Kan man tage b12 og CoQ10 sammen?

Published:

Vitamin B12 og CoQ10 er to populære kosttilskud, der giver en række potentielle sundhedsmæssige fordele. B12 er et essentielt vitamin, der er nødvendigt for dannelsen af røde blodlegemer, DNA-syntese og neurologisk funktion. CoQ10 er en antioxidant, der understøtter cellernes energiproduktion.

Mange mennesker tager B12 og CoQ10 hver for sig af forskellige årsager. Men er det sikkert og effektivt at tage B12 og CoQ10 på samme tid? Lad os se nærmere på, hvordan disse to kosttilskud interagerer.

Kan man tage b12 og CoQ10 sammen?

Oversigt over B12-vitamin

Vitamin B12, også kendt som cobalamin, er et vandopløseligt vitamin, der spiller en vigtig rolle i..:

 • Dannelse af røde blodlegemer og forebyggelse af anæmi
 • Cellulære metaboliske processer
 • Energiproduktion
 • Neurologisk funktion og hjernesundhed
 • Kardiovaskulær sundhed
 • DNA- og RNA-syntese
 • Støtte til immunsystemet

B12 findes naturligt i fødevarer som kød, æg, mejeriprodukter og skaldyr, men mange mennesker har svært ved at optage nok fra deres kost. Tilskud anbefales ofte, især til dem, der har risiko for mangel.

Nogle almindelige årsager til, at folk tager B12-tilskud, inkluderer:

 • Behandling af vitamin B12-mangel
 • Øger energiniveauet
 • Understøtter mentalt fokus og kognition
 • Håndtering af depression og angst
 • Forbedring af kardiovaskulær sundhed
 • Vedligeholdelse af sund hud, hår og negle

Det anbefalede daglige indtag af B12 er omkring 2,4 mcg, men doserne i kosttilskud varierer ofte fra 500 mcg til 1.000 mcg.

Oversigt over CoQ10

CoQ10, eller coenzym Q10, er et stof, der produceres naturligt af kroppen for at hjælpe med at generere energi i cellerne. Det fungerer også som en kraftig antioxidant. Nogle af de vigtigste fordele er

 • Cellulær energiproduktion
 • Kraftige antioxidanteffekter
 • Forbedret hjertesundhed
 • Neuroprotektive egenskaber
 • Støtte til immunsystemet

CoQ10-niveauet kan falde med alderen eller ved visse medicinske tilstande. Kosttilskud kan bruges til at øge CoQ10-status for:

 • Hjertesundhed og kardiovaskulære tilstande
 • Kognitiv støtte og neurobeskyttelse
 • Antioxidant- og anti-aging-effekt
 • Lindring af migrænehovedpine
 • PCOS og fertilitet
 • Energiforbedring

Typiske CoQ10-doser for kosttilskud varierer fra 90 mg til 200 mg om dagen, taget i opdelte doser sammen med mad.

B12 og CoQ10 giver begge meningsfulde sundhedsmæssige fordele. Men er det en fordel at tage begge kosttilskud på samme tid? Lad os diskutere beviserne.

Er der nogen interaktioner mellem B12 og CoQ10?

Der er ingen kendte direkte interaktioner mellem vitamin B12 og CoQ10-tilskud.

B12 er et vandopløseligt vitamin, mens CoQ10 er en fedtopløselig antioxidant. Det betyder, at de har forskellige mekanismer for absorption og virkning i kroppen.

 • B12 - kræver intrinsisk faktor og mavesyre for absorption; involveret i cellemetabolisme og produktion af røde blodlegemer
 • CoQ10 - optages med fedt i kosten; en del af elektrontransportkæden for cellulær energi

Forskning viser, at B12 og CoQ10 ikke konkurrerer om optagelsen eller påvirker hinandens biotilgængelighed negativt. Begge kosttilskud anses generelt for at være sikre at bruge sammen uden problemer.

Personer, der tager høje doser B12, bør dog holde øje med deres kobberniveau, da B12 kan nedsætte kobberoptagelsen marginalt. CoQ10 hjælper med energiproduktion, der kræver kobber, så en kobbermangel kan teoretisk set påvirke CoQ10's virkning.

Overordnet set er der ingen signifikante interaktioner mellem B12 og CoQ10, når de tages som anvist. Det anbefales stadig at diskutere tilskud med en sundhedsprofessionel.

Potentielle fordele ved at tage B12 og CoQ10

Selvom der ikke er nogen negative interaktioner, kan kombinationen af B12 og CoQ10 give flere synergistiske fordele:

1. Øget energi

Både B12 og CoQ10 er afgørende for cellernes energiproduktion gennem deres rolle i mitokondrierne. Hvis man tager disse kosttilskud sammen, kan det potentielt give et ekstra boost i energiniveauet.

B12 er nødvendig for at omsætte fedt og proteiner til brugbar energi. CoQ10 hjælper med at overføre elektroner for at generere ATP. Tilsammen kan de forbedre den generelle energistatus.

2. Antioxidant-beskyttelse

CoQ10 er en dokumenteret antioxidant, der kan hjælpe med at udligne visse oxidative skader fra træning og normal metabolisme.

Forskning viser, at B12 også har antioxidantegenskaber - hvis man tager begge tilskud, kan det give en større antioxidantaktivitet, der beskytter cellerne mod skader fra frie radikaler.

3. Støtte til hjernens sundhed

B12 og CoQ10 er afgørende for den kognitive funktion. B12 er nødvendig for nervetransmission og homocysteinmetabolisme. CoQ10 er neurobeskyttende og forbedrer mitokondriefunktionen.

Tilskud med begge dele kan føre til forstærkede effekter på hukommelse, koncentration, neurobeskyttelse og generel hjernesundhed.

4. Kardiovaskulære fordele

Både B12 og CoQ10 er nyttige til at støtte hjertesundheden. B12 sænker homocysteinniveauet, som er en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme. CoQ10 forbedrer hjertets energimetabolisme og funktion.

I kombination kan disse to kosttilskud give forebyggende kardiovaskulær støtte til raske personer og personer med hjertesygdomme.

5. Lindring af træthed og svaghed

Mangel på B12 kan forårsage anæmi, træthed og muskelsvaghed. Lav CoQ10-status er også forbundet med træthed og lav energi.

Hvis man tager B12 og CoQ10 sammen, kan det hjælpe med at afhjælpe mangler, der bidrager til træthed og svaghed.

For dem, der ønsker et energiboost, forbedret kognition, antioxidantbeskyttelse eller kardiovaskulær støtte, kan en kombination af B12 og CoQ10 være en effektiv strategi under lægelig vejledning.

Sådan tager du B12- og CoQ10-tilskud sammen

Hvis du vil tage B12 og CoQ10 samtidig, er her nogle tips til et sikkert og effektivt tilskud:

 • Rådfør dig meden læge - Tal altid med din læge om at tage nye kosttilskud for at tjekke for interaktioner med medicin eller helbredstilstande.
 • Tag som anvist - følg nøje doseringsvejledningen på etiketten eller fra din læge. De fleste intervaller er 500-1.000 mcg dagligt for B12 og 90-200 mg pr. dag for CoQ10.
 • Brug opdelte doser - Absorptionen kan optimeres ved at dele doserne op i løbet af dagen i stedet for en enkelt stor dosis. For eksempel 100 mg CoQ10 og 500 mcg B12 to gange om dagen.
 • Tag CoQ10 sammen med mad - Fedtstoffer i kosten forbedrer biotilgængeligheden af CoQ10-tilskud, så tag det sammen med et måltid eller en snack, der indeholder olie eller sunde fedtstoffer.
 • Vælg kosttilskud af høj kvalitet - Køb anerkendte mærkevarer, der er testet for renhed og korrekt dosering. B12-tabletter eller sugetabletter, der opløses under tungen, kan være en fordel.
 • Overvåg effekten - Hold øje med energiniveauet, den kognitive funktion, restitutionen efter træning og det generelle velbefindende. Juster doseringen sammen med din læge i overensstemmelse hermed.
 • Hold øje medbivirkninger - Store mængder B12 kan potentielt forårsage akne eller kløe. Høje doser af CoQ10 kan give mild søvnløshed, kvalme eller svimmelhed hos nogle mennesker.

Med det rette kosttilskud kan B12 og CoQ10 sagtens tages sammen. Synergistiske effekter er dog ikke veldokumenterede, og fordelene kan variere fra person til person.

Bør man tage B12 og CoQ10 sammen?

På trods af manglende beviser for interaktioner anbefales det generelt ikke at tage høje doser af kosttilskud sammen uden lægeligt tilsyn. Blodniveauet af B12 og CoQ10 kan også testes for at undgå overtilskud.

Men for dem, der har en bekræftet mangel på B12 eller CoQ10, kan et samtidigt tilskud være berettiget - især ved lavere terapeutiske doser.

Nogle ældre voksne og vegetarer/veganere kan have gavn af moderate doser af både B12 og CoQ10 for at støtte energiniveauet, hjernefunktionen og hjerte-kar-sundheden.

Tal med din læge for at finde ud af, om kombinationen af B12 og CoQ10 er passende for dine individuelle ernæringsbehov og sundhedsmål. Det er sikkert for de fleste, men hvis man har en sygdom eller tager medicin, kræver det en mere omhyggelig vurdering.

For mange raske personer er det usandsynligt, at det vil give problemer at tage disse kosttilskud sammen inden for normale doseringsintervaller. Men fordelene er stadig spekulative uden mere robuste data om kombinationen af B12 og CoQ10 specifikt. Den bedste fremgangsmåde er fortsat at overvåge din reaktion og justere indtaget derefter.

Kan man tage b12 og CoQ10 sammen? Konklusion

Sammenfattende har B12-vitamin og CoQ10 generelt ingen negative interaktioner og kan sandsynligvis sagtens tages sammen. De absorberes og udnyttes forskelligt i kroppen.

De potentielle fordele ved at kombinere B12 og CoQ10 omfatter øget energi, antioxidantvirkninger, forbedret hjernesundhed, støtte til hjerte-kar-systemet og lindring af træthed. Forskning har dog endnu ikke bekræftet klare synergistiske effekter.

For at maksimere sikkerheden og effekten, når du prøver B12- og CoQ10-tilskud sammen, skal du få en læge til at vejlede dig i dit regime og din dosering. Følg anvisningerne på etiketten, hold øje med bivirkninger, og følg dine resultater.

Selvom der stadig er behov for yderligere forskning, kan det at tage B12 og CoQ10 samtidig give et større ernæringsmæssigt boost for nogle mennesker under professionel behandling. Men fordelene er ikke garanterede, så hold øje med din individuelle respons.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

 • Gröber, U., Kisters, K. og Schmidt, J. (2013), Neuroenhancement with vitamin B12-underestimated neurological significance. Nutrients, 5(12), pp.5031-5045. https://doi.org/10.3390/nu5125031
 • Baierle, M., Vencato, P., Oldenburg, L. et al. Coenzym Q10-tilskud reducerer oxidativt stress og forbedrer antioxidant enzymaktivitet hos patienter med koronararteriesygdom. Nutr J 15, 6 (2016). https://doi.org/10.1186/s12937-016-0127-z
 • Zhang J, Liu H, Yang J, Li Z, Ren J, Li X. Den kliniske effekt af coenzym Q10 på depression og angst: En metaanalyse af randomiserede kontrollerede forsøg. Pharmacol Res. 2020;159:104919. doi:10.1016/j.phrs.2020.104919 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7684325/
 • Bottiglieri T. Folat, vitamin B12 og neuropsykiatriske lidelser. Nutr Rev. 1996 Dec;54(12):382-90. doi: 10.1111/j.1753-4887.1996.tb03725.x. PMID: 9019488. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9019488/
 • Raygan, Farshad et al. "Virkningerne af coenzym Q10-administration på glukosehomeostase, lipidprofiler, inflammation og oxidativt stress hos patienter med diabetisk nefropati: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial." Journal of the American College of Nutrition vol. 35,5 (2016): 456-63. doi:10.1080/07315724.2015.1080127 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989924/

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder