Hvilket hormon forårsager akne hos kvinder?

Published:

Akne er en almindelig hudsygdom, der rammer folk i alle aldre, men den er mest udbredt i puberteten. For mange kvinder falder udbrud af akne sammen med hormonelle forandringer i puberteten, menstruationen, graviditeten og perimenopausen. Det har ført til spørgsmål om, hvilket hormon der forårsager akne hos kvinder.

Hvilket hormon forårsager akne hos kvinder?

Androgenernes rolle i akne

Det vigtigste hormon, der forårsager akne hos både mænd og kvinder, er androgener, eller mandlige kønshormoner. Mens androgener findes i større mængder hos mænd, findes de også naturligt hos kvinder. De primære androgener er testosteron, androstendion, dehydroepiandrosteron (DHEA) og dihydrotestosteron (DHT).

Så hvad har androgener med akne at gøre? Androgener stimulerer talgkirtlerne i huden til at producere mere sebum, eller olie. Overdreven talgproduktion er en af hovedårsagerne til akne. Androgenerne øger også omsætningen af hudceller inde i hårsækkene, hvilket kan føre til tilstoppede porer, når de døde hudceller ikke udskilles ordentligt. Tilstoppede porer kombineret med overskydende talg giver det perfekte miljø for aknefremkaldende bakterier til at formere sig og forårsage infektion og betændelse.

Udsving i androgenniveauet og akne

Hos voksne kvinder stiger og falder androgenniveauet normalt cyklisk i løbet af menstruationscyklussen. I dagene op til ægløsningen øges androgenproduktionen, hvilket kan udløse akneudbrud.

Mange kvinder oplever også præmenstruel akne omkring en uge før deres menstruation starter, når progesteronniveauet falder, og androgenaktiviteten stiger igen. Stigningen i androgener lige før menstruationen får talgkirtlerne til at øge olieproduktionen, hvilket fører til tilstoppede porer og akne-læsioner.

Under graviditeten kan øget androgenproduktion fra æggestokkene og binyrerne forværre akne, især i første og andet trimester. Akneudbrud er også almindelige i perimenopausen, da hormonniveauerne svinger ujævnt. Selvom androgenniveauet falder i overgangsalderen, fortsætter nogle kvinder med at få hormonelle udbrud på grund af oliekirtlernes øgede følsomhed over for androgener.

Hos unge piger er det de stigende androgenniveauer, der følger med puberteten, som er ansvarlige for akne. Selv små stigninger i androgener kan udløse udbrud ved at sætte gang i talgproduktionen. Piger med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) har tendens til at have forhøjede androgenniveauer og er derfor mere tilbøjelige til at få akne.

Andre hormonelle faktorer, der påvirker akne

Mens androgener driver overskydende talgproduktion, spiller andre hormoner også en rolle i akne ved at påvirke hudens cellevækst og inflammation.

Insulin - Forhøjede niveauer af insulin kan forværre akne, især hos kvinder med PCOS. Insulin stimulerer æggestokkene til at producere mere testosteron og øger også udskillelsen af talg.

Østrogen - Østrogen modvirker effekten af androgener og hjælper med at holde akne under kontrol. Når østrogenniveauet falder i den præmenstruelle fase, øges androgenaktiviteten, hvilket fører til udbrud.

Progesteron - I den sidste halvdel af menstruationscyklussen får øget progesteron oliekirtlernes vægge til at slappe af, så der produceres mere talg. Progesteronniveauet styrtdykker lige før menstruationen, hvilket udløser akneudbrud.

IGF-1 - Denne vækstfaktor fremmer hudcellernes vækst og reproduktion. Overskydende IGF-1 kan øge keratinproduktionen i hårsækkene og fremme akne.

Kortisol - Stress fører til øget kortisol, som øger talgproduktionen. Kortisol forværrer også inflammation, hvilket kan forværre akne.

Hvordan opstår akne egentlig?

Nu, hvor vi har gennemgået de vigtigste hormoner, der forårsager akne, skal vi kort se på, hvordan hormonelle udsving giver sig udslag i aknepletter på huden:

 • Androgen stimulering får talgkirtlerne til at producere overskydende talg.
 • Mere talg kombineret med hurtig udskiftning af hudceller tilstopper hårsækkene.
 • Tilstoppede hårsække bliver den ideelle grobund for akne-forårsagende bakterier Propionibacterium acnes (P. acnes).
 • Disse bakterier udløser betændelse og infektion i den tilstoppede follikel, hvilket fører til røde, hævede akne-læsioner.
 • I alvorlige tilfælde kan hårsækken briste, så der kommer olie, bakterier og hudceller ud i læderhuden. Det fremprovokerer mere inflammation og resulterer i knuder og cyster.

Nøglen er at forhindre den første tilstopning af hårsækkene ved at kontrollere den overskydende talgproduktion med de rigtige aknebehandlinger. Lad os nu se på nogle løsninger.

Hvilke behandlinger kan hjælpe mod hormonel akne hos kvinder?

Der findes flere effektive medicinske behandlingsmuligheder til at håndtere feminin hormonel akne:

P-piller - P-piller, der indeholder østrogen og gestagen, virker ved at nedsætte androgenproduktionen og reducere sebumsekretionen. Østrogenet øger niveauet af kønshormonbindende globulin (SHBG), som binder frit testosteron, hvilket gør det utilgængeligt for at stimulere oliekirtlerne.

Antiandrogener - Spironolacton er en androgenblokker, der ofte ordineres til hormonel akne. Det reducerer testosteronniveauet hos kvinder ved at blokere dets receptorer i hudens oliekirtler. Nyere antiandrogener som Aczone er også rettet mod androgenaktivitet.

Retinoider - Retinoider som receptpligtig Differin og Retin-A hjælper med at forhindre tilstoppede porer ved at fremskynde hudcellernes omsætning. Det hjælper med at fjerne overskydende hudceller inde i folliklerne, så de ikke forhindrer talg i at flyde ud.

Antibiotika - Antibiotika bekæmper P. acnes-bakterierne inde i de tilstoppede hårsække for at dæmpe infektion og betændelse. Mulighederne omfatter topisk eller oral antibiotika som clindamycin, erythromycin eller doxycyclin.

Hormonspiraler - Intrauterine spiraler (IUD) som Mirena frigiver gestagen for at forhindre ægløsning og sænke cirkulerende androgener. Dette hjælper med at forbedre hormonel akne.

Kosttilskud - Noglekosttilskud som omega-3-fedtsyrer, zink, D-vitamin, spearmint-te og kæmpenatlysolie kan hjælpe med at balancere hormonerne og behandle akne. Tal med din hudlæge, før du prøver kosttilskud.

Lysterapi - Fotodynamisk terapi (PDT) bruger lysenergi til at ødelægge akne-forårsagende bakterier inde i porerne og samtidig reducere oliekirtlernes aktivitet. Laser- eller LED-lysapparater kan bruges derhjemme til mild til moderat akne.

Kemiske peelinger - Glykolsyre- eller salicylsyrepeelinger hjælper med at eksfoliere tilstoppede porer og reducere P. acnes-bakterier. Peelinger hjælper med at absorbere overskydende olie og forbedre hudens struktur.

Den bedste tilgang er at kombinere flere af disse behandlinger, der er skræddersyet til dine specifikke hormonelle akneårsager, for at opnå optimale resultater. Og glem ikke at være konsekvent og tålmodig - det kan tage 2 til 3 måneder at se forbedringer, når hormonerne kommer i balance igen. Ved at følge din cyklus og dine symptomer i en akne-dagbog kan du identificere personlige udløsere, så du kan få et bedre forsvar mod udbrud.

Kan man behandle hormonel akne naturligt?

Der findes nogle naturlige midler, som kan hjælpe med at holde hormonel akne under kontrol, når de kombineres med medicinsk behandling:

Grøn te - Grøn te indeholder antioxidanter, der hjælper med at reducere inflammation og bremse overdreven talgproduktion. Det kan hjælpe at drikke grøn te dagligt og smøre brugte poser på aknepletter.

Aloe vera-gel - Aloevera har antibakterielle og antiinflammatoriske virkninger. Hvis man påfører ren aloe gel dagligt, kan det hjælpe med at dulme irritation og rødme fra udbrud.

Æblecidereddike - De organiske syrer i æblecidereddike har antimikrobielle virkninger og hjælper med at genoprette hudens normale pH-værdi, hvilket modvirker overvækst af P. acnes-bakterier. Brug fortyndet ACV som en toner.

TeaTree Oil - Fra planten Melaleuca alternifolia er tea tree oil et dokumenteret antibakterielt og svampedræbende middel. Brug en fortynding på 5 % til punktbehandling af bumser.

Zinktilskud - Orale zinktilskud kan hjælpe med at reducere inflammation og sænke talgproduktionen i hud med tendens til akne. Tag ikke mere end den anbefalede daglige dosis.

Probiotika - Forbedring af tarmsundheden med probiotika kan mindske inflammation i systemet og sænke kortisol. Det hjælper med at genskabe balancen i hormonerne og forbedre akne.

Stresshåndtering - Prøv afslapningsteknikker som meditation, yoga, dagbogsskrivning eller aromaterapi for at mindske stress. Reduktion af kortisol kan forbedre hormonel akne.

Husk altid at lave en lappetest, før du anvender nye hudplejeprodukter, for at tjekke for allergiske reaktioner. Indfør naturlige midler et ad gangen for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for din hud. Og konsulter din hudlæge, før du tager orale kosttilskud, især hvis du er gravid.

Det tager vi med: Hvilket hormon forårsager akne hos kvinder?

Kort sagt er det vigtigste hormon, der forårsager akne hos kvinder, androgener, især testosteron. Kvindelig hormonel akne er primært drevet af:

 • Overdreven talgproduktion stimuleret af androgener
 • Øget omsætning af hudceller, der tilstopper porerne
 • P. acnes-bakterier, der udløser infektion og betændelse

Svingende androgenniveauer i forbindelse med menstruationscyklus, pubertet, perimenopause eller tilstande som PCOS forværrer ofte udbrud. Andre hormoner som insulin, IGF-1 og kortisol bidrager også ved at øge talgudskillelsen og inflammationen.

Receptpligtig medicin som p-piller, retinoider og antiandrogener hjælper med at genskabe hormonbalancen og behandle akne ved kilden. Naturlige midler som probiotika, grøn te og zink kan give yderligere hormonel støtte.

Det kan være frustrerende at døje med månedlige udbrud, men ved at forstå dine personlige hormonelle akneudløsere kan du få de irriterende bumser under kontrol! At følge sin cyklus, symptomer, kost og behandlinger betaler sig over tid.

Ofte stillede spørgsmål om hormonel akne hos kvinder

Hvad er hormonel akne?

Hormonel akne er en type akne, der skyldes udsving i hormoner, især androgener som testosteron. Stigninger i androgener øger olieproduktionen og kan udløse udbrud. Akne-læsioner har en tendens til at blusse op omkring tidspunktet for hormonelle forandringer som pubertet, menstruation, graviditet og overgangsalder.

Hvilket hormon forårsager akne hos kvinder?

Det vigtigste hormon, der er ansvarlig for akne hos kvinder, er androgener. Selvom de findes i mindre mængder, stimulerer androgener som testosteron talgkirtlerne til at producere mere olie, hvilket fører til tilstoppede porer og udbrud.

Hvornår i menstruationscyklussen opstår hormonel akne?

Hormonel akne blusser typisk op i starten af cyklussen omkring menstruationen. Det skyldes faldet i østrogen lige før din menstruation, som forårsager en stigning i testosteron. Stigningen i androgener øger talgproduktionen og sætter scenen for udbrud.

Akne kan også opstå omkring ægløsningen, da androgenniveauet topper midt i cyklussen. Nogle kvinder oplever præmenstruelle aknepletter på grund af faldende progesteronniveauer i ugen op til deres menstruation, hvilket udløser øget androgenaktivitet.

Hvilke andre hormoner påvirker akne?

Mens androgener er hovedårsagen, spiller andre hormoner som insulin, kortisol, østrogen, progesteron og IGF-1 også en rolle i akne ved at regulere hudcellevækst, talgproduktion og inflammation.

Øget insulin fra en højglykæmisk kost kan stimulere testosteronudskillelsen og forværre akne. Højere kortisol fra stress accelererer talgproduktionen. Østrogen og progesteron koordinerer med androgener under menstruationscyklussen og påvirker udbrud.

Hvordan forårsager hormoner akne?

Androgener stimulerer talgkirtlerne i huden til at udskille mere olie (sebum). Overdreven talg kombineres med unormal hudcelleudskillelse inde i hårsækkene og forårsager blokeringer. Disse tilstoppede porer bliver grobund for aknefremkaldende bakterier, hvilket fører til inflammatoriske læsioner.

Hvordan adskiller hormonel akne sig fra almindelig akne?

Mens alle former for akne skyldes tilstoppede porer, blusser hormonel akne op i et cyklisk mønster sammen med menstruationscyklusser og hormonelle forandringer. Udbruddene er som regel koncentreret omkring underansigtet, kæbelinjen, hagen og halsen. Læsionerne har tendens til at være dybere, større og mere smertefulde end almindelige hvide eller sorte hudorme.

Hvad er de bedste behandlinger mod hormonel akne?

Receptpligtig medicin, der kan behandle hormonel akne ved at reducere androgenniveauer og talgproduktion, inkluderer:

 • Hormonelle p-piller
 • Spironolacton og andre antiandrogener
 • Aktuelle eller orale retinoider
 • Antibiotika
 • Hormonspiraler som Mirena

Benzoylperoxid, salicylsyre og azelainsyre kan hjælpe med at fjerne blokeringer i porerne og reducere aknebakterier. Laser, lys og kemiske peelinger er også effektive mod hormonel akne.

Hvilke naturlige midler kan hjælpe mod hormonel akne?

Nogle naturlige kosttilskud, der kan støtte hormonbalancen og hjælpe med at forbedre akne, omfatter:

 • Omega-3-fedtsyrer
 • Zink
 • Probiotika
 • Kæmpenatlysolie
 • Grøn te
 • Spearmint-te

Aktuelle midler som aloe vera, æblecidereddike, tea tree oil og grøn te kan hjælpe med at reducere inflammation, bekæmpe bakterier og regulere olieproduktionen.

Hvordan kan du forebygge hormonelle udbrud?

For at forebygge månedlige udbrud af akne:

 • Følg din cyklus for at identificere, hvornår der opstår udbrud
 • Undgå udløsende faktorer som stress og højglykæmiske fødevarer før din menstruation.
 • Rens regelmæssigt for at fjerne overskydende olie, men undgå at vaske for meget.
 • Brug oliefri, ikke-komedogen makeup og solcreme.
 • Tag ordineret akne-medicin konsekvent
 • Få nok søvn og motion for hormonel balance

Hvornår skal man gå til hudlæge med hormonel akne?

Gå til din hudlæge, hvis du har dybe, smertefulde cyster eller knuder, som håndkøbsmedicin ikke har hjulpet på. De kan tilbyde receptpligtige hormonbehandlinger, antibiotika og retinoider, der er skræddersyet til din aknetype og -årsag. Behandlinger tager ofte 2-3 måneder, før man ser de fulde resultater.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder