KØB 3, BETAL FOR 2! Tilbuddet gælder på alle vores CBD-produkter! Op til 33% rabat. Brug kuponkode: CIBDOL3

Lindring

Gastritis

8 ud af 1.000 mennesker lider af den udbredte fordøjelsesforstyrrelse gastritis (mavekatar), som kan påvirke livskvaliteten markant. Gastritis er en tilstand med betændelse i mavesækkens slimhinde, og symptomerne kan vise sig lige fra let ubehag til svære mavekramper, kvalme og opkastning.

Selvom det er almindeligt at udvikle gastritis som følge af en autoimmun lidelse, kan lidelsen forårsages af mange forskellige stoffer. Fx kan overdreven rygning og indtagelse af alkohol og antiinflammatoriske midler (NSAID'er) alle være med til at nedbryde mavens beskyttende slimhinde. Denne nedbrydning forårsager irritation, da vores mavesyrer begynder at tære på mavesækken.

Heldigvis er det nemt at stille diagnosen gastritis. Det gøres ved hjælp af en almindelig blod- eller afføringstest, som hurtigt identificerer mulige årsager. Afhængigt af den nøjagtige årsag til gastritis kan behandlingen dog være lidt vanskeligere. Hvis tilstanden skyldes de udløsende faktorer, som vi nævnte ovenfor, kan det kræve simple livsstilsændringer. Hvis årsagen derimod viser sig at skyldes bakterier eller eksisterende autoimmune lidelser, kan din læge forsøge at kombinere syreneutraliserende midler (anticidum), medicin, B12-vitamin og antibiotika.

Den gode nyhed er, at der findes masser af praktiske håndteringsteknikker, hvis du lider af gastritis, og selv små ændringer kan gøre en væsentlig forskel, når det gælder intensiteten af symptomerne. Hvis du har mistanke om, at du muligvis lider af gastritis, skal du selvfølgelig kontakte din læge som det allerførste. Men når først du ved, hvad du har at gøre med, kan opdeling af måltider, selvmedicinering (hensigtsmæssigt) og kosttilskud hjælpe.

Hvis du vil lære mere om gastritis, kan du læse vores omfattende artikel, som bl.a. omfatter den fulde liste over symptomer, potentielle behandlinger, og hvordan man lever med lidelsen.

Neuropatisk smerte

Nervesmerter eller neuralgi er ikke bare vanskeligt at behandle, men de kan i allerhøjeste grad også påvirke livskvaliteten. Der findes billioner af nerver i menneskekroppen. Derfor kan det være som at lede efter en nål i en høstak, når man skal identificere den underliggende årsag til neuropatisk smerte.

Smerte er i princippet et simpelt koncept. Når noget forårsager skade på vores krop, reagerer kroppen på behørig vis. Når det gælder neuropatisk smerte, stammer ubehag, kløe, følelsesløshed eller nedsat følesans dog fra forstyrrede smertesignaler og nerverne, som bærer disse signaler. Derfor er det stadig problematisk at behandle nervesmerter - vores smerterespons er meget mere kompleks, end man lige umiddelbart skulle tro.

Oftest skyldes neuropatisk smerte en skade, sygdom eller infektion. Det er sjældent at nervesmerter forekomme tilfældigt, men når det sker, falder det under en af flere kategorier. Heldigvis er det muligt at isolere forstyrrelsen af vores smertsignalering ved at definere den type neuropatisk smerte, som den enkelte patient oplever. Fx er fokal neuropati centreret omkring hoved, hænder, torso
og ben og tyder som regel på en skade af den enkelte nerve fremfor skader på et specifikt nervecenter.

Selvom neuropatisk smerte til tider kan føles overvældende, findes der masser af håndteringsteknikker og mulige behandlinger. Smerte kan være en indviklet mekanisme, men der er heldigvis moderne avancerede midler til rådighed nu om dage. Da alle menneskers smerterespons er forskellige, er det naturligvis vigtigt at være åben over for forskellige behandlingsmetoder for at finde frem til, hvilken metode der hjælper bedst på symptomerne. Nerveblokkere, fysioterapi, kosttilskud, livsstilsændringer og medicin kan hjælpe med at genoprette en aktiv livskvalitet.

Læs vores dybtgående artikel, hvis du er interesseret i at lære mere om smerterespons, hvordan kroppen håndterer smerte, og hvordan man lever med neuropatiske smertelidelser.

Fysisk smerte

Fysisk smerte kan umiddelbart virke som en lidelse, der er nemmere at håndtere, men det gør ikke altid symptomerne nemmere at behandle. Faktisk kan fysiske smertebehandlinger variere meget, da vi alle oplever smerte meget forskelligt. Alle menneskers smertetærskel er forskellig, og derfor findes der ikke to ens tilfælde af fysisk smerte, uanset hvor ens de muligvis ser ud til at være.

Uanset om det gælder nociceptiv smerte (når du slår dig eller får en rift), radikulær smerte (kompression) eller visceral smerte (skade på indre organer), findes der mange fysiske smertefornemmelser med hver deres symptomer, håndteringsteknikker og behandlingsmetoder. Heldigvis er de fleste tilfælde af fysisk smerte akutte, og derfor forsvinder smerten, når du heler, eller når skaden behandles.

Det er dog ikke ualmindeligt, at fysisk smerte kan udvikle sig til kronisk smerte, især hvis det omhandler ryg- eller nakkeskade. Faktisk lever en ud af fem voksne i Europa med vedvarende smerter. Selvom smerterne i de fleste tilfælde er håndterbare, forhindrer det dem ikke i at tære på din selvtillid og livsglæde.

Hvis du lider af akut eller kronisk fysisk smerte, findes der meget hjælp at hente. Uanset om du bruger håndteringsteknikker som mindfulness, kosttilskud, motion eller vælger at tale med andre om det, findes der mange metoder, som kan hjælpe dig med at leve et indholdsrigt og lykkeligt liv på trods af kroniske smerter. Når det gælder behandling afhænger den mest effektive tilgang af den nøjagtige diagnose. Tøv ikke med at kontakte din læge, og hvis det er muligt, skal du sørge for at holde øje med smerterne for at hjælpe din læge med at finde frem til årsagen.

Læs vores omfattende artikel for at lære mere om de forskellige smertetyper, hvorfor vi alle oplever smerte forskelligt og de bedste måder at håndtere kronisk fysisk smerte på.

Produktfinder