedsgrad og ardannelse for at afgøre, om bumser er akne eller bare bumser.
  • Gå straks til en hudlæge med alvorlige, forværrede eller smertefulde akne-læsioner for at forhindre permanent ardannelse.

Så for at opsummere, så har akne og bumser nogle ligheder, men også vigtige forskelle. At kunne skelne mellem akne og sporadiske bumser giver dig mulighed for at behandle og kontrollere frustrerende udbrud korrekt.

Ofte stillede spørgsmål om akne vs. bumser

Hvad er forskellen på akne og bumser?

Akne er en kronisk, inflammatorisk hudlidelse, der involverer oliekirtlerne og hårsækkene. Den består af hudorme, hvide hudorme, bumser og dybereliggende cyster og knuder. Akne opstår normalt i ansigtet, på ryggen, brystet, skuldrene og halsen, hvor oliekirtlerne er mest aktive.

Bumser er en mildere, midlertidig hudlidelse, der opstår, når olie, døde hudceller og bakterier tilstopper en pore. Bumser danner små, lokaliserede knopper og kan forekomme overalt på huden. De er ikke direkte forbundet med oliekirtlerne.

Hvad forårsager akne?

Akne opstår, når overskydende olieproduktion, døde hudceller, aknefremkaldende bakterier og betændelse går sammen om at tilstoppe dine porer. De vigtigste årsager omfatter:

  • Androgenhormoner, der overstimulerer olieproduktionen
  • Ophobning af døde hudceller inde i folliklerne
  • En akne-associeret bakterie kaldet Propionibacterium acnes (P. acnes)
  • Inflammation forårsaget af immunsystemets reaktion på indespærrede P. acnes-bakterier

Hvad forårsager bumser?

Bumser har en mere simpel årsag. De opstår, når en pore bliver tilstoppet af olie, døde hudceller og bakterier. Denne milde tilstopning forårsager en lille, lokal bule. Specifikke udløsere for bumser omfatter:

  • Hormonelle udsving lige før din menstruation eller i puberteten
  • Høje stressniveauer, som øger olieproduktionen
  • Brug af visse medikamenter som kortikosteroider eller testosteron
  • Komedogen makeup, der tilstopper porerne
  • Høj glykæmisk kost og sukkerindtag

Hvordan kan man se forskel på akne og bumser?

Der er et par vigtige forskelle at kigge efter:

  • Akne forårsager flere læsioner som bumser, hvide hoveder og hudorme. Bumser er bare sporadiske, isolerede knopper.
  • Akne opstår som regel på de mest olierede områder som ansigt og ryg. Bumser kan dukke op overalt.
  • Akne er en kronisk, tilbagevendende tilstand, mens bumser er midlertidige.
  • Akne er inflammatorisk, smertefuldt og forårsager ardannelse. Bumser har mildere betændelse.
  • Akne opstår i puberteten, når hormonerne begynder at stige. Bumser kan opstå i alle aldre.
  • Alvorlig akne spænder fra moderat til meget alvorlig. Bumser er typisk milde til moderate.

Hvordan behandler du akne?

Behandling af akne kræver en flerstrenget tilgang:

  • Receptpligtig medicin som retinoider, antibiotika og antimikrobielle midler
  • Akneprodukter i håndkøb med ingredienser som benzoylperoxid og salicylsyre
  • Professionelle procedurer som lysterapi, laserbehandlinger, peeling og mikrodermabrasion
  • En god hudplejerutine med milde, ikke-komedogene produkter
  • Sunde livsstilsvaner - ernæring, motion, søvn og stresshåndtering

Receptpligtige behandlinger giver de bedste resultater, især ved moderat til svær akne. De fleste mennesker med akne har brug for langsigtet vedligeholdelse og behandling.

Hvordan behandler man bumser?

De fleste bumser kan behandles derhjemme med enkle hudplejeteknikker:

  • Brug af pletbehandlinger i håndkøb med ingredienser, der bekæmper akne.
  • Vask ansigtet to gange dagligt med en mild rensevæske
  • Pluk eller klem aldrig bumser
  • Brug af is til at reducere hævelse af nye bumser
  • Brug af oliefri, ikke-komedogen makeup
  • Hold huden hydreret med en let, oliefri fugtighedscreme
  • Vedligeholdelse af sunde hudvaner - god hygiejne, afbalanceret kost, søvn og afstresning.

Ved alvorlige eller forværrede bumser bør man søge professionel behandling hos en hudlæge.

Hvornår bør man opsøge en hudlæge?

Gå straks til en hudlæge for:

  • Akne bliver ikke bedre efter 2 måneders behandling med håndkøbsmedicin
  • Alvorlig inflammatorisk akne med smertefulde cyster og knuder
  • Akne, der forårsager mørke pletter eller ardannelse
  • Pludselig stigning i udbrud af ukendt årsag
  • Tegn på hudinfektion som hævelse, rødme og pus
  • Store, voksende aknecyster eller -knuder

Det er afgørende at få en hudlæge til at behandle alvorlige tilfælde af akne for at undgå permanente ar. Forsøg ikke selv at poppe eller klemme aknecyster.

Kan man slippe af med akne permanent?

Der findes ingen permanent kur mod akne. Da akne er en kronisk sygdom med flere årsager, er de fleste mennesker nødt til at håndtere den med langvarig behandling. Det er vigtigt at bruge receptpligtige og håndkøbsprodukter som anvist af din hudlæge for at holde akne under kontrol.

Med konsekvent pleje kan du holde akne i skak og forebygge slemme udbrud. Men det er vigtigt at fortsætte med behandlingen og hudplejen, selv når aknen er forsvundet, for at forhindre, at tilstanden blusser op igen.

Hvor længe varer bumser?

Bumser er midlertidige knopper, der som regel forsvinder i løbet af et par dage til en uge. Små whiteheads og blackheads varer måske kun et par dage. Større bumser med pus kan være op til en uge om at forsvinde helt.

Med den rette pleje heler de fleste bumser i løbet af 7-10 dage. Nogle bumser holder længere, hvis de bliver klemt, plukket, poppet forkert eller irriteret. Cystiske bumser dybt under huden kan vare i uger eller måneder og kan kræve professionel drænage.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder