Sådan afhjælper du hormonel akne

Published:

Akne er den mest almindelige hudsygdom i USA og rammer op mod 50 millioner amerikanere hvert år. For mange vil de irriterende bumser, vi får som teenagere, forsvinde, når vi bliver voksne. Men for mange andre fortsætter akne langt ud over teenageårene.

Hormonel akne er en særlig irriterende form for voksenakne. Som navnet antyder, er den forbundet med udsving i hormonerne og har en tendens til at blusse op på forudsigelige tidspunkter - som før din menstruation eller i overgangsalderen.

Sådan afhjælper du hormonel akne

Hvis du kæmper med hormonel akne, er du ikke alene. Her er, hvad du skal vide for at identificere det og få det under kontrol.

Hvad er hormonel akne egentlig?

Akne opstår, når hårsækkene tilstoppes af olie og døde hudceller. Det giver bakterier mulighed for at vokse inde i de tilstoppede hårsække og forårsage betændelse. Resultatet er røde, smertefulde knopper på huden, som kan være hvide eller sorte knopper, bumser eller cyster.

Hormonel akne opstår, når der sker ændringer i dit hormonniveau. De mest almindelige syndere er:

 • Androgener - mandlige kønshormoner som testosteron. Androgener udløser øget olieproduktion, som kan tilstoppe porerne. Kvinder med høje androgenniveauer får ofte udbrud omkring kæbelinjen, hagen og den øverste del af halsen, hvor der er et stort antal oliekirtler.
 • Østrogen - Lige før din menstruation falder østrogenniveauet, mens testosteronniveauet stiger. Denne ubalance kan forårsage udbrud.

Så kort sagt er hormonel akne akne forårsaget af ændringer i hormoner som østrogen, progesteron og testosteron. Disse hormonelle udsving stimulerer olieproduktion og inflammation, hvilket fører til udbrud.

Hvordan ser hormonel akne ud?

Hormonel akne har tendens til at have nogle afslørende karakteristika:

 • Det viser sig omkring din månedlige cyklus. Ugen før din menstruation kan du pludselig få udbrud. Når hormonniveauet skifter igen, forsvinder bumserne.
 • Den koncentrerer sig om den nederste del af ansigtet langs kæbelinjen, hagen og den øverste del af halsen. Nogle gange spreder det sig ned på brystet og den øverste del af ryggen.
 • Cystisk akne er almindeligt. Det er store, røde, smertefulde buler dybt under huden uden et hoved. De er længere tid om at hele end typiske hvide eller sorte hudorme.
 • Udbrud svarer ofte til store hormonelle begivenheder som at starte eller stoppe med p-piller, graviditet, perimenopause eller menopause.

Så for at opsummere, så dannes hormonel akne som regel i underansigtet og på kæbelinjen. Den blusser op hver måned i forbindelse med din cyklus. Og det er forbundet med store hormonforandringer. Hvis dette lyder som din akne, er hormoner sandsynligvis synderen.

Hvad forårsager hormonel akne?

Hormonel akne opstår, når androgenerne er forhøjede. De vigtigste årsager omfatter:

Puberteten

Puberteten sætter gang i en bølge af androgener. Både drenge og piger vil producere mere talg og kan opleve udbrud. Heldigvis er pubertetsrelateret akne ofte midlertidig.

Menstruation

Lige før din menstruation falder progesteron og østrogen. Det får androgenerne til at dominere, hvilket øger olieproduktionen. Resultatet er månedlige udbrud.

Graviditet

Graviditet medfører massive hormonforandringer. Stigninger i androgener og progesteron kan føre til udbrud, især i første trimester.

Perimenopause

Når kvinder nærmer sig overgangsalderen, falder østrogenniveauet, mens testosteronniveauet forbliver højt. Denne ubalance udløser øget olieproduktion og akne.

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Kvinder med PCOS producerer et overskud af mandlige hormoner som testosteron. Den deraf følgende akne begynder ofte i teenageårene.

Stress

Stress får binyrerne til at frigive hormoner som kortisol og androgener, der sætter gang i olieproduktionen.

Medicin

P-piller, kortikosteroider eller lithium kan påvirke hormonniveauet og føre til udbrud af akne.

Kosttilskud

Valleproteinpulver og kreatintilskud øger insulinniveauet, hvilket igen øger androgenproduktionen. Udbrud kan følge.

Så de vigtigste årsager til hormonel akne er pubertet, månedlig menstruation, graviditet, perimenopause, PCOS, stress, visse former for medicin og kosttilskud. At identificere den udløsende faktor kan hjælpe dig med at finde den rigtige behandlingsmetode.

Sådan slipper du af med hormonel akne

Der er mange effektive aknebehandlinger at overveje:

1. Kombinerede p-piller

For kvinder kan kombinerede p-piller, der indeholder østrogen og progesteron, hjælpe med at regulere hormonerne og reducere akne. Pillerne sænker androgenniveauet og mindsker olieproduktionen.

Det kan tage flere måneder at se resultater. Vær tålmodig. Mærker som Yaz, Estrostep og Ortho Tri-Cyclen er FDA-godkendte til behandling af akne. Diskuter mulighederne med din gynækolog.

2. Anti-Androgener

Anti-androgen medicin som spironolacton kan blokere olieudløsende androgener. Oprindeligt et blodtryksmiddel, men "spiro" ordineres off-label til behandling af hormonel akne hos voksne kvinder. Det kan tage 2-3 måneder at se en bedring.

3. Retinoider

Retinoider som tretinoin (Retin-A), tazarotene (Tazorac) og adapalene (Differin) normaliserer olieproduktionen og hudens cellefornyelse. Brug en mængde på størrelse med en ært hver aften for at forebygge tilstoppede porer. Må ikke bruges under graviditet.

4. Benzoylperoxid

Benzoylperoxid dræber aknefremkaldende bakterier i porerne og dæmper inflammation. Kig efter acnevask med 2,5-10% benzoylperoxid. Det kan blege tekstiler, så skyl grundigt efter ansigtsvask.

5. Salicylsyre

Salicylsyre eksfolierer døde hudceller og olie, der er fanget i porerne. Kig efter renseprodukter og tonere med 0,5-2 % salicylsyre. Det fjerner pore-tilstoppende snavs og forebygger udbrud.

6. Azelainsyre

Azelainsyre tackler to årsager til akne - den dræber aknebakterier og reducerer inflammation. I håndkøb kan man få Finacea gel (15%) på recept eller The Ordinary Azelaic Acid Suspension (10%).

7. Tetræolie

Tea tree oil er en antibakteriel og antiinflammatorisk æterisk olie, der er effektiv mod akne. Bland et par dråber i ansigtsvask eller fugtighedscreme. Brug ikke fuld styrke, da det kan irritere huden.

8. Aloe Vera Gel

Aloe vera-gel er antibakteriel og beroligende på akne. Påfør et tyndt lag ren aloe gel på udbruddene efter rensning. Kig efter et kvalitetsprodukt uden tilsatte ingredienser.

9. Zink-tilskud

Orale zinktilskud reducerer testosteron- og olieproduktionen, hvilket kan hjælpe mod hormonel akne. Tag 30-50 mg zinkpikolinat dagligt. Zink kan interferere med antibiotika, så tjek med din læge.

10. Sunde vaner for huden

Gode hudplejevaner hjælper med at forebygge akne ved at holde porerne rene. Vask morgen og aften med en mild rens. Undgå skrappe skrubber. Begræns berøring af dit ansigt for at undgå overførsel af bakterier. Skift pudebetræk regelmæssigt. Håndter stress gennem motion, meditation osv.

Mange tilfælde af mild hormonel akne kan kontrolleres med sund hudpleje plus håndkøbsingredienser som salicylsyre eller benzoylperoxid. Gå til en hudlæge for at få receptpligtig medicin til behandling af moderate til svære udbrud. De fleste behandlinger har brug for 8-12 uger for at virke, så vær konsekvent. Vær opmærksom på månedlige opblussen for at identificere mønstre. Med den rette tilgang kan du fjerne hormonel akne for altid.

7 vigtige tips til at slippe af med hormonel akne

Hvis du kæmper med månedlige udbrud, er her nogle hurtige tips til at få hormonel akne under kontrol:

 • Brug aknebekæmpende ingredienser som retinoider, benzoylperoxid og salicylsyre.
 • Tag zinktilskud for at reducere olie og testosteron
 • Tal med en gynækolog om p-piller for at regulere hormonerne.
 • Gå til en hudlæge og få recept på antiandrogener eller retinoider, hvis det er nødvendigt.
 • Reducer stress gennem yoga, meditation, eller hvad der nu virker for dig.
 • Spor månedlige udbrud for at identificere mønstre
 • Vær tålmodig - det kan tage 2-3 måneder at se forbedringer.

Hold dig til en konsekvent rutine med fokus på dine aknetriggere, og du vil endelig slippe af med din hormonelle akne.

Almindelige myter om hormonel akne

Der florerer en masse misinformation om hormonel akne. Lad os skille fakta fra fiktion:

Myte: Du skal bare leve med hormonel akne.

Fakta: Falsk. I dag findes der mange effektive medicinske behandlinger til at kontrollere hormonel akne.

Myte: Kun teenagere får hormonel akne.

Fakta: Det er ikke sandt. Voksne kvinder er mere udsatte for hormonel akne på grund af månedlig menstruation, graviditet og svingende hormoner i perimenopausen.

Myte: At undgå chokolade og fedtet mad hjælper på hormonel akne.

Fakta: Kosten har kun ringe indflydelse på hormonel akne, som er drevet af indre hormonforandringer.

Myte: Du kan ikke bruge retinoider som Retin-A, hvis du prøver at blive gravid.

Fakta: Retinoider bør undgås, mens man er gravid eller ammer. Men de kan bruges sikkert, mens man forsøger at blive gravid.

Myte: P-piller maskerer kun akne midlertidigt.

Fakta: Når p-piller tages kontinuerligt, kan de give langvarig aknebehandling ved at regulere hormonerne.

Lad ikke disse almindelige myter afholde dig fra at søge behandling. Nutidens medicinske behandlinger kan med succes kontrollere genstridig hormonel akne.

Hvornår skal man gå til lægen med hormonel akne?

Milde hormonelle udbrud kan ofte håndteres med håndkøbsprodukter. Men hvis du kæmper med moderat til svær akne, er det et tegn på, at du skal bestille tid hos en hudlæge. Tegn på, at det er tid til at se en læge, omfatter:

 • Du har prøvet håndkøbsmedicin i flere måneder uden forbedring.
 • Dybe, smertefulde cyster udvikler sig
 • Akne efterlader ar eller mørke pletter
 • Udbrud påvirker dit selvværd betydeligt
 • Du oplever pludselig, uforklarlig akne som voksen kvinde.

En hudlæge har flere værktøjer til rådighed til at diagnosticere og behandle hormonel akne. De kan ordinere stærkere retinoider, anti-androgen medicin eller endda medicin til at regulere hormoner. Desuden kan de anbefale medicinske procedurer som kortisonindsprøjtninger til at formindske store cyster eller laserbehandlinger til at behandle aknear. Tøv ikke med at række ud efter hjælp. Der kommer hele tiden nye akne-behandlinger, så en hudlæge kan finde den rigtige tilgang til dig.

Hvornår skal man se en endokrinolog for hormonel akne?

I nogle moderate til svære tilfælde kan en hudlæge anbefale, at man også bliver evalueret af en endokrinolog. En endokrinolog specialiserer sig i hormoner og kan hjælpe med at identificere en potentiel underliggende hormonel ubalance, der bidrager til akne.

Tegn på, at du kan have brug for at se en endokrinolog, omfatter:

 • Du har yderligere symptomer som overskydende hår i ansigtet eller på kroppen, tyndere hår, uregelmæssig menstruation, infertilitet, fedme osv.
 • Blodprøver viser høje androgenniveauer
 • Din akne begyndte i de tidlige teenageår og er ikke forsvundet
 • Akneudbrud forværres på trods af flere behandlinger
 • Du har en tilstand som PCOS, der er kendt for at forårsage hormonelle problemer.

Ved at identificere hormonelle ubalancer kan en endokrinolog anbefale målrettede behandlinger som p-piller eller antiandrogener for at komme til roden af din akne. At få dine hormoner i balance kan endelig rense din hud.

Hvornår skal man overveje hormonelle tests for akne?

Hvis du har prøvet de sædvanlige aknebehandlinger uden held, kan en hormonel test være berettiget. Hormonelle tests er ikke altid nødvendige, men kan være nyttige i nogle scenarier:

 • Du har mistanke om, at du har forhøjede androgener, PCOS eller en anden hormonel forstyrrelse.
 • Du oplever månedlige udbrud af akne, hvilket tyder på en hormonel sammenhæng.
 • Aktuelle og orale akne-mediciner har ikke kontrolleret dine udbrud tilstrækkeligt.
 • Du har andre hormonelle symptomer som overdreven ansigtsbehåring eller uregelmæssig menstruation.
 • Du begyndte at få udbrud senere i livet som voksen kvinde.

Almindelige hormonelle tests omfatter:

 • Samlet og frit testosteron
 • DHEA-sulfat (DHEA-S)
 • Androstendion
 • Dihydrotestosteron (DHT)
 • Dehydroepiandrosteron (DHEA)
 • Kønshormonbindende globulin (SHBG)

Arbejd sammen med en endokrinolog for at afgøre, hvilke tests der er relevante. Hvis der findes hormonelle uregelmæssigheder, kan du modtage målrettet behandling for endelig at fjerne hormonel akne.

P-piller mod hormonel akne - virker det?

For kvinder, der månedligt kæmper med akne omkring deres cyklus, kan p-piller være en effektiv behandling. Her er et overblik over, hvordan de virker:

P-piller som Yaz, Estrostep og Ortho Tri-Cyclen indeholder to vigtige hormoner - østrogen og progestin (syntetisk progesteron). Denne kombination hjælper på flere måder:

 • Sænker testosteronniveauet
 • Mindsker oliekirtlernes produktion
 • Normaliserer ægløsning og menstruationscyklus
 • Stabiliserer hormonsvingninger

Ved at regulere hormoner og begrænse testosteron reducerer prævention overdreven olieproduktion og inflammation, som bidrager til udbrud.

Mens alle kombinationspiller kan give en vis lindring af akne ved at gøre hormonniveauet mere ensartet fra måned til måned, er mærker som Yaz og Ortho Tri Cyclen FDA-godkendt specifikt til behandling af moderat akne. Dem med mere alvorlig akne kan få ordineret en højere dosis Diane-35 eller derivater som Dianette.

Det tager typisk mindst tre måneder, før man kan se en forbedring af aknen, når man begynder på p-piller. Konsekvent langtidsbrug giver den mest varige akne-lindring ved at kontrollere hormonelle udsving. Nogle kvinder tager p-piller udelukkende for at håndtere stædig hormonel akne. Diskuter dine muligheder med en forstående gynækolog.

Hvor lang tid tager det for hormonel akne at forsvinde?

Hvis du kæmper med hormonel akne, vil du gerne have klar hud så hurtigt som muligt. Men hvor lang tid tager det egentlig at se resultater af behandlingerne? Her er, hvad du kan forvente:

 • OTC-akneprodukter: 4-6 uger
 • Aktuelle receptpligtige behandlinger: 4-6 uger
 • Orale antibiotika: 6-8 uger
 • P-piller: 2-3 måneder
 • Spironolacton: 2-3 måneder
 • Isotretinoin (Accutane): Op til 6 måneder

Tålmodighed og konsekvens er afgørende - de fleste acnemediciner tager 8-12 uger om at virke. Det kan føles frustrerende at vente uger eller måneder på, at din hud bliver klar, mens du fortsat har udbrud. Men stol på processen. Hold dig til din hudlæges anbefalinger, og din hormonelle akne vil begynde at forsvinde.

Nogle tips til at hjælpe dig med at klare dig, mens behandlingerne tager fart:

 • Brug makeup til at skjule udbrud
 • Undgå at pille og poppe bumser
 • Fortsæt med at bruge produkterne, selv når huden er blevet klar, for at forhindre, at akne vender tilbage.
 • Tag billeder af fremskridt for at spore små forbedringer
 • Find støtte fra andre på aknefora

Med den rette kombination af medicinsk behandling og livsstilsændringer kan din hormonelle akne endelig høre fortiden til!

Hormonelle ubalancer, der forårsager akne

Mens svingende testosteron, østrogen og progesteron spiller en vigtig rolle i hormonel akne, kan andre hormonelle ubalancer også udløse udbrud. Almindelige syndere inkluderer:

Insulin - Højere insulinniveauer øger androgenproduktionen. Det stimulerer oliekirtlerne og tilstopper porerne.

Kortisol - Stress udløser overskydende kortisol, som øger mængden af olie og udløser inflammatorisk akne.

Væksthormon - Overskydende væksthormon (GH) overstimulerer oliekirtler og talgproduktion, hvilket fører til tilstoppede porer.

Insulin Growth Factor (IGF-1) - Højere niveauer af dette væksthormon kan udløse udbrud.

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) - Denne tilstand forstyrrer den normale hormoncyklus og kan øge testosteronniveauet betydeligt. Akne, ansigtsbehåring, uregelmæssige menstruationer og infertilitet er ofte resultatet.

Skjoldbruskkirtel - Både overaktiv og underaktiv skjoldbruskkirtelfunktion påvirker hormoner som testosteron, der fører til akne.

Tarmhormoner - Nyere forskning tyder på, at leptin, ghrelin og andre mave-tarmhormoner modulerer oliekirtlernes funktion.

I nogle tilfælde af moderat til svær akne kan det betale sig at se ud over de sædvanlige mistænkte som testosteron og østrogen. Udforsk andre hormonveje, der kan være ude af balance og bidrage til stædige udbrud.

Hvor længe varer akne efter fødslen?

Mange kvinder tager p-piller for at regulere hormonerne og holde akne på afstand. Men hvad sker der, når man beslutter sig for at stoppe med p-piller? Akne efter p-piller er almindeligt. Her er, hvad du kan forvente:

Når du holder op med at tage p-piller, går din krop tilbage til sin normale hormonrytme. Østrogen- og progesteronniveauet falder. Testosteronniveauet stiger midlertidigt. Denne hormonelle rutsjebane varer normalt tre til seks måneder, mens kroppen tilpasser sig.

Det er i denne periode, at der er størst sandsynlighed for udbrud. Akne bliver i bund og grund "afsløret", når dine naturlige hormoner vender tilbage. Aknen blev holdt nede ved at tage p-piller.

Her er nogle tips til at minimere akne efter fødslen:

 • Udfas p-piller gradvist, hvis det er muligt (dvs. spring placebodage over).
 • Fortsæt med at bruge topiske aknebehandlinger for at holde huden klar
 • Prøv anti-androgen spironolacton for at blokere testosteron
 • Tag zinktilskud for at reducere testosteronproduktionen
 • Brug salicylsyre eller retinoidprodukter til at forebygge tilstoppede porer.

Vær tålmodig i de første måneder, mens dine hormoner rekalibreres. Inden for seks måneder stabiliseres hormonniveauet typisk, og akne efter fødslen forbedres. Konsekvent hudpleje holder udbruddene under kontrol, efterhånden som hormonerne balancerer naturligt.

Ofte stillede spørgsmål om hormonel akne

Hvad er forskellen på hormonel akne og almindelig akne?

Den største forskel er årsagen. Almindelig akne udløses af faktorer som bakterier, tilstoppede porer, overskydende olieproduktion osv. Hormonel akne opstår specifikt på grund af ændringer i hormoner som testosteron, østrogen og progesteron, der øger olieproduktion og inflammation.

Hvad er de bedste p-piller til behandling af hormonel akne?

P-piller, der indeholder gestagenerne drospirenon (som Yaz) eller norgestimat (som Ortho Tri-Cyclen), er at foretrække mod akne. Disse gestagener har minimale androgene (testosteronlignende) bivirkninger. Mærkevarepiller specifikt godkendt til akne som Yaz eller Diane-35 indeholder cyproteron, et stærkt anti-androgen.

Hvordan slipper man naturligt af med hormonel akne?

Naturlige midler som zinktilskud, spearmint-te, kæmpenatlysolie og gør-det-selv-masker med æblecidereddike eller honning kan hjælpe med at balancere hormonerne og reducere inflammation. Et boost af antioxidanter gennem bær, grønt og nødder kan også hjælpe. Reducer stress, og få tilstrækkelig søvn.

Hvad skal man undgå at spise, hvis man har hormonel akne?

Begræns fødevarer, der øger blodsukkeret, som f.eks. raffinerede kulhydrater, sukkerholdige fødevarer og sodavand. Fødevarer med højt glykæmisk indhold øger insulinproduktionen, som igen driver androgenproduktionen. Undgå valleprotein og kreatintilskud, som er involveret i akne. Minimer mængden af mejeriprodukter, som indeholder hormoner, der kan forværre akne.

Hvordan forhindrer man hormonel akne i at komme tilbage?

Langtidsbehandling kræver kontrol af udsving i østrogen, progesteron og testosteron. Mulighederne omfatter kombinerede p-piller, antiandrogener som spironolacton eller isotretinoin (Accutane) til mere resistent svær akne. Livsstilsjusteringer som regelmæssig motion, stressreduktion og en lav glykæmisk diæt hjælper også med at stabilisere hormonerne.

Hvilken vitaminmangel forårsager hormonel akne?

Vitamin B5 spiller en vigtig rolle i hormon- og oliekirtelfunktionen. Lave niveauer er forbundet med akne. Zink er også vigtigt - det kan sænke testosteronniveauet. Vitaminerne A, D, E og Omega-3 reducerer inflammation. Et boost af disse vitaminer kan være med til at forebygge hormonelle udbrud.

Forsvinder hormonel akne efter graviditeten?

Akneudbrud er almindelige under graviditeten på grund af stigende hormoner som androgener og progesteron. Efter fødslen stabiliseres hormonniveauet, og graviditetsakne forsvinder normalt i løbet af nogle måneder. Orale præventionsmidler er en sikker behandlingsmulighed efter fødslen. Ammende mødre kan vælge lokalbehandlinger som benzoylperoxid, azelainsyre eller retinoider.

Hvordan kan man se, om akne er hormonelt betinget eller skyldes svamp?

Tegn på, at din akne kan være svamp, er kløende røde knopper, skældannelse, akne koncentreret i fugtige områder som sider af næse og mund og udbrud udløst af sved eller fugtighed. Svampeakne reagerer ofte på skælshampoo, der indeholder zinkpyrithion eller ketoconazol. Gå til en hudlæge for at få bekræftet, at der er tale om svampeakne.

Kan hormoner som østrogen og testosteron bruges til at behandle akne?

Hormonbehandlinger fokuserer primært på antiandrogener for at sænke forhøjet testosteron og regulere menstruationscyklus. Østrogen gives i kombination med p-piller, men bruges ikke alene på grund af øgede sundhedsrisici. Bioidentisk hormonterapi er kontroversiel, men kan i nogle tilfælde hjælpe med at lindre perimenopausal akne. Kontakt en endokrinolog for at diskutere hormonelle behandlingsmuligheder.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder