Sådan slapper du af før sengetid, når du er stresset

Published:

At lære at slappe af inden sengetid, når man er stresset, er afgørende for at bevare et godt mentalt og fysisk helbred. En god nats søvn er afgørende for at kontrollere stresshormonerne, øge de kognitive evner og fremme det generelle velbefindende. Det kan være svært at finde en måde at stresse af på efter en hektisk dag i nutidens hurtige verden, men afslapningsteknikker kan hjælpe.

I dette blogindlæg vil vi udforske forskellige afslapningsteknikker, der har vist sig at være effektive til at hjælpe mennesker med at lindre stress og opnå bedre søvnkvalitet. Vi vil diskutere mindfulness-meditation, der fokuserer på vejrtrækning og ikke-dømmende observation af tanker; kropsscanningsmeditation til at identificere spændingspunkter i hele kroppen; guidede billedøvelser til at visualisere beroligende miljøer; meditative bevægelsesmetoder som blide yogastillinger eller tai chi-rutiner, der er skræddersyet til aftenbrug; progressive muskelafslapningsmetoder (PMR), der involverer at spænde musklerne fra top til tå sammen med vejrtrækningsteknikker;

Derudover vil vi gå i dybden med at skabe et optimalt søvnmiljø ved at reducere eksponeringen for skærme med blåt lys før sengetid og engagere sig i beroligende aktiviteter som at læse eller lytte til beroligende musik. Desuden vil vi understrege vigtigheden af at praktisere god søvnhygiejne ved at etablere regelmæssige sengetidsrutiner og undgå lure i løbet af dagen, der kan forstyrre nattesøvnen.

Sidst, men ikke mindst, kan dedikerede bekymringssessioner i dine vågne timer hjælpe dig med at håndtere angst mere effektivt, så du kan lære at slappe af før sengetid, når du er stresset. Ved at implementere disse strategier konsekvent over tid, vil du kunne nyde en dybere, genopbyggende søvn, selv midt i livets udfordringer.

Sådan slapper du af før sengetid, når du er stresset

Mindfulness-meditationsteknikker

En effektiv metode til at slappe af inden sengetid er mindfulness-meditation, hvor man fokuserer på nuet uden at dømme eller blive distraheret. Denne teknik har vist sig at reducere stressniveauet og lindre søvnløshed, hvilket gør det til en ideel praksis at indarbejde i din aftenrutine. Der er flere måder, hvorpå du kan lave mindfulness-meditation:

Fokus på åndedræt og kropslige fornemmelser

Begynd med at finde en behagelig stilling, enten siddende eller liggende. Træk vejret langsomt ind og ud, og vær opmærksom på fornemmelsen af luft, der kommer ind i og forlader din krop. Når der opstår tanker, så anerkend dem uden at dømme, og ret forsigtigt dit fokus tilbage til fornemmelsen af at trække vejret.

At kultivere ikke-dømmende opmærksomhed

Ikke-dømmende opmærksomhed på tanker, følelser og fysiske fornemmelser kan kultiveres gennem mindfulness-meditation ud over at fokusere på åndedrættet. Ved at observere disse oplevelser objektivt i stedet for at reagere følelsesmæssigt eller analytisk, har undersøgelser vist, at personer, der regelmæssigt deltager i mindfulness-meditation, oplever reduceret stressrespons og forbedret søvnkvalitet.

Udover at praktisere traditionelle siddende meditationer som dem, der er nævnt ovenfor, er der andre former for mindfulness-praksisser, der kan indarbejdes i dagligdags aktiviteter, såsom at spise opmærksomt ved at nyde hver bid eller engagere sig i diafragmatiske vejrtrækningsøvelser i løbet af dagen.

At spise med omtanke

I stedet for at skynde dig gennem måltiderne eller multitaske, mens du spiser, kan du prøve at tage en pause fra distraktioner (som fjernsyn), så du fuldt ud kan værdsætte smage, teksturer og lugte, der er forbundet med maden, der indtages. Det hjælper med at fremme afslapning, fordøjelse og generelt velvære på grund af den øgede følelse af nærvær og nydelse under måltidet.

Diafragmatisk vejrtrækning

Også kendt som "maveånding", indebærer diafragmatisk vejrtrækning, at man trækker vejret dybt ind i maven i stedet for at trække vejret overfladisk ind i brystet. Denne type dyb, langsom vejrtrækning kan hjælpe med at aktivere kroppens afslapningsrespons og reducere stresshormoner, der kan bidrage til søvnløse nætter.

At indarbejde mindfulness-meditationsteknikker i din aftenrutine kan ikke bare hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn, men også forbedre den generelle søvnkvalitet ved at reducere kroniske stressniveauer, der er forbundet med dårlig restituerende søvn. Bare et par minutter med disse nemme afslapningsteknikker hver aften kan føre til en mere afslappet og forfriskende søvn.

Body Scan-meditation

I lighed med mindfulness-meditation kræver bodyscan-meditation, at man koncentrerer sig om bestemte dele af kroppen, mens man lægger mærke til eventuelle fornemmelser eller ubehag. Ved at rette opmærksomheden mod disse fysiske oplevelser kan denne tilgang hjælpe dig med at slappe af og forberede dig på en god nats søvn.

Progressiv afspænding gennem forskellige muskelgrupper

Ved at indarbejde progressive afslapningsteknikker i din sengetidsrutine kan du forbedre din søvnhygiejne betydeligt. Til at begynde med skal du finde en behagelig stilling, enten liggende eller siddende ret op. Luk øjnene og træk vejret dybt ind for at slappe af, før du begynder på aktiviteten.

 1. Spænd musklerne i dine fødder ved at krumme tæerne stramt i fem sekunder, og slip dem så langsomt, mens du ånder ud.
 2. Bevæg dig op til læggene; spænd dem i fem sekunder, før du slipper spændingen gradvist under udåndingen.
 3. Fortsæt med at arbejde opad gennem hver større muskelgruppe (lår, balder, mave), spænd og slap af en ad gangen, indtil du når toppen af dit hoved.

Denne metodiske proces hjælper med at aktivere kroppens naturlige stressresponssystem, samtidig med at den fremmer den generelle afslapning, der er nødvendig for at falde hurtigere i søvn, når man har søvnproblemer på grund af kronisk stress eller andre faktorer, der forstyrrer søvnkvaliteten.

Identificering af områder med spændinger og frigørelse

Et vigtigt aspekt af kropsscanningsmeditation er at genkende, hvor der er spændinger i vores krop. Når du går igennem hver muskelgruppe under denne øvelse, skal du være meget opmærksom på, hvordan de føles - er der nogen stramme punkter, der har brug for ekstra fokus? Hvis det er tilfældet:

 • Træk vejret dybt ind i disse områder, som om du sender varm luft direkte mod dem;
 • Forestil dig, at spændingerne smelter væk som is under en varm sol;
 • Visualiser, at dine muskler bliver løse og afslappede, når du ånder ud.

Ved at identificere spændingsområder og bevidst frigøre dem, kan kropsscanningsmeditation hjælpe med at afhjælpe stressrelaterede søvnproblemer og samtidig fremme en afslappet søvn.

Ud over at praktisere bodyscan-meditation kan du overveje at indarbejde andre afslapningsteknikker som dyb, diafragmatisk vejrtrækning eller blid motion i din aftenrutine. Disse metoder kan yderligere forbedre din evne til at falde hurtigere i søvn ved at reducere stresshormoner, der ofte forstyrrer søvnmønstrene. Desuden er det vigtigt at opretholde et godt søvnmiljø - herunder en behagelig temperatur i soveværelset og begrænsning af eksponering for blåt lys før sengetid - for at opnå en sund søvn, når man håndterer stressede situationer om natten.

Hvis du stadig har problemer med at sove, selv om du har prøvet disse metoder, kan du konsultere en søvnlæge, som kan anbefale yderligere strategier eller behandlinger, der er skræddersyet til at forbedre dine individuelle behov for restituerende søvn midt i de løbende udfordringer fra kroniske stressfaktorer i dagligdagen.

Øvelser med guidede billeder

Guidet billeddannelse er en effektiv afslapningsteknik, der kan hjælpe dig med at falde til ro om aftenen ved hjælp af mentale visualiseringsøvelser, der er designet til at fremme ro og fred. Disse visualiseringer kan transportere dig væk fra hverdagens stressfaktorer, så dit sind kan slappe af, mens du glider ind i en fredfyldt søvn.

Visualisering af fredfyldte landskaber eller beroligende scenarier

For at begynde at øve guidede billeder skal du finde en behagelig stilling i sengen og lukke øjnene. Forestil dig, at du befinder dig i et fredfyldt landskab eller et beroligende scenarie, som f.eks. at gå langs stranden ved solnedgang eller hvile i skyggen af et træ på en varm sommerdag. Mens du visualiserer disse scener, skal du fokusere på at inddrage alle dine sanser - mærk solens varme på din hud, hør de blide bølger slå mod kysten eller fuglenes kvidren i nærheden, duft den friske havbrise eller de duftende blomster omkring dig. Når du lader dig glide ind i denne rolige atmosfære, kan det hjælpe både din krop og dit sind med at slappe af som forberedelse til søvnen.

Kombination af dyb vejrtrækning og guidede billedteknikker

Hvis du indarbejder dybe vejrtrækningsøvelser i din guidede billedpraksis, kan du yderligere forbedre dens effektivitet til at afhjælpe stress og falde hurtigere i søvn. Start med at tage langsomme, mellemgulvede indåndinger, mens du fortsætter med at visualisere de beroligende scenarier, der er nævnt tidligere. Træk vejret dybt ind gennem næsen i fire tællinger, og pust derefter langsomt ud med sammenknebne læber i seks tællinger.

 • Træk vejret ind: Tæl 1-2-3-4, mens du trækker vejret ind gennem næsen.
 • Ånd ud: Tæl 1-2-3-4-5-6, mens du puster ud med sammenknebne læber.

Gentag denne proces flere gange, og lad din krop slappe mere af for hvert åndedrag. Når du fortsætter med at øve dyb vejrtrækning og guidede billeder sammen, vil du måske finde det lettere at frigøre dig fra stressfaktorer og glide ind i en afslappende nattesøvn.

Hvis du har svært ved at visualisere beroligende scenarier på egen hånd eller foretrækker mere struktureret vejledning, kan du overveje at bruge lydoptagelser eller apps med guidede billeder. Disse ressourcer giver ofte detaljerede instruktioner til at skabe mentale billeder, der fremmer afslapning og hjælper med at forbedre den generelle søvnkvalitet, når man står over for stressende situationer i løbet af dagen.

At inkorporere guidede billedøvelser i din natlige rutine kan være en effektiv måde at håndtere stressniveauer og fremme bedre søvnhygiejne. Ved at praktisere disse teknikker regelmæssigt kan du opleve forbedringer i både mængden og kvaliteten af din søvn - hvilket fører til øget energiniveau, bedre humørstabilitet og generelt bedre velbefindende i de vågne timer.

Meditativ bevægelsespraksis

Yoga, tai chi og qigong er meditative bevægelsesformer, der øger det følelsesmæssige velbefindende og håndterer angst effektivt. Hvis du indarbejder disse aktiviteter i din sengetidsrutine, kan det forbedre den generelle søvnkvalitet, når du er stresset i løbet af dagen.

Blide yogastillinger til afslapning

Blide yogastillinger kan afhjælpe stress og forberede kroppen på en god nats søvn. Effektive stillinger inkluderer Barnets stilling (Balasana), Ben-op-ad-væggen-stilling (Viparita Karani) og Ligets stilling (Savasana). Disse stillinger strækker stramme muskler, fremmer dybe vejrtrækninger og beroliger sindet. At dyrke yoga inden sengetid kan hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn ved at skabe en følelse af ro i både krop og sind.

Tai Chi-bevægelser, der fremmer balance og harmoni

Tai chi, som ofte kaldes "meditation i bevægelse", er en anden effektiv metode til at afstresse før sengetid. Denne gamle kinesiske praksis involverer langsomme, flydende bevægelser kombineret med dybe vejrtrækningsøvelser, der fremmer balancen mellem kroppens energisystemer. Regelmæssig udøvelse af tai chi har vist sig at reducere angstniveauer, forbedre humøret, øge fleksibiliteten og afhjælpe søvnproblemer som søvnløshed.

At indarbejde tai chi i din aftenrutine:

 • Sikre dig et roligt område, hvor du kan øve uden forstyrrelser.
 • Vælg enkle bevægelser eller sekvenser, der passer til begyndere.
 • Fokuser på at koordinere dit åndedræt med hver bevægelse, indånd og udånd langsomt og dybt.

Ved at dyrke tai chi inden sengetid kan du skabe en følelse af harmoni i dig selv, som kan føre til en mere afslappet søvn i stressede perioder.

Qigong til stresslindring og forbedret søvnkvalitet

Qigong, en anden gammel kinesisk praksis, der ligner tai chi, kombinerer blide bevægelser med meditation og dybe vejrtrækningsøvelser. Det afbalancerer kroppens energistrøm (qi) og fremmer samtidig afslapning. Qigong reducerer stresshormoner som kortisol, forbedrer det generelle velbefindende og forbedrer søvnkvaliteten hos dem, der oplever kronisk stress eller søvnproblemer.

At indarbejde qigong i din sengetidsrutine:

 • Vælg enkle øvelser, der passer til begyndere, fra anerkendte kilder som bøger eller onlinevideoer.
 • Skab et roligt sted, hvor du kan fokusere på din praksis uden forstyrrelser.
 • Koncentrer dig om langsomme bevægelser koordineret med dyb, diafragmatisk vejrtrækning under hele sessionen.

Ved at indarbejde meditative bevægelsespraksisser som yoga, tai chi eller qigong i din aftenrutine kan du lindre stress og forberede både sind og krop på en afslappende nattesøvn, når du står over for udfordringer i dagtimerne eller angstfremkaldende situationer.

Progressiv muskelafslapning (PMR)

PMR er en nyttig strategi til at reducere stress om natten. Det indebærer, at man spænder muskelgrupper én ad gangen, mens man trækker vejret dybt, og derefter slipper spændingerne gradvist, mens man ånder langsomt ud. PMR afhjælper ikke kun fysiske spændinger, men fremmer også mental afslapning gennem fokuseret opmærksomhed på kropslige fornemmelser. Forskning har vist, at denne tilgang er gavnlig, fordi den hjælper folk med at falde hurtigere i søvn og opnå en mere afslappende søvn.

Spænde og slappe af i muskelgrupper systematisk

For at øve PMR skal du finde en behagelig stilling, enten siddende eller liggende. Begynd med fødderne og gå videre gennem kroppen med fokus på hver muskelgruppe én ad gangen. Spænd musklerne i ca. fem sekunder, men pas på ikke at spænde eller forårsage ubehag. Slip derefter spændingen i 10-15 sekunder, mens du trækker vejret dybt.

 • Fødder: Krøl tæerne stramt sammen, og slap så helt af.
 • Læggene: Spænd lægmusklerne ved at pege tæerne opad, og giv så slip på alle spændinger.
 • Lårene: Klem lårmusklerne hårdt sammen, før du slipper trykket helt.
 • Balder: Spænd baldemusklerne hårdt, og lad dem så slappe helt af bagefter.
 • Mave og nedre ryg: Træk maven og lænden sammen samtidig efterfulgt af fuldstændig afslapning i disse områder.
 • Bryst og øvre ryg: Spænd kortvarigt i bryst og øvre del af ryggen, før du efterfølgende giver helt slip.

Kombination af PMR med dybe vejrtrækningsøvelser

Hvis du indarbejder diafragmatisk vejrtrækning i din progressive muskelafspændingsrutine, kan du yderligere forbedre den stressreducerende effekt. Diafragmatisk vejrtrækning, også kendt som dyb maveånding, indebærer, at man trækker vejret dybt ind gennem næsen, mens man udvider maven i stedet for brystet.

Når du træner PMR, skal du tage langsomme og dybe vejrtrækninger i takt med hver muskelgruppes spændings- og frigørelsesfaser. For eksempel:

 1. Træk vejret dybt ind, mens du spænder en bestemt muskelgruppe i fem sekunder.
 2. Pust langsomt ud i 10-15 sekunder, mens du slapper helt af i den samme muskelgruppe.

Denne kombination af fokuseret opmærksomhed på kropslige fornemmelser sammen med dyb diafragmatisk vejrtrækning kan hjælpe med at berolige dit sind og din krop yderligere før sengetid, hvilket fremmer bedre søvnkvalitet, selv i stressede situationer, eller når du oplever søvnproblemer på grund af kronisk stress eller andre faktorer som søvnapnø eller dårlige søvnhygiejnevaner. Ved at praktisere PMR regelmæssigt som en del af din aftenrutine, kan du opleve, at du falder lettere i søvn og generelt får mere afslappende nætter.

Skab et optimalt søvnmiljø

Et optimalt søvnmiljø er afgørende for at fremme en afslappende søvn og lindre stress. Nogle af de faktorer, man skal overveje, er at begrænse koffeinindtaget efter frokost, undgå alkohol tæt på sengetid og etablere faste sove- og vågneplaner. Beroligende aktiviteter som at læse fysiske bøger eller lytte til beroligende musik kan også hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn og få en bedre søvnkvalitet.

Reducer eksponeringen for blåt lys før sengetid

At reducere eksponeringen for blåt lys før sengetid er afgørende for at skabe et godt søvnmiljø. Elektroniske enheder som smartphones, tablets og bærbare computere udsender blåt lys, der kan forstyrre vores naturlige søvn-vågen-cyklus. For at minimere denne effekt:

 • Undgå at bruge elektroniske apparater mindst en time før sengetid.
 • Brug apps eller indstillinger, der filtrerer blåt lys fra på dine enheder, hvis det er nødvendigt.
 • Lav et afslappende ritual før søvnen, der involverer aktiviteter uden skærm, som f.eks. læsning eller at skrive dagbog.

Opretholdelse af en behagelig temperatur i soveværelset

Temperaturen i dit soveværelse påvirker også, hvor godt du falder i søvn og bliver ved med at sove i løbet af natten. National Sleep Foundation anbefaler 18°C (65°F) som den ideelle temperatur for de fleste mennesker, men dem, der har tendens til at få det varmt, mens de sover, foretrækker måske et lidt køligere miljø. Dette kan dog variere afhængigt af individuelle præferencer:

 • Du har måske brug for lidt køligere temperaturer, hvis du har tendens til at have det varmt, mens du sover.
 • Omvendt, hvis du har tendens til at fryse om natten, kan en lidt varmere temperatur være mere passende.
 • Eksperimentér med forskellige temperaturer og sengetøjsmaterialer for at finde den mest behagelige kombination til dine behov.

Ud over disse foranstaltninger skal du overveje andre faktorer, der bidrager til et afslappende søvnmiljø:

 • Brug mørklægningsgardiner eller en øjenmaske til at lukke lyset ude.
 • Invester i en madras af høj kvalitet og puder, der giver ordentlig støtte.
 • Sørg for et rent og ryddeligt soveværelse.
 • Brug om nødvendigt hvide støjmaskiner eller ørepropper for at minimere forstyrrende lyde i løbet af natten.

At tage kontrol over sit søvnmiljø er afgørende for at håndtere stressniveauer og sikre afslappende nætter. Progressiv muskelafspænding, mindfulness-meditation, dybe vejrtrækninger, blid motion, varme bade eller brusebade og diafragmatisk vejrtrækning er nogle af de afslapningsteknikker, der kan hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn og lindre stress. At skabe en afslappende søvnatmosfære ved at begrænse blåt lys, holde temperaturen i soveværelset behagelig og skabe beroligende vaner ved sengetid kan hjælpe dig med at få en bedre søvnkvalitet og samtidig være i stand til at håndtere stressede situationer mere effektivt i løbet af dagen.

At praktisere god søvnhygiejne

Ved at overholde nøgleprincipperne for god søvnhygiejne fremmer man sunde vaner, der bidrager til ordentlig hvile og restitution. Ved at overholde nøgleprincipperne for god søvnhygiejne kan du skabe et miljø, der fremmer en god nattesøvn, selv når du står over for stress eller andre udfordringer.

Konsekvent søvn-vågen-plan selv i weekenden

Det er vigtigt at have en fast søvn- og vågenrytme med de samme sengetider og vågentider hver dag for at holde kroppens indre ur reguleret. Denne regelmæssighed hjælper med at signalere til din hjerne, hvornår det er tid til at falde i søvn og vågne op, hvilket forbedrer den generelle søvnkvalitet. Undgå at afvige for meget fra dit faste søvn- og vågenhedsskema, da det kan forstyrre din naturlige rytme og gøre det svært at falde hurtigt i søvn i stressede perioder.

Undgå halsbrandfremkaldende fødevarer før sengetid

Hvis man spiser store måltider eller krydret, sur eller fed mad tæt på sengetid, kan det føre til fordøjelsesbesvær og halsbrand. Disse ubehageligheder kan holde dig vågen om natten, fordi de udløser stresshormoner som kortisol, der forstyrrer søvnen yderligere. For at forhindre dette problem i at opstå, kan du prøve at spise lettere aftensmad flere timer før du går i seng, mens du undgår kendte syndere som koffeinholdige drikkevarer efter frokosttid.

Skab en afslappende sengetidsrutine

At deltage i beroligende aktiviteter som at læse fysiske bøger (ikke elektroniske apparater), tage varme bade eller brusebade eller dyrke blid motion som yoga kan hjælpe med at signalere til din krop, at det er tid til at sove. At indarbejde afslapningsteknikker som progressiv muskelafslapning eller mindfulness-meditation i din aftenrutine kan også hjælpe med at lindre stress og fremme bedre søvnkvalitet.

Begræns væskeindtaget før sengetid

Hvis man drikker for meget væske tæt på sengetid, kan det føre til, at man vågner om natten, fordi man skal på toilettet. Forsøg at sænke væskeindtaget et par timer før sengetid, især hvis du har svært ved at falde i søvn.

Hold elektroniske enheder ude af soveværelset

Eksponering for blåt lys fra smartphones, tablets og computere kan forstyrre melatoninproduktionen - et hormon, der er ansvarligt for at regulere søvncyklusser. For at minimere denne risikofaktor for at forstyrre den afslappende søvn, når man er stresset i dagtimerne, kan man overveje at forbyde disse gadgets at komme ind i hellige rum, der udelukkende er beregnet som afslapningszoner, hvor fredelige drømme kan flyve uhindret af teknologiske distraktioner.

Ved at indføre disse søvnfremmende vaner i dit liv, vil du ikke kun få en bedre søvn, men også en tiltrængt pause fra hverdagens stress. Ved at prioritere sunde vaner og skabe et optimalt miljø, der er befordrende for at opnå dybe tilstande af genopbyggende hvile hver aften, bliver det lettere end nogensinde at falde i søvn på trods af livets uundgåelige op- og nedture på den snoede vej frem mod lysere morgendage, der endnu er usete på horisonter langt uden for rækkevidde i det nuværende øjeblik, som bevidstheden alene nogensinde kunne håbe på muligvis at opnå inden for rækkevidde her nu i dag med det samme lige som magi.

Planlægning af dedikerede bekymringssessioner

Stressende tanker og bekymringer kan forstyrre vores søvn og gøre det svært at falde i søvn eller blive ved med at sove. Bekæmp dette ved at planlægge bekymringssessioner tidligere på dagen. Ved at afsætte bestemte tidspunkter til problemløsning og proaktiv håndtering af bekymringer kan du forhindre, at påtrængende tanker forstyrrer din nattesøvn.

Afsætte specifikke tidspunkter til problemløsning

For at skabe en dedikeret bekymringssession skal du vælge et tidspunkt, hvor du er vågen og fokuseret. Afsæt 15-30 minutter til denne session, og sørg for, at det er langt nok fra sengetid til ikke at forstyrre din søvnhygiejne.

 • Find et roligt sted, hvor du ikke bliver afbrudt i din bekymringssession.
 • Sæt en timer til den tid, hvor du skal bekymre dig.
 • Fokuser på en bekymring ad gangen, og brainstorm mulige løsninger eller handlingstrin.
 • Planlæg om nødvendigt yderligere opfølgningssessioner senere på ugen.

Brug af dagbogsteknikker til stresshåndtering

Journaliseringsteknikker er nyttige til at håndtere stress før sengetid. At skrive sine bekymringer ned kan hjælpe med at organisere dem efter prioritetsniveau og give mulighed for at udtrykke følelser relateret til hvert enkelt problem. Her er nogle tips til, hvordan dagbogsskrivning kan hjælpe med at slappe af:

 1. Bevar konsekvensen: Skriv i din dagbog hver dag, selv om det kun er i et par minutter.
 2. Fokuser på følelser: Skriv om, hvordan hver bekymring får dig til at føle.
 3. Vær løsningsorienteret: Brainstorm potentielle løsninger eller handlingstrin, der kan lette noget af det pres, der er forbundet med hvert problem.

Ved at indarbejde dedikerede bekymringssessioner og journaliseringsteknikker i din daglige rutine kan du forbedre din evne til at slappe af før sengetid, når du er stresset. Ved at adressere bekymringer proaktivt i dagtimerne, vil du være bedre rustet til at nyde en afslappende nattesøvn, fri for påtrængende tanker, der kan forstyrre søvnen.

Ofte stillede spørgsmål om, hvordan man slapper af før sengetid, når man er stresset

Afspændingsteknikker til en bedre nattesøvn

Øv dig i mindfulness-meditation eller progressiv muskelafspænding for at lindre stress og falde hurtigere i søvn.

Lav blid motion som yoga eller tai chi for at fremme en afslappende søvn.

Skab et godt søvnmiljø ved at etablere en regelmæssig sengetidsrutine og undgå lure i løbet af dagen.

Problemer med at sove? Prøv disse teknikker

Indarbejd kropsscanningsmeditation eller guidede billedøvelser i din aftenrutine for at hjælpe dig med at slappe af og falde i søvn.

Brug beroligende lyde som hvid støj eller beroligende musik til at fremme en afslappende søvn.

Overvej at tage et varmt bad eller brusebad før sengetid for at slappe af.

At berolige sig selv før sengetid

Øv dig i diafragmatiske vejrtrækningsteknikker for at reducere stresshormoner og berolige dit sind.

Planlæg dedikerede bekymringssessioner tidligere på dagen for at forhindre påtrængende tanker i at forstyrre din søvn.

Undgå at bruge elektroniske apparater før sengetid, da de kan forstyrre søvnen og forstyrre din krops naturlige søvn-vågen-cyklus.

Konklusion

Afslapningsteknikker, der hjælper dig med at sove bedre:

 • Prøv mindfulness-meditation for at berolige dine tankemylder.
 • Lav en kropsscanningsmeditation for at løsne spændinger i musklerne.
 • Brug guidede billedøvelser til at visualisere en fredelig scene.
 • Øv dig i meditative bevægelser som yoga eller tai chi for at slappe af i kroppen.
 • Brug progressiv muskelafspænding (PMR) til at løsne muskelspændinger.
 • Skab et optimalt søvnmiljø ved at reducere eksponeringen for skærme med blåt lys, og lav beroligende aktiviteter som at læse eller lytte til beroligende musik.
 • Etabler en fast sengetidsrutine, og undgå lure om dagen for at fremme en god søvnhygiejne.
 • Planlæg dedikerede bekymringssessioner ved at skrive dagbog eller lave lister for at reducere stress.

Ved at indarbejde en eller flere af disse teknikker i din aftenrutine vil du kunne berolige dit sind og din krop, så du kan falde hurtigere i søvn og vågne udhvilet op.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder