Hvorfor får jeg pludselig slem akne?

Published:

Hvis du undrer dig over, hvorfor jeg pludselig får slem akne, er du ikke alene. Mange mennesker kæmper med pludselige akneudbrud i voksenalderen, når de troede, at deres bumseprægede teenageår lå langt bag dem.

Akne kan være frustrerende, smertefuldt og få dig til at føle dig selvbevidst. At forstå de almindelige årsager til voksenakne kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der forårsager dine udbrud, så du kan få klar hud igen.

Hvorfor får jeg pludselig slem akne?

Hvad forårsager pludselige akneudbrud hos voksne?

Der er et par store syndere, som kan udløse pludselige akneudbrud, selv hvis du ikke har kæmpet med urenheder i årevis.

Hormoner

Hormoner er en af de mest almindelige årsager til akne. Hormonelle udsving relateret til stress, kost, medicin eller større livsbegivenheder kan føre til øget olieproduktion, tilstoppede porer, bakterievækst og inflammation - den perfekte opskrift på bumser.

Kvinder er særligt udsatte for hormonelle akneudbrud i forbindelse med deres menstruationscyklus, graviditet og overgangsalder. Men mænds hormoner svinger også og fører til udbrud.

Stress

Høje stressniveauer får din krop til at producere overskydende kortisol og andre hormoner, der overstimulerer oliekirtlerne i din hud til at producere mere talg. Denne overskydende olie tilstopper porerne og giver p. acnes-bakterier mulighed for at trives, hvilket forårsager inflammatoriske bumser.

Medicin

Visse typer medicin er berygtede for at forårsage akne som en bivirkning. Nogle medikamenter, der kan udløse udbrud, omfatter:

  • Kortikosteroider
  • Testosteron eller anabolske steroider
  • Lithium
  • Antikonvulsive midler
  • Barbiturater
  • Isoniazid

Tal med din læge, hvis du tror, at en ny medicin forårsager akne. Et skift til et alternativ kan rense din hud.

Kost

Din kost påvirker din hormonbalance, dit inflammationsniveau og dit generelle helbred. Hvis man spiser masser af raffinerede kulhydrater, sukker og usundt fedt, kan det øge blodsukkeret og insulinniveauet. Det kan overaktivere oliekirtlerne og føre til udbrud.

Hvis man ikke drikker nok vand eller spiser nok fibre, bliver tarmbevægelserne også langsommere. Toksiner ophobes og kan frigives gennem huden som akne.

Stop med p-piller

Mange kvinder tager p-piller for at regulere hormonerne og holde akne under kontrol. Hvis man holder op med at tage p-piller, opstår der hormonsvingninger, som giver udbrud igen.

Det kan tage flere måneder, før kroppen tilpasser sig, og aknen forsvinder igen, når man stopper med p-piller.

Irritation af produktet

Hvis du bruger for mange nye hudplejeprodukter på én gang eller et komedogent (poretilstoppende) produkt, kan det pludselig tilstoppe dine porer og forårsage et udbrud.

Skrappe akneprodukter, der indeholder alkohol, parfume eller stærke syrer, kan også irritere og gøre huden betændt. Hold op med at bruge mistænkelige produkter.

Fjerner ikke makeup

Hvis man ikke fjerner makeuppen ordentligt sidst på dagen, bliver olie, snavs, døde hudceller og bakterier fanget i porerne natten over. Det fører til hudorme, hvide hudorme og inflammatoriske akne-læsioner.

Fjern altid makeup før sengetid med en micellær vand- eller olierens for at undgå tilstoppede porer.

Alder

Når vi bliver ældre, bliver cellefornyelsen langsommere. Døde hudceller og talg ophober sig i porerne hurtigere, end kroppen udskiller dem. Hudorme og udbrud udvikles under denne ophobning af snavs.

Brug af retinol fremskynder cellefornyelsen for at forhindre denne kumulative ophobning af poretilstoppere, når du bliver ældre.

Genetik

Nogle mennesker er bare genetisk disponerede for akne med overaktive talgkirtler. Du kan få en sen debut af akne på grund af arvelige faktorer, selv efter mange år med ren hud.

Høj glykæmisk diæt

At spise masser af raffinerede kulhydrater med et højt glykæmisk indeks får blodsukkeret og insulinniveauet til at stige. Det kan udløse øget olieproduktion og udbrud.

Lavglykæmiske fuldfede fødevarer giver en langsommere og mere stabil frigivelse af energi uden de aknefremkaldende blodsukkerstigninger.

Rygning

Tobaksrygning forsnævrer blodkarrene og berøver din hud for ilt. Giftstoffer i cigaretrøg skader også kollagenet. Det fører til hudorme, udbrud og for tidlig ældning.

Olier, sved og bakterier

Fedtede hudtyper er tilbøjelige til at få akne, da overskydende talg i kombination med døde hudceller tilstopper porerne.

Når man sveder i tøj, der ikke kan ånde, eller ikke tager bad efter træning, bliver sved, olier og bakterier siddende på huden, hvilket fører til udbrud på ryg, bryst og skuldre.

Solcreme

Nogle kemiske solcremeingredienser som oxybenzone kan tilstoppe porerne og forårsage akne på hud med tendens til akne. Skift til en mineralsk solcreme med zinkoxid eller titandioxid.

Ansigtsmasker

Når man bærer tykke, okkluderende ansigtsmasker gentagne gange, forårsager det "maskne" udbrud, fordi de fanger olier, bakterier og sved mod huden i længere perioder.

Sådan behandler du pludselige akneudbrud

Hvis du undrer dig over, hvorfor jeg pludselig får udbrud af akne, skal du ikke bekymre dig - med den rette hudplejerutine og de rette midler kan du hurtigt få udbruddene under kontrol. Her er nogle tips.

Rens regelmæssigt

Hvis du vasker dit ansigt mindst to gange dagligt, fjerner du overskydende olie, makeup, døde hudceller og bakterier, der tilstopper porerne. Brug en sulfatfri rens, der passer til din hudtype.

Eksfoliering

Forsigtig eksfoliering 2-3 gange om ugen løsner "limen" mellem de døde hudceller og forebygger tilstopning af porerne. Prøv en BHA- eller AHA-eksfoliering.

Brug retinoider

Retinoider som Retin-A på recept eller retinol i håndkøb øger hudens cellefornyelse for at forhindre ophobning af døde celler i porerne. De reducerer også olieproduktionen.

Pletbehandling

Påfør benzoylperoxid, salicylsyre eller tea tree-olie på nye udbrud for at dræbe aknefremkaldende bakterier.

Hydrat

Brug af en oliefri, ikke-komedogen fugtighedscreme forhindrer din hud i at producere overskydende olie fra dehydrering. Hydreret hud heler også udbrud hurtigere.

Tag et probiotikum

Probiotika balancerer tarmbakterierne for at reducere hudinflammation. Kig efter stammer som lactobacillus og bifidobacterium.

Prøv niacinamid

Niacinamid er en form for B3-vitamin, der reducerer olie- og talgproduktionen. Det minimerer også rødme og ardannelse ved akne.

Spis antiinflammatorisk mad

Laks, valnødder, bladgrønt, bær og grøn te indeholder essentielle fedtsyrer og antioxidanter, der reducerer inflammation ved akne.

Undgå irriterende stoffer

Undgå aggressive akneprodukter med alkohol, parfume, mentol, pebermynte, eukalyptus eller citron. De kan forværre irritationen.

Overvåg medicinering

Hvis en ny medicin falder sammen med din akne, så tal med din læge om at skifte til et alternativ med mindre risiko for udbrud.

Mindre stress

Kronisk stress øger betændelseshormoner som kortisol. Afslapningsteknikker som meditation, motion, massage og tilstrækkelig søvn vil hjælpe med at kontrollere stressniveauet og akne.

Brug en mineralsk solcreme

Mineralske solcremer med zinkoxid eller titandioxid tilstopper ikke porerne som kemiske solcremefiltre. De dulmer også betændelse.

Hvornår skal man gå til læge eller dermatolog?

Milde til moderate akneudbrud kan normalt klares med hudplejeprodukter i håndkøb og livsstilsmidler. Men hvis du pludselig har fået svær akne, skal du søge læge.

Kontakt en læge eller dermatolog, hvis du oplever det:

  • Store, røde, hævede udbrud
  • Cystisk akne, der ikke reagerer på sædvanlig behandling
  • Akne med ardannelse eller mørke pletter
  • Dybe smertefulde knuder under huden

I mere alvorlige tilfælde kan du have brug for receptpligtige retinoider eller antibiotika for at få udbruddene under kontrol og forhindre permanent ardannelse.

Takeaway

Pludselige akneudbrud kan være foruroligende efter mange år med ren hud. Men ved at identificere de faktorer, der udløser akne, og bruge de rigtige behandlinger, kan du få kontrol over pludselige bumseudbrud.

Vær tålmodig - det kan tage 6-8 uger at se resultater, efterhånden som din huds cyklus fornyes. Men hvis du holder dig til en regelmæssig akneplejerutine, vil pludselige udbrud forsvinde, og du vil få din naturligt smukke, glødende hud tilbage.

Hvad er forskellen på voksenakne og teenageakne?

Teenageakne skyldes ofte puberteten og hormonelle forandringer. Voksenakne kan opstå i alle aldre på grund af stress, hormonsvingninger, medicin, forurenende stoffer, kosmetik og hudplejevaner. Voksenakne har tendens til at dannes i underansigtet langs kæbelinjen og halsen.

Er pludselig akne et tegn på en underliggende helbredstilstand?

Ikke nødvendigvis. Hormonelle forandringer, kost, medicin og andre faktorer forårsager ofte pludselige udbrud. Men i nogle tilfælde kan det være tegn på en udiagnosticeret tilstand som polycystisk ovariesyndrom eller insulinresistens. Kontakt din læge, hvis aknen er alvorlig.

Vil pludselig akne forsvinde af sig selv?

Måske, men det er bedst at behandle det. Milde tilfælde kan forsvinde, når hormonelle udsving ophører, eller man justerer hudplejen. Men moderat til svær pludselig akne kræver behandling for at undgå ardannelse. Håndkøbsmedicin og receptpligtig medicin kan fjerne pludselige udbrud.

Hvordan kan jeg forebygge pludselige udbrud?

Vask ansigtet to gange dagligt, undgå irriterende stoffer, fugt, undgå at røre ved eller poppe bumser, skift pudebetræk ofte, lad være med at pille i huden, reducer stress, undgå rygning, og spis en afbalanceret antiinflammatorisk kost. Kontakt en hudlæge, hvis udbruddene er alvorlige eller ikke bliver bedre.

Hvilke fødevarer kan hjælpe med at fjerne pludselig akne?

Fødevarer med et højt indhold af omega-3-fedtsyrer som laks, valnødder, chia- og hørfrø har antiinflammatoriske virkninger, der dæmper udbrud. Fiberrige frugter, grøntsager, fuldkorn, probiotika og grøn te fremmer også en klar hud. Undgå kulhydrater med højt glykæmisk indeks.

Hvor lang tid tager det for pludselig akne at forsvinde med behandling?

Med den rette aknebehandling bør du se en begyndende lysning efter 6-8 uger. Flere forbedringer vil følge i løbet af 2-3 måneder. Alvorlig cystisk akne kan tage 4-6 måneder at fjerne helt. Vær tålmodig og konsekvent med din behandling. Kontakt en hudlæge, hvis der ikke sker forbedringer.

Vil jeg få permanente aknear efter et pludseligt udbrud?

Jo længere akne varer ved, jo større er risikoen for ardannelse. For at minimere ardannelse efter et pludseligt udbrud skal man ikke pille i bumserne, behandle akne tidligt, bruge retinoider for at øge hudens cellefornyelse og altid anvende solcreme. Kontakt en hudlæge for at høre om mulighederne for arbehandling.

Hvilke ingredienser skal jeg kigge efter for at behandle pludselig akne?

Benzoylperoxid, salicylsyre, svovl, niacinamid, retinoider og tea tree-olie kan effektivt fjerne pludselige akneudbrud. Undgå irriterende stoffer som alkohol, menthol, pebermynte, parfume og citronsaft.

Hvornår skal jeg se en hudlæge for pludselig akne?

Gå til en hudlæge, hvis håndkøbsbehandlinger ikke har fjernet akne efter 2-3 måneder, hvis du udvikler store røde knuder eller cyster, oplever ardannelse eller har en underliggende tilstand som PCOS, der forværrer akne. En hudlæge kan ordinere stærkere medicin for at få udbruddene under kontrol.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder