Hjælper is på akne?

Published:

Akne er en af de mest almindelige hudsygdomme, som rammer op til 50 millioner amerikanere hvert år. Det kan være smertefuldt, pinligt og frustrerende at have med at gøre. Mange mennesker søger efter løsninger til at slippe af med akne hurtigt og ønsker en klar hud så hurtigt som muligt. Et husråd, der er blevet populært, er at bruge is til at forbedre akne. Men hjælper is virkelig på akne?

Hjælper is på akne

Hvordan is kan hjælpe mod akne

Der er et par måder, hvorpå is potentielt kan hjælpe med aknesymptomer:

 • Reducerer inflammation - Akne består af røde, betændte læsioner på huden. Kulden fra is kan sammentrække blodkarrene og hjælpe med at mindske hævelse og rødme af bumser. Det kan få akne til at se mindre vred ud.
 • Lukker porerne - Når man påfører noget iskoldt på huden, trækker porerne sig midlertidigt sammen og lukker sig til. Det kan forhindre yderligere olie og bakterier i at blive fanget inde i porerne og danne flere bumser.
 • Bedøvende fornemmelse - Isens kulde kan dulme smerten og irritationen ved akneudbrud. Den bedøvende effekt er midlertidig, men kan give lindring i kort tid.

Så i teorien lyder is, som om det kunne være gavnligt for akne! Men er teorien bakket op af beviser? Lad os dykke dybere...

Evidens for is til behandling af akne

Der findes i øjeblikket ingen videnskabelige studier, der specifikt undersøger is til aknebehandling. Men vi har forskning i, hvordan kolde temperaturer påvirker huden og akne-læsioner. Her er nogle af de vigtigste punkter:

 • Kolde temperaturer reducerer inflammation i huden. Flere undersøgelser bekræfter, at afkøling reducerer inflammatoriske kemikalier og markører, der er forbundet med tilstande som akne.
 • Kuldeterapi sammentrækker blodkarrene og sænker blodgennemstrømningen til området. Det reducerer rødme og hævelse omkring akneudbrud.
 • Det er bevist, at direkte afkøling af akne-læsioner kan hæmme væksten af akne-forårsagende bakterier. De kolde temperaturer gør det sværere for bakterierne at formere sig.
 • Anvendelse af kolde kompresser begrænser hævelse, smerte og kløe forårsaget af inflammatoriske akne-læsioner. Patienter rapporterer, at kuldeterapi giver midlertidig lindring.

Så selvom vi ikke har direkte data om is mod akne, understøtter de beviser, vi har om kuldeterapi, teorien om, at is kan hjælpe mod aknesymptomer som rødme, smerte og hævelse. Der er dog stadig brug for mere forskning.

Effektive metoder til at bruge is mod akne

Hvis du vil prøve at behandle din akne med is, får du her nogle tips til, hvordan du bruger det effektivt:

 • Pak is ind i en ren klud - Læg ikke is direkte på huden, da det kan beskadige hudvævet. Pak isterninger eller en ispose ind i et blødt håndklæde eller en klud.
 • Begræns til 5-10 minutter - Hold kun is på huden i kort tid, højst 5-10 minutter. Længere end 10 minutter risikerer at give frostskader.
 • Fokuser på betændte udbrud - målret kun isbehandling til røde, hævede bumser. Undlad at isbehandle områder uden aktiv betændelse.
 • Giv huden pauser - Giv din hud en pause mellem isningerne, mindst en time. For hyppige isninger kan forstyrre den sunde blodgennemstrømning.
 • Aldrig på åbne sår - Brug ikke is på ødelagte akne-læsioner eller åbne sår, da det kan øge risikoen for infektion.

Hvornår skal man undgå at ise akne?

Selvom det generelt er sikkert, når det gøres korrekt, er isning af akne ikke hensigtsmæssigt i alle situationer:

 • Hvis du har kredsløbsproblemer eller er følsom over for kulde, skal du undgå at lægge is på akne. Det kan nedsætte blodgennemstrømningen for meget.
 • Is må ikke røre ved åbne sår eller ødelagt hud, heller ikke bumser, der er sprunget ud eller plukket.
 • Hvis du har en hudlidelse som kryoglobulinæmi, der påvirker din reaktion på kulde, må du ikke ise akne.
 • Undgå isning, hvis du bruger topisk akne-medicin, der øger hudens lysfølsomhed, som f.eks. retinoider.
 • Læg ikke is på cystiske akne-læsioner. De store, dybe læsioner har brug for varme kompresser til at hjælpe med at få dem til at falde til ro.

Kontakt altid din hudlæge, hvis du er usikker på, om isning er egnet til netop din type akne.

Andre nyttige tips til brug af is mod akne

For at maksimere resultaterne og sikkerheden, når du lægger is på akne, skal du huske disse tips:

 • Forbered først huden ved at vaske den med en mild rens. Sørg for, at huden er ren, før du iser.
 • Påfør is indpakket i en blød klud for at undgå skader på huden. Et lille håndklæde fungerer godt.
 • Brug en ispose eller isterninger - ingen af delene må nogensinde komme i direkte kontakt med bar hud.
 • Hold forsigtigt isen mod det berørte område, og bevæg den af og til. Gnid ikke isen kraftigt på huden.
 • Brug en let fugtighedscreme efter isningen for at berolige og fugte huden.
 • Hvis isningen irriterer eller udtørrer huden, skal du holde en pause i et par dage.
 • Læg aldrig is på akne efter ansigtsbehandlinger/kemiske peelinger, før huden er helt helet.
 • Ved svær inflammatorisk akne kan du spørge din hudlæge, om isning kan være en hjælp.

Er der risici ved at lægge is på akne?

Icing af akne anses generelt for at være lavrisiko, men potentielle bivirkninger inkluderer:

 • Midlertidig følelsesløshed - huden i nærheden af det behandlede område kan føles følelsesløs kortvarigt efter isning. Dette forsvinder, når isen er fjernet.
 • Kuldeforbrænding - Hvis is kommer i direkte kontakt med huden i for lang tid, kan det skade vævet og forårsage forfrysninger. Dæmp altid isen med en klud.
 • Vasokonstriktion - Ekstrem kulde indsnævrer blodkarrene. Begræns isningssessioner for at undgå reduceret blodgennemstrømning.
 • Rødme - Gentagen isning kan forstyrre kroppens temperaturregulering og forværre betændelsen, når isen er fjernet.
 • Irritation - Kraftig gnidning af is på huden eller isning for ofte kan forårsage irritation og tørhed.

Så selv om isning af akne har lav risiko, når det gøres omhyggeligt, kan forkert brug af is skade huden. Følg de rette retningslinjer for at være på den sikre side. Fortæl din læge om eventuelle negative reaktioner.

Det er værd at tage med: Hjælper is på akne?

Baseret på evidensen giver isbehandling sandsynligvis midlertidig lindring af nogle aknesymptomer, når det bruges korrekt. Det kan reducere rødme, smerte og hævelse omkring inflammatoriske udbrud ved at sammentrække blodkarrene og sænke hudtemperaturen. Men der mangler i øjeblikket forskning specifikt om isning af bumser. Vær altid forsigtig og rådfør dig med din hudlæge, især hvis du har visse hudsygdomme eller er overfølsom. Iskoldning alene vil ikke kurere akne eller forebygge udbrud. Men kombineret med velafprøvede aknebehandlinger kan is være et nyttigt supplement til at håndtere opblussen.

Ofte stillede spørgsmål om is-acne

Hvilken type is er bedst at bruge på bumser?

Enten isterninger eller en ispose fungerer. Isterninger kan formes efter ansigtets konturer, men smelter hurtigt. Ispakker holder sig koldere i længere tid, men passer måske ikke så godt til ansigtets konturer. Sørg for, at den, du bruger, er pakket ind i en blød klud, før du påfører den.

Hvor længe skal jeg lade isen virke på akne?

Brug kun is på aktive udbrud i 5-10 minutter ad gangen. Længere tid end 10 minutter kan beskadige hudvævet. Lad der gå mindst en time mellem isningerne, så huden kan vende tilbage til normal temperatur.

Er det okay at lægge acne på is natten over?

Nej, lad ikke is ligge på akne natten over. Det risikerer at skade huden alvorligt, hvis den udsættes for ekstrem kulde i for lang tid. Læg kun is på i maks. 5-10 minutter ad gangen.

Hjælper is på akne med at helbrede bumser hurtigere?

Nej, desværre ikke. Is alene vil ikke fremskynde en bumses livscyklus eller behandle aknen direkte. Men det kan give midlertidig lindring af hævelse og rødme under et udbrud.

Hvis min hud bliver følelsesløs efter isning af akne, skal jeg så være bekymret?

Midlertidig følelsesløshed i op til en time efter isning er normalt og forventeligt. Men hvis følelsesløsheden fortsætter i flere timer, eller områder langt fra den behandlede hud bliver følelsesløse, skal du stoppe med at lægge is på og kontakte din læge.

Kan jeg få isakne efter en ansigtsbehandling eller kemisk peeling?

Du må ikke lægge is på akne efter ansigtsbehandlinger eller kemiske peelinger, før din hud er helt helet, normalt efter en uge. Hvis du iser for tidligt, kan det skade huden alvorligt, når den kommer sig efter disse behandlinger.

Kan is reducere ardannelse efter akne?

Der er ingen beviser for, at isning alene forbedrer acne-ar. Ar dannes, når en plet allerede er helet. Men isning af aktive bumser kan begrænse yderligere betændelse og dermed reducere risikoen for flere ar.

Er det sikkert at lægge is på cystisk akne?

Nej, du må ikke lægge is på alvorlige cystiske læsioner. De store, dybe cyster har brug for varme kompresser til at hjælpe dem på vej. Nedkøling kan forværre cystisk akne. Kontakt din hudlæge for at få behandling.

Kan jeg lægge is på min akne, når jeg har trænet i fitnesscentret?

Ja, det er sikkert at ise lige efter træning, så længe du renser sveden ordentligt af huden først. Isning reducerer inflammation forårsaget af varme og sved, der er fanget i porerne.

Hvis isning irriterer min hud, skal jeg så stoppe behandlingen?

Ja, tag en pause, hvis isningen forårsager betydelig irritation, tørhed eller ubehag. Lad din hud komme sig, før du prøver igen. Hvis problemerne fortsætter, skal du stoppe med at ise og spørge din hudlæge til råds.

Er det okay at lave is på akne, mens jeg tager receptpligtig akne-medicin?

Tal med din hudlæge først. De fleste topiske aknebehandlinger er sikre at bruge med de rette isningsmetoder. Men isning kan forårsage irritation, når det kombineres med visse hårdere receptpligtige behandlinger.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder