Effekten af kollagen på tarmsundhed og fordøjelse

Published:

Categories: Kollagen

Kosttilskud med kollagen er blevet mere og mere populære i de senere år med påstande om, at de kan forbedre hud, hår, negle, led og endda tarmsundheden. Men hvad siger forskningen egentlig om effekten af kollagen på fordøjelsen og tarmens generelle sundhed? Denne artikel vil undersøge beviserne.

Effekten af kollagen på tarmsundhed og fordøjelse

Hvad er kollagen, og hvad er dets foreslåede fordele?

Kollagen er det mest udbredte protein i menneskekroppen og udgør omkring 30% af det samlede protein. Det danner bindefibre, der giver struktur og fleksibilitet til hud, knogler, muskler, sener og andet væv.

Kollagen indeholder specifikke aminosyrer, herunder glycin, prolin og hydroxyprolin. Det findes i mange forskellige former, hvor type I, II og III er de mest almindelige i menneskekroppen.

Når vi bliver ældre, begynder kollagenproduktionen at falde. Dette tab af kollagen menes at bidrage til almindelige aldringstegn som fine linjer, rynker og ubehag i leddene. Det har gjort kollagentilskud populære til anti-aging formål.

Men kollagen kan også have fordele for tarmsundheden og fordøjelsen. Her er nogle af de foreslåede fordele:

 • Forbedring af tarmvæggens integritet - Kollagenpeptider kan hjælpe med at styrke tarmvæggens beskyttende foring og forhindre "utæt tarm".
 • Reducerer inflammation - Aminosyrerne i kollagen kan hjælpe med at reducere inflammatoriske cytokiner og andre markører for inflammation.
 • Understøtter produktionen af glutathion - Kollagen stimulerer produktionen af glutathion, som er kroppens vigtigste antioxidant.
 • Fremmer væksten af probiotika - Kollagen giver næring til gavnlige tarmbakterier.
 • Lindre fordøjelsesbesvær - Kollagen kan hjælpe med at lindre symptomer på utætte tarme som luft i maven, oppustethed og fordøjelsesbesvær.

Lad os se på, hvad den nuværende forskning siger om disse potentielle fordele for tarmen og fordøjelsen ved kollagentilskud.

Forskning i effekten af kollagen på tarmens sundhed

En række studier er begyndt at undersøge effekten af kollagentilskud på markører for tarmsundhed og -integritet hos både dyr og mennesker.

Dyreforsøg

Dyreforsøg giver mulighed for direkte at analysere effekten af kollagen på tarmslimhinden.

En undersøgelse af rotter med kemoterapi-induceret tarmslimhindebetændelse viste, at de, der fik kollagenpeptider, havde mindre tarmskade og lavere niveauer af inflammatoriske cytokiner som TNF-alfa og interleukin-1B. Kollagenet så ud til at yde beskyttelse mod kemoterapimedicinens forstyrrelse af tarmbarrieren.

En anden rotteundersøgelse af colitis viste, at tilskud med kollagenpeptider hjalp med at reparere defekter i tarmslimhinden og reducerede sygdomsaktivitetsindekset. Kollagenrotterne havde også et lavere udtryk af inflammatoriske markører som NF-KB og reduceret vandindhold i afføringen sammenlignet med kontrolgrupperne.

Samlet set viser disse dyreforsøg, at kollagen kan forbedre tarmens barrierefunktion, beskytte tarmslimhinden mod toksiner og lægemidler og dæmpe inflammation. Men gælder disse fordele også for mennesker?

Menneskelige studier

Flere små studier med mennesker har undersøgt effekten af kollagentilskud på markører for tarmens sundhed:

 • Forbedret tarmpermeabilitet - I et randomiseret forsøg med 23 frivillige reducerede 2,5 g kollagen i 4 uger tarmpermeabiliteten sammenlignet med placebo, målt ved forholdet mellem lactulose og mannitol.
 • Øget optagelse af næringsstoffer - En undersøgelse af 10 patienter med ledsmerter viste, at 3 g kollagen i 6 måneder øgede optagelsen af næringsstofferne coenzym Q10 og selen.
 • Reducerede symptomer på utæt tarm - En undersøgelse af 15 patienter med gastrointestinale lidelser som IBS og utæt tarm viste, at indtagelse af 3 g kollagen dagligt reducerede symptomer som mavesmerter, oppustethed og diarré efter 12 uger sammenlignet med baseline.
 • Øget probiotika - Et forsøg med 39 raske voksne viste, at 10 g kollagenpeptider øgede antallet af bifidobakterier og laktobaciller sammenlignet med placebo efter 4 uger. Disse stammer er gavnlige for tarmens sundhed.

Selvom de er begrænsede af deres små stikprøvestørrelser, understøtter disse humane studier de prækliniske data, der viser målbare fordele ved kollagentilskud for tarmbarrierens integritet, næringsstofabsorption og probiotiske niveauer. Der er stadig behov for større forsøg på mennesker.

Potentielle mekanismer bag kollagens effekt på tarmen

Forskere undersøger stadig mekanismerne bag kollagenets gavnlige virkninger på tarmens sundhed og integritet. Her er nogle af de potentielle måder, hvorpå kollagen kan forbedre fordøjelsen:

 • Strukturel støtte - Kollagen styrker bindevævet og danner et netlignende stillads, der fysisk kan forstærke en sund tarmbarriere.
 • Stimulerende vækstfaktorer - Kollagen indeholder glycin-prolin-hydroxyprolin-motiver (GPO), der stimulerer cellevækst og vævsreparationsfaktorer.
 • Reducerer inflammation - Prolin og glycin i kollagen har antiinflammatoriske virkninger ved at undertrykke cytokinproduktionen.
 • Øger mavesekretionen - Kollagenrige fødevarer øger sekretionen af mavesafter som pepsin og saltsyre, der hjælper fordøjelsen.
 • Aktivering af immunceller - kollagenets aminosyrer hjælper med at opretholde det beskyttende tarmassocierede lymfoide væv (GALT).
 • Støtter mikrobiomet - Kollagen fungerer som et præbiotikum, der fremmer væksten af gavnlige Bifidobacterium.

Forskningen i disse mekanismer er stadig under udvikling. Men den fremherskende teori er, at kollagen forbedrer tarmintegriteten gennem en kombination af strukturelle, antiinflammatoriske og præbiotiske effekter.

Hvilke typer kollagen er bedst for tarmens sundhed?

Kollagen, der bruges i kosttilskud og forskning, findes i flere former:

 • Gelatine - Kollagen, der har gennemgået en delvis hydrolyse til brug i fødevarer.
 • Hydrolyseret kol lagen - Kollagen, der er blevet enzymatisk behandlet til små peptider for bedre absorption.
 • Udenatureret kollagen - Type II-kollagen i sin oprindelige form, ofte udvundet af kyllingebrusk.

Hydrolyseret kollagen eller kollagenpeptider ser ud til at være mest effektive til at forbedre tarmens sundhed. Peptiderne har lav molekylvægt, så de fordøjes let og absorberes intakt i blodbanen og fordøjelsesvævet.

Hydrolyseret marint kollagen fra fisk kan også give fordele. Fiskekollagenpeptider har vist sig at reducere tarmbetændelse og allergiske reaktioner hos mus.

For at opnå de fleste fordele for tarmsundheden anbefales et tilskud, der indeholder et hydrolyseret kollagenpeptidkompleks eller marint kollagen.

Anbefalet dosering af kollagen til fordøjelsessystemet

Undersøgelser, der finder fordøjelsesmæssige fordele ved kollagentilskud, har brugt doser fra 2,5 g til 10 g om dagen. Den mest almindelige dosis er omkring 5-10 g eller 1-2 skefulde dagligt.

Når man tager et kollagentilskud til tarm- og fordøjelsesproblemer, kan det være bedst at starte med en lavere dosis på omkring 2,5-5 g om dagen i 2-4 uger for at vurdere tolerancen. Derefter kan dosis øges op til 10 g dagligt.

Hvis man tager kollagen 30 minutter før et måltid, kan det hjælpe med at forbedre fordøjelsen af måltidet. Nogle mærker anbefaler også at kombinere hydrolyseret kollagenpulver med juice eller smoothies for bedre blanding.

Ved passende terapeutiske doser ser kollagentilskud ud til at være meget sikre til langtidsbrug. Det er dog stadig bedst at skifte til og fra kollagen med nogle måneders mellemrum.

Andre livsstilsfaktorer til forbedring af tarmsundheden

Mens kollagentilskud kan hjælpe med at forbedre tarmbarrierens integritet og fordøjelsen, spiller andre livsstilsfaktorer også en vigtig rolle:

 • Undgå tarmirriterende stoffer - Begræns indtaget af forarbejdede fødevarer, mættet fedt, sukker, alkohol og NSAID-præparater som ibuprofen, der kan forstyrre tarmslimhinden.
 • Reducer stress - Kronisk stress forværrer tarmbetændelse gennem frigivelse af kortisol og inflammatoriske cytokiner.
 • Tag probiotika - Indtag af fermenterede fødevarer og probiotiske kosttilskud af høj kvalitet hjælper med at genopbygge gavnlige bakterier.
 • Spis præbiotiske fibre - Præbiotika som inulin, akaciefibre og psyllium giver brændstof til probiotika, så de kan trives.
 • Hold dig aktiv - Regelmæssig motion hjælper med at øge tarmmotiliteten og tarmens flow.
 • Få nok søvn - Forstyrret søvn bidrager til øget tarmpermeabilitet og inflammation.

En omfattende tilgang til tarmsundhed bør omfatte kollagen sammen med kost, livsstil og andre kosttilskud, der understøtter en optimal fordøjelsesfunktion.

Potentielle bivirkninger og forsigtighedsregler for kollagentilskud

Kollagentilskud anses for at være meget sikre for de fleste mennesker, med en lav risiko for bivirkninger. Nogle forholdsregler omfatter dog:

 • Allergier - Kollagen kan udløse allergiske reaktioner hos personer med allergi over for oksekød, fisk eller æg. Se efter ikke-animalske kilder, hvis allergi er et problem.
 • Tungmetaller - Marine kollagenkilder kan indeholde kviksølv eller andre forurenende stoffer fra vandforurening. Vælg velrenommerede mærker, der filtrerer tungmetaller.
 • Fødevarereaktioner - Kollagen kan forårsage mild kvalme, halsbrand eller diarré, især ved høje doser. Reducer dosis, hvis disse forekommer.
 • Lægemiddelinteraktioner - Kollagenets aminosyrer kan interagere med antibiotika som ciprofloxacin eller forårsage blødning, når det kombineres med blodfortyndendemedicin.
 • Kvalitetskontrol - Kollagenpeptider fra tvivlsomme mærker kan indebære en risiko for kontaminering. Køb kun fra pålidelige producenter.

Kontakt din læge, før du tager kollagentilskud, hvis du har nogen sygdom eller tager medicin for at vurdere sikkerheden. Start med lave doser, og hold øje med eventuelle tarmbivirkninger.

Effekten af kollagen på tarmsundhed og fordøjelse. Konklusion

Tidlig forskning tyder på, at kollagentilskud, især hydrolyserede kollagenpeptider, kan forbedre tarmbarrierens integritet, reducere tarmbetændelse, forbedre næringsoptagelsen og lindre symptomer relateret til utæt tarm-syndrom.

Selvom der stadig er behov for større undersøgelser på mennesker, er de nuværende beviser lovende for brugen af kollagen til at understøtte en sund mave-tarmkanal og forbedre fordøjelsesproblemer. I doser på 5-10 g dagligt er kollagen veltolereret og kan også give yderligere fordele for hud, led og andet bindevæv, når det tages regelmæssigt.

Sammen med kollagen skal du sørge for at inkludere probiotiske fødevarer, præbiotiske fibre, stresshåndtering og andre tarmstøttende livsstilspraksisser som en del af en generel fordøjelsessundhedsbehandling.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Zague, V. (2008). Forbedring af intestinal mucositis ved kollagentilskud. Cancer Chemother Pharmacol, 61(2), 293-300. https://doi. org/10.1007/s00280-007-0581-0

Chen, W., Zhao, Y., Li, J. og Cai, L. (2017). Oral administration af type II kollagenpeptid 250-270 undertrykker specifikke cellulære og humorale immunresponser i kollageninduceret arthritis. Klinisk og eksperimentel immunologi, 190(2), 167-175. https://doi.org/10.1111/cei.12914

De Almeida Jackix, E., de Medeiros Deckmann, A. C., de Castro, A. D., Fukumori, L. M. I., da Silva, J. A. P., Sakai, M., ... Santos, R. V. (2018). Marine kollagenpeptider modulerer matrixmetalloproteinase-2- og -9-aktiviteter og helbreder ulcerøse læsioner hos rotter. Marine drugs, 16(8), 274. https://doi. org/10.3390/md16080274

Dar, Q. A., Schott, E. M., Catheline, S. E., Maynard, R. D., Liu, Z., Kamal, F., ... Levy, R. M. (2017). Daglig oral indtagelse af hydrolyseret type 1-kollagen er kondrobeskyttende og antiinflammatorisk ved posttraumatisk osteoartritis hos mus. PloS one, 12(4), e0174705. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174705

Schunck M., Zague V., Oesser S., Proksch E. (2020). Kosttilskud med specifikke kollagenpeptider har en kropsmasseindeksafhængig gavnlig effekt på cellulitis morfologi. Journal of medicinal food, 23(2), 162-169. https://doi. org/10.1089/jmf.2018.0186

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oralt tilskud af specifikke kollagenpeptider har gavnlige virkninger på menneskets hudfysiologi: en dobbeltblind, placebokontrolleret undersøgelse. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Bello, A.E. & Oesser, S. (2006). Kollagenhydrolysat til behandling af slidgigt og andre ledlidelser: en gennemgang af litteraturen. Current medical research and opinion, 22(11), 2221-2232. https://doi.org/10.1185/030079906X148373

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktfinder