Hud

4.7/5.0
1641 brugerbedømmelser. Prices start at € 9.95

Vores hud gør et fremragende stykke arbejde med at beskytte os mod infektion, sygdomme og fremmedlegemer. Men selv kroppens stærkeste forsvar har brug for vores støtte for at holde sig i god stand. Det vigtigste, når det kommer til at tage hånd om din hud, er at kende til dens funktion, men også at forstå, hvad du kan gøre for at styrke hudens forsvar.

Almindelige hudlidelser

Vores hud består af tre lag epidermis (overhud), dermis (læderhud) og subcutis (underhud) og er kroppens første forsvar mod infektion, mikrober og andre skadelige elementer. Huden er også med til at regulere kropstemperaturen og samtidig give os vores vigtige følesans. Huden har i det hele taget masser af funktioner, den skal udføre, og da den er det største organ i kroppen, er det ikke overraskende, at den af og til kæmper for at holde alt i skak.

Når huden er beskadiget eller svækket, kan der opstå en række hudsygdomme. Hvis de ikke behandles dæmper disse lidelser hudens naturlige økosystem, og det gør det vanskeligt at genoprette den balance, den behøver for både at syne og føles optimal. Men med den rigtige hudplejerutine og lidt hjælp er mange af de almindelige hudlidelser kun midlertidige.

Selvom der findes hundredvis af mulige hudlidelser, er nogle mere udbredte end andre. Lad os tage et kig på nogle af de mest almindelige hudlidelser.

Hvad er eksem, og hvad forårsager det?

Eksem eller atopisk dermatitis er en udbredt hudsygdom, der forårsager pletter af tør og revnet hud, som giver kløe. Selvom det er mest almindeligt hos børn, kan man stadig få det som voksen, og det værste ved det hele er, at stress kan forværre eksem - noget der er rigeligt af i voksenlivet!

Desværre findes der ingen kendt kur mod eksem, men det kan forsvinde med tiden. Forskere ved heller ikke, hvad der i første omgang forårsager eksem, men de har fremhævet en liste over mulige eksemfremkaldende ting, som bl.a.:

• Allergener/mad
• Mikrober
• Ekstreme temperaturændringer
• Stress
• Hormonel ubalance
• Irritamenter

Heldigvis er de fleste tilfælde milde, og eksemcremer kan hjælpe med at lindre symptomerne. Det vigtigste er at finde frem til, hvad der fremkalder det, og arbejde på at reducere eller helt fjerne disse udløsende faktorer.

Hvad er akne, og hvad forårsager det?

Selvom det mest af alt forbindes med teenagere, kan akne forekomme i alle aldre, og det er en af de mest almindelige hudlidelser. Akne opstår, når hårsækkene blokeres af døde celler og naturlige olier, og det resulterer i hvide knopper, hudorme og bumser. Alvorlige symptomer inkluderer også buler under huden (knuder) og cyster.

I modsætning til eksem ved vi mere om, hvad der forårsager akne, og derfor er lidelsen nemmere at håndtere. Der findes dog nogle genetiske faktorer, som bidrager til graden af akne. Uanset, hvor slemt det er, findes der nogle mulige udløsende faktorer:

• Hormonel ubalance
• Medicin
• Stress
• Kost

Hormonal ubalance er en almindelig udløsende faktor, og det er en af grundene til, at akne er hyppigere blandt teenagere. Kost er også en udbredt udløser, men det er højst sandsynligt ikke fra de fødevarer, du forventer. Vi kan glæde dig med, at chokolade og fede fødevarer ikke bidrager til akne - synderen er fødevarer, som indeholder store mængder kulhydrater.

Hvad er psoriasis, og hvad forårsager det?

Psoriasis er en anden udbredt hudlidelse blandt voksne. Psoriasis skyldes at cellerne bliver forvirrede og formerer sig hurtigt, indtil der opstår en ophobning af døde hudceller oven på den raske hud. Symptomerne på psoriasis viser sig rød, ujævn og irriteret hud med hvide flager. Det forårsager normalt også alvorlig kløe, som gør det meget ubehageligt. Hovedbund, albuer og knæ er de største risikoområder, og det gør det bestemt ikke mindre ubehageligt.

Psoriasis er endnu en hudlidelse, hvor årsagen stadig et mysterium. Det tyder dog på at det er arveligt, og det har fået forskere til at tro, at der kan være links til en genetisk abnormitet knyttet til immunforsvaret. Andre potentielle udløsende faktorer er bl.a.:

• Stress
• Medicin (inklusive blodtryksmedicin og medicin mod malaria)
• sår og skader på huden
• St streptokokinfektioner

Selvom man endnu ikke kender den nøjagtige årsag til psoriasis, findes der masser af tilgængelige behandlingsmetoder. De fleste består af specialiserede cremer og salver, og i alvorlige tilfælde kan lysterapi og steroidbehandlinger hjælpe.

Hvad er solskoldning, og hvad forårsager det?

Solskoldning ikke er en hudlidelse, i samme forstand som dem vi nævnte ovenfor, men det forekommer stadig hyppigt. Her ved vi dog helt præcist, hvad der forårsager det - langvarig udsættelse for sollys. Mere specifikt er det UV-strålerne fra solen, der brænder hudens ydre lag. Men det er kun den skade, vi kan se med det blotte øje. UV-stråler kan også beskadige vores DNA, og det kan føre til hudkræft.

Selvom det er vigtigt, at alle mennesker beskytter sig mod solens stråler, oplever vi ikke symptomerne på samme måde. Graden af solskoldning afhænger af din hudtype, solens intensitet, og hvor længe du er udsat for solstrålerne. Det tager normalt et par timer, før symptomerne viser sig, og de inkluderer:

• Røde områder på huden
• Vabler
• Afskalling og kløe

Det er vigtigt at huske, at påvirkningen af solskoldning ikke kun viser sig på huden. Overeksponering kan også føre til influenza, kulderystelser, kvalme, og hovedpine. Igen kommer lindringen i form af cremer, geleer og salver, men den bedste kur mod solskoldning er forebyggelse!

Sådan holder du din hud sund

Sådan holder du din hud sund

Sund, afbalanceret hud er ikke bare mere modstandsdygtig over for sygdomme og lidelser, man kan også se og mærke, at den er sund. Og selvom vores hud normalt gør et fremragende stykke arbejde med at beskytte os, kan et par få enkle livsstilsændringer give den et meget tiltrængt boost - især hvis de potentielle udløsende faktorer, som vi nævnte ovenfor, er uundgåelige (især stress).

På den baggrund gennemgår vi her 6 praktiske tips til, hvordan du kan tage hånd om din hud.

1. Giv din hud kærlighed

Det lyder måske meget simpelt, men en moderne livsstil er fyldt med stressfaktorer (vi kommer ind på, hvordan du kan håndterer dem lidt senere), og derfor kan man nemt komme til at forsømme kroppens største organ. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at være kompliceret at elske din hud. Der findes masser af simple og effektive måder at opretholde en sund hud på som fx regelmæssig peeling, undgå brug af barske kemikalier, god fugtpleje og brug af allergivenlige produkter.

2. Spis en afbalanceret kost

Det kommer nok ikke som nogen stor overraskelse, at det vi spiser til dagligt har en væsentlig indflydelse på vores huds sundhed. En afbalanceret kost har utallige positive virkninger, afhængigt af hvad du spiser. Hvis vi skulle komme med at par anbefalinger, ville det være omega-3, som afhjælper udtørring af huden, olivenolie til at fremme hudens sundhed, og grøn te til at forynge huden.

3. God søvn

Søvn giver vores krop den tid, den har brug for til at hvile, genopbygge og komme sig. Selvom du hurtigt kan afhjælpe et par rastløse nætter med en omfattende hudplejerutine, har kronisk søvnmangel en betydelig indvirkning på hudens udseende og aldring. Uden tid til ordentlig hvile og genopbyggelse er vores hud et af de organer, der først udviser tegn på søvnmangel. Hvis du sigter efter 7-9 timers søvn hver dag, får du det bedre både fysisk og psykisk.

4. Begræns sollyseksponering

Som vi nævnte tidligere, påvirker for meget eksponering af UV-stråler huden negativt. Det betyder ikke, at du skal gemme dig indendørs, da sollys også er en vital kilde til D-vitamin, som har stor betydning for velværet. Det, du skal gøre, er at beskytte dig mod intens sollys ved at bruge solcreme, tildække dig og undgå solen i de varmeste timer på dagen.

5. Undgå rygning

Rygning har et væld af skadelige virkninger, ikke kun på huden, men for hele kroppen. Og på samme måde som de tidlige tegn på søvnmangel først viser sig i huden, er det også her, de første tegn på skader fra rygning viser sig. Rygning fremmer ikke bare rynker, men det indsnævrer blodkarrene og beskadiger hudens elasticitet. Der er også en øget risiko for hudkræft. Kort sagt, du bør helt undgå at ryge.

6. Tag hånd om stress

Selvom det nogle gange er nemmere sagt end gjort, er stresshåndtering en fantastisk måde at passe på din hud. Faktisk er stresshåndtering afgørende for dit fysiske og mentale velvære.

Selvom den nøjagtige tilgang er forskellig fra person til person, er det vigtigt at vide, hvornår stress bliver kronisk. Med tiden påvirker stress vores kropsfunktioner negativt, og huden er et af de mest berørte områder. Det er vigtigt at du tager dig tid til at arbejde med teknikker til stresshåndtering, uanset om det er at tale med en ven, føre dagbog eller regelmæssig motion.

Hvad er den bedste hudplejerutine?

”Giv din hud kærlighed” står øverst på vores liste, så det er måske godt at gå lidt dybere ind i emnet. En god hudplejerutine er afgørende for sund hud, men mange mennesker ved simpelthen ikke, hvor de skal starte.

Selv om der findes tusindvis af hudplejeprodukter, behøver det ikke være kompliceret at få en sund hud. Uanset, hvad du bruger, er den følgende tilgang i tre trin ikke bare den bedste måde at opretholde en sund hud på, men den samarbejder også med din huds naturlige processer.

Rensning

Huden er din krops første forsvar mod forurenende stoffer, støv, fremmedlegemer og stort set alt, hvad du kommer i kontakt med. Men selv de mest robuste barrierer har dog brug for en chance for at komme sig. Når du renser din hud, fjerner du ophobning af skadelige elementer og hjælper huden med at danne nye celler, så den i sidste ende kan opbygge et stærkere forsvar.

Det første trin i enhver hudplejerutine bør altid være at rense huden - når du fjerner disse skadelige elementer fra huden, gør du huden klar til de næste to trin: toning og fugtpleje.

Toning

Nu, hvor huden er renset for alle udfordringerne fra en moderne livsstil, har du meget bedre adgang til hudens ydre lag - epidermis. Desværre er epidermis også det lag, der viser tegn på ældning, og som med tiden mister sin elasticitet. Selvom det er en naturlig del af det at blive ældre, kan du med den rette tilgang bremse denne proces og fremme en ungdommelig og smidig hud.

Hvis du bruger en toner, fjerner du eventuelle langvarige urenheder. Toner har den fordel at den trænger dybere ind end et rensemiddel. Tonere klargør også huden til fugtighedscreme (det tredje og sidste trin), og regulerer hudens pH-balance. Toner er bindeleddet mellem det første og sidste hudplejetrin. Den fremmer effektivitet og hjælper med at genoprette balancen i huden.

Fugtpleje

Indtil videre har vi fokuseret vores hudplejerutine på at nulstille hudens sarte balance. Takket være rensning og toning er din hud nu klar til fugtighedspleje, som hjælper med at genoprette fugtbalancen og holde huden næret.

Udover at huden holdes smidig, blød og flot, er den også bedre rustet til at håndtere urenheder og forurenede stoffer. En glat hud har færre steder, hvor disse stoffer kan sætte sig, mens tør hud er et fristed for fremmedlegemer. Når du holder huden fugtet, reducerer du også kløe, som er et almindeligt symptom på eksem, psoriasis og solskoldning.

CBD til huden

Når det kommer til opretholdelse af sund hud, gælder det om at forbedre hudens egne naturlige egenskaber. Uanset, om det er en afbalanceret kost eller en omfattende hudplejerutine, handler det om at samarbejde med huden, ikke modarbejde den. Indtil videre tyder resultaterne fra tidlig forskning på, at det er lige netop den rolle, som CBD spiller, når det kommer til hudpleje - CBD arbejder bag kulisserne for at styrke huden uden at overbelaste eller forstyrre hudens naturlige processer.

CBD's unikke samspil med vores endocannabinoide system (ECS) er ikke kun begrænset til interne områder som fordøjelses-, immun- og centralnervesystemet. Huden har også et stort netværk af cannabinoidreceptorer og er som sådan en hovedkandidat til cremer, geleer og skønhedsprodukter, som indeholder cannabinoid.

CBD-produkter er ikke bare nemme at anvende, men de findes også i en række formater. Det er nemt og praktisk at vælge et produkt, der passer til din hudplejerutine, og vigtigst af alt, er det en fantastisk måde at booste din huds velvære på.

Hvordan påvirker CBD huden?

Der forskes stadig i emnet, men prækliniske forsøg har undersøgt CBD's potentiale til at dulme inflammatoriske hudlidelser, beskytte mod aldring og reducere rød og følsom hud. Og så er der den psykologiske virkning af CBD. Undersøgelser har vist, at stoffet potentielt reducerer stress og angst.

Hud er et organ, der ikke kun påvirkes af fysiske faktorer, men også af vores mentale velvære. Håndtering af fysiske symptomer er kun en del af en komplet hudplejeløsning, især da stress er en fremtrædende udløsende faktor for akne, eksem, psoriasis og snesevis af andre svækkende hudlidelser.

Heldigvis er CBD's altomfattende natur en styrke, der har en direkte virkning på behandlingen af huden. Når alt kommer til alt, har et så komplekst organ brug for en alsidig løsning! CBD ikke er toksisk og er en stærk samarbejdspartner til eksisterende hudplejeprodukter og -behandlinger.

Hud: spørgsmål og svar

Er CBD-olie god til akne?
Selvom tidlige undersøgelser af CBD-olie ser lovende ud, er akne en kompleks hudlidelse, som vi stadig ikke helt forstår. CBD-olies beroligende egenskaber understøtter muligvis eksisterende behandlingsformer.
Kan CBD-olie hjælpe på eksem?
Prækliniske forsøg tyder på, at de beroligende egenskaber af CBD-olie kan hjælpe med almindelige symptomer på eksem. Der forskes stadig i fordelene af CBD.
Hjælper CBD-olie på psoriasis?
Behandling af psoriasis består typisk af cremer og salver. I kombination med den alsidige virkning af cannabidiol kan CBD-olie potentielt vise sig at være en værdifuld tilføjelse, som forskningen skrider frem.
Kan CBD behandle solskoldning?
Den bedste behandling til solskoldning er forebyggelse, men hvis du har områder med rød, tør eller kløende hud, kan CBD-cremer muligvis hjælpe. Undersøgelserne er stadig er i gang, men CBD viser lovende resultater.
Kan jeg gnide CBD-olie på min hud?
Ja! Brug et par dråber og gnid olien direkte på det berørte hudområde. For at få de bedste resultater skal du vælge en CBD-creme til udvortes brug, da de er specielt formuleret til huden.
Er CBD godt for huden?
CBD samarbejder med specielle receptorer, som findes overalt i huden. Selvom der stadig forskes i emnet, antyder tidlige undersøgelser, at CBD kan hjælpe med at balancere hudens sarte økosystem.
Produktfinder