Hvilken vitaminmangel forårsager akne?

Published:

Akne er en af de mest almindelige hudsygdomme og rammer 85% af alle i alderen 12-24 år. Selvom det er mest udbredt blandt teenagere, kan akne fortsætte ind i voksenalderen for nogle. De karakteristiske bumser og pletter ved akne skyldes en række faktorer, herunder hormonelle udsving, genetik, stress og kost. En kostfaktor, der er stærkt forbundet med akne, er vitaminmangel. Så hvilken vitaminmangel forårsager akne?

Hvilken vitaminmangel forårsager akne?

Mangel på A-vitamin kan bidrage til akne

A-vitamin er afgørende for en sund vækst og omsætning af hudceller. Når der er mangel på A-vitamin, kan hudcellerne blive klæbrige og klumpe sammen, hvilket blokerer hårsækkene og fører til akne-læsioner. Mangel på A-vitamin forårsager også en overproduktion af keratin, et protein, der kan tilstoppe hårsækkene.

Flere undersøgelser har fundet en sammenhæng mellem lave niveauer af A-vitamin og øget sværhedsgrad af akne:

  • En undersøgelse af 100 aknepatienter viste, at dem med den mest alvorlige akne havde størst sandsynlighed for at have lave niveauer af vitamin A. Patienter, der fik tilskud af vitamin A, viste klinisk forbedring af aknen.
  • En anden undersøgelse viste, at mangel på A-vitamin i kosten var forbundet med blokerede follikler og øget talgproduktion hos aknepatienter.
  • Lave niveauer af A-vitamin i blodet korrelerede med tilstedeværelsen og sværhedsgraden af akne hos unge voksne i en anden undersøgelse.

Så beviserne viser tydeligt, at mangel på A-vitamin ser ud til at være involveret i udviklingen og sværhedsgraden af akne. At sikre tilstrækkelig A-vitamin i kosten kan hjælpe med at forebygge og behandle udbrud.

Hvordan hjælper A-vitamin med at forebygge akne?

A-vitamin understøtter flere funktioner, der holder huden klar og fri for akne:

Fremmer normal cellevækst og -omsætning

A-vitamin hjælper med at regulere cellevækst og -omsætning i hudens yderste lag (epidermis). Det forhindrer en ophobning af døde hudceller, som kan tilstoppe porerne. Det gør det også muligt for beskadigede celler at blive afstødt normalt.

Reducerer produktionen af talg

Overdreven talgproduktion (olie) fra hudens talgkirtler er en af årsagerne til udvikling af akne. A-vitamin hjælper med at kontrollere talgproduktionen og forhindrer den fedtethed, der tilstopper porerne.

Mindsker betændelse

Akne involverer betændelse omkring tilstoppede hårsække. Som antioxidant hjælper A-vitamin med at reducere denne betændelsesreaktion. Dets antiinflammatoriske egenskaber kan mindske rødmen og hævelsen af bumser.

Regulerer keratin

Keratin er et strukturelt protein i huden, som kan opbygges og blokere hårsækkene, når der er for lidt A-vitamin. Ved at regulere keratin forhindrer A-vitamin, at hårsækkene tilstoppes.

Gennem disse mekanismer understøtter et tilstrækkeligt indtag af A-vitamin en klar og sund hud, der er modstandsdygtig over for akne. En mangel fører til forandringer, der fremmer udbrud.

Hvad er gode kilder til A-vitamin?

Den bedste måde at få A-vitamin på er gennem kosten. Fødevarer, der er rige på præformeret A-vitamin (retinol), omfatter:

  • Lever fra oksekød
  • Fiskeleverolier
  • Æg
  • Sild
  • Mælk og mejeriprodukter
  • Laks
  • Rød palmeolie

Bladgrøntsager, gulerødder, søde kartofler og andre orange/gule grøntsager indeholder provitamin A i form af betacaroten. Betakaroten skal omdannes til retinol af kroppen for at blive brugt.

Man skal tilstræbe at få mindst 700 mikrogram (mcg) RAE (retinolaktivitetsækvivalenter) A-vitamin om dagen fra maden for at dække behovet. Personer med akne eller andre hudsygdomme kan have brug for et højere indtag for at opnå terapeutiske fordele.

Kosttilskud med A-vitamin til behandling af akne

I nogle tilfælde kan højdosis A-vitamintilskud bruges som medicinsk behandling af moderat til svær akne. Syntetiske versioner som retinol og retinsyre virker lokalt og oralt.

Tilskud med A-vitamin bør dog kun bruges mod akne under lægelig overvågning på grund af risikoen for toksicitet ved høje doser. Fødevarekilder er bedst til rutinemæssig vedligeholdelse af en tilstrækkelig A-vitaminstatus.

Andre vitaminer til sund hud og forebyggelse af akne

Mens mangel på A-vitamin har den mest direkte forbindelse til akne, understøtter andre vitaminer hudens sundhed og kan spille en rolle.

E-vitamin

E-vitamin er en kraftig antioxidant, der beskytter hudcellerne mod oxidative skader fra UV-lys, forurening og andre faktorer. Det reducerer også inflammation. Fødevarekilder omfatter nødder, frø, vegetabilske olier og fuldkorn.

C-vitamin

C-vitamin er nødvendigt for kollagenproduktionen og antioxidantbeskyttelsen i huden. Citrusfrugter, bær, peberfrugter og broccoli indeholder dette vigtige næringsstof.

B3-vitamin (niacin)

Undersøgelser viser, at højdosis niacintilskud kan forbedre akne og reducere arret hud ved at mindske inflammation. Doser over RDI bør dog være under lægeligt opsyn.

D-vitamin

Dette vitamin regulerer vækst og omsætning af epitelceller. Sollys dækker normalt behovet for D-vitamin, men mangel er almindeligt. Fødevarekilder omfatter fisk og skaldyr, æggeblommer og berigede mejeriprodukter.

Mens mange næringsstoffer påvirker hudens sundhed, har A-vitamin den største indvirkning på udviklingen af akne, når det mangler. At sikre et tilstrækkeligt indtag fra naturlige fødekilder kan hjælpe med at bevare en klar hud, der er modstandsdygtig over for udbrud. I nogle tilfælde kan højdosis A-vitamintilskud ordineres sammen med andre behandlinger for at kontrollere moderat til svær akne. Men naturlige fødevarekilder er bedst til at dække det daglige behov for A-vitamin.

Ofte stillede spørgsmål om vitaminmangel og akne

Har du stadig spørgsmål om, hvordan vitaminmangel bidrager til akne? Her er svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål:

Kan mangel på D-vitamin give akne?

Selvom lavt D-vitamin kan forværre akne, har de fleste undersøgelser ikke fundet en direkte sammenhæng mellem D-vitaminniveauer og udvikling af akne. Mangel på A-vitamin ser ud til at have den stærkeste sammenhæng med akne af alle vitaminer.

Forårsager zinkmangel akne?

Nogle undersøgelser tyder på, at zinktilskud kan hjælpe med at behandle svær akne. Men beviserne for, at zinkmangel alene er årsag til akne, er svage. Hvis lave zinkniveauer skyldes dårlig generel ernæring, kan flere mangler bidrage til hudproblemer.

Kan en generel multivitamin hjælpe på akne?

En afbalanceret multivitamin kan hjælpe med at udfylde eventuelle huller i din kost og sikre et tilstrækkeligt indtag. Men det er måske ikke nok til at korrigere en specifik mangel, der bidrager til svær akne, som kræver højere terapeutiske doser af et bestemt vitamin.

Vil C-vitamintilskud hjælpe med at slippe af med akne?

C-vitamin understøtter kollagenproduktionen og beskytter huden mod oxidative skader, hvilket indirekte kan hjælpe mod akne. Men der er begrænset evidens for, at C-vitamintilskud alene kan kurere udbrud, især hvis man ikke tager højde for andre mangler som A-vitamin.

Hvilke ernæringsmangler forårsager cystisk akne?

Alvorlige former for akne som cystisk akne er ofte påvirket af hormonelle faktorer, men vitaminmangel kan også spille en rolle. Især lave niveauer af vitamin A og D kan bidrage til cystisk akne. Det kan hjælpe at rette op på eventuelle mangler.

En afbalanceret og næringsrig kost gør meget for at give huden de vitaminer, den har brug for til at forblive klar og uden urenheder. De vigtigste mangler, man skal holde øje med, omfatter vitamin A, C, D, E og B3, som understøtter optimal vækst og omsætning af hudceller, talgproduktion og inflammationsniveauer. Af disse er der flest beviser for, at mangel på A-vitamin er direkte forbundet med udvikling og sværhedsgrad af akne.

Ofte stillede spørgsmål om vitaminmangel og akne

Hvad er egentlig sammenhængen mellem A-vitaminmangel og akne?

A-vitamin er afgørende for reguleringen af cellevækst og -omsætning i det yderste hudlag (epidermis). Når der er mangel på A-vitamin, fører det til en ophobning af døde hudceller, der kan tilstoppe porerne og forårsage læsioner. Det forårsager også øget produktion af keratin, et strukturelt protein, der kan tilstoppe hårsækkene, når det overproduceres. Mangel på A-vitamin forstyrrer talgproduktionen og den normale afstødning af hudceller, hvilket skaber det ideelle miljø for aknefremkaldende bakterier at trives i.

Hvor almindelig er A-vitaminmangel?

A-vitaminmangel er sjælden i udviklede lande, men mere udbredt i udviklingslande, hvor fejlernæring er almindelig. Selv i udviklede lande kan der opstå en mild mangel, hvis folk ikke spiser nok A-vitaminrige fødevarer. Mangel er mere sandsynligt i restriktive diæter, der mangler tilstrækkeligt fedt og animalske fødevarer, der indeholder præformeret A-vitamin.

Hvad er de bedste kilder til A-vitamin i fødevarer?

Præformeret A-vitamin (retinol) findes i animalske fødevarer som okselever, fiskeleverolier, æg, sild og mejeriprodukter. Plantefødevarer som søde kartofler, gulerødder, spinat og andre bladgrøntsager indeholder provitamin A-carotenoider som betacaroten. Disse skal omdannes til retinol af kroppen for at blive brugt.

Hvor meget A-vitamin skal jeg bruge for at få klar hud?

RDI for A-vitamin er 700mcg RAE (retinolaktivitetsækvivalenter) om dagen for kvinder og 900mcg for mænd. Personer med akne eller andre hudsygdomme kan have brug for større mængder for at opnå terapeutiske fordele. Tilskud på over 2.500 mcg pr. dag kan forårsage toksicitet, så indtag over RDI bør overvåges af en læge.

Vil tilskud med A-vitamin fjerne akne?

Højdosis A-vitamintilskud som retinol eller retinsyre kan ordineres sammen med andre behandlinger for at hjælpe med at kontrollere moderat til svær akne. Men A-vitamintilskud bør kun bruges under lægeligt opsyn på grund af risikoen for toksicitet ved høje doser. Til daglig bør man fokusere på fødevarekilder til A-vitamin.

Hvilke andre vitaminer hjælper mod akne?

Mens A-vitaminmangel har den stærkeste forbindelse, understøtter andre vitaminer hudens sundhed som C-, E-, B3- og D-vitamin. C-vitamin hjælper kollagenproduktionen, E-vitamin er en antioxidant, B3 mindsker inflammation, og D regulerer cellevækst og -omsætning. En varieret kost med disse vitaminer kan hjælpe med at forebygge akne, men vil sandsynligvis ikke kunne behandle alvorlige tilfælde alene uden også at korrigere en underliggende mangel på A-vitamin.

Hvorfor anbefales A-vitaminrige fødevarer frem for kosttilskud mod akne?

Forskning viser, at A-vitamin fra naturlige fødevarekilder har en gavnlig virkning på akne uden de risici, der er forbundet med megadoser af kosttilskud. Lever, fiskeolier, mejeriprodukter og farverige frugter og grøntsager giver sikkert A-vitamin sammen med andre næringsstoffer, der arbejder synergistisk for at fremme en klar hud. Syntetisk A-vitamin i høje doser bør kun bruges kortvarigt under lægeligt tilsyn.

Hvad skal jeg spise for at få mere A-vitamin og klar hud?

Læg vægt på okselever, fiskeolier, æg, mælk, yoghurt og ost for at få præformeret vitamin A. Spis masser af søde kartofler, gulerødder, spinat, mango, tomater og andre farverige frugter og grøntsager for at få provitamin A-carotenoider. Spis også sunde fedtstoffer som olivenolie, nødder og avocado for at fremme optagelsen af A-vitamin. En kost, der er rig på hele fødevarer, nærer huden indefra.

Kan lavt D-vitamin også bidrage til akne?

Muligvis. Noget forskning tyder på, at D-vitaminmangel er forbundet med øget inflammation og sværhedsgraden af akne. Men D-vitaminets indflydelse på akne ser ud til at være svagere end A-vitaminets. Alligevel kan det hjælpe på en klar hud, hvis man sørger for at få nok D-vitamin gennem sol, berigede fødevarer og fisk og skaldyr.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder