Hvad er junkfood mod akne?

Published:

Akne er en af de mest almindelige hudsygdomme, som rammer millioner af mennesker verden over. Akne har mange årsager, men en potentiel udløser er en kost med et højt indhold af forarbejdede fødevarer og junkfood. Hvis du kæmper med udbrud, bør du se nærmere på din kost og begrænse junkfood, der kan have en negativ indvirkning på akne.

Hvad er junkfood for akne

Hvordan påvirker kosten akne?

Din kost påvirker alle aspekter af dit helbred, også din huds sundhed. At spise masser af næringsrige, hele fødevarer giver en klar hud, mens en kost fuld af junkfood kan udløse og forværre akneudbrud. Se her, hvordan kosten er forbundet med akne:

 • Inflammation - Usund kost med et højt indhold af sukker, raffinerede kulhydrater og usundt fedt fremmer inflammation i hele kroppen, herunder inflammation i huden. Det fører til røde, smertefulde akne-læsioner.
 • Hormonelle udsving - Junkfood forårsager stigninger og fald i blodsukkerniveauet. Dette stimulerer en øget produktion af androgener som testosteron, hvilket forårsager en overdreven talgproduktion og tilstoppede porer.
 • Tarmens sundhed - En usund kost forstyrrer balancen i tarmbakterierne. Det kan skade din tarmslimhinde og forårsage systemisk inflammation, der viser sig på huden.

De bedste junkfoodprodukter at undgå for hud med acne

Hvis du vil fjerne akne, er det en god idé at reducere eller fjerne disse almindelige junkfood fra din kost:

Raffinerede korn

Raffinerede kornprodukter som hvidt brød, bagels, kiks og morgenmadsprodukter ligger meget højt på det glykæmiske indeks. Det betyder, at de forårsager hurtige stigninger i blodsukker og insulin, når de spises. Disse stigninger stimulerer øget androgenproduktion og talgproduktion, hvilket fører til tilstoppede porer og akne.

Reducer forbruget af: hvidt brød, bagels, muffins, morgenmadsprodukter, kiks, bagværk lavet med raffineret mel.

Sukkersødede drikkevarer

Sodavand, frugtjuice, sportsdrikke og sødede kaffe- og tedrikke er fyldt med tilsat sukker. At drikke sukkerholdige drikkevarer oversvømmer dit system med glukose og forværrer de hormonelle udsving, der udløser akneudbrud.

Undgå eller begræns indtaget af: almindelig sodavand, frugtsaft, sød te, kaffe med smag, sports- og energidrikke, vitaminvand.

Fastfood

Burgere, pommes frites, chicken nuggets og andre fastfoodprodukter har et meget højt indhold af inflammatorisk fedt og tilsat sukker. De indeholder også ofte mejeriprodukter, som mange mennesker med tendens til akne er overfølsomme over for. At spise fastfood regelmæssigt garanterer næsten, at nye bumser vil dukke op.

Reducer, hvor ofte du spiser: burgere, pommes frites, stegt kylling, pizza, hotdogs, milkshakes.

Bagværk og søde sager

Småkager, kager, slik, is og andre søde sager er fyldt med sukker og raffinerede kulhydrater. De øger inflammation og stimulerer hormonelle udsving. Det er bedst at undgå dem, hvis du kæmper med akne.

Spis mindre af: småkager, kager, tærter, slik, chokolade, is, donuts.

Salte snacks

Chips, saltkringler, kiks og andre salte snacks er ofte friturestegte eller indeholder inflammatoriske olier. De er også tilsat sukker og raffinerede kulhydrater. At gnaske på disse snacks vil fremme akne snarere end klar hud.

Skær ned på: kartoffelchips, majschips, kiks, bagte chips, saltkringler, snackblandinger med smag.

Mejeriprodukter

Mejeriprodukter, især mælk, indeholder hormoner og vækstfaktorer, der kan stimulere olieproduktionen. Mange mennesker er overfølsomme over for valle- og kaseinproteiner, som findes i mejeriprodukter. Dette udløser betændelse, herunder cystisk akneudbrud.

Spis mindre af: mælk, ost, fløde, smør, is, yoghurt.

Sojaprodukter

Soja indeholder planteforbindelser kaldet isoflavoner, som efterligner østrogen i kroppen. For nogle mennesker forårsager det at spise meget soja hormonelle udsving, der fører til akneudbrud.

Begræns indtaget af: sojamælk, tofu, edamame, sojaproteinisolat, tekstureret vegetabilsk protein (TVP).

Alkoholiske drikkevarer

Alkohol forårsager betændelse i kroppen og dehydrerer huden. Det omdannes også til acetaldehyd, som kan udløse akneudbrud. Overdreven indtagelse af alkohol forværrer akne hos mange mennesker.

Drik mindre: øl, vin, spiritus, blandede drinks.

Fedtet, stegt mad

Pommes frites, kyllingefingre, kartoffelchips, donuts og andre stegte fødevarer tilberedes i inflammatoriske olier ved høj varme. Det oxiderer olierne og skaber frie radikaler, som skader hudcellerne. Fedtholdige fødevarer som pizza er også problematiske.

Skær ned på: pommes frites, stegt kylling, kartoffelchips, donuts, pizza.

Den bedste kost til klar hud

At undgå junkfood, der udløser akne, er et vigtigt skridt. Men det er også vigtigt at fokusere din kost på næringsrige, hele fødevarer, der aktivt forbedrer din huds sundhed. Her er nogle af de bedste fødevarer at spise for at få en klar, aknefri hud:

 • Grøntsager: Broccoli, spinat, grønkål, tomater, gulerødder, søde kartofler, peberfrugter, champignon.
 • Frugter: Bær, citrusfrugter, avocado, æbler, pærer, kiwifrugter.
 • Magre proteiner: Laks, kalkun, kylling, æg, bønner, nødder.
 • Fuldkorn: Havre, brune ris, quinoa, boghvede.
 • Frø og nødder: Chiafrø, hørfrø, valnødder, mandler.
 • Sunde fedtstoffer: Olivenolie, avocadoolie, kokosolie, ghee.
 • Urter og krydderier: Gurkemeje, kanel, hvidløg, ingefær.

En fuldkornskost centreret omkring grøntsager, frugt, magre proteiner, nødder/frø og sunde fedtstoffer forsyner din krop med vigtige vitaminer, mineraler og antioxidanter for optimal hudsundhed. Det stabiliserer også blodsukker og insulin for at minimere akne-forårsagende hormonelle udsving.

5 aknebekæmpende næringsstoffer at fokusere på

Det er afgørende for en klar hud, at din kost indeholder tilstrækkelige mængder af følgende næringsstoffer:

1. A-vitamin

A-vitamin er afgørende for en sund omsætning og regenerering af hudceller. Søde kartofler, gulerødder, spinat og broccoli er fremragende kilder.

2. Zink

Zink hjælper med at kontrollere olieproduktionen og har antiinflammatoriske virkninger. Østers, nødder, frø, bælgfrugter, oksekød og kylling indeholder zink.

3. C-vitamin

C-vitamin er nødvendigt for kollagenproduktionen og hjælper med sårheling. Citrusfrugter, peberfrugt, broccoli, jordbær og kiwi indeholder C-vitamin.

4. E-vitamin

E-vitamin er en kraftig antioxidant, der beskytter hudcellerne og forbedrer fugtbevarelsen. Få det fra solsikkekerner, mandler, spinat, avocado og olivenolie.

5. Omega-3

Omega-3 reducerer inflammation og holder cellemembranerne fleksible og fugtige. Fede fisk, valnødder, chiafrø og hørfrø indeholder omega-3-fedtsyrer.

At fokusere på at få nok af disse næringsstoffer fra hele fødevarekilder hjælper med at skabe et indre miljø, hvor din hud kan trives og være klar.

Sunde byttehandler til acne-venlig spisning

At erstatte junkfood, der udløser akne, med hudrensende ernæring behøver ikke at betyde, at man må berøve sig selv noget. Her er nogle nemme madbytter, der kan hjælpe dig med at rydde op i din kost:

 • I stedet for: Sukkersødet sodavand, så drik danskvand med citron eller usødet iste.
 • I stedet for: Slik eller kager, snack frisk frugt eller en lille håndfuld nødder.
 • I stedet for: Kartoffelchips eller saltkringler, bag grønkålschips eller snack gulerødder med hummus.
 • I stedet for: Mælkechokolade, spis små mængder mørk chokolade med mindst 70 % kakao.
 • I stedet for: Hvidt brød eller bagels, så vælg fuldkornstoast, havregryn eller en grøntsagsomelet.
 • I stedet for: Stegt fastfood, så spis en salat med grillet kylling eller laks.
 • I stedet for: Sukkerholdige cornflakes eller muffins, så spis havregryn med bær og valnødder til morgenmad.
 • I stedet for: Komælk, vælg usødet mandelmælk eller kokosmælk.

Ved at foretage disse enkle udskiftninger fjerner du aknetriggere fra din kost, mens du stadig kan nyde velsmagende mad.

Livsstilsændringer, der understøtter klar hud

Kost alene kan ikke fjerne akne for alle. En holistisk tilgang, der kombinerer aknebekæmpende ernæring med andre sunde vaner, virker typisk bedst. Her er nogle andre måder at støtte en klar hud på:

 • Trænregelmæssigt - Træning hjælper med at reducere stress og regulere hormonelle udsving. Sigt efter 30-60 minutter de fleste dage.
 • Få nok søvn - sigt efter 7-9 timer pr. nat. Dårlig søvn øger inflammation og bringer hormonerne ud af balance.
 • Håndter stress - Prøv yoga, meditation, dyb vejrtrækning og andre afslapningsteknikker for at sænke stresshormoner som kortisol.
 • Tag målrettede kost tilskud - Kosttilskud som zink, D-vitamin, fiskeolie og probiotika kan øge fordelene ved en aknebekæmpende kost. Men kosttilskud bør supplere, ikke erstatte, en sund kost.
 • Undgå for meget sol - Det er sundt at få lidt sol, men for meget kan skade huden og forårsage overdreven talgproduktion.

Det kræver engagement at ændre kost og livsstil for at få en klar hud, men det giver reelle resultater. Vær tålmodig og hold fast i et aknebekæmpelsesprogram i mindst 6-8 uger for at se mærkbare forbedringer.

Resumé

En aknefremmende kost har et højt indhold af raffinerede kulhydrater, tilsat sukker, usundt fedt og inflammatoriske fødevarer. At begrænse junkfood og lægge vægt på hele, uforarbejdede fødevarer kan forbedre akne markant for mange mennesker. Fokuser på at få masser af aknebekæmpende næringsstoffer gennem din kost, og foretag andre positive livsstilsændringer for at øge fordelene. Hvis du er konsekvent, kan du gå fra en hud med tendens til akne til en klar, sund hud ved hjælp af ernæring og sunde vaner.

Hvilke fødevarer skal jeg spise for at fjerne akne?

Fokuser din kost på grøntsager, frugt, magre proteiner, nødder/frø og sunde fedtstoffer. Nogle særligt gavnlige fødevarer mod akne er fed fisk, bær, bladgrønt, gulerødder, broccoli, gurkemeje, ingefær, avocado, chiafrø og valnødder. De indeholder vigtige vitaminer, mineraler og antioxidanter, som hjælper med at reducere inflammation og regulere olieproduktionen.

Er visse fødevarer mere tilbøjelige til at forårsage akneudbrud?

Ja, det er det. Fødevarer, der ofte udløser akne, er dem med et højt indhold af raffinerede kulhydrater, tilsat sukker og usundt fedt som fastfood, kager, pizza, chips, slik og sodavand. Mejeriprodukter og soja kan også give problemer for nogle mennesker med tendens til akne.

Hvor hurtigt kan min kost forbedre min akne?

Du bør kunne se forbedringer i din akne inden for et par uger efter, at du har lagt din kost om. Men ved mere alvorlig akne kan det tage 6-12 uger at blive helt fri for akne ved hjælp af kost- og livsstilsændringer. Vær tålmodig, og hold fast i det.

Er det vigtigt at drikke vand for at forebygge akne?

Ja, det er det! At drikke nok vand er afgørende for en klar hud. Vand skyller giftstoffer ud, fugter hudcellerne og forebygger forstoppelse for at minimere udbrud. Sigt efter mindst 2-3 liter ikke-sukkerholdige væsker dagligt.

Kan visse kosttilskud hjælpe med at bekæmpe akne?

Nogle kosttilskud, der har vist sig at forbedre akne, er omega-3 fiskeolier, zink, D-vitamin, A-vitamin/betakaroten og probiotika. Tal med din hudlæge, før du tager kosttilskud, især hvis du tager medicin.

Forårsager stress udbrud af akne?

Ja, stress får din krop til at producere mere kortisol og andre hormoner, der øger olieproduktionen og betændelsen. Det kan hjælpe at håndtere stress gennem motion, meditation, yoga og andre afslapningsteknikker.

Hvordan påvirker søvn akne?

Mangel på søvn øger inflammation og forstyrrer hormonreguleringen i kroppen. Få 7-9 timers søvn om natten for at hjælpe med at kontrollere akneudbrud. Dårlig søvnkvalitet kan også forværre akne.

Påvirkes akne af tarmsundhed og fordøjelse?

Ja, det er rigtigt. Et usundt tarmmiljø kan udløse systemisk inflammation, der viser sig som akne. At spise probiotiske fødevarer hjælper med at forbedre tarmens sundhed. Forstoppelse kan forværre akne, så hold dig regelmæssig gennem kost og livsstil.

Kan visse medikamenter eller kosttilskud forårsage akne?

Ja, det er det. Visse former for medicin som steroider, testosteron og lithium er forbundet med udbrud af akne. Høje doser af B12 eller biotintilskud kan også forårsage akne hos nogle mennesker. Tal med din læge, hvis du oplever nye udbrud.

Hvornår skal jeg gå til en hudlæge med min akne?

Gå til en hudlæge, hvis du har smertefuld, cystisk akne eller akne, der ikke er blevet bedre med håndkøbsprodukter og naturlige metoder. En hudlæge kan give receptpligtig medicin eller behandlinger.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder