Hjælper det at drikke vand på akne?

Published:

Akne er en af de mest almindelige hudsygdomme, som rammer millioner af mennesker verden over. Det kan være pinligt og frustrerende at døje med. Mange mennesker spekulerer på, om det at drikke mere vand kan hjælpe med at fjerne akne.

I denne artikel dykker vi ned i videnskaben bag drikkevand og akne. Vi vil se på de potentielle fordele og ulemper ved at øge dit vandindtag for at lindre akne.

Hjælper det at drikke vand på akne

Hvordan opstår akne?

Før vi ser på, hvordan vandindtag påvirker akne, skal vi først forstå, hvad der forårsager akne i første omgang.

Akne opstår, når døde hudceller, olie og bakterier tilstopper dine porer. Det fører til læsioner som hvide hoveder, hudorme, bumser og cyster. Der er fire hovedfaktorer, der bidrager til akne:

 • Overdreven olieproduktion - Dine talgkirtler producerer et fedtet stof kaldet sebum. Når der produceres for meget talg, kan det overskydende blive fanget i porerne.
 • Tilstoppede porer - Døde hudceller, der ikke afstødes ordentligt, kan klæbe sig sammen og tilstoppe porerne. Dette fanger talg og giver bakterier mulighed for at vokse.
 • Bakterier - En bakterie kaldet Propionibacterium acnes (P. acnes) lever på alles hud. I stort antal kan den forårsage betændelse og forværre udbrud.
 • Inflammation - Akne-læsioner betragtes som inflammatoriske, når området bliver rødt og hævet. Det skyldes ofte en lokal immunrespons.

Hormoner, genetik og visse former for medicin kan alle påvirke disse underliggende faktorer og forårsage opblussen af akne.

Lad os nu se på, hvordan det at holde sig hydreret kan hjælpe med at forebygge nogle af disse problemer.

Kan man forebygge akne ved at drikke mere vand?

Der er et par grunde til, at et øget vandindtag potentielt kan hjælpe med at afhjælpe akne:

1. Det hjælper med at skylle giftstoffer ud

Dine nyrer og din lever er ansvarlige for at filtrere affald og giftstoffer ud af din krop. At holde sig hydreret understøtter deres funktion og hjælper dem med effektivt at fjerne toksiner gennem vandladning og afføring.

Nogle af de toksiner, der bidrager til akne, omfatter:

 • Forurening og kemikalier fra miljøet
 • Hormoner som testosteron og insulin
 • Inflammatoriske proteiner

Ved at skylle disse aknetriggere ud af dit system kan drikkevand teoretisk set hjælpe med at forebygge udbrud.

2. Det fugter huden indefra

Dehydreret hud er mere udsat for tørhed, irritation og akne. At drikke masser af vand hjælper med at holde dine hudceller fyldige og hydrerede indefra og ud. Det beskytter din huds fugtbarriere.

Velhydreret hud kan være mindre tilbøjelig til at overproducere olie som en reaktiv reaktion. Hvis du holder din hud rolig og afbalanceret, kan du forebygge tilstoppede porer og akne.

3. Det kan regulere talgproduktionen

Nogle kilder hævder, at vandindtag påvirker talgproduktionen og reducerer overskydende olie. Talg er det olieagtige stof, der udskilles af talgkirtlerne for at smøre og gøre huden vandtæt.

Desværre er der kun begrænset forskning i, hvordan hydreringsstatus virkelig påvirker talgproduktionen, og der er behov for flere undersøgelser.

4. Det fremmer blodcirkulationen

At drikke tilstrækkeligt med vand understøtter en sund blodgennemstrømning og cirkulation. Forbedret cirkulation sikrer levering af ilt og næringsstoffer til hudens væv.

Det hjælper dine hudceller med at fungere optimalt og kan beskytte mod irritation, inflammation og akne.

Så i teorien kan et øget vandindtag give flere fordele for en klar hud. Men er beviserne stærke nok til at bekræfte det?

Er der solide beviser for, at vand hjælper mod akne?

På trods af de teoretiske fordele er der i øjeblikket begrænset direkte bevis for, at et højere vandforbrug reducerer akne.

De fleste påstande er baseret på anekdotiske rapporter. Der er lavet meget få kliniske undersøgelser, der specifikt har set på vandindtag og akne.

Her er et hurtigt resumé af den eksisterende forskning:

 • En lille undersøgelse fra 2001 viste, at aknepatienter drak mindre vand end dem uden akne. Det beviser dog ikke, at dehydrering forårsager akne.
 • En undersøgelse fra 2002 så på kinesiske teenagere i Beijing. De fandt, at personer, der drak mere sodavand, havde tendens til at få mere akne. Sodavandsindtaget blev ikke direkte sammenlignet med vandforbruget.
 • En litteraturgennemgang fra 2019 konkluderede, at der var "utilstrækkelig evidens for ændring af væskeindtag til behandling af akne."

Så selvom det sandsynligvis ikke skader at øge sit vandindtag, er der ikke noget solidt bevis for, at det aktivt vil reducere udbrud. Der er også nogle potentielle ulemper at overveje.

Mulige ulemper ved at drikke mere vand

Før du begynder at drikke litervis af vand om dagen for at få en klar hud, skal du være opmærksom på, at det i nogle tilfælde kan give bagslag, hvis du overdriver.

Her er et par potentielle ulemper ved overdrevent vandindtag:

 • Elektrolytubalance - Hvis du drikker for meget vand, fortyndes natrium og andre elektrolytter i dit blod. Det kan føre til lavt natrium- og kaliumindhold og andre problemer.
 • Nyrerne belastes - Når du indtager store mængder vand hver dag, belastes dine nyrer, og de kommer på overarbejde.
 • Falsk følelse af præstation - At drikke mere vand alene distraherer fra dokumenterede aknebehandlinger som hudpleje, ernæring og medicin.
 • Konstante toiletbesøg - Overdreven vandladning og forstyrrelser i dagligdagen.
 • Vandforgiftning - Selvom det er sjældent, kan det at drikke store mængder vand hurtigt ændre elektrolytniveauet på farlig vis.

Nøglen er mådehold. Sørg for at holde dig hydreret uden at gå overbord.

Hvor meget vand skal man drikke mod akne?

Der er ingen specifikke retningslinjer for vandindtag til lindring af akne. Generelle sundhedsanbefalinger foreslår, at en gennemsnitlig person drikker:

 • Kvinder - omkring 11 kopper (2,7 liter) væske i alt om dagen
 • Mænd - omkring 15 kopper (3,7 liter) om dagen

Det vil variere afhængigt af din alder, dit aktivitetsniveau, din sundhedstilstand og klimaet. Reglen om "8 kopper om dagen" er ikke understøttet af videnskab.

Lad din tørst guide dig. Drik så meget vand, at du sjældent føler dig tørstig, og din urin er lysegul. Mørk urin er som regel tegn på dehydrering.

Tips til at holde sig hydreret

Her er nogle hurtige tips til at sikre, at du holder dig hydreret i løbet af dagen:

 • Hav en genanvendelig vandflaske med dig, så du nemt kan drikke af den.
 • Vælg vand frem for sukkerholdige drikke, når det er muligt.
 • Spis fugtgivende frugter og grøntsager som agurker, appelsiner og jordbær.
 • Tilsæt skiver af citron, lime eller agurk til dit vand for at give det smag.
 • Indstil en telefonpåmindelse om at drikke vand med jævne mellemrum.
 • Drik et glas vand som det første, når du vågner.
 • Drik et glas før og efter træning.
 • Drik vand før, under og efter indtagelse af alkohol for at undgå dehydrering.

Lad din krop og dit tørstniveau vise, hvor meget vand du har brug for, i stedet for at tvinge dig selv til at drikke for store mængder. Mild dehydrering er den største bekymring for de fleste mennesker snarere end overhydrering.

Skal du helt opgive at drikke vand mod akne?

Nej, det ville være ekstremt usundt.

Vand udgør 60% af din kropsvægt. Det er afgørende for, at alle systemer i din krop kan fungere korrekt. Alvorlig dehydrering kan føre til organsvigt, krampeanfald og endda død.

Desuden er der ingen beviser for, at et reduceret vandindtag forbedrer akne. Undgå at begrænse dit væskeindtag alvorligt i håb om at afhjælpe udbrud.

Det kan dog være en god idé at undgå almindeligt vand lige før større begivenheder, hvis det giver dig midlertidig oppustethed eller hævelser. Drik normale mængder på alle andre tidspunkter.

Resumé

Selvom det sandsynligvis ikke vil skade at øge sit vandforbrug, er der begrænset dokumentation for, at det forbedrer akne væsentligt. At drikke tilstrækkeligt med vand er vigtigere for dit generelle helbred end for at rense din hud.

Det er bedre at fokusere på dokumenterede kost- og livsstilsfaktorer, der påvirker akne:

 • Skær ned på mejeriprodukter og højglykæmiske fødevarer - disse øger blodsukkeret og stimulerer aknefremkaldende hormoner.
 • Tag et probiotisk tilskud - det afbalancerer tarmbakterier, der er knyttet til hudens sundhed.
 • Håndter stressniveauet - Høj stress øger inflammation, hormoner og risikoen for akne.
 • Få nok søvn - Mangel på søvn er forbundet med øget talgproduktion og udbrud.
 • Vask dit ansigt to gange om dagen - brug en mild, ikke-komedogen rens, der er egnet til hud med tendens til akne.
 • Brug akne-medicin - Receptpligtige muligheder som retinoider, antibiotika og prævention kan behandle de grundlæggende årsager til udbrud.

Det er sundt at holde sig hydreret, men der er ingen grund til at bælle for meget vand i forventning om, at det er en magisk kur mod akne. Brug i stedet en holistisk tilgang for at få en klar hud.

Ofte stillede spørgsmål om drikkevand og akne

Hvad er nogle af tegnene på, at du måske ikke drikker nok vand?

Nogle tegn på mild dehydrering omfatter mundtørhed, træthed, hovedpine, svimmelhed, forstoppelse, mørkegul urin og hudafskalning. Alvorlig dehydrering kræver øjeblikkelig medicinsk behandling, men tidlige tegn er overdreven tørst, klistret mund, mangel på tårer, indsunkne øjne og manglende evne til at svede eller urinere.

Betyder temperaturen på det vand, du drikker, noget?

Nej, der er ingen beviser for, at det at drikke koldt eller varmt vand påvirker akne på nogen måde. Drik den temperatur, du synes er mest behagelig. En undtagelse er at undgå meget varmt eller kogende vand, som kan skade din mund og hals.

Skal man drikke mineralvand eller filtreret vand mod akne?

Der er ingen forskning, der viser, at mineralvand eller filtreret vand er bedre end almindeligt postevand mod akne. Vand fra hanen i de fleste udviklede lande er fint. Mineralvand på flaske vil sandsynligvis ikke give ekstra fordele, men vil ikke skade.

Er det dårligt at drikke vand, lige før man spiser et måltid?

Hvis man drikker vand lige før et måltid, kan man midlertidigt føle sig mere mæt, hvilket kan få en til at spise mindre. Dette er ikke skadeligt for de fleste mennesker. Men hvis man har maveproblemer som sure opstød, kan det være en god idé at undgå et stort vandindtag 30-60 minutter før måltidet for at undgå symptomer.

Betyder typen af vandflaske noget for hudens sundhed?

Flasker af glas eller rustfrit stål er bedst for at undgå, at kemikalier fra plastik udvaskes i dit vand, især ved genbrug. Drik aldrig af plastikflasker, der er efterladt i en varm bil. I sidste ende er der ingen perfekt flaske. Fokuser på at drikke nok vand i stedet for at stresse over beholderen.

Skal man drikke elektrolytvand mod akne?

For de fleste raske personer er almindeligt vand fint, og ekstra elektrolytter fra sportsdrikke er ikke nødvendige. Men hvis du deltager i længerevarende, kraftig aktivitet, der forårsager kraftig svedtendens, kan sportsdrikke erstatte tabte elektrolytter. Bare undgå drikke med et højt sukkerindhold.

Hjælper citronvand på akne?

Citronvand kan hjælpe ved at tilføre C-vitamin, en antioxidant. Men fordelene er minimale sammenlignet med dokumenterede kostændringer. Citronvand er sikkert, så længe du børster tænder bagefter eller bruger et sugerør. Syreindholdet kan skade tandemaljen på lang sigt.

Vil det at drikke vand forstærke væskeophobninger og hævelser?

For de fleste mennesker medfører et tilstrækkeligt vandindtag ikke synlig væskeophobning. Drik ud fra din tørst. Personer med hjerte-, lever- eller nyreproblemer kan være nødt til at moderere vandindtaget på grund af risikoen for væskeophobning. Spørg din læge.

Vil det hjælpe min hud at drikke varmt vand om morgenen?

At drikke varmt vand kan give lindring, hvis du har overbelastning eller forkølelsessymptomer. Det vil ikke direkte gavne akne. Enhver form for almindeligt vand om morgenen hjælper med at hydrere dig efter søvnen. Undgå skoldhede temperaturer.

Er det rigtigt, at drikkevand fortynder mavesyren?

Det er forkert. Vand passerer for hurtigt gennem maven til at påvirke surhedsgraden. Store mængder kan midlertidigt skabe mæthedsfornemmelser eller sure opstød hos personer, der er tilbøjelige til det. Personer med syreproblemer bør drikke vand mellem måltiderne, ikke under.

Kan forskellige typer te hjælpe med at fugte din hud?

Te kan bidrage til dit daglige væskeindtag og indeholder antioxidanter, der er gavnlige for helbredet. Men te indeholder koffein, der fungerer som et naturligt vanddrivende middel og fjerner noget vand fra kroppen. Vælg koffeinfri varianter, hvis du vil have de hydrerende fordele.

Hvor lang tid tager det at se resultater af at øge vandindtaget?

Der er begrænset dokumentation for, at mere vand fjerner akne. Eventuelle mindre fordele vil sandsynligvis tage uger at se. Fokuser på dokumenterede kostændringer, hudpleje og medicin i stedet for udelukkende at øge vandindtaget og vente på, at akne forsvinder. Vær tålmodig.

Nøglen er ikke at forcere vandindtaget, men at holde sig rimeligt hydreret som en del af en generel sund livsstil. Arbejd sammen med en hudlæge for at finde en aknebehandlingsplan, der passer til dine behov.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder