Hvad er en bums med en hård, hvid kugle indeni?

Published:

Vi har alle oplevet de irriterende bumser, der dukker op på de værste tidspunkter. Du ser dig i spejlet en morgen og opdager en lille bule, der brygger på din pande. Først er det bare en lille rød bule, men i løbet af en dag eller to vokser den til en fuldgyldig bums med et ulækkert pusfyldt hoved. Men så er der de andre sjældne bumser - dem med en hård, hvid kugle indeni. Hvad sker der?

Hvis du nogensinde har døjet med en bums som denne, har du sikkert undret dig over, hvad den hårde hvide kugle inde i bumsen egentlig er. Den er helt sikkert anderledes end de typiske pusfyldte bumser, vi alle kender. Læs videre for at finde ud af præcis, hvad der forårsager disse unikke bumser med de hårde hvide kugler indeni.

Hvad er en bums med en hård, hvid kugle indeni?

Hvad får en bums til at opstå i første omgang?

Før vi dykker ned i, hvad den hårde hvide kugle inde i visse bumser er, så lad os lave en hurtig bumseoversigt og tale om, hvordan bumser dannes generelt.

Bumser starter dybt inde i porerne, når de bliver tilstoppet af døde hudceller, overskydende olie (sebum) og bakterier. Denne blanding af stoffer, snavs og bakterier kaldes en prop. Proppen blokerer poren, som normalt er åben mod hudens overflade. Det fanger alle de ulækre ting indeni.

Når poren bliver blokeret, og der dannes en prop, svulmer området op og bliver til en bule. Det skyldes hudens naturlige reaktion på blokeringen. For at hjælpe med at fjerne proppen bliver væggene omkring poren betændte. Som en del af denne betændelsesreaktion fyldes området med hvide blodlegemer, der hjælper med at bekæmpe en eventuel infektion, og det bliver rødt og hævet.

På dette tidspunkt har du en officiel bums, der brygger under overfladen.

Hvis den tilstoppede pore forbliver blokeret nær hudens overflade, vil bulen fortsætte med at vokse og fyldes med pus. Dette pus består af olie, døde hudceller, bakterier og hvide blodlegemer, der er fanget indeni. Til sidst vil dette pusfyldte område briste gennem den blokerede pore og komme til syne som en åben, pus-osende plet. Sjove tider, ikke?

Men nogle gange kan propper dannes dybere i poren og føre til bumser fyldt med andet materiale som hårde hvide kugler. Lad os se på disse unikke tilfælde.

Bumser med hårde hvide kugler - hvad sker der?

Bumser, der indeholder hårde hvide kugler i stedet for pus, er dannet dybt inde i huden. Disse pletter er også kendt som lukkede komedoner.

Lukkede komedoner opstår dybere nede i hudstrukturen end de typiske pusfyldte bumser. Når døde hudceller, talg og bakterier tilstopper en pore og forårsager en blokering dybere i dermis, udløser det en reaktion og forårsager en bule. Men fordi proppen dannes dybere inde i huden, er indholdet mindre udsat for luft.

Disse lukkede, luftløse miljøer fremmer dannelsen af noget, der hedder keratin.

Hvad er keratin, og hvordan dannes det?

Keratin er et protein, der udgør det yderste lag af vores hud. Keratin produceres af celler kaldet keratinocytter dybt inde i porerne. Under normale omstændigheder transporteres disse keratinproteiner op til hudens overflade og udgør den ydre barriere.

Men når en pore bliver blokeret dybere i dermis, kan keratinet ophobe sig i det lukkede rum. Med tiden klumper disse keratinproteiner sig sammen til en hård, hvidlig-gul masse. Denne keratinklump af døde hudceller er den hårde hvide kugle, der dannes inde i disse unikke bumser.

På overfladen ligner disse bumser typiske bumser med en rød, betændt ring. Men når man åbner dem, finder man i stedet for pus en hård, stenlignende keratinkugle, der har dannet sig dybt nede i poren.

Hvad får keratin til at blive til en hård kugle?

Du undrer dig måske over, hvordan keratin forvandles fra et protein til en hærdet kugle. I det lukkede rum dybt inde i dermis bliver keratinet udsat for bumsens inflammatoriske miljø. Det forårsager oxidering - en kemisk reaktion mellem keratin og ilt, som var fanget i den blokerede pore.

Oxidationsprocessen får keratinet til at hærde og krystallisere, hvilket forvandler det amorfe protein til en fast form. Tænk på, hvordan et æg stivner til en fast form, når det koges. Varmen fra kogningen fører til denaturering og oxidering af proteiner, hvilket skaber en forandring fra det rå ægs bløde, flydende tilstand til et fast, kogt æg.

En lignende proces sker i disse lukkede bumser, hvilket får keratinproteinerne til at antage deres karakteristiske hårde hvide kugleform. Slutresultatet er en uudholdelig hvid kugle, der sidder fastklemt dybt inde i poren.

Almindelige årsager og steder for hårde hvide bumser

Hårde hvide bumser kan dukke op tilfældigt, men der er visse steder og udløsende faktorer, der gør det mere sandsynligt, at de dannes. Her er nogle af de mest almindelige årsager og steder for disse unikke hvide bumser:

Genetik

Nogle mennesker er simpelthen prædisponerede for at udvikle lukkede komedoner og hårde hvide bumser på grund af deres genetik. Så mens din ven måske kun døjer med mindre hudorme, ender du med dybe buler fyldt med keratinkugler. Genetik kan gøre nogen mere tilbøjelige til denne type akne.

Hormoner

Hormonelle udsving er en klassisk udløser for hvide bumser. Det er derfor, de ofte dukker op omkring pubertet, menstruation, graviditet og overgangsalder. De hormonelle forandringer, der sker i disse perioder, kan sætte gang i talgproduktionen og få porerne til at trække sig sammen. Dette fedtede miljø forbereder huden på poreblokeringer dybt i dermis, som fører til hårde hvide knopper.

Fedtet hud

Hvis du har naturligt fedtet hud, er du måske et oplagt mål for disse irriterende, hårde hvide bumser. Overskydende olie kan blande sig med døde hudceller og bakterier, finde vej dybt ind i porerne og forårsage buler fyldt med indespærret keratin.

Hudprodukter

Visse ingredienser i hudplejeprodukter, makeup og hårplejeprodukter kan tilstoppe dine porer og irritere din hud. Det kan skabe grobund for hårde hvide knopper under overfladen. Ingredienser som mineralolie, kokosolie og kakaosmør er stærkt komedogene, hvilket betyder, at de har en score på en vurderingsskala, der angiver sandsynligheden for, at de tilstopper porerne.

Stramt tøj og beskyttelsesudstyr

Træningsleggings i spandex, formsyede kjoler, stramme jeans, skulderpuder i tøj eller udstyr og bh-stropper lægger pres på huden i lange perioder. Denne konstante friktion kan irritere hårsækkene og føre til hårde buler af indespærret keratin under overfladen. Stropper til sportshjelme og hagebeskyttere kan også forårsage dannelse af lukkede komedoner.

Visse former for medicin

Visse lægemidler som kortikosteroider, testosteron eller lithium er forbundet med flere tilstoppede porer og hvide bumser. Mekanismerne er ikke helt klarlagt, men synes at involvere øget olieproduktion og omsætning af hudceller.

Kronisk gnidning eller plukning

Hvis man gnider, piller eller kradser i huden, kan det fremme dannelsen af hårde hvide bumser. Den konstante irritation driver snavset dybere ned i poren, hvor det kan udløse dybe komedoner fyldt med keratinkugler.

Almindelige steder for hårde hvide knopper:

 • Hårgrænse
 • Pande
 • Chin
 • Overarme
 • Skuldre
 • Bagdel
 • Indre lår

Anatomien af porer og hårsække i disse områder gør dem tilbøjelige til blokerede kanaler og lukkede komedoner. Friktion og gnidning fra tøj gør det også sandsynligt, at man får hvide bumser på disse steder.

Kan hårde hvide bumser forebygges?

Selvom du ikke altid kan undgå hårde hvide bumser helt, er der foranstaltninger, du kan tage for at reducere din risiko:

 • Hold huden ren for at minimere ophobning af olie og snavs. Brug en mild daglig ansigtsvask.
 • Eksfolier regelmæssigt med produkter, der indeholder salicylsyre. Det hjælper med at rense porerne og fjerne ophobede døde hudceller.
 • Begræns brugen af poretilstoppende kosmetik, cremer og salver. Vælg oliefri produkter, der er mærket "non-comedogenic".
 • Shampoo regelmæssigt, især efter sved, for at holde olier i hår og hovedbund under kontrol.
 • Undgå at gnide, pille og kradse for meget. Det driver snavset dybere ned i porerne.
 • Brug løstsiddende, åndbart tøj og beskyttelsesudstyr, når det er muligt.
 • Tal med en hudlæge om receptpligtig medicin, hvis udbruddene er alvorlige eller vedvarende.

Selvom det er frustrerende, er det normalt at få hårde hvide bumser en gang imellem, og det kan håndteres med den rette hudpleje. Men hvis du begynder at bemærke en overflod af hårde bumser og lukkede komedoner, skal du tale med en hudlæge for at udforske årsager og løsninger. Konstante lukkede komedoner kan være tegn på en underliggende hudlidelse, der kræver behandling.

Sådan slipper du af med hårde hvide knopper

Så du har fået en bums i ansigtet med en hård, hvid klump indeni. Hvad er den bedste måde at slippe af med den på og fjerne den genstridige keratinprop?

Klem ikke!

Selvom det er meget fristende, kan det gøre det værre at pille eller klemme aggressivt på en hård hvid knop. At tvinge massen ud vil sandsynligvis bare skubbe keratinen dybere ind i huden i stedet for at fjerne den. Og al den klemmen og fingerneglen kan føre til traumer og ardannelse.

Damp til at løsne og blødgøre

I stedet er et bedre første skridt at dampe din hud for at åbne op og blødgøre det hårde hvide hoved. Tag en vaskeklud dyppet i varmt vand, og hold den over pletten i flere minutter. Fugten og varmen vil hjælpe med at løsne indholdet og bringe proppen op mod overfladen.

Sterilisering

Før du forsøger at fjerne et hvidt hoved, skal du rense dine hænder og duppe pletten med sprit. Det reducerer risikoen for at skubbe bakterier dybere ind i poren og forårsage infektion. Sterilisering af området er et vigtigt første skridt.

Brug en steril lancet

Brug derefter en steril lancet til forsigtigt at skære spidsen af det hvide hoved op. Lancetter er sterile, stikkende redskaber, der bruges af læger og sygeplejersker til at stikke i huden og få bloddråber. I dette tilfælde kan du bruge den til forsigtigt at lave en lille åbning, som du kan trække det hvide hoved ud igennem.

Anvend et let tryk

Når du har lavet en lille åbning, skal du bruge en vatpind til at lægge et meget blidt, jævnt tryk ved siden af det hårde hvide hoved. Lirk langsomt keratinproppen op og ud gennem det foruddefinerede hul. Tag det roligt - ingen aggressiv klemning! Med et let tryk skulle den hårde kugle gerne glide op ad poren og komme ud.

Opfølgende pleje

Når den er fjernet, påføres en klat benzoylperoxidcreme på den åbne pore for at dræbe eventuelle bakterier og forhindre yderligere tilstopning. Lad området lukke og hele naturligt, og hold det rent. Undgå makeup, at pille i huden og at irritere området, mens det heler.

Med lidt flittig dampning, sterilisering og let tryk kan du med held fjerne de irriterende hårde hvide bumser. Men hvis de bliver ved med at komme, skal du kontakte din hudlæge.

Hvornår skal man søge lægehjælp for hårde hvide knopper?

Selv om det er normalt at døje med hårde hvide knopper i ny og næ, bør du søge læge, hvis du oplever noget af det følgende:

 • Pludseligt angreb af tilbagevendende udbrud af hårde hvide hoveder
 • Manglende evne til at trække det hårde hvide hoved ordentligt ud derhjemme
 • Tegn på hudinfektion - spredning af rødme, hævelse, smerte, varme
 • Ardannelse eller mørke pletter, der efterlades, når bulen er forsvundet
 • Hårde hvide områder, der gentagne gange fyldes op efter rensning

Hvis du oplever nogle af disse problemer, kan din hudlæge hjælpe med at afdække den grundlæggende årsag og få din hud til at blive sund igen. De kan ordinere topisk eller oral medicin til at målrette tilstoppede porer og forhindre fremtidige hårde bumser i at dannes. Procedurer som skånsom ekstraktion, kemisk peeling eller steroidindsprøjtninger kan også hjælpe med at fjerne genstridige hårde hvide knopper.

Lad være med at pille ved hårde knopper i det uendelige. Søg hjælp til effektive behandlinger for at forhindre ardannelse og rense din hud på lang sigt.

Hvornår er hårde hvide knopper grund til bekymring?

For de fleste af os er en hård bums i ny og næ bare et irritationsmoment, vi må kæmpe med. Men i nogle tilfælde kan klynger af tilbagevendende lukkede komedoner signalere noget mere alvorligt.

Hyppig forekomst af hårde, hvide acne-læsioner kan indikere hudlidelser som f.eks:

 • Acne Conglobata - Sjælden, alvorlig form for nodulær akne, der er karakteriseret ved gravende komedoner og knuder.
 • Hidradenitis Suppurativa - Kronisk hudsygdom, der forårsager blokerede hårsække og smertefulde buler i hudfolder.
 • Pseudofolliculitis Barbae - Irritation af hårsækken ved barbering, der fører til indgroede hår, pusfyldte buler og ardannelse hos mænd.

Hvis du oplever tilbagevendende episodiske udbrud af hårde hvide bumser, skal du konsultere en certificeret dermatolog. En korrekt diagnose er nøglen til at udelukke underliggende lidelser og udvikle en passende behandlingsplan. Vedvarende lukkede komedoner kan kræve receptpligtig oral eller topisk medicin for at adressere de grundlæggende årsager.

Din hudlæge kan afgøre, om der er tale om en underliggende hudsygdom, eller om du blot skal justere din daglige hudplejerutine for at forebygge normale hvide knopper. Lad være med at affinde dig med konstante udbrud af hårde hvide knopper - søg hjælp til at komme til bunds i, hvad der forårsager dem.

Som konklusion

En bums i ny og næ er en del af livet, men de hårde hvide knopper kan være særligt irriterende. At forstå, hvad der forårsager den hårde keratinkugle inde i din bums, er det første skridt mod at forvise disse bumser. Med omhyggelig pleje af porerne og korrekt udtrækningsteknik kan du kysse de hårde hvide bumser farvel!

Ofte stillede spørgsmål om bumser med hårde, hvide kugler indeni

Bumser med en hård hvid kugle indeni kan være forvirrende og frustrerende at have med at gøre. Herunder finder du svar på nogle ofte stillede spørgsmål om disse unikke bumser:

Hvad er en bums med en hård, hvid kugle indeni?

Denne type bums, som også kaldes en lukket komedon, dannes, når døde hudceller, olie og bakterier tilstopper en hårsæk dybt inde i poren. Indholdet i tilstopningen gennemgår en kemisk reaktion, der får det til at stivne til en hvidlig-gul keratinmasse. Denne hårde keratinkugle bliver fanget dybt inde i bumsen. På overfladen ser man bare en lille, rød bule.

Hvad får disse hårde hvide bumser til at opstå?

Der er et par mulige årsager:

 • Genetik - Nogle mennesker er bare tilbøjelige til at udvikle lukkede komedoner.
 • Hormonelle udsving under pubertet, menstruation osv.
 • Meget fedtet hud
 • Brug af komedogene produkter, der tilstopper porerne
 • Hudirritation fra stramt tøj, sportsudstyr, almindelig gnidning
 • Medicin som kortikosteroider

Hvor opstår disse bumser med hårde hvide knopper normalt?

Almindelige steder omfatter ansigt (pande, hage), ryg, bryst, skuldre og balder. Områder, der ofte er dækket af tøj eller udstyr, er tilbøjelige til at få lukkede komedoner. Porerne og hårsækkene i disse områder er anatomisk set mere tilbøjelige til at blive tilstoppede.

Hvordan slipper man af med en bums med en hård kugle indeni?

Klem IKKE aggressivt på dem. Det tvinger keratinen dybere ned i huden. I stedet skal du

 • Damp området for at løsne og blødgøre indholdet.
 • Steriliser området med alkohol
 • Brug en steril lancet til forsigtigt at skære overfladen op.
 • Tryk meget forsigtigt med en vatpind for at få proppen ud.

Hvordan kan disse hårde bumser forebygges?

Du kan reducere forekomsten af dem ved at:

 • Vask huden dagligt med en mild rens
 • Brug af oliefrie, ikke-komedogene hudprodukter
 • Eksfoliering regelmæssigt for at fjerne døde hudceller
 • Undgå hudirritation fra hyppig gnidning/plukning
 • Shampoo håret regelmæssigt, især efter sved

Hvornår skal jeg gå til en hudlæge med hårde hvide bumser?

Kontakt din hudlæge, hvis du har:

 • Pludselig stigning i udbrud af hårde hvide hoveder
 • Manglende evne til at trække dem ordentligt ud derhjemme
 • Tegn på infektion - spredning af rødme, hævelse, smerte
 • Tilbagevendende hårde bumser, der fylder igen efter rensning
 • Ardannelse eller efterladte mørke pletter

Kan tilbagevendende hårde hvide knopper være tegn på noget alvorligt?

Hyppige hårde hvide knopper kan nogle gange indikere lidelser som:

 • Acne congolobata - svær, nodulær akne
 • Hidradenitis suppurativa - kroniske buler i hudfolder
 • Pseudofolliculitis barbae - barberingsirritation, der fører til indgroede knopper

Kontakt din hudlæge, hvis du har tilbagevendende hårde bumser, for at udelukke underliggende hudlidelser, der kræver behandling.

Hvad er den bedste måde at fjerne en hård, hvid bums på?

Følg disse trin:

 1. Steriliser området med alkohol
 2. Hold en varm, fugtig vaskeklud over området for at blødgøre og åbne poren.
 3. Brug en steril lancet til forsigtigt at prikke i overfladen af det hvide hoved.
 4. Tryk meget let med en vatpind ved siden af bumsen for at lokke proppen ud.
 5. Undgå at klemme eller pille i den!
 6. Dup benzoylperoxid-creme på efter ekstraktion

Med den rette teknik kan du fjerne de genstridige, hårde hvide knopper. Kontakt din hudlæge, hvis der opstår tegn på infektion, ardannelse eller tilbagefald.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder