Forårsager kaffe akne?

Published:

Kaffe. For mange af os er det en uundværlig del af vores daglige rutine. Men kan vores koffeinholdige yndlingsdrik rent faktisk forårsage udbrud?

Akne er en almindelig hudsygdom, der rammer folk i alle aldre. Det viser sig som alt fra hudorme og hvide knopper til betændte røde bumser.

Forårsager kaffe akne?

Mens akne har mange potentielle årsager - som hormoner, genetik og stress - er kosten en faktor, der ofte diskuteres. Det rejser et vigtigt spørgsmål:

Forårsager kaffe akne?

I dette indlæg vil vi udforske de potentielle forbindelser mellem kaffe og akne. Vi ser på forskningen, afvejer de forskellige sider og når frem til en klar konklusion, der understøttes af videnskab og fakta.

Her er et hurtigt overblik over, hvad vi kommer til at dække:

 • Debatten om kaffe og akne
 • Forårsager koffein akne? Et kig på videnskaben
 • Forårsager ingredienserne i kaffe akne?
 • Bliver akne værre af at drikke kaffe?
 • Tips til at drikke kaffe, hvis du har hud med tendens til akne

Når du er færdig med dette indlæg, ved du, hvordan kaffe påvirker akne, og du har videnskabeligt baserede råd til at styre dine koffeinvaner, hvis du har tendens til akne.

Debatten om kaffe og akne

Hvis du har søgt efter information om kost og akne, er du sandsynligvis stødt på blandede meninger om kaffe.

Nogle mennesker hævder, at deres hud er blevet bedre af at droppe kaffen. Andre siger, at deres daglige kaffevaner slet ikke har forværret akne.

Så hvad sker der? Er kaffe uskyldig, eller er det en bumse-synder?

Denne debat eksisterer, fordi kaffe ikke er blevet direkte undersøgt i forhold til akne i særlig høj grad. Men vi kender nogle vigtige oplysninger.

Her er en oversigt over argumenterne for og imod kaffe, når det gælder akne:

Argumenterne mod kaffe:

 • Koffein forårsager betændelse, som kan forværre akne
 • Kaffe kan øge blodsukkeret og insulinniveauet, hvilket kan føre til akne.
 • Nogle ingredienser som mælk og sukker kan forårsage akne.

Argumenterne for kaffe:

 • Ingen store studier forbinder kaffe direkte med akne
 • For de fleste mennesker ser kaffe ikke ud til at påvirke akne væsentligt.
 • Begrænsning af kaffeindtag alene fjerner sjældent akne

Som du kan se, er der gode argumenter på begge sider. Så hvilken er den rigtige?

Den bedste måde at bestemme kaffens effekt på akne er ved at se på de specifikke komponenter i kaffe - som koffein, mejeriprodukter og sukker - og hvordan de påvirker akne.

Vi starter med at undersøge selve koffeinen.

Forårsager koffein akne? Et kig på videnskaben

Koffein er den vigtigste aktive forbindelse i kaffe, der er ansvarlig for den energigivende, vågne effekt.

Det er et stimulerende middel, der virker ved at blokere adenosinreceptorer i hjernen. Adenosin fremmer søvnighed, så blokering af det holder dig vågen og opmærksom.

Men hvad har koffein med akne at gøre? Der er et par mulige forbindelser.

Koffein kan fremme betændelse

Akne opstår, når porerne tilstoppes af død hud og olier. Det giver hudbakterier som P. acnes mulighed for at formere sig og forårsage betændelse.

Forskning viser, at koffein kan øge inflammation i hele kroppen.

For eksempel viste en undersøgelse fra 2015 i Journal of Physiology, at koffeinindtag øgede flere inflammatoriske markører som IL-6 og IL-1β hos både magre og overvægtige kvinder.

Så i teorien kan koffein måske sætte gang i de inflammatoriske processer, der er involveret i akne, ved at øge mængden af inflammatoriske kemikalier. Dette er dog endnu ikke blevet specifikt bevist i akneforskning på mennesker.

Koffein kan øge kortisol- og insulinniveauet

Koffein aktiverer det sympatiske nervesystem, som er en del af kroppens "kæmp eller flygt"-stressrespons. Det fører til øgede niveauer af hormoner som kortisol og adrenalin.

Et højt kortisolniveau forlænger inflammation og er forbundet med akne. Nogle undersøgelser forbinder også akne med høje insulinniveauer, som koffein også kan øge.

Undersøgelser viser dog, at koffein kun ser ud til at øge kortisol- og insulinniveauet midlertidigt hos folk, der ikke indtager det regelmæssigt.

Din krop opbygger en tolerance over for koffeinens virkninger, når du indtager det regelmæssigt. Så for kaffedrikkere er det mindre sandsynligt, at koffein påvirker akne-relaterede hormoner fra dag til dag.

Samlet set kan koffein spille en teoretisk rolle i akne ved at øge inflammation, kortisol og insulin. Men den nuværende forskning kan endnu ikke sige noget endegyldigt om, hvorvidt det har reelle effekter på udbrud for de fleste mennesker.

Lad os nu se på, hvordan andre stoffer i kaffen, som mælk og sukker, spiller ind.

Forårsager ingredienserne i kaffe akne?

Kaffe i sig selv ligger naturligt lavt på det glykæmiske indeks. Men det, du tilsætter kaffen, kan påvirke dens akne-påvirkende egenskaber.

Mejerimælk

De fleste undersøgelser finder ikke en direkte sammenhæng mellem mejeriprodukter og akne.

Nogle undersøgelser tyder dog på, at mejeriprodukter kan forværre aknesymptomer hos mennesker med eksisterende udbrud:

 • En undersøgelse fra 2005 viste, at antallet af akne-læsioner steg, når man drak mælk, men ikke yoghurt eller ost. Forfatterens hypotese var, at mælk indeholder komponenter, der fremmer akne.
 • Flere undersøgelser viser en højere forekomst af akne i befolkninger, der indtager mere mælk og is.

Der er et par teorier om, hvordan mejerimælk kan fremme akne:

Hormoner: Mejerimælk indeholder hormoner som insulin vækstfaktor 1 (IGF-1), som kan øge talgproduktionen og inflammation.

Højt glykæmisk indeks: Ufermenterede mejeriprodukter som mælk har et højt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at de forårsager store stigninger i blodsukkeret. Det stimulerer frigivelsen af insulin, som kan forværre akne.

Samlet set er der brug for mere forskning, der direkte undersøger mælk og akne. Men baseret på de nuværende beviser kan mælk i kaffe teoretisk set forværre udbrud hos nogle mennesker.

Sukker

Sukker i kaffen betyder ekstra kulhydrater og kalorier, som kan påvirke blodsukkeret.

Sukkerholdige drikke som sodavand er forbundet med en højere risiko for akne hos voksne. Da raffineret sukker hurtigt øger blodsukkeret, kan sukker i kaffe have en lignende effekt.

Men den mængde sukker, vi tilsætter kaffe, er generelt ret lille sammenlignet med andre sukkerholdige fødevarer og drikkevarer.

Mens kunstige sødestoffer som aspartam og saccharin ikke direkte øger blodsukkeret, tyder nogle tidlige undersøgelser på, at de også kan forværre akne.

Alt i alt udgør tilsat sukker i kaffe sandsynligvis kun et problem, hvis det indtages overdrevent. Men det er klogt at begrænse sukkeret, hvis du har tendens til akne.

Bliver akne værre af at drikke kaffe?

Baseret på den tilgængelige forskning er her en oversigt over, hvordan kaffe påvirker akne:

For de fleste mennesker ser det ikke ud til, at et moderat kaffeindtag alene forværrer akne væsentligt.

Ingen store observationsstudier viser, at kaffedrikkere generelt har mere akne. Mange mennesker drikker kaffe dagligt i årevis, uden at det påvirker deres hud.

Kaffe kan dog forværre udbrud hos udvalgte personer, især hvis du har underliggende faktorer som f.eks:

 • Hormonel ubalance
 • Betydelig insulinresistens
 • Fødevareintolerancer som følsomhed over for mælkeprodukter
 • Høje angstniveauer

Kaffe vil ikke direkte give dig akne, hvis din hud generelt er klar. Men hvis du allerede kæmper med akne, kan kaffe forstærke det.

Overdreven indtagelse af kaffe kan også give problemer.

For eksempel viste en lille undersøgelse, at personer, der drak ≥3 kopper om dagen i mindst et år, havde flere inflammatoriske akne-læsioner end dem, der drak mindre end 3 kopper.

Hvad kan man lære af det? Kaffe er sandsynligvis ikke problematisk for akne i små til moderate mængder for de fleste mennesker. Men juster dit indtag, hvis du har mistanke om, at det forværrer din hud.

Tips til at drikke kaffe, hvis du har aknepræget hud

Hvis du elsker kaffe, men har akne, behøver du ikke nødvendigvis at holde helt op. Med den rette tilgang kan du drikke kaffe og samtidig holde hudproblemerne på afstand.

Her er nogle tips til at gøre kaffe mere acne-venlig:

Hold dig til 1-2 små/middelstore kopper om dagen. Indtagelse af store mængder kan være mere tilbøjelig til at påvirke akne hormonelt.

Vælg filtreret kaffe. Ufiltreret kaffe indeholder cafestol, en forbindelse, der kan øge kolesterolniveauet i forbindelse med akne.

Begræns tilsat mælk og sukker. Prøv i stedet at bruge naturligt lavglykæmiske sødestoffer som kanel eller usødet nøddemælk.

Få styr på stressniveauet. Kronisk stress kan gøre dig mere følsom over for kaffens virkning på aknerelaterede hormoner.

Vær opmærksom på din hud. Læg mærke til, om du får udbrud, når du har drukket kaffe ofte eller i større mængder end normalt.

Undgå at drikke kaffe på tom mave. Spis morgenmad først for at undgå blodsukkerstigninger.

Hold dig hydreret. Drik masser af vand for at modvirke vanddrivende effekter, der kan koncentrere akne-forårsagende toksiner.

Skift til te i stedet. Te med lavere koffeinindhold har de samme fordele uden at forstyrre hormonerne så meget.

Suppler med antioxidanter. Næringsstoffer som C-vitamin og zink kan bekæmpe nogle af kaffens aknefremkaldende virkninger.

Nøglen er at være opmærksom på, hvordan din krop reagerer på netop kaffe. Begræns eller undgå det, hvis du oplever, at det udløser udbrud. Ellers kan du nyde kaffe i moderate mængder som en del af en aknevenlig livsstil.

Det korte af det lange: Sådan påvirker kaffe akne

Så forårsager kaffe akne? Efter at have gennemgået videnskaben, er her konklusionen:

Kaffe forværrer sandsynligvis kun akne hos modtagelige personer - men at begrænse indtaget og undgå mælk/sukker kan hjælpe, hvis du har tendens til udbrud.

Selvom kaffe ikke er blevet direkte undersøgt i forhold til akne, er der nogle mekanismer, der teoretisk forbinder det med øget inflammation og hormonelle faktorer, der er involveret i akne.

Et moderat kaffeindtag ser dog ikke ud til at påvirke akne hos de fleste mennesker. Ingredienser som mælk og sukker spiller sandsynligvis en større rolle i at fremprovokere udbrud end almindelig sort kaffe i sig selv.

Hvis du har akne, skal du være opmærksom på, hvordan din hud reagerer, når du drikker kaffe. Begræns dit indtag, og undgå at tilsætte højglykæmiske mejeriprodukter eller sukker, hvis du har mistanke om, at kaffe forværrer dine udbrud.

Ellers er det fint for mange mennesker med akne at nyde en kop kaffe med måde. Fokuser på en generelt sund kost og livsstil for at holde huden klar.

Ofte stillede spørgsmål: Forårsager kaffe akne?

Hvad er akne?

Akne er en almindelig hudlidelse, der er kendetegnet ved tilstoppede porer (hudorme og hvide knopper), betændte bumser og dybere klumper (cyster eller knuder). Det forekommer normalt i ansigtet, på panden, på brystet, på den øverste del af ryggen og på skuldrene, men kan også opstå andre steder på kroppen. Akne forårsages af en kombination af faktorer som overskydende olieproduktion, døde hudceller, aknefremkaldende bakterier, hormoner og genetik.

Hvordan kan kaffe være forbundet med akne?

Der er et par potentielle måder, hvorpå kaffe kan være relateret til akneudbrud:

 • Koffein påvirker hormoner som kortisol og insulin, der kan forværre akne. Forskning viser dog, at koffein kun midlertidigt øger disse hormoner hos mennesker, der ikke indtager det regelmæssigt.
 • Ingredienser, der tilsættes kaffen, som mælk og sukker, kan påvirke akne. Mejeriprodukter kan indeholde hormoner og øge den glykæmiske belastning, mens sukker forårsager blodsukkerstigninger.
 • Kaffe kan potentielt forværre inflammation, som spiller en rolle i akne. Men der er brug for mere forskning i, om koffein faktisk øger inflammationsmarkører nok til at påvirke akne.

Kan man få akneudbrud af at drikke kaffe?

For de fleste mennesker ser et moderat dagligt kaffeforbrug ikke ud til at forårsage akne eller gøre det værre. Store observationsstudier viser, at kaffedrikkere generelt ikke har højere akne-rate. Men kaffe kan forværre akne hos personer, der allerede er tilbøjelige til at få udbrud af årsager som hormoner, genetik, følsomhed over for kosten og høj stress.

Hvor meget kaffe kan man drikke, hvis man har akne?

1-2 kopper kaffe om dagen vil sandsynligvis ikke påvirke akne hos de fleste mennesker. Men det kan være en fordel at begrænse kaffeindtaget til 1 kop eller mindre om dagen, hvis du synes, at kaffe forværrer din akne. Det kan også hjælpe at undgå overdrevne mængder på 3+ kopper dagligt.

Skal man undgå kaffe, hvis man har tendens til akne?

Du behøver ikke nødvendigvis at droppe kaffen helt, hvis du har tendens til akne. Men vær opmærksom på din huds reaktion. Begræns dit kaffeindtag, og undgå at tilsætte mælk eller sukker, hvis du synes, at det forværrer din akne. At skifte til te i stedet kan også være et alternativ med lavere koffeinindhold.

Forværrer ingredienser i kaffe akne?

Tilsat mejerimælk og sukker kan forværre akne mere end sort kaffe i sig selv, viser forskning. Mejerimælk indeholder hormoner og øger den glykæmiske belastning, mens tilsat sukker forårsager blodsukkerstigninger. Hvis man begrænser tilsat mælk og sukker, kan det gøre kaffe mindre tilbøjelig til at forværre akne.

Hvad er den bedste måde at drikke kaffe på, hvis man har akne?

Tips til at gøre kaffe mere acne-venlig inkluderer: at vælge filtreret kaffe, begrænse mælk/sukker, undgå at drikke den på tom mave, holde sig hydreret, supplere med antioxidanter som C-vitamin, håndtere stress og skifte til te med lavere koffeinindhold i stedet.

Skal man droppe kaffen, hvis man har svær akne?

I nogle tilfælde, hvor kaffe ser ud til at være en udløsende faktor, kan det hjælpe på svær, kronisk akne at fjerne kaffen. Samarbejd med en hudlæge, og prøv at undgå kaffe i 6-8 uger for at se, om huden bliver bedre. Genindfør det senere i moderate mængder for at se, om det forværrer aknen.

Kan kaffe gavne din hud?

Noget forskning tyder på, at kaffe indeholder antioxidanter, som kan hjælpe med at beskytte huden mod solskader. Der er dog brug for flere undersøgelser af kaffens aktuelle fordele for huden. At drikke kaffe gavner sandsynligvis kun huden, hvis du ikke oplever nogen akneforværrende effekter ved at indtage det.

Hvad er dommen over kaffe og akne?

Alt i alt ser moderat kaffedrikning ikke ud til at forårsage akne eller forværre den væsentligt for de fleste mennesker. Men personer, der har tendens til udbrud, bør måske begrænse indtaget og undgå at tilsætte ingredienser med højt glykæmisk indhold for at undgå at forværre akne. Vær opmærksom på din egen huds reaktion for at afgøre kaffens effekt på din akne.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder