Hvad udløser cystisk akne?

Published:

Cystisk akne kan være en frustrerende hudsygdom. De dybe, smertefulde bumser ser ud til at komme ud af ingenting og er notorisk svære at slippe af med. At forstå, hvad der forårsager cystisk akne, er nøglen til både at behandle det og forebygge fremtidige udbrud.

Hvad udløser cystisk akne?

Hvad er cystisk akne?

Før vi dykker ned i, hvad der udløser cystisk akne, så lad os først gennemgå, hvad cystisk akne egentlig er.

Cystisk akne består af store, røde, smertefulde udbrud, der opstår dybt inde i huden. Disse bumser er meget større og mere alvorlige end de typiske hvide knopper.

I stedet for at blive på hudens overflade, dannes cystiske bumser længere nede i hudens dermislag. Betændelsen og bruddet på cyster dybt inde i huden får smertefulde pusfyldte klumper til at dannes.

Cystisk akne betragtes som mere alvorlig end andre former for akne på grund af udbruddenes dybde og de ar, de kan efterlade.

Hvad forårsager cystisk akne?

Nu hvor du ved, hvad cystisk akne er, hvad er det så, der udløser de smertefulde underjordiske bumser? Her er nogle af de mest almindelige årsager:

Hormonelle ubalancer

Svingninger i hormonerne er en af de vigtigste årsager til cystisk akne.

Hormoner som androgener kan overstimulere oliekirtler og hårsække i din hud, hvilket fører til overskydende talgproduktion. Dette fedtede miljø tilstopper porerne og giver aknefremkaldende bakterier mulighed for at trives.

Genetik

Ligesom mange andre hudsygdomme spiller genetik en rolle ved cystisk akne. Det er mere sandsynligt, at du får alvorlige udbrud, hvis du har cystisk akne i familien.

Genetik kan gøre dig tilbøjelig til at producere for mange androgener eller gøre dig mere følsom over for normale udsving i hormoner som testosteron.

Høje stressniveauer

Høje stressniveauer medfører øget produktion af kortisol og andre hormoner, der stimulerer oliekirtlerne. Det kan føre til overdreven talgproduktion, tilstoppede porer og mere cystisk akne.

Stress forringer også sårhelingen. Det kan få cystiske bumser til at blive hængende længere i stedet for at hele hurtigt.

Medicin

Visse medikamenter er kendt for at udløse udbrud, herunder cystisk akne. Medicin med hormoner som p-piller eller hormonerstatninger kan føre til akneudbrud.

Steroider og lithium er andre receptpligtige lægemidler, der har akne som en almindelig bivirkning.

Kronisk betændelse

Inflammation er roden til cystisk akne. Kronisk inflammation i kroppen kan derfor gøre dig mere tilbøjelig til at få alvorlige udbrud.

Tilstande som PCOS, IBD og autoimmune lidelser forårsager en højere basal inflammation. Det sætter i sidste ende scenen for inflammatoriske cystiske bumser.

Udløsende faktorer for kost og livsstil

Ud over interne faktorer som hormoner og genetik kan visse livsstilsfaktorer også udløse cystisk akne hos nogle mennesker. Lad os se på nogle potentielle akne-forårsagende livsstilsfaktorer.

Høj glykæmisk diæt

Der er beviser for, at en højglykæmisk kost med mange raffinerede kulhydrater og sukker kan forværre akne.

Fødevarer med et højt glykæmisk indeks giver hurtigere stigninger i blodsukkeret. Det fører til højere insulinniveauer, som kan stimulere en øget androgenproduktion.

Disse hormonelle virkninger af fødevarer med højt glykæmisk indhold kan udløse udbrud. Nogle af de fødevarer, man skal være opmærksom på, er sukkerholdig sodavand, frugtjuice, desserter, hvidt brød og forarbejdede snacks.

Forbrug af mejeriprodukter

Forskningen er stadig i gang, men nogle undersøgelser har forbundet indtagelse af mælk og mejeriprodukter med øget forekomst af akne.

Eksperter antager, at de hormoner, der findes naturligt i mælkeprodukter, kan overstimulere oliekirtlerne. Laktosesukkeret i mejeriprodukter kan også spille en rolle.

Hvis du har mistanke om, at mælkeprodukter udløser dine cystiske bumser, kan du prøve at fjerne dem i en måned for at se, om din hud bliver bedre.

Ikke nok søvn

Kronisk søvnmangel kan bringe hormonerne ud af balance. Mangel på søvn reducerer testosteron og øger kortisolproduktionen.

Uden nok søvn har din hud heller ikke tid til at forny sig selv. Det kan føre til tilstoppede porer og mere alvorlige inflammatoriske udbrud.

Sigt efter 7-9 timers søvn pr. nat. Det giver din krop tid til at regulere hormonerne og reparere hudvævet.

Rygning af cigaretter

Tobaksrygning er helt sikkert forbundet med en stigning i sværhedsgraden af akne. De nøjagtige mekanismer er ukendte, men hænger sandsynligvis sammen med cigaretrøgens pro-inflammatoriske natur.

Hvis du ryger, skal du lægge en plan for at holde op. Det vil sandsynligvis hjælpe med at forbedre din cystiske akne sammen med dit generelle helbred.

Berøring og plukning af ansigt

Overdreven berøring og pilleri i ansigtet tilfører bakterier til porerne og skader samtidig det sarte hudvæv. Denne kombination af bakterier og betændelse kan helt sikkert udløse nye udbrud.

Gør en indsats for at holde dine hænder væk fra dit ansigt i løbet af dagen. Vær også opmærksom på eventuelle vaner med at pille i huden.

Almindelige udløsere af cystisk acne til opsummering:

 • Hormonelle udsving
 • Genetik
 • Høj stress
 • Visse former for medicin
 • Kronisk betændelse
 • Høj glykæmisk kost
 • Forbrug af mejeriprodukter
 • Utilstrækkelig søvn
 • Rygning
 • Plukning af ansigt

Tips til forebyggelse af cystiske akneudbrud

Nu hvor du ved, hvad der normalt forårsager cystisk akne, får du her nogle tips til at forebygge de smertefulde knopper:

1. Afbalancer dine hormoner.

Arbejd med at afbalancere hormoner som androgener og insulin, der kan overstimulere oliekirtlerne.

Strategierne omfatter at håndtere stress, få nok søvn, undgå inflammation og spise en lav glykæmisk kost.

2. Undgå udløsende faktorer for akne.

Vær opmærksom på dine personlige udløsere af cystisk akne, og prøv at undgå dem. Det kan betyde, at du skal droppe mælkeprodukter, holde op med at ryge eller skifte medicin.

3. Rens forsigtigt.

Hårde ansigtsscrubs og overdreven rensning forstyrrer hudens beskyttende barriere. Det fører til irritation, som kan forværre akne.

Rens forsigtigt huden to gange om dagen med en ikke-slibende rens. Undgå at skrubbe eller pille.

4. Brug ingredienser, der bekæmper akne.

Ingredienser som salicylsyre, benzoylperoxid og retinoider hjælper med at rense porerne og bekæmpe aknebakterier. Brug af cremer med disse ingredienser kan forebygge udbrud.

5. Pas på hudens sundhed.

Plej huden med antioxidanter, brug solbeskyttelse, og hold dig hydreret. At fremme hudens generelle sundhed gør udbrud mindre sandsynlige.

Det er vigtigt at være opmærksom på de mest almindelige årsager til cystisk akne. Hvis man undgår de udløsende faktorer og balancerer hormonerne, når det er muligt, kan man komme langt med at forebygge de smertefulde cystiske udbrud.

Hvornår skal man gå til dermatolog med cystisk akne?

Alvorlig cystisk akne kan være svær at håndtere på egen hånd. Kontakt en hudlæge, hvis du oplever:

 • Hyppige og smertefulde cystiske udbrud
 • Akne, der er resistent over for håndkøbsbehandlinger
 • Ardannelse fra cystiske bumser
 • Lavt selvværd eller depression på grund af cystisk akne

En hudlæge har adgang til de stærkeste acnemediciner som f.eks. isotretinoin, der kan hjælpe. Procedurer som steroidindsprøjtninger kan også hjælpe med at få store cystiske bumser til at skrumpe hurtigt.

Tøv ikke med at søge professionel hjælp, hvis din cystiske akne har stor indflydelse på dit liv. Du behøver ikke blive ved med at lide under udbrud efter udbrud.

Det, du skal lære: Vær opmærksom på udløsere af cystisk acne

Cystisk akne dannes dybt inde i huden og kan udløses af en række forskellige indre og ydre faktorer. Hormoner, genetik, inflammation, høj stress, medicin, kost og livsstilsvaner kan alle potentielt spille en rolle.

Vær opmærksom på dine personlige aknetriggere, og brug forebyggelsesstrategier for at undgå fremtidige udbrud. At holde overskydende androgener og inflammation i skak er nøglen.

Ved svær eller behandlingsresistent cystisk akne skal man gå til en hudlæge for at få adgang til specialiseret medicin og procedurer. Med vedholdenhed og den rigtige behandlingsplan kan du få cystisk akne under kontrol og forhindre, at den vender tilbage.

Ofte stillede spørgsmål om cystisk akne

Hvordan ser cystisk akne ud?

Cystisk akne består af store, røde, smertefulde udbrud, der opstår dybt i huden. Bumserne er betændte og kan føles som knuder under huden. Cyster har ofte en hvid eller gul pusfyldt midte. Udbruddene efterlader mørke ar, som kan vare i månedsvis.

Hvor opstår cystisk akne?

Cystiske udbrud opstår oftest i ansigtet, især langs kæbelinjen, kinderne, hagen og omkring munden. Men cystiske bumser kan også opstå på ryg, bryst, nakke, skuldre og overarme.

Hvad er forskellen på cystisk akne og almindelig akne?

Almindelig akne består af små hvide og sorte knopper på hudens overflade. Cystisk akne opstår dybere nede i hudens dermislag. Cystiske bumser er meget større, mere smertefulde og fører oftere til ardannelse end mildere hvide eller sorte hudorme.

Er cystisk akne en form for svær akne?

Ja, cystisk akne betragtes som en alvorlig form for akne. Den er klassificeret som den mest alvorlige form for akne på grund af bumsernes størrelse, hvor dybe de er, og at de kan give permanente ar. Cysterne er også meget smertefulde.

Kan cystisk akne forsvinde af sig selv?

Mindre cystiske bumser kan forsvinde af sig selv i løbet af 1-2 uger. De fleste cystiske akne vil dog ikke forsvinde helt uden receptpligtig behandling. Udbruddene kommer ofte igen og kræver omhyggelig behandling.

Hvad er den bedste behandling af cystisk akne?

Receptpligtig medicin giver de bedste resultater mod ægte cystisk akne. Orale antibiotika, p-piller, isotretinoin, spironolacton og topiske retinoider ordineres ofte. Håndkøbsprodukter er normalt ikke stærke nok til at kontrollere alvorlige cystiske udbrud.

Hvordan slipper man hurtigt af med cystisk akne?

En kortisonindsprøjtning hos en hudlæge kan få en stor cystisk bums til at skrumpe i løbet af en dag eller to. Dræning af væsken fra en stor betændt cyste ved hjælp af en steril nål giver også hurtig lindring. Men det er kun midlertidige foranstaltninger.

Kan man poppe cystiske bumser?

Det er bedst ikke at poppe eller pille i cystiske udbrud. Cysterne ligger for dybt til, at de kan drænes effektivt. At pille kan skade huden og føre til ardannelse. Påfør i stedet et varmt kompres for at få cysten til at dræne af sig selv.

Forsvinder cystisk akne permanent?

Med konsekvent behandling kan cystisk akne gå i langvarig remission og potentielt forsvinde for altid. Oral isotretinoin har de bedste chancer for at fjerne cystisk akne permanent. Nogle mennesker oplever dog lejlighedsvis opblussen af cystisk akne, selv efter vellykket behandling.

Hvornår skal man gå til lægen med cystisk akne?

Gå til din læge for at få en vurdering, hvis du lider af smertefulde cyster, der giver ar, ikke reagerer på håndkøbsbehandling eller påvirker dit selvværd negativt. En hudlæge kan ordinere stærkere medicin, der kan hjælpe med at fjerne cystisk akne.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder