Hvorfor vågner jeg op med en ny bums hver dag?

Published:

At vågne op og opdage en ny bums i ansigtet kan være frustrerende og forvirrende. Hvor er den kommet fra? Hvorfor bliver den ved med at komme?

Hvorfor vågner jeg op med en ny bums hver dag?

Bumser, der synes at dukke op natten over eller som det første om morgenen, er ofte resultatet af ting, der foregår under hudens overflade. Ved at forstå de mest almindelige årsager kan du begynde at få styr på de hyppige udbrud.

Hvad er årsagen til mine morgenbumser?

Der er et par vigtige syndere, som kan være medvirkende til, at din akne blusser op:

Hormoner

Hormonelle udsving er en meget almindelig årsag til udbrud. Ændringer i dine hormoner øger olieproduktionen og betændelsen, hvilket gør dig mere tilbøjelig til at få tilstoppede porer og bumser.

Nogle specifikke hormoner, der påvirker udbrud:

 • Androgener - mandlige kønshormoner som testosteron. Kvinder har dem også, men i mindre mængder. Højere niveauer kan føre til udbrud.
 • Østrogen - topper omkring ægløsning, hvilket kan forårsage udbrud. Faldende østrogenniveauer før din menstruation kan også udløse bumser.

Søvnvaner

Hvordan du sover, kan påvirke din huds sundhed. Hvis du ikke får nok kvalitetssøvn eller bliver længe oppe, forstyrres din naturlige døgnrytme. Denne ubalance kan ses på din hud.

Søvnvaner, der kan forårsage AM-udbrud:

 • Inkonsekvent søvnrytme
 • At sove med ansigtet nedad på puden
 • Du vasker ikke dit ansigt før sengetid
 • At sove i makeup eller sved

Stress

Høje stressniveauer fører til forhøjet kortisol, som forårsager overskydende olieproduktion og inflammation. Det er om natten/morgenen, at kortisolniveauet topper, og derfor får man bumser.

Fedtet hud

Overskydende talgproduktion (olie) er en vigtig faktor i dannelsen af bumser. Fedtede hudtyper har tendens til at blive mest påvirket af AM-akne, da olie, der udskilles i løbet af natten, tilstopper porerne.

Bakterier

Akne opstår, når porerne bliver tilstoppet af olie, døde hudceller og bakterier. Bakterien Propionibacterium acnes trives natten over, hvilket er grunden til, at bumser pludselig kan dukke op som det første.

Produktreaktion

Nogle gange er morgenbumser en reaktion på hår- eller hudprodukter, der er brugt før sengetid. Prøv at ændre din natrutine, hvis du oplever udbrud.

Hvorfor dukker bumser op fra den ene dag til den anden?

Nu, hvor vi har dækket de almindelige årsager, undrer du dig måske over, hvorfor disse bumser ser ud til at dukke op ud af ingenting. Her er lidt baggrundsviden om den natlige bumsecyklus:

Breakouts dannes i fire vigtige faser:

1. Tilstoppet pore - Ekstra talg, døde hudceller og bakterier tilstopper hårsækken.

2. Inflammation - Immunceller opdager bakterier og får follikelvæggen til at svulme op.

3. Rødme og hævelse - Blodgennemstrømningen til området øges. Hvide blodlegemer bekæmper infektionen og forårsager hævelse og rødme.

4. Pustel - Den blokerede pore brister og frigiver pus. Der dannes et hvidt eller sort hoved.

Hele denne proces kan tage dage at gennemføre dybt under hudens overflade. Man kan ikke se, at en bums er ved at danne sig, før den senere betændelse/hævelse.

Det er derfor, bumser pludselig dukker op fra den ene dag til den anden! Den perfekte storm var under opsejling under din hud i dagene forinden.

Tips til forebyggelse af bumser om morgenen

Nu, hvor du ved, hvorfor de natlige bumser opstår, får du her nogle tips til at forebygge dem:

Etabler en fast rutine om natten

At gå i seng og vågne op på samme tid hver dag hjælper med at balancere hormonerne og giver mindre fedtet hud. Sigt efter 7-9 timers søvn pr. nat.

Vask ansigtet morgen og aften

Dobbelt afrensning om natten fjerner snavs, olie, makeup og bakterier, så porerne forbliver rene. Brug en mild rens om morgenen for at holde huden frisk.

Skift pudebetræk ofte

Døde hudceller og olier samler sig på pudebetrækket og overføres til huden, hvor de tilstopper porerne. Skift dem 2-3 gange om ugen.

Undgå irritation før sengetid

Undgå skrappe produkter om natten, som kan forårsage irritation og betændelse, der fører til udbrud.

Reducer stress gennem motion og meditation

At sænke stressniveauet hjælper med at normalisere kortisolniveauet og balancere hormonerne, så huden bliver klar.

Overvåg kosten

Nogle fødevarer som mejeriprodukter og højglykæmiske kulhydrater kan udløse udbrud. Før en maddagbog for at identificere mulige syndere.

Gå til en hudlæge

Ved hormonel akne kan det være nødvendigt med receptpligtig medicin som p-piller eller retinoider for at regulere olieproduktionen.

Hvornår skal jeg se en hudlæge?

Vedvarende udbrud natten over kan være tegn på behov for professionel behandling. Opsøg en certificeret hudlæge, hvis:

 • Bumser om morgenen fortsætter, selvom du justerer din rutine
 • Udbrud er udbredt over kinderne, kæbelinjen og halsen
 • Akne er moderat til svær med smertefulde cyster eller knuder
 • Du har akne sammen med uregelmæssige menstruationer eller tegn på hormonel ubalance.
 • Over-the-counter produkter forbedrer ikke akne efter 2 måneders daglig brug

En hudlæge har adgang til receptpligtige behandlinger, der kan komme til de grundlæggende årsager til tilbagevendende AM-bumser. Populære muligheder omfatter:

 • P-piller - P-piller hjælper med at balancere hormonerne og mindske olieproduktionen.
 • Spironolactone - En blodtryksmedicin, der bremser olieproduktionen og reducerer testosteronniveauet.
 • Isotretinoin - Det mest effektive lægemiddel mod akne, isotretinoin, behandler akne ved at reducere olieudskillelse og inflammation.
 • Aktuelle retinoider - A-vitaminderivater som tretinoin hjælper med at rense porerne og forebygge nye hudorme/hvide knopper.

Det, vi tager med

At vågne op med en ny, vred bums kan lægge en dæmper på din morgen. Men hvis du forstår de almindelige årsager som hormoner, sovestilling, hygiejne, bakterier, stress og hudtype, kan du forebygge de irriterende morgenudbrud.

Vær meget opmærksom på din natlige rutine. Hold dig til en regelmæssig søvnrytme, vask dit ansigt godt inden sengetid, skift pudebetræk ofte, og undgå potentielle irritanter. At håndtere stress og din kost kan også forbedre natlige udbrud.

Hvis dine morgenbumser fortsætter på trods af livsstilstiltag, skal du straks besøge en hudlæge. Receptpligtige aknebehandlinger er den mest effektive måde at bekæmpe vedvarende hormonel og inflammatorisk akne på. Med professionel hjælp kan du endelig sige farvel til bumseoverraskelser om morgenen og nyde en konstant klar hud!

Ofte stillede spørgsmål om at vågne op med akne

Undrer du dig over, hvorfor du får bumser fra den ene dag til den anden? Du er ikke alene om det! Her er svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om morgenakne:

Hvad er sammenhængen mellem akne og søvn?

Dine søvnvaner har helt sikkert indflydelse på udbrud. Hvis du ikke får nok søvn eller har en ujævn søvnrytme, kan det forstyrre din døgnrytme. Det fører til mere olieproduktion og inflammation. At sove med ansigtet nedad lægger pres på huden og overfører snavs og olie fra puden tilbage til ansigtet, så porerne tilstoppes.

Hvordan kan sved om natten give bumser?

Overskydende sved fra at vende og dreje sig blandes med olie og døde hudceller, hvilket skaber den perfekte grobund for bumsefremkaldende bakterier. At skifte til en ren pyjamas og vaske ansigtet efter nattesved kan hjælpe med at forebygge udbrud. Åndbare bomuldslagner og lette tæpper reducerer også sveden.

Kan snavsede makeupbørster give morgenakne?

Ja, det er det! Hvis du ikke renser dine makeupbørster ordentligt, overføres snavs, olie og bakterier tilbage til dit ansigt, når du påfører produkter. Denne ophobning tilstopper porerne og fører til mere akne. Rengør børsterne i dybden med børsterens eller en mild shampoo mindst en gang om ugen.

Hvorfor får min hud mere udbrud de dage, jeg træner?

Sved og olier, der produceres under træning, bliver fanget under huden, hvis du ikke tager brusebad umiddelbart efter. Det tilstopper porerne og giver bumser natten over. Skyl af lige efter træning, og vask ansigtet grundigt for at undgå, at træningen udløser bumser.

Hvordan forhindrer jeg mine hårprodukter i at forårsage akne?

Hårgelé, mousse og leave-in balsam indeholder pore-tilstoppende ingredienser. Hvis dit hår rører dit ansigt om natten, overføres disse produkter til din hud og forårsager morgenudbrud. Sæt håret op inden sengetid, og vask dit ansigt/hals for at fjerne eventuelle produktrester.

Kan mit vaskemiddel eller skyllemiddel føre til udbrud?

Ja, de indeholder skrappe kemikalier, som aflejres på pudebetræk og lagner. Disse irriterende stoffer kommer på din hud, mens du sover, og blokerer porerne. Brug parfumefri vaskemidler, der er formuleret til følsom hud. Drop skyllemiddel, som gør tekstilerne mindre åndbare.

Hvorfor bliver min hud mere fedtet i løbet af natten?

Din krops talgproduktion følger en døgnrytme og øges naturligt i løbet af natten. Højere olieniveauer blandet med udskillelse af døde hudceller øger risikoen for tilstoppede porer og morgenakne. Brug af oliekontrolprodukter før sengetid hjælper med at reducere nattens fedtede ophobning.

Hvordan kan jeg forebygge maskerelaterede udbrud?

Akne, der hvor din maske sidder, kaldes ofte "maskne". Varmen, fugtigheden og friktionen under din maske tilstopper porerne. Sørg for at vaske dit ansigt, når du har haft maske på. Engangsmasker og maskeindlæg kan også hjælpe med at forebygge maskne-bumser.

Hvornår skal jeg se en hudlæge?

Bestil en tid, hvis du har svær, smertefuld akne, hvis håndkøbsprodukter ikke har hjulpet efter 2 måneder, eller hvis aknen påvirker dit selvværd. En hudlæge kan ordinere medicin til behandling af de hormonelle eller inflammatoriske komponenter i kroniske udbrud.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder