Hvilke fødevarer forårsager akne? De 9 mest akneudløsende fødevarer

Published:

Kæmper du med akne, og spekulerer du på, om visse fødevarer i din kost kan have skylden? Du er ikke den eneste. Mange mennesker oplever, at visse fødevarer synes at gøre deres akne værre.

Forholdet mellem kost og akne er kompliceret. Forskningen på området er stadig i sin vorden, men vi ved, at nogle fødevarer ser ud til at udløse udbrud mere end andre.

I denne artikel ser vi på de 9 fødevarer, der udløser akne, hvorfor de kan forårsage udbrud, og hvad du i stedet kan spise for at hjælpe med at rense din hud. Vi vil også se på videnskaben bag forbindelsen mellem kost og akne.

Hvilke fødevarer forårsager akne De 9 mest akneudløsende fødevarer

Hvordan påvirker kosten akne?

Før vi går i gang med de specifikke fødevarer, skal vi først forstå, hvordan kosten kan påvirke akne.

Der er et par måder, hvorpå de fødevarer, du spiser, kan forværre akne:

 • Inflammation - Visse fødevarer kan udløse inflammation i kroppen, hvilket kan forværre akne.
 • Hormonelle udsving - Nogle fødevarer forårsager stigninger og fald i hormoner som insulin, hvilket kan øge olieproduktionen og tilstoppe porerne.
 • Høj glykæmisk belastning - Fødevarer, der ligger højt på det glykæmiske indeks, giver blodsukkerstigninger, som kan forværre akne.
 • Fødevareoverfølsomhed - Hvis man er følsom over for visse fødevarer, f.eks. mælkeprodukter, kan det udløse betændelsesreaktioner.
 • Tarmsundhed - Et ubalanceret tarmmikrobiom kan påvirke hudens sundhed og akne.

Lad os nu dykke ned i de 9 fødevarer, der almindeligvis forårsager akneudbrud.

9 fødevarer, der kan udløse akneudbrud

1. Mejeriprodukter

Mejeriprodukter som mælk, ost, yoghurt og is er blandt de største udløsere af akne i kosten.

Flere undersøgelser har fundet en sammenhæng mellem mejeriprodukter og akne:

 • I en undersøgelse af 47.335 kvinder havde de, der spiste mælk som teenagere, en højere risiko for alvorlig akne senere i livet [1].
 • En anden undersøgelse viste, at børn i skolealderen havde flere tilfælde af akne, hvis de spiste mælkeprodukter, end hvis de ikke gjorde [2].

Der er et par grunde til, at mejeriprodukter kan bidrage til akne:

Hormoner: Mejeriprodukter indeholder hormoner som insulinvækstfaktor (IGF-1), der kan stimulere olieproduktion og tilstoppede porer [3].

Inflammation: Så mange som 60 % af alle voksne er følsomme over for A1-kaseinproteiner i mejeriprodukter, som kan udløse betændelse [4].

Androgener: Mælk indeholder androgener og bioaktive molekyler, der øger androgenniveauet og bidrager til akne [5].

Hvad kan man lære af det? At skære ned på mejeriprodukter, især mælk, kan hjælpe med at kontrollere akne-udsat hud. Vælg plantebaseret mælk som mandel- eller havremælk.

2. Fødevarer med højt glykæmisk indeks

Fødevarer, der ligger højt på det glykæmiske indeks, får blodsukkeret til at stige hurtigt. Disse blodsukkersvingninger kan forværre akne.

Højglykæmiske fødevarer omfatter:

 • Hvidt brød, pasta, kager
 • Emballerede morgenmadsprodukter
 • Ris, kartofler
 • Sodavand, frugtjuice, sportsdrikke

Disse raffinerede kulhydrater fordøjes hurtigt og oversvømmer blodbanen med glukose. Det får din krop til at producere mere insulin, hvilket kan øge olieproduktionen og betændelsen [6].

Ved at skære ned på fødevarer med højt glykæmisk indeks kan du udjævne dit blodsukker, reducere insulinspidser og potentielt forbedre akne.

3. Søde sager og desserter

Sukkerholdige fødevarer som kager, småkager, slik og is kan forværre akne ved at øge dit blodsukker og insulinniveau.

En undersøgelse fra Malaysia viste, at aknepatienter indtog større mængder is, mælk og natrium sammenlignet med kontrolgruppen [7].

En anden undersøgelse viste, at patienter med akne indtog 2 gange flere raffinerede kulhydrater og sukker sammenlignet med dem uden akne [8].

Slik har også en høj glykæmisk belastning. Som vi diskuterede tidligere, fører dette til stigninger i blodsukker og insulin, hvilket påvirker hudens sundhed.

Hvis du reducerer dit indtag af sukkerholdige lækkerier som desserter, slik og sodavand, vil du måske opleve en klarere hud. Sørg også for at skære ned på "skjult sukker" i forarbejdede fødevarer.

4. Fastfood

Fastfood som burgere, pommes frites, chicken nuggets og shakes er ofte stærkt forarbejdede og fyldt med natrium, fedt og raffinerede kulhydrater.

En undersøgelse satte fastfood i forbindelse med øget insulinresistens og en større risiko for akne [9].

Et andet forsøg viste, at patienter med akne var mere tilbøjelige til at spise fastfood som hamburgere og pizza [10].

Fastfood bidrager til akne ved at:

 • Stigende blodsukkerniveauer
 • Forøgelse af inflammation
 • Indeholder mælkeprodukter, fedt og hormoner, der tilstopper porerne.

Begræns dit indtag af fastfood og stegte ting for at kontrollere akne-forårsagende inflammation.

5. Valleproteinpulver

Selvom protein er vigtigt for helbredet, kan nogle proteinrige fødevarer som valle forværre akne.

Valleproteinpulver og kosttilskud indeholder aminosyrer, der stimulerer produktionen af insulin og IGF-1. Det kan føre til øget olieproduktion og tilstoppede porer.

En undersøgelse viste, at aknepatienter havde højere niveauer af valle-specifikke IgG-antistoffer, hvilket tyder på en vallefølsomhed [11].

Hvis du har mistanke om, at valleprotein forværrer din akne, skal du begrænse tilskuddene og i stedet vælge plantebaseret proteinpulver. Soja-, ærte-, ris- og hampproteiner er gode vallefri alternativer.

6. Omega-6-rige olier

Vegetabilske olier med et højt indhold af omega-6-fedtsyrer, som sojabønne-, majs-, bomuldsfrø-, solsikke- og saflorolier, er allestedsnærværende i forarbejdede fødevarer.

Omega-6 er essentielle fedtsyrer, men de fleste moderne kostvaner indeholder for meget omega-6 og for lidt omega-3-fedt.

Denne ubalance kan bidrage til inflammation i kroppen og forværre inflammatoriske akne-læsioner [12].

Begræns indtaget af forarbejdede snacks tilberedt i olier med et højt indhold af omega-6, og brug i stedet sundere fedtstoffer som olivenolie og avocadoolie til madlavning.

7. Alkohol

At drikke alkohol, især for meget, er forbundet med opblussen af akne.

En undersøgelse viste, at patienter med akne drak mere alkohol om ugen sammenlignet med dem med klar hud [13]. Andre undersøgelser viser, at personer med moderat til svær akne er mere tilbøjelige til regelmæssigt at indtage alkohol [14].

Alkohol bidrager til akne ved at:

 • Forhøjet blodsukker og insulin
 • Forøgelse af inflammation
 • Dehydrering af hud og krop

Hvis man drikker alkohol med måde eller helt undgår det, kan det hjælpe med at forebygge akne forårsaget af alkoholforbrug.

8. Koffein

For nogle mennesker med tendens til akne ser koffein ud til at forværre udbrud. Der er et par mulige årsager:

 • Koffein får blodtrykket og stresshormonerne til at stige, hvilket kan forværre inflammatorisk akne [15].
 • Afvænning fra koffein kan også udløse akneblus [16].

Forskning i kost og akne har dog ikke fundet en signifikant sammenhæng mellem koffein og udbrud [17]. Virkningerne ser ud til at variere fra person til person.

Hvis du har mistanke om, at koffein forværrer din akne, så prøv at skære ned på kaffe, te, sodavand og energidrikke for at se, om din hud bliver bedre.

9. Chokolade

Mens mange mennesker antager, at chokolade forårsager akne, viser forskning ikke en signifikant sammenhæng mellem chokoladeforbrug og udbrud [18].

Nogle undersøgelser tyder dog på, at patienter med akne kan have lyst til og indtage mere chokolade og søde sager generelt [19].

Mørk chokolade med et højt kakaoindhold har antiinflammatoriske fordele, som kan være gavnlige for akne. Mælkechokolade indeholder derimod mejeriprodukter og sukker, som kan påvirke huden negativt.

Alt i alt ser chokolade ikke ud til at være en direkte årsag til akne, selvom kvaliteten er vigtig for hudens generelle sundhed.

Bør du følge en "No Acne Diet"?

Når du har lært, hvilke fødevarer der kan udløse udbrud, tænker du måske: Skal du følge en restriktiv "ingen akne-diæt"?

At skære hele fødevaregrupper væk er ikke nødvendigvis optimalt eller realistisk på lang sigt. Men det er nyttigt at være opmærksom på, hvad der udløser din akne.

Her er nogle tips til at styre kosten for at kontrollere akne:

 • Find dine triggere - Læg mærke til, hvilke fødevarer der synes at forværre din akne, og undgå dem. Almindelige syndere er mejeriprodukter, højglykæmiske kulhydrater og sukker.
 • Før maddagbog - Hvis du noterer, hvad du spiser, og hvordan din hud reagerer, kan det afsløre dine personlige aknetriggere.
 • Spis en antiinflammatorisk kost - Fokuser på hele, uforarbejdede fødevarer som frugt, grøntsager, magre proteiner, nødder og antiinflammatoriske fedtstoffer.
 • Hold dig hydreret - Drik masser af vand for at skylle giftstoffer ud og holde huden hydreret.
 • Tagfornuftige kost tilskud - Kosttilskud som zink, omega-3, probiotika og vitaminer kan støtte en klar hud.

Kosten alene kan ikke kurere akne, men hvis man undgår de fødevarer, der udløser akne, kan man gøre meget for at holde udbruddene på afstand.

Den nederste linje

De fødevarer, du spiser, kan påvirke akneudbrud, især raffinerede kulhydrater, mejeriprodukter, fastfood, slik og usundt fedt. Ved at finde ud af, hvad der udløser din akne, kan du justere din kost, så du kan kontrollere udbruddene, samtidig med at du spiser en afbalanceret og behagelig kost.

Fokuser på hele, uforarbejdede antiinflammatoriske fødevarer, der er rige på antioxidanter og sunde fedtstoffer, for at få det bedste akneforsvar. Hold dig hydreret, håndter stress, og brug målrettede hudplejeprodukter for at holde huden klar.

Med nogle kostjusteringer og hudplejekundskaber kan du sende irriterende akne på porten og omfavne en selvsikker, glødende hud. Hvilke ændringer vil du foretage for at vinke farvel til udbrud?

Ofte stillede spørgsmål om fødevarer, der forårsager akne

Hvilke fødevarer forårsager almindeligvis akne?

Nogle af de vigtigste fødevarer, der kan forværre akne, omfatter:

 • Mejeriprodukter som mælk, ost og is
 • Raffinerede kornprodukter - hvidt brød, pasta, morgenmadsprodukter
 • Sukkerholdige fødevarer - slik, desserter, sodavand
 • Fastfood som burgere og pommes frites
 • Fødevarer med højt glykæmisk indeks - kartofler, hvide ris
 • Vegetabilske olier med højt indhold af omega-6-fedtsyrer
 • Valleproteinpulver
 • Overdreven alkohol

Disse fødevarer har en tendens til at øge blodsukkeret, insulinniveauet og betændelsesniveauet, hvilket kan stimulere olieproduktionen og forværre akne.

Hvordan påvirker kosten akne?

Forskning viser, at der er flere måder, hvorpå kosten kan påvirke akne:

 • Forhøjet blodsukker og insulin - Højglykæmiske fødevarer giver forhøjet blodsukker og insulin, hvilket øger olieproduktionen og inflammation.
 • Inflammation - Visse fødevarer udløser inflammatoriske reaktioner i kroppen og forværrer inflammatoriske akne-læsioner.
 • Hormonelle udsving - Nogle fødevarer ændrer hormoner som insulin, IGF-1 og androgener, hvilket fører til øget olieproduktion og tilstoppede porer.
 • Fødevareoverfølsomhed - At være følsom over for fødevarer som mejeriprodukter kan udløse betændelsesreaktioner og akneudbrud hos nogle mennesker.

Er chokolade dårligt for akne?

På trods af den almindelige opfattelse af, at chokolade forårsager akne, har de fleste undersøgelser ikke fundet en signifikant sammenhæng mellem chokolade og udbrud. Mørk chokolade med et højt kakaoindhold kan endda have antiinflammatoriske fordele. Mejeribaseret mælkechokolade kan dog påvirke akne negativt. Alt i alt ser chokolade ikke ud til direkte at forårsage akne, men kvaliteten betyder noget.

Kan bananer give akne?

Nej, der er ingen beviser for, at bananer forårsager eller forværrer akne. Bananer har et medium glykæmisk indeks og er ikke signifikant forbundet med øget udbrud. Bananer indeholder vitaminer og mineraler, der understøtter hudens sundhed, såsom C-vitamin, B6-vitamin og kalium. Som med alle fødevarer kan nogle mennesker have individuelle følsomheder. Men bananer anses generelt for at være sikre i forbindelse med akne.

Forårsager koffein akne?

Virkningerne af koffein på akne synes blandede. Nogle undersøgelser har forbundet koffeinindtag med øgede stresshormoner og blodtryk, hvilket potentielt kan forværre akne. Koffeinabstinenser kan også udløse udbrud hos nogle mennesker. Undersøgelser har dog ikke fundet en statistisk stærk sammenhæng mellem koffein og akne. For dem, der er følsomme over for koffein, kan et begrænset indtag hjælpe med at kontrollere udbruddene.

Hvordan kan jeg kurere akne naturligt?

Ud over at undgå akneudløsende stoffer i kosten er her nogle naturlige midler, der kan hjælpe med at behandle akne:

 • Drik masser af vand for at holde dig hydreret og skylle giftstoffer ud.
 • Tag målrettede kosttilskud som zink, omega-3 og probiotika.
 • Anvend æterisk tea tree-olie, grøn te-ekstrakt og andre naturlægemidler.
 • Prøv antiinflammatoriske fødevarer som fed fisk, gurkemeje, grønt og bær.
 • Håndter stress ved hjælp af yoga, meditation og journalisering
 • Brug naturlige ansigtsmasker med ingredienser som honning, æblecidereddike og havregryn.

Selvom naturlige midler kan hjælpe, kræver svær akne ofte medicinsk behandling. Gå til en hudlæge, hvis håndkøbsmetoderne ikke virker.

Hvad skal jeg spise for at fjerne akne?

For at fjerne akne gennem kosten skal du fokusere på uforarbejdede hele fødevarer med antiinflammatoriske fordele:

 • Ikke-mejerimælk som mandel-, kokos- og havremælk
 • Magre proteiner som fisk, kylling uden skind, kalkun, æg
 • Farverige frugter og grøntsager, især bladgrøntsager
 • Sunde fedtstoffer som avocado, olivenolie, nødder og frø
 • Komplekse kulhydrater - fuldkorn, quinoa, søde kartofler
 • Bælgfrugter som bønner, linser og kikærter
 • Urter og krydderier - gurkemeje, ingefær, kanel
 • Grøn te, urtete
 • Probiotiske fødevarer som yoghurt, kefir, fermenterede fødevarer

En sund og afbalanceret kost, der er rig på næringsstoffer, kan understøtte en klar og strålende hud.

Forårsager mælkeprodukter akne?

Ja, forskning tyder stærkt på, at indtagelse af mejeriprodukter, især mælk, bidrager til akneudbrud. Mejeriprodukter indeholder hormoner og bioaktive molekyler, der stimulerer olieproduktionen. Det udløser også inflammation på grund af følsomhed over for mælkeproteiner som kasein og valle. Hvis man begrænser indtaget af mejeriprodukter og vælger plantebaseret mælk, kan det forbedre aknesymptomerne betydeligt.

Kan nødder give akne?

De fleste nødder anses ikke for at udløse akne og kan være en del af en sund, antiinflammatorisk kost. Nogle mennesker kan dog være følsomme over for det høje omega-6-indhold i nødder. Begræns portionerne til 1-2 håndfulde om dagen, og undgå stærkt ristede eller saltede nødder. Mandler, valnødder, paranødder og pekannødder har hudrensende egenskaber. Personer med svær akne bør måske begrænse deres indtag af nødder.

Forårsager gluten akne?

Der er ikke stærke beviser for, at gluten direkte forårsager akne. Men nogle mennesker med glutenoverfølsomhed rapporterer om forbedring af akne efter at være blevet glutenfri. For dem med cøliaki eller ikke-cøliakisk glutensensitivitet kan en glutenfri diæt hjælpe med at kontrollere hudinflammation. Men det er usandsynligt, at undgåelse af gluten vil påvirke akne hos dem, der ikke er følsomme.

Skal jeg undgå alle kulhydrater for at få klar hud?

Det er ikke nødvendigt at undgå alle kulhydrater for at få en klar hud. Men hvis man begrænser raffinerede kulhydrater som sukker, hvidt mel og hvide ris, kan man kontrollere blodsukkerstigninger. Fokuser på at få kulhydrater fra komplekse, hele fødevarekilder som frugt, grøntsager, fuldkorn og søde kartofler. Bevar en afbalanceret kost, da det kan have en negativ indvirkning på hormoner, energiniveau og hud at skære alle kulhydrater væk.

Får man akne af at spise fedtet mad?

Fedtholdige fødevarer som burgere, pommes frites og pizza er ikke i sig selv aknefremkaldende. Men disse fødevarer er ofte stærkt forarbejdede og har et højt glykæmisk niveau, hvilket kan forværre akne. Fed fastfood kan også indeholde mejeriprodukter, hormoner og tilsætningsstoffer, der tilstopper porerne. Alt i alt er fed mad fint i moderate mængder som en del af en sund kost, men spis stegte og forarbejdede fødevarer sparsomt.

Skal jeg tage kosttilskud for at behandle akne?

Visse kosttilskud kan hjælpe med at bekæmpe akne, når de bruges sammen med kost- og livsstilstiltag, herunder:

 • Zink: Dette mineral understøtter sårheling og reducerer inflammation. Tag 30-45 mg om dagen.
 • Omega-3-fedtsyrer: Omega-3-fedtsyrer som fiskeolie bekæmper inflammation. Tag 1.000 - 2.000 mg EPA/DHA dagligt.
 • Probiotika: Probiotika understøtter tarmens sundhed og et afbalanceret mikrobiom. Kig efter stammer som Lactobacillus og Bifidobacterium.
 • Vitamin A, D, E: Disse fedtopløselige vitaminer styrker hudens immunforsvar og sundhed.
 • C-vitamin: C-vitamin fremmer produktionen af kollagen. Kig efter en esterificeret form for at få den bedste optagelse.

Rådfør dig altid med en hudlæge eller ernæringsekspert, før du begynder at tage kosttilskud, især hvis du har en medicinsk tilstand. Selvom kosttilskud kan hjælpe med at kontrollere akne, fungerer de bedst sammen med kost- og livsstilstiltag til holistisk behandling.

Hvilke fødevarer er gode til hud med tendens til akne?

Nogle af de bedste fødevarer at spise for at få en klar, aknefri hud omfatter:

 • Fede fisk som laks, makrel og sardiner
 • Bladgrøntsager som spinat, grønkål og salat
 • Farvestrålende frugter og grøntsager
 • Fuldkorn som havregryn, brune ris og quinoa
 • Bælgfrugter, herunder linser, kikærter og bønner
 • Nødder som mandler, valnødder og paranødder
 • Frø som chia, hør, græskar og solsikke
 • Gurkemeje og ingefær
 • Grøn te
 • Mørk chokolade (70 % kakao eller mere)
 • Hvidløg
 • Æg
 • Søde kartofler
 • Græsk yoghurt

Fokuser på at få en bred vifte af uforarbejdede, antiinflammatoriske fødevarer. En sund, afbalanceret kost hjælper med at kontrollere akne, samtidig med at den giver vigtige vitaminer, mineraler og næringsstoffer til din bedste hud.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder