Hvad sker der med pus i en bums, hvis du ikke prikker hul på den?

Published:

Bumser er en uundgåelig del af livet. På et eller andet tidspunkt får vi dem alle sammen. Og når de vrede, røde buler dukker op, kan trangen til at poppe dem føles uimodståelig. Men bør man poppe sine bumser? Hvad sker der egentlig, hvis man modstår trangen og lader dem være i fred?

What Happens to the Pus in a Pimple If You Don't Pop It

Årsager til og dannelse af bumser

Før vi dykker ned i, hvad der sker, hvis man ikke popper en bums, så lad os lige se på, hvad der forårsager bumser i første omgang.

Bumser dannes, når hårsækkene under huden tilstoppes af døde hudceller og olie. Denne tilstopning kaldes en komedon.

Der findes to typer af komedoner:

 • Åbne komedoner - Også kaldet hudorme, er disse træsko, der er åbne på hudens overflade. Toppen er mørk i farven på grund af oxidation.
 • Lukkede komedoner - Dette er træsko dækket af hud. De ligner små, hudfarvede buler. Lukkede komedoner er også kendt som whiteheads.

Når bakterier kaldet Propionibacterium acnes (P. acnes) infiltrerer en tilstoppet hårsæk, kan de forårsage betændelse og infektion, hvilket resulterer i bumser.

Kort sagt opstår en bums, når en hårsæk bliver tilstoppet af døde hudceller og olie og derefter inficeret med bakterier. Det fører til betændelse, hævelse og pus.

Lad os nu se på, hvad der sker, hvis du ikke prikker hul på en bums.

Hvad sker der, hvis man ikke prikker hul på en bums?

Bumsernes livscyklus fortsætter naturligt

Hvis en bums får lov at være i fred, vil den typisk gennemgå sin naturlige livscyklus og hele af sig selv i løbet af 3-7 dage.

Her er de stadier, en bums går igennem, hvis du lader den være:

1. Tidligt stadie: Komedonen begynder at udvikle sig under hudens overflade. Endnu ikke en bums, bare en samling af olie og døde celler, der tilstopper en hårsæk.

2. Dannelse: Betændelsen sætter ind, når P. acnes-bakterierne formerer sig i den tilstoppede hårsæk. Området bliver rødt, hævet og ømt.

3. Modning: Hvide blodlegemer ankommer for at bekæmpe infektionen, hvilket får pus til at udvikle sig. Dette pus består af døde hudceller, bakterier og hvide blodlegemer. Bumsen svulmer op og bliver til et hoved.

4. Helbredelse: Efterhånden som kroppens immunforsvar sætter ind, aftager betændelsen gradvist. Bumsen begynder at skrumpe ind og dræne af sig selv. I løbet af et par dage er helingen fuldført.

Så hvis en bums får lov at være i fred, vil den udvikle sig gennem denne naturlige cyklus og hele uden nogen indblanding. Det er ikke nødvendigt at poppe den.

Pus bliver genoptaget af kroppen

Hvis du ikke prikker hul på en bums, forbliver pusset ikke fanget under huden. Din krop er i stand til gradvist at reabsorbere og eliminere det.

Her er hvordan:

Pus inde i en bums er en ophobning af døde celler, olie og bakterier. Det er indeholdt i væggen af den tilstoppede follikel.

Når din bums begynder at hele, og betændelsen aftager, går follikelvæggen langsomt op. Det gør det muligt for pusset at sive ud til hudens overflade, hvor det bliver renset væk.

Det pus, der bliver tilbage dybere inde i folliklen, bliver absorberet af dine blodkar og lymfesystemet. Derfra kommer det ind i din blodbane, så din krop kan filtrere det ud.

Så vær sikker på, at pusset ikke sidder der under huden. Din krop er udstyret til at håndtere og reabsorbere det, uden at det er nødvendigt at poppe.

Der er mindre risiko for ardannelse og hyperpigmentering

At poppe bumser kan føre til mere skade end gavn. Det kan faktisk forlænge helingstiden og øge risikoen for ardannelse.

Her er grunden til, at popping kan føre til mere udtalt ardannelse og mørke pletter:

 • Beskadigelse af hårsækken: Hvis man klemmer aggressivt på en bums, kan det beskadige eller sprænge hårsækkens væg. Dette fører til lækage af pus og væske dybt under huden, hvilket forårsager mere betændelse.
 • Spredning af bakterier: Popping tvinger bakterier fra dybere i hårsækken op på overfladen af din hud. Det kan sprede infektionen til andre områder og forårsage flere bumser.
 • Forårsager traumer: Hvis man piller og undersøger bumser, kan det skade de omkringliggende hudceller. Det driver betændelsen dybere.
 • Forsinker helingen: Popping forstyrrer din bumses naturlige helingsproces. Det åbne sår tager længere tid om at hele op igen.
 • Forstærker betændelse: Når man tvinger pus ud, forstærker man betændelsen i stedet for at lade den forsvinde af sig selv. Det forvandler en lille bums til en meget større, rød og hævet læsion.

Ved at undgå at poppe og lade bumserne hele naturligt, har du en meget lavere risiko for at fremkalde ardannelse eller postinflammatorisk hyperpigmentering. Bumsen forsvinder hurtigere uden at sprede infektioner dybere under huden.

Hvornår skal man overveje at prikke hul på en bums?

Nu spekulerer du måske på, om der nogensinde er scenarier, hvor det er okay eller endda tilrådeligt at poppe en bums?

Der er nogle få udvalgte tilfælde, hvor det at pille en bums forsigtigt og hygiejnisk kan få den til at hele hurtigere:

 • Hvide knopper klar til at poppe: Modne hvide knopper, der er klar til at blive fjernet, kan nogle gange poppes med minimalt tryk. Men vær forsigtig! Hvis du klemmer for hårdt, kan det gøre ondt værre.
 • Meget store, smertefulde bumser: Større bumser, der er meget hævede og ømme, kan have gavn af konservativ lancering - et lille snit med en steril nål for at lette trykket. Forsøg ikke dette på egen hånd. Gå til en hudlæge.
 • Bumser med risiko for ardannelse: Bumser, der har siddet i en uge eller længere, kan nogle gange give ar uden at løbe ud. En hudlæge kan anbefale en indsprøjtning for at få bumsen til at gå i sig selv hurtigere.

Det er dog vigtigt at vide, at disse scenarier er undtagelser, ikke reglen. De fleste bumser heler bedst og hurtigst, når de får lov at være helt i fred. Risikoen ved at pille, poppe og stikke forkert opvejer næsten altid de potentielle fordele.

Tips til at håndtere bumser uden at poppe

Det kræver tålmodighed at håndtere bumser, som man ikke kan poppe. Men et par gennemprøvede tips kan hjælpe dig med at modstå trangen til at pille og få bumserne til at forsvinde hurtigere:

 • Brug ingredienser, der bekæmper akne: Ingredienser som benzoylperoxid og salicylsyre kan hjælpe med at rense porerne og fremskynde helingen af bumser. Kig efter rensemidler, cremer og pletbehandlinger med disse ingredienser.
 • Prøv hydrokolloide plastre: Disse små prikker skaber en beskyttende barriere over bumsen, som fremskynder helingen og forhindrer dig i at røre ved den.
 • Læg is på området: At lægge en isterning på i et par minutter hjælper med at reducere hævelse og smerte fra alvorlige bumser.
 • Undgå overdreven berøring: Vær opmærksom på ikke at hvile ansigtet i hænderne eller pille i huden, da det kan forværre bumserne.
 • Hold øje med din kost: Fødevarer med et højt indhold af sukker, mejeriprodukter og raffinerede kulhydrater kan forværre udbrud hos nogle mennesker. Skær ned på disse, hvis du opdager en sammenhæng.
 • Få styr på stressniveauet: Stress øger inflammation og olieproduktion, hvilket forværrer akne. Prøv afslappende aktiviteter som meditation, yoga eller åndedrætsøvelser.
 • Gå til en hudlæge: Ved tilbagevendende cystisk akne eller akne, der efterlader mærker, har din hudlæge professionelle behandlinger, der kan hjælpe.

Det, du skal lære: Lad bumserne hele naturligt, når det er muligt

Bumser kan være frustrerende og ubehagelige at have med at gøre. Trangen til at poppe dem er forståeligt nok fristende for mange af os. Men hvis du undgår at poppe, når du kan, giver du bumsen mulighed for at fuldføre sin naturlige livscyklus og komme sig.

Hvis man lader den være i fred, kan kroppen selv absorbere og fjerne pusset i en bums, der ikke er poppet. Du undgår potentielle komplikationer som ardannelse, hyperpigmentering og spredning af bakterier, der kan opstå, når du popper bumser.

Selvfølgelig kan man også forsigtigt poppe et hvidt hoved, når det er klar. Større cyster kan nogle gange have gavn af professionel drænage. Men i langt de fleste tilfælde opnår man det bedste resultat ved at lade sine bumser hele af sig selv.

Så næste gang en bums dukker op, så prøv at tøjle trangen til at pille og klemme. Med lidt tålmodighed vil den som regel forsvinde hurtigere, end du tror! Hold dig til en smart hudplejerutine, og besøg din hudlæge, hvis udbruddene fortsætter. Din hud vil takke dig.

Ofte stillede spørgsmål: Hvad sker der, hvis man ikke prikker hul på en bums?

At poppe bumser er fristende for mange mennesker. Men bør man undgå at poppe bumser for at lade dem hele naturligt? Her er svar på nogle ofte stillede spørgsmål om, hvad der sker, når man ikke popper en bums.

Hvad er pus inde i en bums?

Pus er en ophobning af væske, snavs og døde celler, der dannes, når din krop bekæmper infektion og betændelse i en bums. Det indeholder typisk:

 • Døde hudceller
 • Bakterier såsom Propionibacterium acnes
 • Talgolie produceret af dine talgkirtler
 • Hvide blodlegemer og celleaffald, som din krop sender ud for at bekæmpe bakterier

Bliver pusset inde i min hud, hvis jeg ikke prikker hul på bumsen?

Nej, pusset bliver ikke siddende under huden, hvis du ikke prikker hul på bumsen. Din krop er i stand til gradvist at reabsorbere pusset og udskille det naturligt.

Her er hvordan:

 • Når bumsen begynder at hele, vil den hævede væg i hårsækken langsomt briste og åbne sig. Dette lader pus sive langsomt ud mod overfladen.
 • Pus dybere under huden bliver absorberet i små blodkar og lymfekanaler. Derfra kommer det ind i blodbanen og bliver filtreret ud af nyrerne og leveren.

Så selv om du ikke popper den, bliver pusset nedbrudt og fjernet af din krop over tid.

Hvad er en bumses livscyklus, hvis jeg ikke prikker hul på den?

Hvis en bums får lov at være helt i fred, gennemgår den typisk disse faser:

 • Tidligt stadie - En tilstoppet pore udvikler sig.
 • Dannelsesstadiet - Proppen bliver inficeret og betændt og bliver til en egentlig bums.
 • Modningsstadiet - Pus udvikler sig, og bumsen vokser og bliver til et hoved.
 • Helende fase - Betændelsen aftager, bumsen skrumper og løber ud. Efter et par dage er den helt helet.

Hele denne proces tager normalt omkring 3-7 dage, hvis du ikke prikker hul på bumsen og lader den gå sin gang.

Hjælper det at pille i en bums med at "få pusset ud"?

At tvinge pus ud ved at klemme gør ofte bumserne værre i stedet for bedre. Popping kan:

 • Sprænger og beskadiger follikelvæggen, hvilket får infektionen til at sprede sig dybere.
 • Skubber bakterier og pus dybere ind i huden, hvilket øger betændelsen.
 • Spreder bakterier fra en inficeret pore til de omkringliggende porer.
 • Forsinker helingen ved at skabe et åbent sår.

Så selv om det virker tilfredsstillende at "dræne" pusset ud, hæmmer det som regel bumsens naturlige helingsproces.

Kan det give flere ar at lade en bums være?

Nej, at lade være med at poppe bumser fører faktisk til mindre ardannelse det meste af tiden. At poppe bumser øger din risiko for ardannelse og mørke mærker med:

 • Spredning af bakterier dybere ind i huden.
 • Pus presses ud for aggressivt, hvilket kan skade huden.
 • Det skaber et åbent sår, som er sårbart over for infektioner.
 • At trække skorper af, før huden er helt helet.

Hvis man lader en bums hele af sig selv, forbliver betændelsen lokaliseret. Det reducerer sandsynligheden for omfattende skader, der fører til udtalt ardannelse.

Hvornår er det okay at poppe en bums?

Modne hvide knopper, der naturligt er vokset til, kan forsigtigt poppes, hvis du følger en steril teknik. Brug to vatpinde til at klemme let på hver side af det hvide hoved for at få pusset ud. Klem aldrig nedefra, og pluk aldrig i det genstridige pus.

Ved meget betændte, store cyster kan en hudlæge bruge en steril nål til at stikke i overfladen. Men det bør kun gøres af en professionel. Forsøg ikke at stikke hul på cyster derhjemme.

Hvad er den bedste måde at behandle og slippe af med bumser på?

De mest effektive aknebehandlinger involverer:

 • Håndkøbsprodukter, der indeholder midler mod akne som salicylsyre og benzoylperoxid.
 • Receptpligtige topiske og orale lægemidler ordineret af dermatologer
 • Behandlinger på kontoret som ansigtsbehandlinger og kemiske peelinger
 • Undgå overdreven berøring/plukning af huden

Hjemmemedicin som tandpasta, citronsaft og bagepulver irriterer ofte huden og gør bumserne værre. Gå til en hudlæge, hvis du får tilbagevendende cystisk akne. Med den rigtige behandlingsplan kan du nyde en klar, bumsefri hud!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder