Hvorfor er det så svært at slippe af med akne?

Published:

Akne kan være ekstremt frustrerende at have med at gøre. Man prøver alle nye hudplejeprodukter og procedurer, men intet ser ud til at kunne holde de irriterende bumser væk for altid. Så hvorfor er det så svært at slippe af med akne?

Hvorfor er det så svært at slippe af med akne?

Årsagerne til akne går ud over hudens overflade

Akne opstår, når døde hudceller, olie og bakterier tilstopper dine porer. Det fører til betændelse og udvikling af hvide og sorte hudorme og bumser på hudens overflade. Men der er mange faktorer, der bidrager til akne, ikke kun det, der sker på overfladen.

Genetik spiller en stor rolle. Forskning viser, at over 80% af akne-tilfældene skyldes genetik. Hvis dine forældre havde en hud med tendens til akne, er det mere sandsynligt, at du også kæmper med udbrud.

Hormoner udløser også akne. Puberteten forårsager en stigning i androgener, de hormoner, der forstørrer oliekirtler og øger olieproduktionen. Voksne får akneudbrud i forbindelse med menstruation, graviditet og overgangsalder på grund af hormonelle udsving.

Selv stress kan forværre akne. Stresshormoner som kortisol øger olieproduktionen og betændelsestilstanden. Ikke underligt, at afsluttende eksamener og store præsentationer på arbejdet fører til de irriterende pletter under huden.

Så at slippe af med akne kræver mere end blot at behandle overfladen af din hud. Du er nødt til at komme til de grundlæggende årsager inde i din krop.

De fleste aknebehandlinger behandler kun overfladen

De mest almindelige acneprodukter i håndkøb behandler kun hudens overflade. De kan hjælpe med at fjerne overskydende olie, eksfoliere døde hudceller og dræbe akne-forårsagende bakterier. Men de tager ikke fat på de underliggende faktorer, der får bumser til at opstå i første omgang.

Benzoylperoxid er en meget almindelig acnemedicin. Det dræber bakterier på huden og reducerer inflammation. Men det gør ikke noget for at balancere olieproduktionen eller hormonniveauet.

Eksfolierende salicylsyre og glykolsyre hjælper med at skrælle døde hudceller og snavs væk, som tilstopper porerne. Men de regulerer ikke dine gener eller stresshormoner.

Hvis du ikke behandler de grundlæggende årsager, vil du blive ved med at kæmpe en uendelig kamp mod akne. Du kan måske se en lysning, mens du bruger produkterne. Men så snart du stopper, vender bumserne som regel tilbage.

Receptpligtig medicin har bivirkninger

Dermatologer kan ordinere stærkere medicin, der virker under hudens overflade, i modsætning til håndkøbsprodukter. De mest almindelige receptpligtige aknebehandlinger er rettet mod den inflammation og de hormoner, der forårsager overskydende olie og bumser.

Disse medikamenter kan dog forårsage betydelige bivirkninger:

 • Isotretinoin (Accutane) kan forårsage alvorlige fosterskader, depression, næseblod, øjentørhed og øget solfølsomhed.
 • Orale præventionsmidler hjælper med at balancere hormonerne, men øger risikoen for blodpropper og brystkræft.
 • Aktuelle retinoider som tretinoin (Retin-A) kan irritere og udtørre huden.
 • Antibiotika dræber aknebakterier, men ødelægger også de gode bakterier i tarmen, hvilket kan føre til andre helbredsproblemer.

Disse bivirkninger gør det vanskeligt at bruge receptpligtige aknebehandlinger på lang sigt. Men akne vender ofte tilbage, når man holder op med at bruge dem.

Det kan være svært at ændre livsstil

Dermatologer anbefaler enkle livsstilsændringer for at hjælpe med at forebygge akne, f.eks:

 • Vask dit ansigt to gange om dagen
 • Undgå olier, fedtholdige fødevarer og mejeriprodukter
 • Håndtering af stressniveauer
 • Træner regelmæssigt
 • At få nok søvn

I teorien er det nemme, naturlige måder at behandle akne på. Men i virkeligheden er det svært at gennemføre større livsstilsændringer. Vores vaner bliver indgroede over år eller endda årtier. At bryde disse vaner kræver enorm viljestyrke og konsekvens.

For eksempel kan de fleste teenagere ikke forestille sig at opgive chips, pizza og is, selv om mælkeprodukter udløser deres udbrud. Voksne, der er pressede af arbejde eller familie, kæmper for at stresse af, få en god nats søvn og få tid til at dyrke motion. At foretage drastiske livsstilsændringer kræver som regel hjælp fra acne-coaches, ernæringseksperter eller terapeuter.

Naturlige og holistiske behandlinger tager tid

Alternativ medicin tilbyder naturlige, holistiske terapier til at behandle akne ved roden. Behandlinger som urter, kosttilskud og ayurveda adresserer de indre ubalancer og inflammationer, der forårsager bumser.

Naturmedicin tager dog meget længere tid om at virke sammenlignet med medicin. Det kan tage måneder med konsekvente holistiske eller ayurvediske behandlinger at genskabe balancen i kroppen og fjerne akne indefra. De fleste mennesker ønsker at se hurtigere resultater og opgiver for hurtigt de naturlige muligheder.

Urter som oreganoolie og tea tree-olie har antimikrobielle virkninger, der dræber aknebakterier. Gurkemeje, grøn te og probiotika reducerer inflammation. Kosttilskud som zink og A-vitamin regulerer olieproduktionen. Men deres virkning er gradvis og beskeden sammenlignet med receptpligtige retinoider eller antibiotika.

Holistiske aknebehandlinger kræver engagement og tålmodighed for at helbrede på lang sigt. Hvis du er på udkig efter en hurtig løsning på dine bumser, er de måske ikke det rigtige valg.

Vores forhold til mad er komplekst

Visse fødevarer som mejeriprodukter eller fødevarer med et højt glykæmisk indeks er kendt for at forværre akne. Men helt at udelukke disse fødevarer kan være en alvorlig forstyrrelse af din livsstil.

Mad er tæt knyttet til vores sociale liv og kulturelle traditioner. At give afkald på mad, man elsker eller er vokset op med, betyder, at man går glip af familiemåltider, højtider, restauranter med venner osv.

Folk udvikler følelsesmæssige forbindelser til fødevarer over tid. Is bliver din go-to comfort food. Pizza minder dig om sjove weekender på college. At skære fødevarer fra, som man er knyttet til, føles som at miste en ven.

At gå over til en hudvenlig kost kræver, at man lærer at købe ind, lave mad og spise ude igen. Det kan betyde, at man føler afsavn, når man ser venner spise mad, som man "ikke kan" få. Alt dette gør kostændringer utroligt udfordrende.

Det er ikke så underligt, at mange, der lider af akne, prøver at fjerne fødevarer i et stykke tid, men i sidste ende falder tilbage til deres gamle spisevaner, selv om det udløser udbrud.

Konsistens er nøglen, men livet kommer i vejen

Uanset behandlingsmetode er konsekvens helt afgørende for at fjerne akne og holde den væk på lang sigt. Men det er svært at opretholde en daglig hudplejerutine eller holde sig til kostændringer med livets konstante krav.

Det er nemt at blive frustreret over udbrud, undersøge nye produkter og prøve dem flittigt i starten. Men travle skemaer, rejser, ferier, sygdomme og stress kan hurtigt forstyrre dine fremskridt.

For eksempel kan en deadline på arbejdet tvinge dig til at springe din natlige ansigtsvask over eller drikke ekstra kaffe, hvilket fører til et smertefuldt cystisk udbrud. En sygdom, der slår dig ud i et par dage, kan måske få dig til at droppe alle dine kosttilskud. En ferie fyldt med sukkerholdige, fede eller mælkeholdige lækkerier kan udløse en byge af bumser.

Det kræver utrolig disciplin at fastholde positive vaner, mens man navigerer gennem livets uundgåelige udfordringer. Hvis man falder af vognen en eller to gange på grund af ydre omstændigheder, kan det ødelægge uger eller måneder af fremskridt på akne-rejsen.

Så for at opsummere, så er det så svært at få klar hud, fordi:

 • Akne har komplekse indre årsager, der ligger uden for hudens overflade
 • De fleste behandlinger tager ikke fat på de grundlæggende faktorer
 • Medicinske behandlinger har bivirkninger
 • Livsstilsændringer og naturmedicin tager tid
 • Kostændringer forstyrrer forholdet til mad
 • Konsekvens er en udfordring med livets krav

Hvad er løsningen? En integrativ tilgang, der kombinerer det bedste fra medicinske, naturlige og livsstilsinterventioner for en mere holistisk helingsproces. Arbejd sammen med eksperter som hudlæger, sundhedscoaches og ernæringseksperter for at skabe en skræddersyet, skånsom plan, som du kan holde dig til på lang sigt.

Vær tålmodig og vedholdende, selv når fremskridtene virker smertefuldt langsomme. Kommuniker regelmæssigt åbent med dit supportteam om udfordringer, så du hurtigt kan komme tilbage på sporet efter fejltrin.

Fokuser på at finde en ny tankegang om selvomsorg og opbygge bæredygtige vaner, der passer realistisk ind i din livsstil. Stræb ikke efter perfektion. Vær tilfreds med trinvise forbedringer.

Med en mangesidet, fleksibel behandlingsplan, der er skræddersyet til din unikke situation, er det muligt at fjerne akne for altid. Vejen dertil vil ikke være let eller hurtig, men hav håb. Din klare, glødende og selvsikre hud er værd at kæmpe for!

Ofte stillede spørgsmål om akne

Akne er en almindelig hudsygdom, der rammer millioner af mennesker. Her er svar på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål om akne.

Hvad er akne?

Akne er en hudsygdom, der opstår, når hårsækkene bliver tilstoppet med olie og døde hudceller. Det medfører, at der dannes hvide hoveder, hudorme, bumser, cyster, knuder og andre urenheder på huden, mest almindeligt i ansigtet, på ryggen, brystet og skuldrene. Akne er mest almindeligt i puberteten på grund af hormonelle forandringer, men kan fortsætte ind i voksenalderen.

Hvad forårsager akne?

Akne skyldes en kombination af faktorer:

 • Overdreven olieproduktion - Androgenhormoner stimulerer oliekirtlerne i huden til at producere for store mængder talg, et fedtet stof, der smører og beskytter huden. For meget talg kan tilstoppe porerne.
 • Ophobning af døde hudceller - Normalt afstødes gamle hudceller, når nye vokser frem. Men nogle gange klæber de sammen og tilstopper porerne sammen med olie.
 • Bakterier - En bakterie kaldet Propionibacterium acnes lever på alles hud og ernærer sig af talg. Den vokser inde i tilstoppede hårsække og forårsager betændelse.
 • Genetik - Undersøgelser viser, at akne går i arv i familier. Hvis dine forældre havde akne, er det mere sandsynligt, at du også får det.
 • Hormoner - Hormonsvingninger under pubertet, menstruationscyklus, graviditet og overgangsalder kan øge olieproduktionen og akneudbrud hos kvinder.

Hvad er de forskellige typer af akne?

Der findes forskellige typer af aknepletter:

 • Whiteheads - Porerne bliver tilstoppet af olie og døde hudceller under overfladen. De ser ud som små hvide knopper.
 • Blackheads - ligner whiteheads, men de tilstoppede porer er åbne, så de ser mørke ud på overfladen.
 • Papler - Små lyserøde eller røde knopper, der er betændte og ømme.
 • Pustler - Pusfyldte læsioner, der ligner papler med en hvid spids.
 • Knuder - Store, hårde klumper under hudens overflade.
 • Cyster - Smertefulde, pusfyldte klumper, der dannes dybt inde i huden og kan forårsage ardannelse.

Hvordan kan jeg slippe af med akne?

Der findes mange håndkøbs- og receptpligtige aknebehandlinger:

 • Benzoylperoxid dræber bakterier, der forårsager akne, og reducerer inflammation.
 • Salicylsyre renser porerne ved at eksfoliere døde hudceller væk.
 • Retinoider som tretinoin (Retin-A) øger hudens cellefornyelse for at forhindre, at porerne tilstoppes.
 • Antibiotika dræber bakterier og reducerer inflammation, når det tages oralt eller påføres lokalt.
 • P-piller kan hjælpe med at regulere hormonelle svingninger hos kvinder.
 • Isotretinoin (Accutane) er et kraftigt, oralt retinoid til svær, ardannende akne.

Livsstilsforanstaltninger som skånsom hudpleje, undgåelse af makeup, sund kost, motion og stresshåndtering kan også hjælpe med at kontrollere akne.

Hvordan kan jeg forebygge akne?

Nogle tips til at forebygge akne omfatter:

 • Vask dit ansigt to gange dagligt med en mild rens. Undgå at skrubbe hårdt.
 • Brug shampoo regelmæssigt, især hvis du har fedtet hår. Olie og produkter fra dit hår kan forværre akne i panden og langs hårgrænsen.
 • Undgå at pille, klemme eller poppe bumser for at forhindre infektion og ardannelse.
 • Vær opmærksom på mulige akneudløsere som fedtet kosmetik, solcreme eller hårprodukter. Skift til oliefri, ikke-komedogene alternativer.
 • Håndter stressniveauet gennem motion, meditation, yoga eller andre afslapningsteknikker.
 • Følg en afbalanceret, lavglykæmisk kost. Reducer forbruget af mejeriprodukter og sukker. Hold dig hydreret.
 • Tag svedigt træningstøj eller -udstyr af lige efter træning for at undgå tilstoppede porer.
 • Skift pudebetræk ofte for at undgå at overføre olier til din hud i løbet af natten.

Hvornår skal jeg gå til en hudlæge for at få behandlet akne?

Gå til en hudlæge, hvis du har:

 • Alvorlige, smertefulde cyster og knuder
 • Akne, der fortsætter ind i 20'erne, 30'erne, 40'erne eller senere
 • Akne, der efterlader ar eller mørke pletter
 • Tegn på infektion som hævelse, rødme, smerter, feber
 • Akne, der ikke reagerer på håndkøbsbehandlinger
 • Akne, der forårsager følelsesmæssige problemer eller lavt selvværd

En hudlæge kan ordinere stærkere medicin som antibiotika eller Accutane til behandling af mere genstridige tilfælde af akne. De kan også tilbyde professionelle procedurer og lysbehandling som supplement til din aknekur.

Hvordan kan jeg dække akne med makeup?

 • Brug oliefri, ikke-komedogen makeup mærket "non-acnegenic" eller "won't clog pores". Undgå tunge formler.
 • Kig efter produkter med salicylsyre eller benzoylperoxid, der hjælper med at behandle akne, samtidig med at de dækker det.
 • Vælg mineralmakeup med naturlige ingredienser som titandioxid og zinkoxid i stedet for kemiske ingredienser, der kan irritere huden.
 • Undgå at bruge tykke, okkluderende foundations i længere tid ad gangen, da de kan tilstoppe porerne. Tag makeuppen grundigt af sidst på dagen.
 • Spot conceal kun problemområder i stedet for at påføre foundation i hele ansigtet for et mere naturligt look.
 • Brug en let berøring, når du lægger concealer over aknepletter for at undgå at irritere dem yderligere.
 • Dæk din makeup med en løs, gennemsigtig pudder, der absorberer olie og holder din makeup frisk længere.

Er der nogen hjemmemedicin mod akne, der virker?

Nogle hjemmemidler mod akne har vist lovende resultater i undersøgelser:

 • Tetræolie - Fortyndet tetræolie hjælper med at dræbe aknefremkaldende bakterier.
 • Grøn te - at drikke eller anvende det reducerer inflammation på grund af antioxidanter.
 • Aloe vera-gel - Hjælper med at hele inflammatoriske akne-læsioner.
 • Honning - Har antimikrobielle virkninger, der kan reducere akne.
 • Æblecidereddike - Indeholder syrer, der eksfolierer døde hudceller, når den fortyndes og påføres lokalt.
 • Gurkemeje - Curcumin har antiinflammatoriske virkninger, som ifølge nogle undersøgelser kan hjælpe på akne.
 • Probiotika - Kan hjælpe med at regulere tarmbakterier og mindske inflammation.
 • Zinktilskud - Kan reducere sværhedsgraden af akne ved at regulere olieproduktionen.

Disse naturlige midler har dog beskedne virkninger sammenlignet med medicinske behandlinger og kræver konsekvent, langvarig brug. Søg lægehjælp ved moderat til svær akne.

Hvordan kan jeg reducere ardannelse efter akne?

Hvis akne har efterladt genstridige ar eller mørke pletter, er der flere behandlingsmuligheder:

 • Kemiske peelinger - Glykolsyre- og salicylsyrepeelinger eksfolierer for at udglatte ar.
 • Microdermabrasion - bruger fine krystaller til at polere ar væk på overfladen.
 • Microneedling - Skaber bittesmå sår i huden for at stimulere kollagen og remodellering.
 • Laser resurfacing - Retter pulserende lysstråler ned under huden for at forbedre teksturen.
 • Subscision - Bryder fibrøse bånd under ar med en nål for at løfte deprimerede ar.
 • Injicerbare fillers - Fylder ar med huller op, så de ser glattere ud.
 • Retinoider - Øger cellefornyelsen, så misfarvninger fra gamle aknear forsvinder med tiden.

Husk altid at bruge solbeskyttelse, når du behandler aknear, da soleksponering forværrer pigmenteringen. Det er normalt nødvendigt med flere behandlinger for at opnå en betydelig forbedring. Gå til en hudlæge for at diskutere dine muligheder.

Hvad er sammenhængen mellem kost og akne? Bør jeg undgå visse fødevarer?

Nyere forskning viser stærkere sammenhænge mellem kost og akne, selvom der stadig er brug for mere dokumentation. Fødevarer, der forbindes med værre akne, omfatter:

 • Højglykæmiske fødevarer som forarbejdede kornprodukter, sodavand, juice og slik. De udløser blodsukker- og insulinstigninger, der øger olieproduktionen og inflammation.
 • Mælk og mejeriprodukter på grund af hormoner og bioaktive molekyler, der forværrer akne.
 • Transfedtsyrer, der findes i stegte, forarbejdede og emballerede fødevarer, fremmer inflammation.
 • Fødevarer med et højt indhold af omega-6-fedtsyrer som vegetabilske olier, mayonnaise og saucer. De kan være pro-inflammatoriske sammenlignet med omega-3.

En afbalanceret, lavglykæmisk kost rig på råvarer, magre proteiner, probiotika, antioxidanter og omega-3 kan forbedre akne. Men der er stadig brug for mere forskning for at bekræfte koststrategierne. Arbejd sammen med en hudlæge og ernæringsekspert for at skræddersy en diæt til dine unikke behov.

Vil min akne forsvinde af sig selv på et tidspunkt? I hvilken alder?

Akne begynder normalt at forsvinde omkring 20-årsalderen for kvinder og 25-årsalderen for mænd, når hormonniveauet stabiliseres. Men mange voksne kæmper fortsat med akne, når de er i 30'erne, 40'erne og længere. Akne kan være en kronisk tilstand, der kræver langvarig behandling. Gå til en hudlæge for at finde en effektiv kur til netop din type og sværhedsgrad af akne. Stol ikke på, at det forsvinder spontant med alderen. Tidlig indgriben fører til bedre resultater.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder