Betyder akne, at du har et svagt immunforsvar?

Published:

Akne er en almindelig hudsygdom, der rammer folk i alle aldre. Den viser sig ofte som røde eller hvide knopper i ansigtet, på brystet, ryggen og skuldrene. Akne kan variere fra mild til svær, og i nogle tilfælde kan det føre til ardannelse og misfarvning af huden. Mange mennesker undrer sig over, hvad der forårsager akne, og om det er relateret til immunsystemets sundhed.

Betyder akne, at du har et svagt immunforsvar?

Betyder akne så, at du har et svagt immunforsvar? Lad os se nærmere på det.

Hvad forårsager akne?

Akne opstår, når hårsækkene bliver tilstoppet af overskydende olie og døde hudceller. Det skaber et perfekt miljø for væksten af en bakterie kaldet Propionibacterium acnes, som lever på alles hud. Bakterien, kombineret med den tilstoppede hårsæk, fører til betændelse og dannelsen af røde bumser eller pustler.

Der er mange faktorer, der kan bidrage til overdreven olieproduktion og tilstoppede porer, som fører til akneudbrud:

 • Hormonelle ændringer - Stigninger i androgener i puberteten får talgkirtlerne til at forstørres og producere mere olie. Svingninger i hormoner før menstruation kan også udløse udbrud hos kvinder.
 • Genetik - Nogle mennesker er simpelthen mere tilbøjelige til at få akne på grund af arvelige faktorer. Hvis dine forældre havde akne, er der større sandsynlighed for, at du også kæmper med det.
 • Medicin - Visse medikamenter som steroider, testosteron eller lithium kan fremkalde akneudbrud.
 • Stress - Høje stressniveauer øger inflammation og talgproduktion, hvilket gør udbrud mere sandsynlige.
 • Kost - Der er en kontroversiel sammenhæng mellem fødevarer med højt glykæmisk indhold, mejeriprodukter og akne. Der er behov for mere forskning.
 • Hygiejne - Olie, fedt, sved, snavs og hårprodukter kan ophobe sig og tilstoppe porerne.

Så selvom akne påvirkes af hormoner, genetik og miljø, har det så rent faktisk noget at gøre med immunsystemet?

Immunsystemets rolle i akne

Immunsystemet forsvarer kroppen mod infektion og sygdom. Det består af specialiserede celler, væv og organer, der genkender og ødelægger skadelige patogener.

Nyere forskning tyder på, at der faktisk kan være en sammenhæng mellem akne og immunsystemets funktion. Her er, hvad videnskaben siger indtil videre:

 • Inflammation - Akne betragtes som en inflammatorisk sygdom. Immunsystemet driver betændelsen, når hvide blodlegemer strømmer til de inficerede porer. For nogle kommer denne betændelse ud af kontrol og forværrer aknen.
 • Cytokiner - Undersøgelser viser, at aknepatienter har højere niveauer af cytokiner som IL-1α, IL-8, TNFα og IL-12, som er små proteiner, der koordinerer immunresponser. Dette indikerer, at immunsystemet er involveret.
 • Oxidativt stress - Personer med akne har ofte lavere antioxidantniveauer og højere oxidativt stress, hvilket kan svække immunforsvaret.
 • Propionibacterium acnes - Immunceller producerer antimikrobielle peptider, der holder denne akne-forårsagende bakteriepopulation under kontrol. Hvis immunforsvaret er svagt, kan den vokse sig for stor.

Denne forskning tyder på, at immunsystemets aktivitet spiller en rolle i udviklingen og progressionen af akne. Men det centrale spørgsmål er stadig...

Betyder akne, at du har et svagt immunsystem?

Selvom der ser ud til at være et samspil mellem akne og immunregulering, betyder udbrud ikke nødvendigvis, at du har et "svagt" immunsystem.

Her er nogle af de vigtigste punkter:

 • At have akne påvirker kun ét aspekt af den overordnede immunfunktion - hudens immunitet mod P. acnes. Andre medfødte og adaptive immunforsvar kan stadig være stærke.
 • Personer med immundefekter som HIV eller kroniske sygdomme har ikke nødvendigvis flere tilfælde af akne - sammenhængen er kompleks.
 • Befolkninger med stærke immungener, som f.eks. oprindelige folk, kan stadig kæmpe med udbrud. Acneforekomsten stiger globalt på trods af forbedringer i den generelle sundhedstilstand.
 • Mange andre faktorer som hormoner, hygiejne og genetik påvirker udviklingen af akne ud over immunforsvaret.

Så selvom akne og immunforsvar på nogle måder hænger sammen, er akne i sig selv ikke lig med et svagt immunforsvar. Udbrud er ikke nødvendigvis et tegn på, at man har et svækket immunforsvar eller er mere udsat for infektioner. Masser af ellers sunde personer med et robust immunforsvar kæmper med bumser!

Hvordan kan du styrke immunforsvaret mod akne?

Hvis du kæmper med udbrud, kan det være nyttigt at fokusere på at reducere inflammation og støtte immunforsvarets generelle sundhed som en del af en mangesidet aknebehandlingsplan. Her er nogle tips:

1. Indfør en antiinflammatorisk kost. Minimer raffinerede kulhydrater, sukker, mejeriprodukter og forarbejdede fødevarer, som alle kan fremme inflammation. Fyld op med antiinflammatoriske fødevarer som grøntsager, nødder, bær, fed fisk og probiotika. En antiinflammatorisk kost giver næringsstoffer, der gavner både hud og immunforsvar.

2. Få styr på stressniveauet. Kronisk stress øger inflammatoriske cytokiner og hormoner som kortisol, der forværrer akne. Prioritér egenomsorg som meditation, yoga, dagbogsskrivning og social kontakt for at sænke stressniveauet på lang sigt.

3. Træn regelmæssigt. Moderat motion hjælper med at kontrollere inflammation, balancerer hormoner, reducerer oxidativ stress og løfter humøret. Sigt efter 30-60 minutter dagligt for at booste immunforsvaret og hudens sundhed.

4. Tag tilskud med omtanke. Visse kosttilskud som zink, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin og probiotika kan hjælpe mod inflammatorisk akne uden at gå på kompromis med immunforsvaret. Tal med en hudlæge, før du tager tilskud.

5. Kend dine udløsende faktorer. Find de fødevarer, produkter eller vaner, der forværrer dine udbrud, som ofte kan koges ned til betændelsesudløsende faktorer. Eliminer udløsende faktorer og kontroller proaktivt opblussen.

6. Få kvalitetssøvn. Sigt efter 7-9 timers søvn hver nat for at sikre hormonbalancen og immunforsvaret. Dårlig søvn øger inflammatoriske markører.

7. Vær omhyggelig med hudpleje. Hold huden ren for at minimere overvækst af P. acnes, men undgå overdreven vask, som udtømmer hudens gavnlige mikrober. Brug ikke-komedogene fugtighedscremer til at reparere hudens barrierer.

8. Gå til en hudlæge. Få professionel rådgivning om receptpligtig antiinflammatorisk medicin, antibiotika eller accutane, hvis håndkøbsrutinerne ikke virker efter et par måneder.

Den bedste måde at opnå en klar hud på lang sigt er at træffe immununderstøttende livsstilsvalg og samtidig behandle akne direkte. Vær tålmodig og mist ikke håbet - det kan tage lidt tid at prøve sig frem og finde ud af, hvad der virker for din unikke biologi.

Det vigtigste at tage med: Akne og immunforsvar

Sammenfattende er her de vigtigste ting at tage med, når det gælder akne og immunitet:

 • Ny forskning tyder på, at akne involverer nogle aspekter af immunsystemets funktion, såsom øget inflammation.
 • Akne alene er dog ikke et definitivt tegn på et kompromitteret eller "svagt" immunsystem.
 • At støtte immunforsvarets generelle sundhed med kost, livsstil og kosttilskud kan supplere aknebehandlingen.
 • En multifacetteret tilgang til at reducere inflammation både indvendigt og udvendigt er nødvendig for at opnå optimal klarhed i huden.
 • Vær tålmodig og vedholdende for at finde de rigtige aknebehandlinger til din krop. Arbejd sammen med en hudlæge, hvis det er nødvendigt.

Akne er uden tvivl frustrerende, men du kan være sikker på, at det i de fleste tilfælde ikke er din skyld eller skyldes et utilstrækkeligt immunforsvar. Med konsekvent pleje af både din hud og dit immunsystem kan du overvinde kampen mod udbrud.

Ofte stillede spørgsmål

Har du stadig spørgsmål om forholdet mellem akne og immunitet? Her er svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål:

Betyder akne, at jeg er mere tilbøjelig til at blive syg?

Nej, akne er ikke en direkte årsag til, at du oftere bliver syg. Det er fokuseret hudbetændelse, ikke immunundertrykkelse i hele kroppen. Praktiser generelle sunde vaner, håndter stress, og spis en afbalanceret kost for at understøtte sygdomsresistens.

Hvis jeg forbedrer min kost, vil min akne så forsvinde?

Kost alene vil ikke "kurere" akne for de fleste mennesker. Men en antiinflammatorisk kost med et højt indhold af grøntsager, frugt, magre proteiner, nødder og probiotika kan hjælpe med at mindske opblussen i nogle tilfælde af akne ved at sænke immunforsvarets udløsende faktorer. Det er værd at prøve i et par måneder sammen med andre taktikker.

Bør jeg tage kosttilskud for at styrke immunforsvaret mod akne?

Diskuter mulighederne for kosttilskud med din hudlæge først. Aktuelle behandlinger har tendens til at være mere effektive mod akne end orale kosttilskud. Nogle kosttilskud som zink og A-vitaminderivater kan potentielt hjælpe, men overdrevne tilskud kan også svække immunforsvaret. Mere er ikke altid bedre.

Kan jeg forebygge akne med et stærkt immunforsvar?

Der er ingen garanteret måde at forebygge akne på, selv med et stærkt immunforsvar. Men ved at støtte den generelle sundhed og immunforsvaret kan man mindske intensiteten, hyppigheden og varigheden af udbrud ved at kontrollere inflammation. Hurtig behandling af opblussen hjælper også med at forhindre varige ar.

Forårsager stress akne, fordi det svækker mit immunforsvar?

Stress bidrager til akne på flere måder, herunder øget olieproduktion, inflammation og hormoner, der svækker hudens immunforsvar mod P. acnes-bakterier. At sænke stress gennem livsstilsinterventioner kan hjælpe med at kontrollere udbrud ved at berolige disse immuntriggere.

Forbindelsen mellem akne og immunforsvar er kompleks, men bundlinjen er, at akne ikke er lig med et svagt immunforsvar. Hvis du arbejder på at reducere inflammation og støtte din krops forsvar, samtidig med at du direkte behandler udbrud, vil det hjælpe dig med at opnå en klar og sund hud. Vær tålmodig med dig selv, og tøv ikke med at søge professionel vejledning.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder