Forårsager alkohol akne?

Published:

Akne er en almindelig hudsygdom, som rammer folk i alle aldre. Mens akne oftest forbindes med teenagere og hormonelle forandringer i puberteten, kæmper mange voksne fortsat med udbrud langt op i voksenalderen. Det har fået mange aknepatienter til at stille spørgsmålstegn ved, hvad der forårsager og forværrer deres bumser, i håb om at få bedre kontrol over deres hud. En almindelig synder, som ofte får skylden for akne, er alkohol.

Så forårsager alkohol virkelig akne? Læs videre for at lære sandheden om sammenhængen mellem alkoholforbrug og akne.

Forårsager alkohol akne?

Hvordan hænger akne og alkohol sammen?

Mange mennesker er hurtige til at pege fingre ad alkohol, når det kommer til akneudbrud. Når en aften med druk fører til en masse nye bumser, virker det som en indlysende årsag og virkning. Men er alkoholforbrug virkelig skyld i at forværre akne? Eller kan der være andre faktorer på spil?

Forholdet mellem at drikke alkohol og akne er kompliceret. Der er et par forskellige måder, hvorpå alkohol kan påvirke akne negativt, men alkohol i sig selv er ikke direkte årsag til, at der dannes bumser. Alkoholforbrug kan dog forværre og forlænge akne hos nogle personer.

Alkohol og betændelse

En måde, hvorpå alkohol kan forværre akne, er ved at udløse betændelse. Akne-læsioner dannes, når porerne tilstoppes af overskydende olie og døde hudceller. Det er det ideelle miljø for p. acnes-bakterier, der kan formere sig og forårsage betændelse.

At drikke alkohol, især i store mængder, forårsager betændelse i hele kroppen. Denne systemiske betændelse kan gøre bumserne endnu mere betændte og gøre dem større og mere smertefulde.

Alkohol, blodsukker og hormoner

Indtagelse af alkoholiske drikke forårsager stigninger og fald i blodsukkerniveauet. Det øger også nogle hormonniveauer, mens det sænker andre. Disse udsving kan overstimulere oliekirtlerne og få akne til at blusse op hos nogle mennesker.

Alkohol og søvn

Alkoholforbrug påvirker søvnkvaliteten ved at ændre søvnarkitekturen. At drikke før sengetid gør det sværere at falde i de dybere, regenererende søvnstadier. Dårlig søvn er ifølge forskning forbundet med forværring af akne. Mangel på kvalitetssøvn fører til øget inflammation og højere stresshormoner, som begge bidrager til udbrud.

Alkohol og dehydrering

Alkohol er vanddrivende, hvilket betyder, at det får kroppen til at miste mere væske, end den indtager. Dehydrering påvirker alle hudtyper negativt, efterlader huden mat og fremmer nye akne-læsioner.

Hvilke typer alkoholiske drikke er mest tilbøjelige til at forårsage akne?

Ikke alle alkoholiske drikke påvirker huden på samme måde. Nogle drikkevarer er mere komedogene (poretilstoppende) og mere dehydrerende end andre. Her er et kig på, hvilke typer alkohol der er mest problematiske for hud med tendens til akne:

  • Øl - Øl er fuld af simple kulhydrater og sukkerarter, der forårsager blodsukker- og hormonsvingninger. Gær og gluten i øl kan også fremme inflammation.
  • Sukkerholdige blandede drinks - færdigblandede cocktails som margaritas og daiquiris er fyldt med sukker. Det høje sukkerindhold fører til stigninger i insulin og androgenhormoner, hvilket øger olieproduktionen.
  • Mørk spiritus - Mørk spiritus som bourbon, rom, brandy og whiskey har et højt indhold af kongener. Congener er flygtige forbindelser, der forårsager betændelse og tømmermændssymptomer.
  • Tørre vine - Tørre rød- og hvidvine har tendens til at indeholde mindre sukker og kulhydrater end øl eller blandede drinks. De indeholder også antioxidanter som resveratrol, der bekæmper inflammation.

Generelt er klare spiritusser som vodka, tequila og gin mindre tilbøjelige til at forværre akne end mørkere drinks. Men det afhænger også af, hvilke mixere der tilsættes cocktails. Enkle kombinationer som vodka soda eller gin og tonic er bedre valg for en ren hud.

Hvor meget alkohol giver akne?

Et moderat alkoholindtag vil sandsynligvis ikke forårsage større akneudbrud hos de fleste mennesker. Dem, der allerede har hyppige udbrud, kan opleve, at enhver mængde alkohol forværrer deres akne. Dette varierer meget fra person til person.

Binge drinking og stort alkoholforbrug fremmer inflammation og hormonforandringer, der forværrer akne. Hvis man begrænser alkoholindtaget til 1-2 genstande 1-2 gange om ugen, er det usandsynligt, at det vil forværre akne væsentligt i de fleste tilfælde.

Her er nogle generelle retningslinjer for alkoholmængder, der kan udløse akneudbrud:

  • Kvinder: Mere end 4 drinks på en enkelt dag eller 8 drinks om ugen.
  • Mænd: Mere end 5 drinks på en enkelt dag eller 15 drinks om ugen.

Selvfølgelig spiller individuelle faktorer en stor rolle. Genetik, livsstilsvaner, kost, stressniveau og hudtype kan alle påvirke, hvor meget alkoholforbrug forværrer akne. Vær opmærksom på, hvordan din egen hud reagerer efter at have drukket forskellige mængder alkohol.

Tips til forebyggelse af alkoholrelaterede akneudbrud

Mange mennesker ønsker ikke helt at holde op med at drikke for at holde huden ren. Her er nogle tips til at forebygge alkoholdrevne akneopblussen:

  • Hold dig til klar spiritus - Vodka, gin, silver tequila og anden destilleret spiritus er mindre tilbøjelige til at forårsage udbrud end øl, vin eller mørk spiritus.
  • Undgå sukkerholdige mixere - Drop sukkerholdig juice, sodavand og sirup i blandede drinks. Vælg sodavand, tonic eller limesaft som mixere.
  • Skift mellemalkoholiske og ikke-alkoholiske drikke - Drik et glas vand mellem hver alkoholisk drik for at holde dig hydreret.
  • Begræns dig til maks. 2 drinks - Indtagelse af mere end 2 genstande alkohol ad gangen kan udløse øget olieproduktion og inflammation.
  • Tag et probiotisk tilskud - Probiotika kan hjælpe med at modvirke forstyrrelser i tarmens mikrobiom forårsaget af alkohol.
  • Rens huden og fugt den inden sengetid - Fjern makeup, og vask ansigtet grundigt inden sengetid efter at have drukket. Påfør en nærende natcreme.
  • Fyld på medantioxidanter - Spis masser af antioxidantrige frugter, grøntsager og fødevarer med C-vitamin for at bekæmpe inflammation.

Hvis du er opmærksom på, hvordan alkohol påvirker din hud, og tager forebyggende skridt, kan det hjælpe med at holde hud med tendens til akne ren. Men hvis udbruddene fortsætter, kan det være nødvendigt at skære ned eller helt holde op med at drikke.

Resumé

Kan alkohol forårsage akneudbrud? Forholdet er komplekst, men der ser ud til at være en sammenhæng mellem alkoholforbrug og forværret akne.

At drikke alkohol fører til øget inflammation, blodsukkerudsving, hormonforandringer og dehydrering - alt sammen noget, der kan forværre akne. Det er mere sandsynligt, at overdrevent og voldsomt drikkeri udløser udbrud end moderat indtag.

Selvom alkohol i sig selv ikke direkte forårsager akne, kan det forværre allerede eksisterende akne hos personer, der er tilbøjelige til det. Vær opmærksom på, hvordan din egen hud reagerer for at afgøre, om alkohol er en medvirkende faktor til dine udbrud. Tag skridt til at forebygge alkoholrelateret akne ved at vælge klar spiritus, holde dig hydreret og begrænse det samlede forbrug.

Selvom alkohol kan spille en rolle i akneudbrud for nogle, dannes akne i sidste ende som et resultat af flere indre og ydre faktorer. Giv ikke alle bumser skylden alene på dine alkoholvaner. Tag i stedet en holistisk tilgang til aknebehandling, der tager højde for kost, livsstil, genetik, stress og meget mere. Arbejd sammen med en hudlæge for at udvikle en aknebekæmpende kur, der er skræddersyet til dine unikke behov.

Med en ordentlig hudplejerutine, sunde livsstilsvalg og naturlige eller receptpligtige akne-midler kan du nyde en klar hud med en lejlighedsvis drink, hvis du vælger det. Alkohol behøver ikke at være en hindring for din drømmehud.

Ofte stillede spørgsmål om alkohol og akne

Får man flere akneudbrud af at drikke alkohol?

Alkohol alene er ikke direkte årsag til akne. Men alkoholforbrug kan forværre eksisterende akne hos nogle mennesker på grund af øget inflammation, blodsukkersvingninger, hormonforandringer og dehydrering forårsaget af drikkeri. Overstadigt og voldsomt drikkeri har en stærkere forbindelse til akneudbrud.

Hvorfor får nogle mennesker udbrud, når de har drukket alkohol?

Alkohol øger niveauet af androgener, insulin og inflammatoriske markører hos nogle personer. Det kan overstimulere oliekirtlerne, føre til ekstra talgproduktion og forårsage betændelse. Folk med tendens til akne er mere tilbøjelige til at opleve udbrud efter at have drukket.

Betyder typen af alkohol noget, når det kommer til akne?

Ja, visse typer alkoholiske drikke er mere tilbøjelige til at forværre akne på grund af deres indhold af kulhydrater, sukker og kongenere. Øl, sukkerholdige blandede drinks og mørk spiritus som whisky har tendens til at være de mest komedogene valg. Klar spiritus som vodka og gin eller tørre vine er mindre tilbøjelige til at forårsage akne.

Er vin eller øl værst for din hud?

Øl er generelt mere aknefremkaldende end vin, da det indeholder flere kulhydrater, gær og gluten. Tørre vine er dog et bedre valg end søde vine til hud med tendens til akne på grund af deres lavere sukkerindhold.

Kan husholdningssprit hjælpe med at behandle akne?

Nej, husholdningssprit bør aldrig anvendes direkte på huden. Det kan udtørre huden for meget, forårsage irritation og betændelse og forværre akne generelt. Brug altid akneprodukter, der er formuleret til ansigtet.

Forårsager alkoholforbrug ar efter akne?

Nej, ardannelse opstår, når akne-læsioner heler, ikke direkte ved at drikke alkohol. Alkohol kan dog forværre inflammatoriske akne-læsioner, hvilket øger risikoen for permanent ardannelse. Det er vigtigt at behandle akne korrekt for at undgå ardannelse.

Skal man undgå alkohol, hvis man har akne?

Det er ikke nødvendigt helt at undgå alkohol, hvis du har akne, men mådehold er nøglen. Begræns indtaget til højst 1-2 genstande om dagen, vælg klar spiritus, hold dig hydreret, og vær opmærksom på, hvordan din hud reagerer. Undgå at drikke for meget.

Hvad er den bedste måde at forebygge akne på, når man har drukket?

For at forebygge alkoholrelaterede udbrud skal du holde dig til klare spiritus som vodka og gin, undgå sukkerholdige mixere, skifte mellem alkoholiske og ikke-alkoholiske drikke, drikke masser af vand, tage probiotika og opretholde din almindelige hudplejerutine mod akne.

Kan man slippe af med akne ved at droppe alkohol?

For nogle mennesker kan et alkoholstop hjælpe på akne, men andre faktorer som genetik, kost, stress og hormoner spiller også en rolle. For folk, der drikker moderat, er det usandsynligt, at et alkoholstop alene vil fjerne akne helt. En kombinationsstrategi er bedst.

Skal man holde op med at drikke alkohol, hvis man tager isotretinoin?

Ja, du bør helt undgå alkohol, mens du tager isotretinoin på grund af medicinens levertoksicitet. Kombinationen af isotretinoin og alkohol øger din risiko for alvorlig leverskade. Følg altid din hudlæges anbefalinger.

Kan alkohol forårsage akne senere i livet eller som voksen?

Ja, akne fortsætter efter teenageårene for mange mennesker. Hormonelle udsving, betændelse og andre faktorer kan udløse akneudbrud hos voksne i forbindelse med alkoholforbrug hos dem, der er tilbøjelige til at få udbrud.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder