Kan akne skyldes, at man ikke spiser nok?

Published:

Akne er en almindelig hudsygdom, der rammer folk i alle aldre. Den er kendetegnet ved bumser, hudorme, hvide knopper og dybere klumper kaldet cyster, der opstår i ansigtet, på halsen, brystet, ryggen, skuldrene og overarmene.

Akne kan være forårsaget af forskellige faktorer som hormonelle forandringer, genetik, fedtet hud, stress, visse former for medicin og kost. Der er en løbende debat om, hvorvidt det at spise for lidt kan føre til akneudbrud. Denne artikel vil dykke dybere ned i spørgsmålet - kan for lidt mad forårsage akne?

Kan akne skyldes, at man ikke spiser nok?

Hvad forårsager akne?

Før vi ser på sammenhængen mellem kost og akne, skal vi først forstå, hvad der forårsager akne i første omgang.

De vigtigste årsager til akne omfatter:

  • Overdreven talgproduktion - Talg er den olie, der udskilles af talgkirtlerne i huden. Når der produceres for meget talg, blandes det med døde hudceller og tilstopper hårsækkene. Det skaber en prop, der fanger bakterier og fører til betændelse og akne-læsioner.
  • Hormoner - Androgener som testosteron får talgkirtlerne til at forstørres og producere mere talg. Det er grunden til, at akne ofte blusser op i puberteten. Kvinder får også mere udbrud under menstruation, graviditet og overgangsalder på grund af hormonelle forandringer.
  • Bakterier - Bakterien Propionibacterium acnes (P. acnes) trives i tilstoppede hårsække. Den formerer sig og forårsager hvide hoveder, hudorme og inflammatoriske akne-læsioner.
  • Genetik - Undersøgelser viser, at akne går i arv i familien. Hvis dine forældre havde svær akne, er der større sandsynlighed for, at du også kæmper med det.
  • Stress - Stress forårsager øget kortisol- og olieproduktion, hvilket fører til akne.
  • Kost - Visse fødevarer som mejeriprodukter og fødevarer med højt glykæmisk indeks kan udløse udbrud hos personer med tendens til akne. Mangel på næringsstoffer kan også bidrage til akne.

Nu hvor vi ved, hvad der forårsager akne, skal vi fokusere på kostens rolle.

Kan akne skyldes, at man ikke spiser nok?

Det er et komplekst spørgsmål med argumenter på begge sider. Nogle hudlæger mener bestemt, at kosten ikke har nogen som helst indflydelse på akne. Andre hævder, at ernæringsmangler og for lidt at spise i nogle tilfælde kan forværre akne.

Her er et dybdegående kig på debatten:

Teorien - hvordan underspisning kan fremme akne

Tilhængere af teorien om, at begrænset kost kan udløse akneudbrud, kommer med nogle interessante argumenter:

  • Mangel pånæringsstoffer - Hvis man ikke spiser nok, kan det føre til vitamin- og mineralmangel, som kan bidrage til akne. Mangel på A-vitamin, zink, omega-3, probiotika og antioxidanter er forbundet med hudbetændelse og akne.
  • Hormonel ubalance - Det er kendt, at kraftig kaloriebegrænsning og for lidt mad forårsager hormonelle forandringer i kroppen. Dette omfatter reducerede østrogenniveauer og øget kortisol og androgener - som alle stimulerer olieproduktionen og kan forværre akne.
  • Forringet tarmsundhed - Sultediæter forringer tarmsundheden, da dine tarmmikrober har brug for varierede næringsstoffer for at trives. En usund tarm kan forårsage systemisk inflammation, der viser sig som akne på din hud.
  • Insulinresistens - Langvarig underspisning kan fremme insulinresistens, som forårsager øget testosteron- og talgproduktion, hvilket fører til tilstoppede porer og akne.

Der er tydeligvis en plausibel teori om, at det at spise for lidt i nogle tilfælde kan forværre akne. Men er der noget konkret bevis for det? Lad os veje beviserne.

Beviserne - forskningsstudier og kliniske observationer

De fleste store undersøgelser viser ingen sammenhæng mellem kost og akne. Men der er nogle få undersøgelser, der peger på en sammenhæng mellem næringsstofmangel og akne:

  • Mangel på A-vitamin - Flere undersøgelser viser, at aknepatienter har lavere blodniveauer af A-vitamin. Tilskud med A-vitamin forbedrer aknesymptomerne.
  • Zinkmangel - Zink har antiinflammatoriske virkninger. Nogle undersøgelser viser, at aknepatienter har lavere zinkniveauer. Zinktilskud kan hjælpe på inflammatorisk akne.
  • Lavt indhold af essentielle fedtsyrer - Omega 3-fedtsyrer reducerer inflammation. Undersøgelser viser, at oral omega 3 forbedrer akne sammenlignet med omega 6.
  • Lavt indhold af antioxidanter - Akne er forbundet med oxidativt stress. Antioxidanter som E-vitamin og selen kan afhjælpe dette.

Mens store undersøgelser udelukker universelle udløsende faktorer i kosten, anerkender dermatologer, at akne forbedres for nogle patienter, når de korrigerer ernæringsmæssige mangler.

Man har ikke direkte undersøgt, om det påvirker akne, hvis man begrænser sit indtag af kalorier, fedt eller kulhydrater. Men kliniske beviser tyder på, at meget restriktive diæter kan fremme akne hos nogle mennesker:

  • Teenage-atleter og dansere, der begrænser kalorierne kraftigt for at tabe sig, lider ofte af akne.
  • Meget lavt kulhydratindhold og ketogene diæter fører til akne hos nogle, muligvis på grund af hormonforandringer.
  • Fad crash diæter som periodisk faste, OMAD eller juicekure får akne til at blusse op hos følsomme personer.

Så selvom der er brug for mere forskning, ser det ud til, at ekstrem underspisning kan fremprovokere udbrud hos visse personer med tendens til akne.

Hvorfor alvorlig kaloriebegrænsning forårsager akne hos nogle mennesker

Som vi lige har diskuteret, er der noget, der tyder på, at det at spise for lidt kan forværre akne under visse omstændigheder. Lad os analysere de mulige årsager bag dette fænomen:

  • Ernæringsmæssige mangler - Hvis du ikke opfylder dit daglige kaloriebehov, kan din krop mangle vigtige vitaminer, mineraler, essentielle fedtstoffer og probiotika, der er nødvendige for en sund hud.
  • Hormonel dysregulering - Meget lav energitilgængelighed sender kroppen i "sulte-mode", hvilket ændrer hormonproduktionen - herunder øgede androgener, der udløser overskydende talg og akne.
  • Insulinresistens - Langvarig kaloriebegrænsning stresser kroppen og forårsager insulinresistens - høj insulin kan aktivere oliekirtler og forværre akneudbrud.
  • Ubalance i tarmen - Sult påvirker tarmsundheden og mikrobiomet negativt, hvilket kan forårsage udbredt inflammation, der viser sig på huden.
  • Øget kortisol - Kaloriebegrænsning fører til øgede kortisolniveauer, som stimulerer talgproduktionen og er forbundet med akne.
  • Svækket immunforsvar - Hvis du fratager din krop tilstrækkelig energi, kan det svække immunforsvaret. Det giver P. acnes-bakterier mulighed for at kolonisere og forværre inflammatorisk akne.

Ovenstående mekanismer forklarer, hvordan underspisning kan bidrage til akne hos disponerede personer ved at ændre hormoner, immunforsvar, insulin, tarmsundhed og forværre mangeltilstande.

Tips til at forebygge akne på trods af begrænsede kalorier

Hvis du begrænser dit madindtag for at tabe dig, er her nogle tips til, hvordan du gør det uden at få akne:

  • Spis magert protein - Sørg for at få mindst 0,7-1 g protein pr. kilo kropsvægt. Protein giver aminosyrer til en klar hud.
  • Spis masseraf frugt og grøntsager - de indeholder mineraler, antioxidanter og fibre, der er vigtige for at forebygge akne.
  • Spar ikke på de sunde fedtstoffer - Få essentielle fedtsyrer fra olivenolie, nødder, frø, avocado og fisk. De bekæmper inflammation.
  • Tag et probiotikum - Vedligeholdelse af et sundt tarmmikrobiom forebygger systemisk inflammation.
  • Tagfornuftige tilskud - Korriger eventuelle ernæringsmæssige mangler med tilskud af A-vitamin, zink, omega-3 og antioxidanter.
  • Lavere glykæmisk belastning - Undgå tilsat sukker og raffinerede kulhydrater. Vælg fuldkorn, bælgfrugter og frugter med lavt glykæmisk indhold.
  • Håndter stress - Høj kortisol fra ekstreme slankekure kan fremkalde akne. Øv dig i selvpleje og afslapningsteknikker.

Følg en næringsrig, antiinflammatorisk kost inden for dine kaloriegrænser. Hold dig hydreret, dyrk motion og få nok søvn. Det vil hjælpe med at forebygge akne på trods af kaloriebegrænsningen.

Hvornår skal man gå til lægen?

Hvis du udvikler vedvarende akne efter at have begrænset dit fødeindtag, skal du kontakte en hudlæge for at udelukke eventuelle underliggende faktorer. Du kan få brug for tests for at tjekke for:

  • Hormonel ubalance - få tjekket androgenniveauet.
  • Insulinresistens - fasteblodsukker og insulintest.
  • Ernæringsmæssige mangler - D-vitamin, zink, essentielle fedtsyrer.
  • Tarmsundhed - mikrobiomanalyse, markører for utæt tarm.
  • Fødevareoverfølsomhed - IgG-allergitest for mejeriprodukter, gluten, valle osv.

Din læge kan ordinere medicin som retinoider, antibiotika eller hormonbehandling, hvis din akne er alvorlig. Forsøg ikke at gå på en restriktiv slankekur uden lægelig vejledning.

Sammenfatning

Kan man få akne af at spise for lidt? I de fleste tilfælde vil en kraftig kaloriebegrænsning alene ikke udløse akne eller gøre det værre. Akne er en multifaktoriel sygdom. Kosten spiller en minimal rolle, hvis overhovedet nogen.

Men betydelige næringsstofmangler, hormonel dysfunktion og insulinresistens fra langvarig underspisning kan forværre akne hos nogle prædisponerede individer.

Hvis du allerede døjer med akne, skal du være forsigtig, når du forsøger dig med ekstrem kaloriebegrænsning for at tabe dig. Arbejd sammen med en ernæringsekspert for at sikre, at du spiser en afbalanceret kost inden for dit kaloriebehov. Hold dig hydreret, dyrk motion og håndter stress. Tag tilskud af vigtige næringsstoffer som sunde fedtstoffer, probiotika og antioxidanter.

Få eventuelle ernæringsmæssige, hormonelle eller tarmproblemer vurderet af en læge. Med professionel vejledning er det bestemt muligt at nå dine mål for vægttab og samtidig holde akne under kontrol.

FAQ: Kan akne skyldes, at man ikke spiser nok?

Hvad er de almindelige myter om kost og akne?

Nogle almindelige myter er, at chokolade, fedtet mad og sodavand forårsager akne. Selvom de kan forværre symptomerne hos nogle mennesker, viser forskning ikke en direkte sammenhæng mellem specifikke fødevarer og akneudbrud. Kostens rolle er kompleks, og det anbefales at indtage en generelt sund kost.

Forårsager mælkeprodukter akne?

Der er forskellige meninger om dette. Nogle undersøgelser forbinder akne med mælkeforbrug, især skummetmælk, på grund af hormoner og bioaktive molekyler. Men store reviews siger, at beviserne er utilstrækkelige til entydigt at implicere mejeriprodukter som en akneudløser. Folk med overfølsomhed kan have gavn af at udelade mejeriprodukter.

Kan mangel på næringsstoffer forårsage akne?

Potentielt ja. Mangel på visse vitaminer og mineraler som A-vitamin, zink og antioxidanter er forbundet med øget sværhedsgrad af akne. At korrigere mangler og opretholde en god ernæring kan forbedre akne, især inflammatoriske typer.

Fremmer ketogen eller kulhydratfattig kost akne?

Hos nogle mennesker, ja. Diæter med meget lavt kulhydratindhold forårsager hormonelle ændringer hos nogle få - øget testosteron kan stimulere olieproduktionen. Low carb-diæter begrænser også næringsrige frugter/grøntsager. At holde sig godt hydreret og supplere med mikronæringsstoffer hjælper med at forebygge akne.

Hvordan kan kaloriebegrænsning forårsage akne?

Ved potentielt at udløse hormonel dysfunktion, insulinresistens, inflammation og ernæringsmæssige underskud. Dette er mest sandsynligt ved alvorlig begrænsning under basale metaboliske behov. Mildt kalorieunderskud med motion påvirker normalt ikke akne hos de fleste mennesker.

Forværrer periodisk faste akne?

Det kan det, men ikke for alle. Langvarig faste øger mængden af kortisol, som aktiverer oliekirtlerne. Det kan også ændre tarmfloraen og fratage huden vigtige næringsstoffer, som beskytter den. Hold dig hydreret, begræns fastetiden, spis næringsrig mad, tag fornuftige kosttilskud og reducer stress.

Hvilke fødevarer er gavnlige for hud med tendens til akne?

Fødevarer, der er rige på omega-3-fedtsyrer som fisk, chia og hørfrø, har antiinflammatoriske virkninger, der kan forbedre akne. Fødevarer med et højt indhold af antioxidanter som bær og grøn te hjælper også. Probiotiske fødevarer fremmer gode tarmbakterier og reducerer inflammation. Undgå kulhydrater med højt glykæmisk indeks.

Hvordan kan man forebygge akne ved kaloriebegrænsning?

Spis tilstrækkeligt med protein, sunde fedtstoffer og frugt/grønt for at få klar hud. Tag probiotika og kosttilskud for at rette op på mangler. Håndter stress. Følg en overordnet afbalanceret kost, der opfylder basale behov. Hold dig aktiv og hydreret. Gå til en hudlæge ved første tegn på akne.

Hvornår bør man gå til lægen med kostrelateret akne?

Kontakt en hudlæge, hvis du udvikler vedvarende eller svær akne efter at være begyndt på en restriktiv diæt. Få foretaget tests for hormonel ubalance, insulinresistens, fødevaresensitivitet, tarmsundhed og ernæringsmæssige mangler. Forsøg dig ikke med slankekure, faste eller eliminationsdiæter uden lægelig vejledning.

Hvilke aknebehandlinger er tilgængelige?

Aktuelle retinoider, benzoylperoxid, antibiotika, azelainsyre og salicylsyre er førstelinjebehandlinger. Orale antibiotika, antiandrogener og isotretinoin bruges til moderat til svær akne. Laserterapi, fotodynamisk behandling og steroidinjektioner er andre muligheder. Diskuter altid medicinering med din hudlæge.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder