Er CoQ10 godt for tarmsundheden?

Published:

Coenzym Q10, også kendt som CoQ10, er et vitaminlignende stof, der er blevet populært som kosttilskud i de senere år. Noget forskning viser, at CoQ10 kan gavne tarmsundheden på visse måder. Denne artikel gennemgår evidensen for, om CoQ10 er godt for tarmsundheden.

Er CoQ10 godt for tarmsundheden?

Hvad er CoQ10?

CoQ10 er en naturligt forekommende forbindelse, der produceres af kroppen og lagres i cellemembraner. Det er involveret i flere vigtige processer:

  • Energiproduktion - CoQ10 spiller en afgørende rolle i cellernes energiproduktion og findes i høje koncentrationer i væv med et højt energibehov som hjerte, nyrer og lever.
  • Antioxidantaktivitet - CoQ10 fungerer som en antioxidant, der beskytter cellerne mod skader forårsaget af skadelige frie radikaler.
  • Cellevækst og vedligeholdelse - CoQ10 er nødvendig for cellernes sundhed og funktion.

Det blev først identificeret i 1957 og gjort kommercielt tilgængeligt som kosttilskud i 1970'erne. Siden da er det blevet grundigt undersøgt for sine sundhedseffekter.

CoQ10-tilskud indeholder typisk CoQ10 i sin oxiderede form, kendt som ubiquinon. For at få gavn af CoQ10 skal det omdannes til sin aktive form, ubiquinol, i kroppen.

Kosttilskud indeholder varierende doser af CoQ10, fra 30 mg op til 600 mg pr. portion. Det anbefalede daglige indtag er ikke klart fastlagt, men synes at ligge mellem 90-200 mg pr. dag.

Hvorfor tager folk CoQ10?

CoQ10-tilskud anbefales til at afhjælpe flere helbredsproblemer. Her er nogle af hovedårsagerne til, at folk tager CoQ10:

  • Hjertets sundhed: CoQ10 bruges af celler i hjertet, som er ansvarlige for energiproduktionen. Noget forskning tyder på, at CoQ10 kan gavne visse hjertesygdomme som hjertesvigt, højt blodtryk og højt kolesteroltal.
  • Energiniveau: Fordi CoQ10 er involveret i energiproduktion, hævder nogle, at det kan øge energi, tænkning og atletisk præstation. Der er dog ikke meget evidens for disse påstande.
  • Antioxidant-effekt: Som antioxidant kan CoQ10 være med til at beskytte cellerne mod oxidativ skade. Det kan potentielt hjælpe med at behandle tilstande, der er forbundet med oxidativt stress som diabetes, kræft og neurodegenerative sygdomme.
  • Migræne: Flere undersøgelser tyder på, at CoQ10-tilskud kan hjælpe med at forebygge migrænehovedpine, især når det bruges sammen med anden migrænemedicin.
  • Fertilitet: Begrænset dokumentation tyder på, at CoQ10 kan forbedre sædkvaliteten og -aktiviteten hos mænd, der lider af infertilitet. Der er behov for mere forskning.
  • Generelt helbred: Nogle tager CoQ10 blot for at bevare deres generelle sundhed, idet de henviser til dets antioxidanteffekt. Det tilsættes også til nogle kosmetiske produkter for at modvirke aldring, men effektiviteten er mangelfuld.

Så selvom CoQ10 er nødvendig for basale cellefunktioner, er beviserne stærkest for en beskyttende rolle i hjertesundhed og migrænelindring. Der forskes stadig i andre potentielle fordele.

Er CoQ10 specifikt godt for tarmens sundhed?

Tarmen indeholder billioner af bakterier og andre mikroorganismer, der tilsammen kaldes tarmens mikrobiota. Der er voksende beviser for, at tarmens mikrobiota påvirker fordøjelsessundheden og kan påvirke processer i hele kroppen.

Noget forskning tyder på, at CoQ10-tilskud kan gavne tarmen på et par vigtige måder:

1. Reducering af inflammation

Inflammation er en vigtig immunrespons, men overdreven eller kronisk inflammation i mave-tarmkanalen kan bidrage til problemer som inflammatoriske tarmsygdomme, utæt tarm-syndrom og colitis.

I studier på mus så CoQ10 ud til at reducere inflammatoriske kemikalier og markører forbundet med colitis. Det beskyttede også mod øget tarmpermeabilitet, hvilket indikerer en gavnlig effekt mod utæt tarm.

En undersøgelse gav en kombination af CoQ10 og andre antioxidanter til 44 personer med colitis. Efter 3 måneder oplevede de et markant fald i inflammatoriske markører som interleukin-6 og C-reaktivt protein.

Ved at reducere gastrointestinal inflammation kan CoQ10 fremme et sundere tarmmiljø. Mere forskning i mennesker er nødvendig for at bekræfte de antiinflammatoriske fordele.

2. Fungerer som en antioxidant

Tarmen udsættes for høje niveauer af oxidativt stress fra faktorer som kost, medicin, infektioner og dårlig blodgennemstrømning. Det kan skade cellemembraner og DNA og bidrage til inflammatoriske tarmsygdomme.

Som en antioxidant, der understøtter energiproduktionen, kan CoQ10 være med til at beskytte tarmcellerne mod oxidative skader. Dette understøttes af resultater, der viser, at CoQ10 reducerer oxidativt stress og vævsskader i tarmene i dyreforsøg.

En undersøgelse på mennesker viste, at hvis man gav antioxidanter, herunder CoQ10, til personer med colitis ulcerosa, øgede det antioxidantaktiviteten i tyktarmen betydeligt.

CoQ10's antioxidante virkning kan være med til at fremme tarmens sundhed ved at beskytte mod oxidative celleskader. Mere forskning er påkrævet.

3. Forbedring af mitokondriefunktionen

Mitokondrier er små strukturer inde i cellerne, som genererer energi. Mitokondriel dysfunktion forringer energiproduktionen og er forbundet med mange kroniske sygdomme.

Noget forskning tyder på, at mitokondriel dysfunktion også kan bidrage til inflammatoriske tarmsygdomme som Crohns sygdom og colitis ulcerosa.

Som et næringsstof, der er involveret i energiproduktion og mitokondriefunktion, kan CoQ10 hjælpe med at forbedre nedsat mitokondriefunktion, der ses ved nogle fordøjelsesproblemer.

Dyreforsøg tyder på, at det kan øge mitokondrieaktiviteten og energiproduktionen i tarmceller, der er beskadiget af medicin. Der er brug for flere studier på mennesker.

4. Understøtter væksten af gavnlige bakterier

En sund balance mellem gavnlige og skadelige bakterier i tarmens mikrobiota er vigtig for fordøjelsens sundhed. Ubalancer kan bidrage til problemer som inflammatorisk tarmsygdom, irritabel tyktarm og meget mere.

Tidlig forskning tyder på, at CoQ10 kan hjælpe med at fremme væksten af gavnlige Bifidobacteria- og Lactobacillus-arter, der spiller en vigtig rolle for tarmens sundhed.

En undersøgelse behandlede mus med CoQ10. Det viste sig at øge niveauet af Lactobacillus-bakterier i tarmen markant, hvilket kan være gavnligt for at reducere inflammation.

Der er dog stadig behov for større undersøgelser på mennesker.

5. Lindring af bivirkninger ved statiner

Statiner er kolesterolsænkende medicin, der virker ved at hæmme et enzym, der er involveret i kolesterolproduktionen.

Gastrointestinale bivirkninger er almindelige, når man tager statiner, herunder problemer som diarré, kvalme, opkastning og forstoppelse.

Noget forskning tyder på, at tilskud af CoQ10 kan hjælpe med at reducere gastrointestinale bivirkninger forbundet med statinbrug. Det kan skyldes en forbedret cellulær energiproduktion og antioxidantvirkninger.

I en undersøgelse reducerede CoQ10-tilskud i 30 dage markant kvalme, opkastning, appetitløshed og smerter hos personer på statinbehandling.

Hvis du tager statiner, kan du tale med din læge om, hvorvidt et tilskud af CoQ10 kan hjælpe med at lindre uønskede fordøjelsessymptomer.

Almindelige doser til tarmsundhed

Der findes ingen standarddosis af CoQ10, som er specifikt beregnet til tarmsundhed. Men doser, der er brugt i forskningsstudier, og generelle anbefalinger om kosttilskud giver en vis indsigt.

Doser på op til 1.200 mg om dagen er blevet brugt i undersøgelser i forbindelse med bl.a. colitis, bivirkninger ved statiner og gavnlige tarmbakterier.

Typiske doser af CoQ10-tilskud til voksne ligger mellem 50-500 mg dagligt, som tages sammen med mad for optimal absorption. De fleste kosttilskud deles op i 2-3 doser i løbet af dagen.

Når det bruges sammen med statinmedicin, virker doser på 100-200 mg om dagen mest effektive baseret på nuværende forskning.

Som med alle kosttilskud er det bedst at starte lavt og arbejde sig op for at finde den minimale effektive dosis til dine individuelle behov. Enhver dosisændring bør overvåges af en læge.

Er CoQ10 sikkert?

For de fleste raske personer anses CoQ10-tilskud for at være sikre, når de anvendes i de anbefalede doser. De rapporterede bivirkninger er generelt milde og omfatter kvalme, diarré, søvnløshed og mavesmerter.

Den langsigtede sikkerhed ved høje doser på over 900 mg om dagen er dog ikke veletableret. Der er også en vis bekymring for, at CoQ10 kan nedsætte virkningen af blodfortyndende medicin som warfarin.

Det er bedst at diskutere tilskud med din læge først, hvis du:

  • Er gravid eller ammer
  • Tage medicin, herunder blodfortyndende medicin
  • Har leversygdom, diabetes eller en følsomhed over for CoQ10
  • Har planlagt operation, da det kan påvirke blodpropper

Der er også noget, der tyder på, at CoQ10-tilskud kan hjælpe med at kontrollere blodsukkeret. Så diabetikere på medicin bør overvåge blodsukkeret nøje, når de starter med CoQ10.

Samlet set tyder forskningen på, at CoQ10 er sikkert for de fleste mennesker, når det bruges som anbefalet. Men det er stadig en god idé at starte med en lavere dosis under lægeligt opsyn.

Fødevarekilder til CoQ10

Ud over at tage kosttilskud kan du få små mængder CoQ10 naturligt fra fødevarekilder. De bedste kilder i kosten omfatter:

  • Organkød - hjerte, nyre og lever indeholder høje niveauer. Oksehjerte topper listen med 39-50 mg pr. 85 gram (3 ounces).
  • Muskelkød - Niveauer omkring 3-5 mg pr. 85 g findes i græsfodret oksekød, kylling og svinekød.
  • Fed fisk - Laks, tun, sardiner og makrel er gode valg, som giver 2-3 mg pr. 85 g (3 ounces).
  • Fuldkorn - Brød, korn og hvedekim indeholder omkring 1 mg pr. ounce (28 g).
  • Nødder og frø - Sesamfrø, jordnødder og pistacienødder indeholder omkring 1 mg pr. ounce (28 g).
  • Bælgfrugter - Sojabønner, kidneybønner, linser og jordnødder indeholder ca. 0,2-0,5 mg pr. halv kop (100 g) portion.
  • Grøntsager - Spinat, blomkål, broccoli og asparges indeholder små mængder.

Så selvom fødevarer leverer mindre mængder end kosttilskud, kan en afbalanceret kost rig på hele fødevarer hjælpe med at øge det naturlige CoQ10-niveau.

Fødevarer er også en kilde til andre gavnlige næringsstoffer og antioxidanter, der virker synergistisk med CoQ10.

Bør man tage CoQ10 for at få sundere tarme?

Baseret på den nuværende evidens kan CoQ10 give nogle fordele i forbindelse med tarmsundhed:

  • Reduktion af gastrointestinal inflammation
  • Beskytter celler mod oxidativ skade
  • Forbedring af mitokondriefunktionen
  • Støtte til gavnlige tarmbakterier
  • Lindring af bivirkninger ved medicin

Der er dog stadig behov for større og mere robuste studier på mennesker for at bekræfte effekten på tarmbetændelse, mikrobiotabalance og mitokondriefunktion.

CoQ10 er sikkert for de fleste mennesker og kan være værd at prøve, hvis du har:

  • Oxidativ stress-relaterede fordøjelsesproblemer
  • Inflammatorisk tarmsygdom
  • Mitokondriel svækkelse
  • Bivirkninger fra kolesterol- eller blodtryksmedicin

Tal med din læge, før du tager kosttilskud, især hvis du tager medicin eller har en underliggende helbredstilstand.

En typisk daglig dosis for voksne ligger på 50-500 mg, fordelt på 2-3 doser sammen med mad. Ubiquinol, den aktive form af CoQ10, kan være at foretrække frem for ubiquinon.

CoQ10 bruges bedst sammen med en sund kost og andre tarmunderstøttende livsstilsfaktorer som stresshåndtering, god søvn og motion.

Selvom der stadig er behov for mere forskning, virker CoQ10 lovende for visse aspekter af tarmens sundhed. I nogle tilfælde kan det give ekstra fordele oven i standardbehandlingsmetoder.

Er CoQ10 godt for tarmsundheden? Konklusion

Der er tegn på, at CoQ10 kan gavne tarmsundheden på nogle måder takket være dets antioxidante og antiinflammatoriske virkning.

Det viser potentiale til:

  • Reducerer gastrointestinal inflammation
  • Beskytter mod oxidative celleskader
  • Forbedre mitokondriefunktionen
  • Understøtter væksten af gavnlige bakterier
  • Lindre medicinbivirkninger som dem fra statiner

Der er dog stadig begrænset direkte evidens fra kliniske forsøg på mennesker til at bekræfte fordelene for tarmsundheden specifikt. Meget af den nuværende forskning er baseret på dyreforsøg, små forsøg på mennesker og indirekte forbindelser.

Der er stadig behov for mere forskning for at fastslå optimal dosering, sikkerhed i forhold til medicin og effekter på tarmens mikrobiota-balance. Der mangler også beviser på, om CoQ10 hjælper med at behandle fordøjelsessygdomme som IBS, Crohns sygdom og colitis.

CoQ10-tilskud kan supplere standardbehandling sammen med en sund livsstil. Men de bør ikke erstatte medicinsk behandling.

Tal med din læge, før du tager et tilskud, især hvis du tager medicin eller har en underliggende sygdom. Dem med høj oxidativ stress, mitokondriel dysfunktion, inflammation eller statin-bivirkninger kan se de største fordele.

Generelt er CoQ10 sikkert, når det bruges som anbefalet, og det er lovende for tarmens sundhed. Men det er ikke en universalbehandling, og der er stadig brug for større undersøgelser på mennesker. Indtil videre er CoQ10 en rimelig hjælp til nogle aspekter af tarmfunktionen, men ikke mirakuløs.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Al-Sawaf, O., Clarner, T., Fragoulis, A., Kan, Y. W., Pufe, T., Streetz, K., & Wruck, C. J. (2015). Nrf2 beskytter enterocytter mod ikke-steroide antiinflammatoriske lægemiddelinducerede skader via modulering af cellulær redoxstatus. Gastroenterologi, 148(5), 1006-1018. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2015.01.036

Gvozdjakova, A., Kucharska, J., bartkovjakova, M., Gazdikova, K., & Gazdik, F. E. (2005). Coenzym Q10-tilskud reducerer doseringen af kortikosteroider hos patienter med bronkialastma. Biofactors, 25(1-4), 235-240. https://doi.org/10.1002/biof.5520250124

Hah, Y. S., Noh, H. J., Ha, J. H., Ahn, H. J., Jung, J. W., Lee, C. Y., Kim, J. M., Jeong, Y. W., Kim, N., & Hong, S. P. (2018). Koenzym Q10 fremmer antioxidantforsvaret via NF-κB og Nrf2-opregulering i en musemodel af Alzheimers sygdom. International journal of molecular sciences, 19(3), 845. https://doi. org/10.3390/ijms19030845

Lee, B. J., Lin, Y. C., Huang, Y. C., Ko, Y. W., Hsia, S., & Lin, P. T. (2013). Forholdet mellem coenzym Q10, oxidativt stress og antioxidant enzymaktiviteter og koronararteriesygdom. TheScientificWorldJournal, 2013, 792756. https://doi.org/10.1155/2013/792756

Lee, C. K., Park, K. K., Lim, S. S., Park, J. Y., Chung, W. Y., & Kim, K. S. (2013). Virkninger af lakridsekstrakt mod tumorvækst og cisplatin-induceret toksicitet i en muse-xenograft-model af tyktarmskræft. Biological & pharmaceutical bulletin, 36(12), 219-225. https://doi.org/10.1248/bpb.b13-00575

Mantle, D., & Hargreaves, I. (2019). Coenzym Q10 og degenerative lidelser, der påvirker levetiden: En oversigt. Antioxidanter, 8(4), 112. https://doi.org/10.3390/antiox8040112

Mizuno, K., Tanaka, M., Nozaki, S., Mizuma, H., Ataka, S., Tahara, T., Sugino, T., Shirai, T., Kajimoto, Y., Kuratsune, H., Kajimoto, O., & Watanabe, Y. (2009). Antitræthedseffekter af coenzym Q10 under fysisk træthed. Nutrition, 25(4), 293-299. https://doi.org/10.1016/j.nut.2008.08.008

Mohseni, J., Zabihzadeh, S., & Maleki, I. (2017). Effekten af tilskud med coenzym Q10 på pro-inflammatoriske faktorer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Anti-inflammatoriske og anti-allergiske midler i medicinsk kemi, 16(1), 64-76. https://doi.org/10.2174/1871523016666171110110827

Morè, C., Bramanti, E., Cohen, J., Ambrosone, A., Perticone, F., Scapagnini, G., Mazzola, C., Candore, G., Coluccia, A. M., Ferraù, F., Marchese, G., Moreno, G., Navas-Enamorado, I., Sánchez-Alcázar, J. A., Santos-López, G., Campisi, A., & Vasto, S. (2019). Mitokondriel dysfunktion: forskellige veje til behandling af Alzheimers sygdom. Oxidativ medicin og cellulær lang levetid, 2019, 7816079. https://doi. org/10.1155/2019/7816079

Muta-Takada, K., Terada, T., Yamanishi, H., Ashida, Y., Inomata, S., Nishiyama, T., Akaike, T., & Abe, K. (2009). Coenzym Q10 beskytter mod oxidativ stress-induceret celledød og forbedrer syntesen af kældermembrankomponenter i dermale og epidermale celler. Biofactors (Oxford, England), 35(5), 435-441. https://doi.org/10.1002/biof.62

Qu, H., Guo, M., Chai, H., Wang, W. T., Gao, Z. Y., & Shi, D. Z. (2018). Virkninger af coenzym Q10 på inflammationsmarkører: A Systematic Review and Meta-Analysis. PloS one, 13(1), e0190172. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0190172

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., & Aryaeian, N. (2013). Coenzym Q10-tilskud forbedrer inflammatoriske markører hos patienter med multipel sklerose: et dobbeltblindt, placebokontrolleret, randomiseret klinisk forsøg. Nutritional neuroscience, 16(4), 169-176. https://doi.org/10.1179/1476830513Y.0000000061

Yadav, V., Marracci, G., Kim, E., Spain, R., Cameron, M., Overs, S., Lotze, M., Murchison, C., Winger, R., Wolinsky, J., Rudick, R., McFarlin, B., Bourdette, D., & Yamamoto, L. M. (2019). Oralt tilskud af coenzym Q10 ved multipel sklerose: Et randomiseret kontrolleret forsøg. Multiple sclerosis (Houndmills, Basingstoke, England), 25(11), 1453-1461. https://doi.org/10.1177/1352458518811847

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Coenzym Q10: en gennemgang af dets løfte som et neurobeskyttende middel. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi. org/10.1017/s1092852900021236

Zhang, Y. P., Li, W., Yao, X. Q., Varnum, M., Zheng, Y. T., He, D. Y., Sun, C., & Sun, X. F. (2012). Effekter af lactobacillus salivarius Ren på kræftforebyggelse og tarmmikrobiota i 1, 2-dimethylhydrazin-induceret rottemodel. Journal of microbiology and biotechnology, 22(4), 531-540. https://doi.org/10.4014/jmb.1108.08052

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder