Forårsager CoQ10 vægtøgning?

Published:

Coenzym Q10, også kendt som CoQ10, er et vitaminlignende stof, der produceres naturligt i kroppen. Det fås også som kosttilskud. CoQ10 spiller en vigtig rolle i energiproduktionen og fungerer som en kraftig antioxidant. Men nogle mennesker spekulerer på, om CoQ10 kan føre til vægtforøgelse som en bivirkning.

Forårsager CoQ10 vægtøgning?

Hvad er CoQ10?

CoQ10 er en forbindelse, der hjælper med at generere energi i dine celler. Det er involveret i dannelsen af adenosintrifosfat (ATP), der fungerer som cellens vigtigste energikilde. CoQ10 findes i alle kroppens celler, men især i organer, der kræver meget energi, som hjerte, nyrer og lever.

CoQ10 fungerer også som en antioxidant, der hjælper med at beskytte cellerne mod skader forårsaget af skadelige forbindelser kaldet frie radikaler. Som antioxidant hjælper det med at bekæmpe oxidativt stress, der er forbundet med mange sygdomme.

Din krop producerer selv en del CoQ10, men produktionen har en tendens til at falde med alderen. Visse typer medicin, f.eks. statiner, der bruges til at sænke kolesteroltallet, kan også nedbryde CoQ10-niveauet. Af disse grunde tager nogle mennesker CoQ10-tilskud for at øge deres niveauer.

Almindelige anvendelser og fordele ved CoQ10-tilskud

CoQ10-tilskud bruges almindeligvis til at:

 • Behandle hjerterelaterede sygdomme som hjertesvigt, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.
 • Forbedre symptomer på fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom
 • Bremser neurodegenerative sygdomme som Parkinsons sygdom og Huntingtons sygdom
 • Forbedrer atletisk præstation ved at reducere oxidativt stress og forbedre cellulær energi
 • Hjælper med at forebygge migræne og klyngehovedpine
 • Forbedrer ægkvaliteten og fertiliteten hos kvinder
 • Lindre bivirkninger ved statinmedicin, der bruges til at sænke kolesteroltallet.

Forskning viser, at CoQ10-tilskud kan give følgende fordele:

 • Forbedre hjertets sundhed og funktion
 • Lavere blodtryk
 • Boost energiniveauet
 • Reducere inflammation
 • Forbedre endotelfunktionen og blodkarrenes sundhed
 • Forbedre den fysiske ydeevne
 • Stimulere immunforsvaret
 • Langsom aldersrelateret nedgang i cellulær energi

Det er dog vigtigt at bemærke, at forskningen i CoQ10 stadig er under udvikling. Nogle studier viser betydelige fordele, mens andre ikke finder nogen effekt. Der er brug for flere store undersøgelser for at klarlægge effekten af CoQ10-tilskud.

Kan CoQ10 forårsage vægtforøgelse?

Nogle mennesker hævder, at de tager på i vægt, når de tager CoQ10. Der er dog ingen stærke beviser for, at CoQ10 direkte forårsager vægtøgning.

CoQ10 er ikke kendt for at påvirke appetit, kalorieforbrænding, fedtabsorption, metabolisme eller andre kropslige processer, der er involveret i vægtændringer. Der er heller ingen ingredienser i CoQ10-tilskud, der skulle føre til øget vægt.

Når det er sagt, rapporterer nogle brugere, at de har taget et par kilo på, efter de er begyndt at tage CoQ10-tilskud. Der er et par mulige årsager til dette:

Tilbageholdelse af vand

Nogle undersøgelser tyder på, at CoQ10 kan have en mild vanddrivende effekt, hvilket betyder, at det kan reducere vandtab gennem urinen. Det kan føre til let væskeophobning eller væskeophobning hos nogle mennesker, når de begynder at tage tilskud. Den lille mængde ekstra vandvægt kan oversættes til et par ekstra kilo på vægten.

Forskning har dog ikke fundet store effekter af CoQ10 på væskebalance eller vandvægt generelt. Eventuel væskeophobning er sandsynligvis mild og midlertidig, når man først begynder at tage tilskud. At holde sig godt hydreret kan også hjælpe med at minimere væskeophobning.

Øget energi og appetit

Nogle mennesker rapporterer, at de føler sig mere energiske efter at have taget CoQ10-tilskud regelmæssigt. Denne ekstra energi kan potentielt øge appetitten og kalorieindtaget hos nogle brugere, hvilket kan føre til en lille vægtøgning over tid.

Forskning har dog ikke bekræftet, at CoQ10 øger appetitten eller fødeindtagelsen. Enhver stigning i appetit og kalorieindtag vil sandsynligvis være beskeden og variere betydeligt fra person til person.

Muskelforøgelse

En lille procentdel af CoQ10-brugere oplever en stigning i muskelmasse efter tilskud, hvilket øger vægten. CoQ10 forbedrer cellernes energiproduktion og mitokondriefunktion, hvilket kan forbedre den fysiske ydeevne. Det kan give mulighed for bedre muskelopbygning, når det kombineres med styrketræning.

CoQ10 er dog ikke et muskelopbyggende kosttilskud. Enhver stigning i muskelmasse vil sandsynligvis være minimal for de fleste brugere.

Maskering af fedttab

I nogle tilfælde kan CoQ10 hjælpe med at forbrænde små mængder fedt ved at øge stofskiftet, samtidig med at vandvægten øges. Fedttabet kan blive maskeret af væskeophobning, så det ser ud, som om den samlede vægt er steget en smule.

Der er dog begrænset dokumentation for, at CoQ10 øger fedtforbrændingen væsentligt. Eventuelle stofskifteforbedrende effekter er sandsynligvis beskedne.

Individuel variation

Det er vigtigt at bemærke, at folks reaktioner på kosttilskud kan variere baseret på faktorer som genetik, kost, medicinske tilstande, medicin og meget mere. Nogle personer kan opleve let væskeophobning, appetitændringer eller andre effekter af CoQ10-tilskud, mens andre ikke gør. En lille procentdel af brugere, der rapporterer vægtforøgelse, betyder ikke, at tilskuddet direkte forårsager det.

Tips til at forebygge vægtøgning på CoQ10

Hvis du mærker et par ekstra kilo, efter du er begyndt at bruge CoQ10, er der nogle ting, du kan gøre for at komme tilbage på sporet:

 • Overvåg dit kalorieindtag, og undgå overspisning. Det er usandsynligt, at CoQ10 direkte øger appetitten eller kalorieindtaget, så vær opmærksom på dine portionsstørrelser.
 • Drik masser af vand. Hvis man holder sig godt hydreret, kan det opveje eventuelle væskeophobningseffekter af CoQ10.
 • Vej dig regelmæssigt. Små væskeforøgelser kan se overdrevne ud på vægten. Hvis du vejer dig dagligt eller ugentligt, kan du skelne mellem fedtforøgelse og vandvægt.
 • Dyrk mere motion. Forbrænding af ekstra kalorier gennem konditionstræning, styrketræning eller anden aktivitet kan forhindre vægtøgning. CoQ10 kan også forbedre din træningspræstation.
 • Overvej en lavere CoQ10-dosis. Prøv at reducere din dosis for at se, om det har nogen indflydelse på vægten. Samarbejd med din læge om at finde den mest hensigtsmæssige dosis.
 • Giv det tid. Mindre vægtudsving er almindelige, når man begynder på et nyt kosttilskud. Hold dig til CoQ10 i et par uger for at se, om den indledende væskeophobning forsvinder.
 • Tal med din læge. Diskuter eventuelle bekymringer om vægtændringer med din læge, og få dem til at overvåge dine fremskridt med CoQ10.

Med korrekt dosering, overvågning og en sund livsstil bør du kunne tage CoQ10 uden at opleve betydelig vægtøgning. Fokuser på hele fødevarer, regelmæssig motion og andre sunde vaner for langsigtet vægtkontrol.

Typisk CoQ10-dosering og forsigtighedsregler

Den daglige standarddosis for CoQ10 er 100-200 mg pr. dag, som tages i 1-2 doser i forbindelse med et måltid for at opnå den bedste optagelse.

Megadoser på op til 500 mg om dagen er blevet brugt til specifikke tilstande som hjertesvigt, men der mangler dokumentation for fordele over 200 mg dagligt. Høje doser kan også øge risikoen for bivirkninger.

CoQ10 er generelt veltolereret, selv ved højere doser. Potentielle bivirkninger kan omfatte:

 • Kvalme, opkastning, diarré
 • Søvnløshed
 • Hududslæt
 • Træthed
 • Influenzalignende symptomer
 • Svimmelhed
 • Irritabilitet

CoQ10-tilskud kan interagere med blodfortyndende medicin som warfarin og statinmedicin, der bruges mod forhøjet kolesterol. Kontakt din læge, før du bruger CoQ10, hvis du tager medicin eller har en medicinsk tilstand, især hjerterelateret.

Visse grupper bør undgå CoQ10-tilskud, medmindre det er godkendt af deres læge:

 • Kvinder, der er gravide eller ammer
 • Personer med diabetes eller som tager medicin til blodsukkerkontrol
 • De, der skal opereres inden for 2 uger
 • Modtagere af organtransplantationer
 • Personer med lavt blodtryk eller på blodtrykssænkende medicin

CoQ10 er sandsynligvis sikkert for de fleste raske voksne, når det bruges korrekt. Men tal med din sundhedsplejerske for at få afklaret eventuelle bekymringer og finde ud af, om det passer til dine individuelle behov.

Den nederste linje

Konklusionen er, at der ikke er meget, der tyder på, at CoQ10-tilskud direkte forårsager vægtøgning. Nogle brugere rapporterer om små stigninger i kropsvægten efter at have startet med CoQ10, potentielt på grund af væskeophobning, øget appetit, muskelvækst eller fedttabsmaskerende effekter.

Forskning har dog ikke bekræftet nogen større effekt af CoQ10 på vægt eller kropssammensætning. En eventuel vægtforøgelse vil sandsynligvis være beskeden og midlertidig.

Med korrekt dosering, hydrering, motion og en afbalanceret kost er det usandsynligt, at CoQ10 vil føre til betydelige vægtændringer hos de fleste mennesker. Men som med alle kosttilskud skal du være opmærksom på din individuelle reaktion og diskutere bekymringer med din læge.

Fokuser på generelle sunde vaner for langsigtet vægtkontrol og velvære - CoQ10 kan give yderligere fordele som hjertesundhed, øget energi og træningspræstation.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Langsjoen, P. H., & Langsjoen, A. M. (2014). Supplerende ubiquinol hos patienter med fremskreden kongestiv hjerteinsufficiens. Biofactors (Oxford, England), 40(1), 119-128. https://doi.org/10.1002/biof.1123

Mohr, D., Bowry, V. W., & Stocker, R. (1992). Kosttilskud med coenzym Q10 resulterer i øgede niveauer af ubiquinol-10 i cirkulerende lipoproteiner og øget modstandsdygtighed hos humant lipoprotein med lav densitet over for initiering af lipidperoxidation. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipids and Lipid Metabolism, 1126(3), 247-254. https://doi.org/10.1016/0005-2760(92)90241-B

Gökbel, H., Gül, I., Belviranlı, M., & Okudan, N. (2010). Virkningerne af coenzym Q10-tilskud på ydeevnen under gentagne anfald af supramaximal træning hos stillesiddende mænd. The Journal of Strength & Conditioning Research, 24(1), 97-102. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181c1da3a

Digiesi, V., Cantini, F., Oradei, A., Bisi, G., Guarino, G. C., & Brocchi, A. (1994). Coenzym Q10 ved essentiel hypertension. Molecular Aspects of Medicine, 15, s257-s263. https://doi.org/10.1016/0098-2997(94)90094-9

Kumar, A., Kaur, H., Devi, P., & Mohan, V. (2009). Coenzym Q10's (CoQ10) rolle i hjertesygdomme, hypertension og Meniere-lignende syndrom. Pharmacology & Therapeutics, 124(3), 259-268. https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.003

Shults, C. W., Oakes, D., Kieburtz, K., Beal, M. F., Haas, R., Plumb, S., Juncos, J. L., Nutt, J., Shoulson, I., Carter, J., Kompoliti, K., Perlmutter, J. S., Reich, S., Stern, M., Watts, R. L., Kurlan, R., Molho, E., Harrison, M., & Lew, M. (2002). Virkninger af coenzym Q10 ved tidlig Parkinsons sygdom: tegn på opbremsning af funktionel tilbagegang. Archives of Neurology, 59(10), 1541-1550. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Coenzym Q10: en gennemgang af dets løfte som et neurobeskyttende middel. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi. org/10.1017/s1092852900020328

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder