Hvad er de 4 grader af akne?

Published:

Akne er en almindelig hudsygdom, der rammer folk i alle aldre. Det opstår, når hårsækkene bliver tilstoppet af olie og døde hudceller, hvilket fører til hvide og sorte knopper, bumser og cyster. Akne kan variere fra mild til svær, og dermatologer klassificerer det i forskellige grader baseret på typen og mængden af læsioner. At forstå de fire grader af akne kan hjælpe med at bestemme de bedste behandlingsmuligheder.

Hvad er de 4 grader af akne?

Akne grad 1

Grad 1 eller mild akne består af lejlighedsvise hvide hoveder, hudorme og små bumser. Akne af grad 1 forårsager minimal betændelse og opstår typisk som følge af hormonelle forandringer, f.eks. i puberteten.

De primære læsioner i grad 1 akne er:

 • Komedoner - bedre kendt som whiteheads og blackheads. Komedoner udvikles, når døde hudceller og olie tilstopper poreåbningen. Whiteheads er lukkede komedoner, hvor tilstopningen forbliver under hudoverfladen. Hudorme er åbne komedoner, der ser ud som mørke buler.
 • Papler - små, lyserøde eller røde knopper, der er ømme at røre ved. Papler dannes, når væggene omkring den tilstoppede pore nedbrydes og bliver betændte.

Akne af grad 1 er generelt let at behandle med rensemidler, cremer og geler i håndkøb. Konsekvent rensning og produkter, der indeholder benzoylperoxid eller salicylsyre, hjælper med at fjerne overskydende olie og døde hudceller. Akne af grad 1 reagerer normalt hurtigt på lokale håndkøbsbehandlinger.

Akne grad 2

Grad 2 eller moderat akne består af mere markante papler og pustler. Pustler ligner papler, men har synligt pus i spidserne. Moderat inflammatorisk akne er almindeligt hos teenagere og unge voksne.

De primære læsioner i grad 2 akne er:

 • Papler - disse små, lyserøde bumser er tegn på moderat betændte porer.
 • Pustler - dette er papler med synligt pus i spidserne. Pus består af døde hudceller, bakterier og talg.
 • Komedoner - tilstoppede porer i form af hudorme og hvide hudorme forekommer også sammen med inflammatoriske papler og pustler.

Folk med grad 2 akne har typisk mellem 20-100 læsioner. Paplerne og pustlerne kan være udbredte eller koncentrerede i ét område. Moderat akne blusser ofte op med jævne mellemrum før menstruationscyklussen på grund af hormonelle forandringer.

Håndkøbsmedicin til lokalbehandling kan hjælpe med at håndtere grad 2 akne. Men mange mennesker har brug for receptpligtig medicin som retinoider, benzoylperoxid eller antibiotiske geler og cremer. Orale antibiotika kan ordineres til kortvarig brug.

Med den rette behandling kan akne af grad 2 fjernes uden at give permanente ar. At være meget opmærksom på hudpleje kan hjælpe med at kontrollere og reducere udbrud.

Akne grad 3

Grad 3 akne er klassificeret som svær papulopustulær akne. Den består af mange inflammatoriske papler og pustler, der dækker store områder af ansigtet, brystet og ryggen. Akne af grad 3 er ofte smertefuld og grim, men forårsager ikke knuder eller cystiske læsioner.

Her er de primære læsioner, der ses ved grad 3 akne:

 • Talrige papler og pustler - Akne af grad 3 består af udbredt inflammation. Der kan være over 100 små, røde bumser i ansigtet, på halsen, brystet, skuldrene og ryggen.
 • Lejlighedsvise knuder - I modsætning til akne af grad 4 har akne af grad 3 ikke et betydeligt antal knuder. Nogle få dybe, smertefulde knuder kan lejlighedsvis forekomme.
 • Komedoner - Både åbne og lukkede komedoner er generelt til stede blandt de inflammatoriske læsioner.

Mennesker med svær papulopustulær akne har ofte smertefuld, øm hud. Det store antal bumser kan føre til ardannelse, hvis aknen ikke behandles.

Alvorlig akne kræver receptpligtig oral og lokal medicin for at kontrollere inflammation og dræbe aknefremkaldende bakterier. Isotretinoin kan ordineres til resistent svær inflammatorisk akne. Korrekt hudpleje og undgåelse af udløsende faktorer som stress og fedtet kosmetik hjælper også med at håndtere udbrud.

Akne grad 4

Akne af grad 4 består af udbredte inflammatoriske papler, pustler, knuder og cyster. Den klassificeres som svær nodulær eller cystisk akne. Knuder og cyster kan forårsage alvorlig ardannelse, hvis de ikke behandles korrekt.

Her er de vigtigste læsioner, der karakteriserer svær nodulocystisk akne af grad 4:

 • Papler og pustler - Moderate til svære inflammatoriske bumser er til stede.
 • Knuder - Hårde, smertefulde buler dannes dybt inde i huden og er et tegn på alvorlig betændelse. Knuder udvikles, når tilstoppede porer brister meget dybt i hudens dermislag.
 • Cyster - Cyster ligner knuder, men er større, mere smertefulde og fyldt med pus. Cystiske pletter skal typisk behandles med indsprøjtninger for at dræne pusset.

Akneknuder og cyster kan føre til omfattende ardannelse og hyperpigmentering. Alvorlig, cystisk akne kræver akut medicinsk behandling for at undgå permanente hudskader og negative psykologiske effekter som angst, depression og nedsat selvværd.

Alvorlig cystisk akne kræver receptpligtig oral og lokal medicin. Alvorlige tilfælde kan behandles med isotretinoin (højdosis A-vitamin). Andre behandlingsmuligheder omfatter steroidindsprøjtninger, laser-/lysterapi, kemisk peeling og mikrodermabrasion for at forbedre ardannelse.

Bestemmelse af din akne-grad

At kende typen og mængden af læsioner, du har, er nødvendigt for at bestemme akne-graden og den passende behandling. Her er nogle ting, du skal holde øje med, når du vurderer din akne:

 • Ikke-inflammatoriske læsioner - Disse omfatter åbne og lukkede komedoner (hudorme og hvide hudorme). Vær opmærksom på antallet af tilstoppede porer.
 • Milde inflammatoriske læsioner - Se efter små, lyserøde knopper, der kaldes papler.
 • Moderate inflammatoriske læsioner - Se efter pusfyldte bumser kaldet pustler.
 • Alvorlige inflammatoriske læsioner - faste, smertefulde knuder og væskefyldte cyster indikerer mere alvorlig akne.
 • Udbredelse - Bemærk, om du kun har nogle få spredte læsioner eller udbredte klynger, der dækker store områder.
 • Tidligere ardannelse - Dette kan indikere, at du tidligere har haft svær akne.
 • Hyppighed af opblussen - Bemærk, om du har lejlighedsvise udbrud eller vedvarende akne.

Ved at holde øje med dine udbrud i et par måneder kan du finde ud af, om du har vedvarende eller periodisk akne. At gå til en hudlæge hjælper med at diagnosticere din akne og anbefale passende behandlinger.

Aknegrader og risiko for ar

Den grad af akne, du har, hænger ofte sammen med risikoen for permanente akne-ar. Her er arrisikoen for hver akne-grad:

 • Grad 1 - Minimal risiko for ardannelse. Mild komedonal akne og lejlighedsvise papler forsvinder typisk uden at efterlade ar.
 • Grad 2 - Lav risiko for ardannelse. Moderat inflammatorisk akne kan føre til nogle overfladiske ishakke- eller kassevognsar.
 • Grad 3 - Moderat risiko for ardannelse. Udbredte læsioner øger risikoen for ardannelse. Der kan forekomme ar med huller og fordybninger.
 • Grad 4 - Høj risiko for ardannelse. Knuder og cyster kan ødelægge kollagen og føre til alvorlige ar.

Jo mere betændt og langvarig akne er, jo større er sandsynligheden for, at der udvikles ar. Hurtig behandling er nøglen til at forhindre permanent skade på huden.

Hvornår skal man gå til dermatolog?

Det anbefales at opsøge en hudlæge, hvis:

 • Håndkøbsprodukter har ikke forbedret akne efter 3 måneder
 • Akne efterlader mørke pletter eller ar
 • Akne forårsager betydelige følelsesmæssige problemer
 • Tegn på alvorlig inflammatorisk akne er til stede

En hudlæge kan stille en korrekt diagnose af din akne, identificere eventuelle underliggende årsager og lave en skræddersyet behandlingsplan. Ved moderat til svær akne er det ofte nødvendigt med receptpligtig oral og lokal medicin for at behandle betændelse og forhindre ardannelse. En hudlæge kan også anbefale laserbehandlinger for at forbedre ardannelsen.

Det, vi tager med

At identificere din specifikke akne er nøglen til at finde den rigtige behandling. Mild, ikke-inflammatorisk akne kan behandles med håndkøbsprodukter. Men moderat til svær inflammatorisk akne kræver, at man går til en hudlæge for at få professionel behandling. Jo tidligere den rette aknebehandling påbegyndes, jo mindre er risikoen for varige fysiske og følelsesmæssige ar. Når man kender de fire akne-grader, kan man bedre forstå behandlingsmulighederne og de potentielle komplikationer.

Ofte stillede spørgsmål om grader af akne

Akne er en almindelig hudlidelse, der opstår, når hårsækkene bliver tilstoppet af døde hudceller og olie. Sværhedsgraden af akne kan variere fra mild til svær. Dermatologer klassificerer akne i 4 grader baseret på typen og mængden af læsioner. Nedenfor er svar på nogle ofte stillede spørgsmål om forståelse og bestemmelse af de forskellige grader af akne.

Hvad er de 4 grader af akne?

De 4 grader af akne er:

Grad 1 (mild ) - Dette består af nogle få spredte komedoner (hudorme og hvide hudorme) og små inflammatoriske papler.

Grad 2 (moderat ) - Dette består af mere udtalte papler og pustler, der dækker større områder.

Grad 3 (alvorlig ) - Dette består af talrige udbredte papler, pustler og lejlighedsvise knuder.

Grad 4 (svær nodulær/cystisk) - Dette er karakteriseret ved svære inflammatoriske knuder og cyster sammen med pustler og papler.

Hvad er komedoner?

Komedoner er tilstoppede hårsække. Der findes to typer af komedoner:

 • Hvide knopper (lukkede komedoner) - De ser ud som små, kødfarvede knopper under hudens overflade.
 • Hudorme (åbne komedoner) - De ligner mørke prikker på huden og opstår, når døde hudceller og olie bliver fanget i poren og oxiderer, så de bliver sorte.

Hvad er papler og pustler?

Papler er små røde, betændte knopper uden pus. De dannes, når tilstoppede porer bliver inficerede og svulmer op.

Pustler ligner papler, men er fyldt med synligt pus. Pus består af olie, bakterier og døde hudceller.

Hvad er knuder og cyster?

Knuder er store, hårde klumper under huden forårsaget af dyb infektion og betændelse i tilstoppede porer. Cyster ligner knuder, men er pusfyldte og kan være ømme og smertefulde. Begge er tegn på svær akne.

Hvordan kan du bestemme din specifikke akne-grad?

For at bestemme din aknegrad:

 • Bemærk typen af urenheder - om du mest har komedoner, papler, pustler, knuder eller cyster.
 • Se på fordelingen - om du kun har nogle få læsioner eller klynger, der dækker store områder.
 • Tjek, om der er ar, som indikerer en mere alvorlig fortid med akne.
 • Hold øje med udbrudsfrekvensen - om de er periodiske eller vedvarende.
 • At gå til en hudlæge kan hjælpe med at diagnosticere din grad korrekt.

Hvordan korrelerer aknegrad med risikoen for ar?

 • Grad 1 har minimal risiko for ardannelse.
 • Grad 2 har en lav risiko for mild ardannelse.
 • Grad 3 har en moderat risiko for ardannelse.
 • Grad 4 har en høj risiko for alvorlig ardannelse på grund af knuder og cyster.

Hvornår bør man opsøge en hudlæge?

Kontakt en hudlæge, hvis:

 • Håndkøbsprodukter forbedrer ikke akne efter 3 måneder.
 • Akne efterlader ar eller mørke mærker.
 • Akne forårsager følelsesmæssige problemer.
 • Tegn på alvorlig akne er til stede - knuder, cyster, udbredt inflammation.

Hvad er behandlingen for forskellige akne-grader?

 • Grad 1 kan ofte klares med rensemidler, cremer og geler, der kan købes i håndkøb.
 • Grad 2 kræver normalt receptpligtig topisk eller oral antibiotika.
 • Grad 3 kræver receptpligtig oral og lokal medicin for at kontrollere betændelsen.
 • Alvorlig cystisk akne af grad 4 kræver akut, aggressiv behandling med orale og topiske recepter og nogle gange procedurer som injektioner eller laserterapi.

At se en hudlæge hjælper med at diagnosticere din grad og skabe en skræddersyet behandlingsplan. Jo tidligere den rette behandling påbegyndes, jo mindre er risikoen for akne og ardannelse.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder