Hvad er hovedårsagen til akne?

Published:

Akne er en af de mest almindelige hudsygdomme og rammer omkring 85 % af alle mennesker på et tidspunkt mellem 12 og 24 år. Men hvad får egentlig akne til at udvikle sig i første omgang?

I denne omfattende guide vil vi udforske de vigtigste faktorer, der bidrager til akne, diskutere den primære underliggende årsag og give et overblik over de tilstande, der kan gøre akne værre.

Hvad er hovedårsagen til akne?

Hvordan udvikler akne sig?

Før vi dykker ned i de grundlæggende årsager til akne, skal vi først se på, hvordan akne opstår på huden:

Akne starter, når hårsækkene (eller porerne) på huden bliver tilstoppet af overskydende olie og døde hudceller. Det giver det ideelle miljø for vækst af en bakterie kaldet Propionibacterium acnes, som lever naturligt på huden.

Når P. acnes-bakterierne formerer sig hurtigt inde i den tilstoppede hårsæk, opstår der betændelse. Dette betænder det omgivende hudvæv og gør det muligt for området at blive inficeret.

Hvad er resultatet? De grimme røde bumser, hvide knopper og hudorme, som vi kender som akne.

Så for at opsummere udvikler akne sig som et resultat af:

 • Overdreven produktion af sebum (olie)
 • Ophobning af døde hudceller i hårsækkene
 • Bakteriel vækst
 • Inflammation
 • Infektion

Men hvad er den primære faktor, der forårsager denne rækkefølge af begivenheder og gør det muligt at danne akne?

Overskydende talg er hovedårsagen

Den primære underliggende årsag til akne er overproduktion af sebum (olie) i huden.

Talg er det fedtede, voksagtige stof, der smører og beskytter vores hud. Det fungerer som en naturlig barriere mod vandtab og hjælper med at holde mikrober og patogener ude.

Talg produceres af talgkirtler, som sidder ved siden af hårsækkene. Disse mikroskopiske kirtler findes over hele kroppen, men er størst og mest koncentreret i ansigtet, på skuldrene, det øverste af brystet og ryggen - de områder, hvor akne oftest udvikles.

Hvorfor forårsager overskydende talg akne?

Der er to hovedårsager til, at overskydende talg udløser dannelsen af akne:

1. Det tilstopper hårsækkene

Når talgkirtlerne producerer et overskud af talg, kan det fedtede stof ikke løbe ordentligt ud af porerne. I stedet ophobes det inde i hårsækkene.

Når talg kombineres med døde hudceller, der afstødes i hårsækken, klæber det sammen og danner en prop. Dette tilstoppede miljø er den perfekte grobund for P. acnes-bakterier.

2. Det giver føde til P. acnes

Det fedtede, lipidrige talg er den ideelle fødekilde for P. acnes-bakterier. Det giver P. acnes-kolonier mulighed for hurtigt at formere sig og vokse inde i tilstoppede hårsække.

Når bakterieniveauet stiger, går der betændelse i den - hvilket fører til dannelsen af smertefulde bumser og akne-læsioner.

Så for at opsummere:

 • Overdreven talgproduktion øger olieniveauet i huden
 • Det tilstopper hårsækkene og giver næring til P. acnes-bakterier.
 • Tilstoppede follikler + overvækst af P. acnes = inflammation og akne

Andre medvirkende faktorer

Selvom overdreven talgproduktion er den primære årsag, er der flere andre faktorer, der kan bidrage til tilstoppede porer og udvikling af akne:

Hormoner

Hormonelle forandringer i puberteten, menstruationscyklus og graviditet kan udløse øget talgproduktion og gøre akne værre.

Genetik

Nogle mennesker er genetisk disponeret for at producere mere talg. Det gør dem mere tilbøjelige til at få akne, især under hormonelle svingninger.

Stress

Stress forårsager øget kortisol og inflammation i kroppen. Det kan forværre akne ved at udløse stimulering af oliekirtlerne.

Medicin

Visse medikamenter som steroider, testosteron, lithium og hormoner kan øge talgproduktionen og risikoen for akne.

Kost

Der er visse beviser for, at akne hænger sammen med kost med høj glykæmisk belastning og indtagelse af mejeriprodukter. Det kan påvirke hormonelle faktorer.

Friktion og tryk

Stramme kraver, pandebånd, hjelme og rygsække kan skabe friktion, der irriterer hårsækkene.

Hudplejeprodukter

Fedtet kosmetik, olier og tykke cremer kan tilstoppe porerne, og det samme kan skadelige ingredienser som isopropylmyristat.

Så selvom disse faktorer kan forværre akne ved at øge talgproduktionen, er den grundlæggende årsag stadig overaktive talgkirtler, der producerer for meget olie i første omgang.

Typiske årsager fordelt på aldersgrupper

Akne opstår oftest i ansigtet, på ryggen, brystet og skuldrene. Men de underliggende årsager varierer ofte mellem aldersgrupper:

Akne hos teenagere:

Hormonelle forandringer i puberteten øger talgproduktionen og forårsager udbrud.

Akne hos voksne:

Faktorer som stress, medicin, kost, kosmetik og hormonelle ændringer i forbindelse med menstruationscyklus eller graviditet kan bidrage til voksenakne.

Akne hos babyer og spædbørn:

Moderens hormoner, som stadig cirkulerer efter fødslen, kan stimulere oliekirtlerne. Det kan give nyfødt akne eller babyakne på kinder og næse.

Almindelige myter om akne

Der er også masser af myter om, hvad der forårsager akne. Lad os aflive nogle almindelige akne-misforståelser:

Myte: Akne skyldes dårlig hygiejne

Virkeligheden: Snavs forårsager ikke akne, men blid rensning kan hjælpe med at fjerne overskydende olie.

Myte: Fed mad giver akne

Det er virkelighed: Specifikke fødevarer som chips og chokolade er ikke afgørende for risikoen for akne. Men højere glykæmiske diæter kan være forbundet med akne.

Myte: Makeup og kosmetik forårsager udbrud

Virkelighed: Oliefri, ikke-komedogen makeup tilstopper ikke porerne. Men tunge produkter som balsam og tykke cremer kan gøre det.

Myte: Solbadning fjerner akne

Det er virkeligheden: Lidt sollys kan midlertidigt afhjælpe bumser, men for meget sol giver skader og pigmentering.

Myte: Du vokser fra akne

Det er virkeligheden: Akne fortsætter ofte langt op i 20'erne og 30'erne. Omkring 5 % af voksne over 25 år kæmper stadig med akne.

Myte: Ansigtsvask forebygger akne

Virkelighed: Overvask irriterer huden. Blid rensning hjælper med at fjerne overskydende olie, men behandler ikke den underliggende årsag.

Myte: Stress er en vigtig udløser af akne

Det er virkeligheden: Stress forårsager ikke akne direkte, men kan forværre det. Hovedårsagen er stadig overskydende talgproduktion.

Myte: Træning giver akne

Det er virkelighed: Træning forårsager ikke akneudbrud. Men friktion, sved og træningsprodukter kan tilstoppe porerne og forværre akne.

Hvordan behandler man akne?

Nu, hvor vi har udforsket den primære årsag til akne, vil vi kort komme ind på behandlingsmetoder, der er rettet mod overaktive talgkirtler:

 • Aktuelle retinoider som tretinoin hjælper med at normalisere olieproduktionen og ordineres ofte først.
 • Antibiotika som clindamycin og erythromycin bekæmper P. acnes-bakterier i tilstoppede hårsække.
 • Benzoylperoxid dræber aknebakterier og reducerer oliekirtlernes aktivitet.
 • Orale præventionsmidler, der indeholder østrogen, kan hjælpe med at regulere hormonelle svingninger hos kvinder.
 • Isotretinoin-kapsler reducerer dramatisk oliekirtlernes størrelse og sekretion for at fjerne svær akne.
 • Spironolacton-tabletter blokerer androgener og reducerer talgproduktionen hos voksne kvinder.
 • Laser- og lysterapier med blåt lys eller IPL angriber P. acnes-bakterier og reducerer samtidig talgproduktionen.

Korrekt behandling af akne kræver, at man tager fat på den egentlige årsag - overskydende talgudskillelse fra overaktive oliekirtler. Hav dette for øje, når du vurderer mulighederne for aknebehandling.

Konklusion: Talg er den primære akne-synder

Kort sagt er den vigtigste underliggende årsag til akne overproduktion af talg fra forstørrede talgkirtler i huden. Dette nøglepunkt ligger til grund for næsten al udvikling af akne.

Mens andre faktorer som hormoner, genetik, kost og medicin kan øge talgproduktionen og forværre akne, er de sekundære i forhold til den primære effekt af den øgede olieudskillelse.

Ved at forstå den centrale rolle, talg spiller i akne, kan man træffe beslutninger om behandling og identificere metoder, der er direkte rettet mod grundårsagen.

Fokus på at normalisere talgkirtlernes funktion og minimere overskydende talg giver den bedste chance for at fjerne frustrerende udbrud for altid.

Ofte stillede spørgsmål om hovedårsagen til akne

Akne er en meget almindelig hudsygdom, som rammer op til 85 % af alle mennesker på et eller andet tidspunkt. Men hvad er det egentlig, der får akne til at udvikle sig i første omgang? Nedenfor har vi samlet en liste over ofte stillede spørgsmål for at kaste lys over den grundlæggende årsag til akne.

Hvad er den primære underliggende årsag til akne?

Den vigtigste faktor, der fører til udvikling af akne, er overproduktion af sebum (olie) fra forstørrede talgkirtler i huden. Denne overskydende olie giver de aknefremkaldende bakterier det perfekte miljø til at trives.

Hvordan er det lige, at overskydende talg forårsager akne?

Der er to vigtige måder, hvorpå overproduktion af talg fører til akne:

 1. Det tilstopper hårsækkene, når det kombineres med døde hudceller, så der dannes en prop.
 2. Det er den ideelle fødekilde for P. acnes-bakterier. Det giver kolonierne mulighed for hurtigt at formere sig og vokse inde i de tilstoppede hårsække.

Hvilken rolle spiller hormoner?

Hormonelle forandringer under pubertet, menstruation og graviditet kan føre til øget talgproduktion. Det gør akne værre, men hormonerne i sig selv er ikke den grundlæggende årsag.

Kan genetik påvirke akne?

Ja, det er det. Visse personer er genetisk disponeret for at producere mere talg. Det gør dem mere tilbøjelige til at få akneudbrud.

Hvordan bidrager andre faktorer som kost?

Kost, stress og andre faktorer kan forværre akne ved at øge talgproduktionen. Men de er sekundære i forhold til den primære virkning af overaktive oliekirtler.

Forårsager dårlig hygiejne akne?

Nej, snavs og manglende vask forårsager ikke akne. Men blid rensning hjælper med at fjerne overskydende olie fra huden.

Fører fedtet mad til udbrud?

Specifikke fødevarer som chokolade har ikke direkte indflydelse på risikoen for akne. Men kost med høj glykæmisk belastning kan være forbundet med akne på grund af hormon- og oliekirtelfaktorer.

Skal man undgå makeup for at forebygge akne?

Makeup i sig selv forårsager ikke akne, hvis det er oliefrit og ikke-komedogent. Men tykke, tunge produkter kan tilstoppe porerne og forværre udbrud.

Hjælper sollys med at fjerne akne?

Lidt sollys kan midlertidigt forbedre bumser. Men for meget sol gør skade. Det behandler ikke talgproblemet, som er roden til akne.

Kan man bare vaske akne væk?

Overdreven vask irriterer huden. Selv om det fjerner overfladefedt, løser det ikke det underliggende problem med oliekirtlerne.

Hvordan behandler man akne effektivt?

Aktuelle retinoider, antibiotika, benzoylperoxid og oral medicin som accutan hæmmer oliekirtlernes aktivitet og reducerer talgproduktionen. Dette behandler den primære årsag til akne.

Forsvinder akne af sig selv med alderen?

Akne fortsætter ofte op i 20'erne og 30'erne. Omkring 5% af voksne over 25 har stadig akne. For nogle fortsætter det hele livet på grund af vedvarende talgproduktion.

Hvad kan man lære af det?

Det vigtigste at huske er, at overskydende talgudskillelse er hovedårsagen til akne. Behandlinger, der adresserer denne grundlæggende årsag ved at normalisere oliekirtelfunktionen, har den bedste chance for at fjerne akne.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder