Hvad betyder akne på kinderne?

Published:

Akne er en almindelig hudsygdom, der rammer folk i alle aldre. Akne kan dukke op overalt på kroppen, men det udvikles ofte i ansigtet - også på kinderne. Men hvad betyder det, når man får akne på kinderne?

Hvad betyder akne på kinderne?

Hvad forårsager akne på kinderne?

Akne opstår, når døde hudceller, olie og bakterier tilstopper hårsækkene på din hud. Dette fører til forskellige typer af akne-læsioner, som hvide hoveder, hudorme, bumser og cyster. Der er flere faktorer, der kan bidrage til akne på kinderne specifikt.

Hormonelle forandringer

Hormonelle udsving er en væsentlig årsag til akne på kinderne og kæbelinjen. I puberteten stiger hormonniveauet, hvilket får talgkirtlerne til at producere mere olie. Voksne oplever også hormonelle udbrud i forbindelse med menstruationscyklus, graviditet og overgangsalder.

Androgenerne, herunder testosteron, øger olieproduktionen og ændrer udviklingen af hudceller. Denne hormonelle aktivitet forårsager tilstoppede porer og betændelse. Hormonel akne langs kinderne og kæben ses ofte hos kvinder på grund af hormonernes cykliske natur. Men mænd kan også døje med hormonelle bumser i puberteten.

Stress

Stress forårsager øget kortisolproduktion, som udløser overskydende olieproduktion og inflammation. Kronisk stress fører til udbrud på hage og kinder hos mange mennesker. Undersøgelser viser, at studerende og skifteholdsarbejdere har tendens til at få akneudbrud i stressede perioder på grund af forstyrret døgnrytme.

Friktion og irritation

Den følsomme hud på kinderne er tilbøjelig til at blive tilstoppet og irriteret af miljømæssige faktorer. Hvis du f.eks. hviler ansigtet på hænderne eller gnider kinderne hyppigt, kan det blokere hårsækkene. At tale i telefon, vedvarende tryk fra briller og at gnide ansigtet med håndklæder eller pudebetræk kan også føre til akne på kinderne.

Visse hår- og hudplejeprodukter kan også tilstoppe porerne og forårsage udbrud. Tænk på tunge cremer, tykke solcremer og fedtet makeup. Sørg for at vaske dit ansigt grundigt sidst på dagen for at forebygge kindakne.

Dårlig kost

Forskning viser, at visse kostfaktorer som mejeriprodukter, kulhydrater, chokolade og valleprotein kan udløse inflammatoriske hudtilstande. At spise masser af forarbejdede og sukkerholdige fødevarer fører til øgede insulinniveauer, som forårsager akne.

En dårlig kost skaber en ubalance af vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer, der er nødvendige for hudens sundhed. Korrekt ernæring med grøntsager, frugt og magre proteiner er nøglen til en klar hud. At holde sig hydreret hjælper også med at forebygge tilstoppede porer.

Hvad betyder akne på kinderne?

Det er som regel hormonelt betinget

Hvis aknen overvejende sidder på kinderne og kæbelinjen hos voksne, indikerer det typisk, at hormonelle udsving er synderen. Cykliske udbrud i underansigtet peger på skiftende østrogen- og progesteronniveauer.

Akne mechanica fra irritation og tilstoppede porer har tendens til at dukke op tilfældigt. Hormonel akne følger som regel et mønster og er koncentreret omkring hage, kæbe og kind.

Det kan være en reaktion på produkter

Nogle gange signalerer akne koncentreret på kinderne en reaktion på hår- eller hudpleje. Shampoo, balsam og stylingprodukter, der migrerer til ansigtet, kan forårsage tilstoppede porer og irritation.

Det samme gælder for tykke fugtighedscremer og olier på kinderne. Pletbehandling af bumser med skrappe ingredienser kan faktisk fremprovokere mere kindakne for følsomme hudtyper. Evaluer din kur, hvis aknen er isoleret til kindområdet.

Det kan hænge sammen med søvnvaner

At sove på beskidte pudebetræk nat efter nat kan tilstoppe porerne langs kinderne og føre til udbrud. Hvis man konstant gnider ansigtet ind i puden, kan det også irritere hårsækkene. At skifte hovedpudebetræk 1-2 gange om ugen kan hjælpe med at minimere kindakne.

Når man sover på siden eller maven, er der mere kontakt mellem ansigt og pude. Personer, der sover på maven, har en tendens til at hvile halvdelen af ansigtet i puden, så der udvikles mere akne på den side. Prøv at skifte til et rent håndklæde hver aften.

Det kan signalere fødevareoverfølsomhed

Lokalisering af udbrud på kinderne kan potentielt indikere fødevareallergi eller -intolerance. Mejeriprodukter, æg, hvede og chokolade er almindelige udløsere af akne. Kinderne er følsomme, så de kan reagere kraftigt på inflammatoriske fødevarer i kosten.

At føre en maddagbog er nyttigt for at identificere eventuelle forbindelser mellem dine måltider og kindakne. Ved at fjerne mistænkelige fødevarer i et par uger kan du finde ud af, hvilke der forårsager tilstoppede porer eller betændelse.

Behandling af akne på kinderne

Behandling af akne på kinderne kræver en flerstrenget tilgang med fokus på hormonel balance, skånsom hudpleje og reduktion af inflammation. Her er nogle tips til at fjerne akne på kinderne:

Hormoner i balance

Hvis hormonel ubalance er den grundlæggende årsag, så er hormonelle indgreb nøglen til behandling af kindakne. P-piller, spironolacton, kortisolblokkere og kosttilskud støtter den hormonelle balance indefra.

Adapalene og tretinoin er topiske retinoider, der også kan hjælpe mod hormonel akne. Retinoider renser porerne, kontrollerer olien og har antiinflammatoriske virkninger. De er godkendt til brug i håndkøb og kræver recept.

Rens og fugt forsigtigt

Brug ikke en ikke-komedogen ansigtsvask mere end to gange dagligt. Overrensning irriterer huden og gør kindakne værre. Efter rensning påføres en let, oliefri fugtighedscreme. Vælg vandbaserede serummer og cremer med hyaluronsyre, som fugter uden at tilstoppe porerne.

Brug kun tonere, der indeholder troldhassel eller glykolsyre 2-3 gange om ugen. De kan hjælpe med at kontrollere olien og eksfoliere døde hudceller. Undgå at skrubbe eller pille i bumserne, da det giver mere betændelse.

Pletbehandling med topiske midler

Benzoylperoxid, salicylsyre og svovl indeholder antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaber, der renser porerne og dæmper rødmen. Kig efter spotbehandlinger, der indeholder 2-5% koncentrationer.

Dup en lille mængde direkte på bumserne en eller to gange dagligt. Pas på med at bruge skrappe ingredienser på følsom kindhud. Begræns kontakten med upåvirkede områder for at undgå tørhed.

Overvej professionelle behandlinger

Ved moderat til svær akne anbefales det at besøge en hudlæge. De kan ordinere stærkere topiske behandlinger og oral medicin. Professionelle procedurer som fotodynamisk terapi, kemiske peelinger, kortisonsprøjter og laserbehandling kan fjerne genstridig kindakne.

Nogle patienter med svær akne har gavn af isotretinoin-kapsler til langvarig remission. Men dette stærke orale retinoid har alvorlige bivirkninger, der skal afvejes. Søg lægehjælp for at afgøre, om det giver mening i dit tilfælde.

Lev en sund livsstil

Der er flere livsstilstiltag, som støtter en klar hud indefra. Få 7-9 timers kvalitetssøvn om natten, og skift pudebetræk ofte. Håndter stressniveauet gennem motion, meditation, yoga osv. Hold dig hydreret og begræns mejeriprodukter, sukker og raffinerede kulhydrater.

Tilførsel af probiotika, omega-3, zink og antioxidanter gennem hele fødevarer og kosttilskud kan også reducere inflammation. Boost kollagendannelsen med C-vitamin og hudforbedrende peptider.

Ofte stillede spørgsmål om kindakne

Her er svar på almindelige spørgsmål om akne på kinderne:

Går kindakne væk af sig selv?

Det afhænger af årsagen. Milde udbrud, der skyldes stress, kost eller produkter, kan forsvinde i løbet af et par uger med den rette pleje. Vedvarende akne relateret til hormoner eller genetik kræver normalt behandling for at forhindre ardannelse. Besøg en hudlæge, hvis det ikke bliver bedre.

Stikker jeg bumser ud af kinderne?

Nej, du må aldrig poppe bumser, da det skubber infektionen dybere og fører til røde, hævede læsioner. At poppe kan også forværre ardannelsen efter akne. Brug en målrettet spotbehandling, og lad bumsen hele naturligt. Dæk i stedet store hvide knopper med et hydrokolloidplaster.

Skal jeg holde op med at bruge makeup, når jeg har akne på kinden?

Ikke nødvendigvis, men vælg ikke-komedogene alternativer, der er fri for poretilstoppende ingredienser. Brug en oliefri primer og en vandbaseret foundation med salicylsyre. Pudderprodukter som mineralmakeup og blush er mindre tilbøjelige til at forværre akne.

Hvordan kan jeg dække akne på kinden?

Efter rensning og fugtighedscreme skal du bruge en farvekorrigerende primer til at neutralisere rødme. Spot conceal med en transparent, ikke-komedogen concealer med rene fingre eller pensel. Fiksér med løst mineralpudder, og undgå at lægge basismakeup direkte på aktive udbrud.

Hvordan behandler man smertefuld cystisk akne på kinderne?

Alvorlige cyster kræver professionel behandling for at undgå ardannelse. Få en tid hos din hudlæge til en kortisonindsprøjtning, der straks reducerer hævelse og ubehag. Receptpligtig oral antibiotika og retinoider hjælper også med at forhindre fremtidige cystiske udbrud.

Resumé

Akne på kinderne skyldes ofte udsving i hormoner, irritation fra hår- og hudprodukter, dårlig kost, stress og søvnvaner som at gnide på pudebetræk. Lokale udbrud har tendens til at indikere følsomhed over for specifikke udløsere.

Mens mild kindakne kan klares med håndkøbsmedicin, kræver moderate til svære tilfælde normalt receptpligtig medicin eller behandlinger på klinikken. En kombinationsbehandling af alle årsager giver de bedste resultater.

Det kan tage 4-6 uger at se forbedringer, så konsekvens er afgørende, når man behandler akne på kinderne. Lav en enkel kur med skånsom rensning, oliefri fugtighedscreme og dokumenterede ingredienser mod akne. Livsstilstiltag som en hudvenlig kost og hygiejne i pudebetrækket understøtter yderligere en klar og sund hud.

Hvad er forskellen mellem akne på kinderne og på kæbelinjen?

Akne langs kæbelinjen er primært hormonelt betinget og relateret til udsving i androgener. Akne på kinderne kan også være hormonelt betinget, men skyldes også ofte irritation, tryk på huden, allergi og dårlig kost. Akne langs kæben har tendens til at komme igen hver måned, mens akne på kinderne kan være sporadisk.

Hvorfor får jeg kun udbrud på min venstre eller højre kind?

At sove på den ene side af ansigtet nat efter nat kan få akne til at lokalisere sig på den kind. Brug af telefon, at hvile ansigtet på hånden og hårprodukter kan også føre til ensidige udbrud, hvis irritationen altid er på den samme kind. Sørg for at rense ordentligt og skift hovedpudebetræk for at undgå ujævn akne.

Kan akne på kinden være tegn på en allergisk reaktion?

Ja, akne, der primært er koncentreret på kinderne, kan potentielt signalere en allergi over for hår-, hud- eller fødevareprodukter. Læg mærke til, om udbruddene forværres efter brug af bestemt makeup, lotion eller indtagelse af fødevarer som mejeriprodukter og valle. En allergilæge kan hjælpe med at identificere kilden gennem test.

Hvordan behandler man akne langs kindbenene i forhold til de nedre kinder?

Akne højere oppe på kinderne og kindbenene skyldes ofte, at makeup og hårprodukter vandrer nedad. Prøv en mineralsk pudderfoundation i stedet for flydende formler. Undgå også at lægge blush og bronzer lige oven på aktive udbrud. Akne på de lave kinder har tendens til at være hormonelt betinget, så prøv retinoider og spironolacton.

Hvilke ingredienser skal jeg undgå, hvis jeg har akne på kinderne?

Styr uden om potentielt irriterende stoffer som parfume, mentol, pebermynte, eukalyptus og alkohol i produkter. Drop tykke cremer eller olier, der kan tilstoppe porerne - gå i stedet efter en gelbaseret fugtighedscreme. Begræns brugen af kokosolie og kakaosmør omkring udbrud. Og skær ned på mejeriprodukter, sukker og simple kulhydrater.

Kan p-piller hjælpe eller forværre kindakne?

P-piller kan enten forbedre akne eller udløse udbrud, afhængigt af formuleringen. P-piller, der indeholder østrogen og progesteron, fjerner ofte hormonel akne. Men androgen-dominerende gestagener som levonorgestrel kan forværre akne i kinderne. Tal med din gynækolog om de bedste muligheder.

Hvilke naturlige midler er bedst til at reducere akne på kinden?

Tetræolie, grøn te, aloe vera og honning indeholder antimikrobielle fordele, der hjælper med at fjerne udbrud. Calendula, kamille og havregryn lindrer rødme. Gurkemeje, oreganoolie og probiotika bekæmper inflammation. Og at holde sig hydreret, reducere stress og få sollys er alt sammen med til at give en klar hud.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder