Hvad gør Q10 for huden?

Published:

Coenzym Q10, også kendt som ubiquinon eller CoQ10, er en naturligt forekommende antioxidant, der spiller en vigtig rolle for hudens sundhed og aldringens udseende. Når vi bliver ældre, falder niveauet af CoQ10 i vores krop, hvilket fører til oxidative skader, der kan fremskynde hudens aldring. CoQ10-tilskud og hudplejeprodukter kan hjælpe med at genoprette niveauet, bekæmpe oxidativt stress og fremme en mere ungdommelig hud.

Hvad gør Q10 for huden?

Hvad er coenzym Q10?

Coenzym Q10 (CoQ10) er et vitaminlignende stof, der produceres naturligt i kroppen og også kan fås gennem mad og kosttilskud. Det spiller en vigtig rolle i energiproduktionen og fungerer som en kraftig antioxidant i cellerne.

Nogle vigtige fakta om CoQ10:

  • CoQ10 findes i stort set alle celler i kroppen, men er især koncentreret i organer med et højt energibehov som hjerte, lever og nyrer.
  • Det er en vigtig komponent i mitokondrierne, som er ansvarlige for cellernes energiproduktion. CoQ10 hjælper med at omdanne fedt og sukker til ATP, som er den vigtigste energikilde på celleniveau.
  • I sin aktive form (ubiquinol) donerer CoQ10 elektroner for at neutralisere frie radikaler og reaktive iltarter (ROS). Det gør det til en afgørende antioxidant til forebyggelse af oxidativt stress.
  • CoQ10-niveauet topper i 20'erne og falder derefter støt med alderen. I 40-års alderen kan CoQ10-niveauet begynde at falde, hvilket bidrager til nogle aspekter af aldring.
  • Statiner og visse andre medikamenter kan også nedbryde CoQ10-niveauet i kroppen.
  • Fødevarekilder til CoQ10 omfatter kød, fisk, nødder, frø og visse olier. Men indtaget fra fødevarer er generelt ikke nok til at hæve CoQ10-niveauet væsentligt.
  • CoQ10-tilskud kan hjælpe med at øge CoQ10-status. Ubiquinol anses for at være den mest biotilgængelige form, som kroppen let kan optage.

Hvorfor CoQ10-niveauet falder med alderen

Der er flere grunde til, at det naturlige CoQ10-niveau i kroppen har tendens til at falde med tiden:

  • Reduceret syntese: CoQ10 syntetiseres naturligt af kroppen. CoQ10-syntesen kræver dog mindst otte vitaminer og flere sporstoffer. Mangel på et af disse næringsstoffer kan forringe CoQ10-produktionen. Aldersrelaterede ændringer i celler og stofskifte resulterer i en mindre effektiv CoQ10-syntese.
  • Øget brug: Med alderen stiger kroppens behov for CoQ10 for at hjælpe med at opfylde større energibehov og modvirke oxidativt stress. Uden øget indtag fra mad eller kosttilskud kan dette gradvist udtømme CoQ10-reserverne.
  • Oxidative skader: CoQ10 i kroppen kan blive oxideret til inaktive former. Aldring er forbundet med højere oxidativt stress, som bruger mere CoQ10.
  • Mitokondrie-mutationer: Mitokondrier producerer CoQ10, og deres funktion aftager med alderen. DNA-mutationer i mitokondrier akkumuleres over tid og kan forringe CoQ10-syntesen.
  • Celledød: Ældre celler har tendens til at have flere defekter og højere dødelighed. Det betyder, at færre sunde celler er til rådighed til at producere og udnytte CoQ10.
  • Medicin: Visse receptpligtige lægemidler som statiner kan forstyrre CoQ10-produktionsvejene. Folk over 40 bruger ofte mere medicin, der nedbryder CoQ10.

At opretholde ungdommelige CoQ10-niveauer gennem tilskud bliver især vigtigt i middelalderen og derefter for at modvirke disse aldersrelaterede fald.

CoQ10's fordele for huden

At øge CoQ10-niveauet kan fremme hudens sundhed og ungdommelighed på flere måder:

1. Reducerer oxidativ skade

Oxidativt stress forårsaget af frie radikaler og ROS er en væsentlig årsag til hudens aldring. Det beskadiger cellemembraner, proteiner og DNA.

CoQ10 i sin aktive ubiquinol-form er en kraftig antioxidant, der donerer elektroner for at neutralisere frie radikaler. Det hjælper med at beskytte hudproteiner som kollagen og elastin mod oxidative skader.

2. Forbedrer mitokondriefunktionen

Mitokondrierne i hudcellerne har brug for CoQ10 for effektivt at kunne omdanne næringsstoffer til cellulær energi. Nedsat mitokondriefunktion fører til reduceret energiproduktion og ophobning af affaldsstoffer i hudcellerne.

CoQ10 hjælper med at optimere mitokondriernes metabolisme, så energiproduktionen bliver mere effektiv. Det giver hudcellerne mere energi til at reparere, vedligeholde og forny sig.

3. Stimulerer kollagen og elastin

Oxidative skader kan forstyrre kollagen- og elastinsyntesen i huden. CoQ10 hjælper med at beskytte disse strukturelle proteiner, samtidig med at det stimulerer de fibroblaster, der producerer kollagen og elastin.

Det hjælper med at bevare hudens tykkelse og elasticitet, så rynker, slaphed og crepeagtig hudstruktur kan bekæmpes. CoQ10 kan også hjælpe med at hæmme det enzym, der nedbryder elastin.

4. Reducerer inflammation

Lav grad af kronisk inflammation er en anden proces, der er forbundet med hudens aldring. CoQ10 virker anti-inflammatorisk ved at hæmme pro-inflammatoriske cytokiner og andre inflammatoriske mediatorer.

At sænke inflammation hjælper med at minimere rødme, samtidig med at det beskytter mod kollagennedbrydning og hudskader fra inflammatoriske veje, der aktiveres i aldrende hud.

5. Forbedrer barrierefunktionen

Hudens barriere beskytter de dybere lag mod miljøskader. Denne barriere har en tendens til at svækkes med alderen, hvilket resulterer i tørrere hud og følsomhed.

Forskning viser, at CoQ10 hjælper med at styrke hudens barrierefunktion ved at øge produktionen af ceramider - lipider, der hjælper med at danne barrieren og holde på fugten.

6. Neutraliserer UV-skader

Udsættelse for UV-stråling skaber betydelig oxidativ stress og inflammation i huden. Som antioxidant og antiinflammatorisk middel kan CoQ10 minimere de oxidative skader og virkningerne af UV-eksponering.

Tidlig forskning tyder også på, at ubiquinol kan absorbere UV-stråler og reducere deres gennemtrængning gennem de ydre hudlag. Det giver en vis grad af solbeskyttelse.

7. Øger blodcirkulationen

Mikrocirkulationen svækkes med alderen. Ved at forbedre mitokondriernes energiproduktion hjælper CoQ10 hudcellerne med at generere den energi, der er nødvendig for cellefornyelse og cirkulation.

Bedre cirkulation fremmer tilførslen af næringsstoffer og ilt til hudens væv, samtidig med at affaldsstoffer fjernes effektivt. Det er afgørende for hudens sundhed og udstråling.

De største fordele ved CoQ10 for huden

Sammenfattende er de vigtigste evidensbaserede fordele ved CoQ10, når det gælder om at holde huden ungdommelig og sund:

  • Neutralisering af rynkefremkaldende frie radikaler og ROS
  • Beskytter mod oxidativ skade på kollagen, elastin og celler
  • Forbedring af energiproduktion og mitokondriefunktion
  • Reducerer inflammation, der er involveret i hudens aldring
  • Stimulerer syntesen af kollagen og elastin
  • Styrkelse af hudbarrieren
  • Beskytter mod UV-fotoskader
  • Fremmer cirkulationen og næringstilførslen til hudcellerne

CoQ10-forskning for huden

Flere kliniske undersøgelser har vist, at CoQ10 kan forbedre hudparametre, der er forbundet med aldring:

  • I en 12-ugers undersøgelse tog kvinder 60 mg ubiquinol. Rynker i ansigtet blev reduceret betydeligt efter 6 og 12 uger sammenlignet med placebo. Hudens ruhed, pletter og gulfarvning blev også forbedret.
  • Kvinder, der brugte en 1% CoQ10-creme to gange dagligt i fem uger, oplevede færre rynker, glattere hudstruktur og forbedret fugtighed.
  • Da postmenopausale kvinder anvendte 0,3% CoQ10-creme i 30 dage, oplevede de synligt færre rynker og øget hudelasticitet.
  • Ved at kombinere CoQ10 med andre antioxidanter som E-vitamin fik man en bedre antioxidantbeskyttelse i hudcellerne sammenlignet med CoQ10 alene.
  • I undersøgelser, hvor folk tog 100-300 mg CoQ10-tilskud dagligt i 6-12 uger, steg CoQ10-niveauerne i overhuden og reducerede effektivt oxidationsskader.

Selvom forskningen stadig er i gang, tilskriver forskerne mange af de observerede fordele ved CoQ10-lotion og kosttilskud til at reducere oxidativ stress og inflammation, neutralisere UV-skader og forbedre mitokondriefunktionen i hudceller.

Hvem kan have gavn af CoQ10?

Alle kan have gavn af at optimere deres antioxidantstatus, men de, der sandsynligvis vil få mest ud af at øge CoQ10-niveauet, inkluderer:

  • Voksne over 30 år: CoQ10-nedgangen begynder i 30'erne, hvilket gør tilskud vigtigere for anti-aging.
  • Midaldrende eller ældre voksne: Personer over 50 har tendens til at mangle CoQ10-status, hvilket gør huden mere sårbar over for oxidative aldringsprocesser.
  • Folk, der bruger statiner: Statiner som atorvastatin og simvastatin nedbryder ofte CoQ10. Tilskud kan hjælpe med at modvirke dette.
  • Dem, der udsættes for forurening/toksiner: Miljømæssig stress øger oxidering i huden, så CoQ10 giver antioxidantbeskyttelse.
  • Folk, der ryger: Rygning reducerer CoQ10-antioxidantkapaciteten dramatisk og fremskynder samtidig hudens ældning.
  • Dem, der er udsat for UV-skader: CoQ10 hjælper med at minimere de skadelige virkninger af soleksponering.
  • Alle, der ønsker anti-aging-effekter: CoQ10 kan hjælpe med at bevare en ungdommelig og sund hud, når vi bliver ældre.
  • Personer med visse medicinske tilstande: Sygdomme, der involverer oxidativ stress og inflammation som diabetes, neurodegenerative sygdomme, forhøjet blodtryk osv. kan have gavn af CoQ10.

Sådan øger du CoQ10 til huden

Der er to hovedmetoder til at øge CoQ10-status for hudens sundhed: Lokal anvendelse og orale tilskud.

Aktuel CoQ10

Ved at påføre CoQ10 direkte på huden kan det trænge ind i epidermis- og dermislagene, hvor det kan udøve antioxidant- og anti-aging-aktivitet. Undersøgelser viser, at selv lave koncentrationer af CoQ10 på omkring 0,3 % kan forbedre hudens parametre betydeligt, når det påføres topisk over flere uger.

Fordelene ved topisk CoQ10 inkluderer:

  • Direkte levering til epidermis for antioxidantbeskyttelse
  • Evne til at reducere synlige fine linjer, rynker og ruhed
  • Forbedrer fugt og epidermal hydrering
  • Mindre totalt CoQ10-behov sammenlignet med oral dosering
  • Kan forstærke effekten af andre topiske anti-aging ingredienser
  • Let at integrere i hudplejerutinen

Når du køber topisk CoQ10, skal du kigge efter en formel, der indeholder ubiquinol, den aktive form, der antioxiderer og absorberes lettest i huden. Hvis man bruger det sammen med E-vitamin, øges antioxidantbeskyttelsen.

Påfør en CoQ10-creme eller et serum dagligt med fokus på de områder, der er mest udsatte for oxidativ ældning, som ansigt, hals, bryst og hænder. Smør forsigtigt ind i huden, indtil den er helt absorberet.

Orale CoQ10-tilskud

At øge CoQ10-niveauet indefra kroppen gennem orale tilskud giver fordele for hele kroppen og alle organsystemer, inklusive huden.

Fordelene ved CoQ10-tilskud er bl.a:

  • Øger CoQ10-niveauet i hele kroppen, ikke kun i huden
  • Kræver en højere dosis end topikale midler for at se hudeffekt
  • Ubiquinol er den mest biotilgængelige form
  • Det kan tage 2-4 uger at øge hudens CoQ10-niveauer.
  • Kan kombineres med andre indre antioxidanter som vitamin C, E og selen.
  • Hjælper med at opretholde CoQ10-status ved daglig brug
  • Kan give visse fordele for hjerte-kar-sygdomme og hjernen

En typisk CoQ10 anti-aging-dosis er 100-200 mg om dagen. Personer med CoQ10-mangel kan bruge doser på op til 400 mg. Det absorberes bedst med mad, der indeholder olie eller fedt.

Måling af CoQ10-niveauer gennem blodprøver kan hjælpe med at bestemme den ideelle dosis af tilskud.

Sikkerhed og bivirkninger

CoQ10 anses for at være sikkert med meget få bivirkninger. Det indebærer stort set ingen risiko for toksicitet på grund af dets vandopløselige natur. Milde bivirkninger kan omfatte:

  • Urolig mave eller kvalme, lindres normalt ved indtagelse sammen med mad
  • Hovedpine eller svimmelhed
  • Søvnløshed, hvis det tages for tæt på sengetid
  • Interaktioner med blodfortyndende midler som warfarin

CoQ10 anses for at være sikkert under graviditet og amning, men de anbefalede doser er ikke endeligt fastlagt. Personer, der tager medicin, bør konsultere deres læge, før de tager tilskud.

Aktuelle CoQ10-fugtighedscremer er ikke-irriterende for de fleste hudtyper. Start med at lappeteste nye produkter.

Hvad gør Q10 for huden? Konklusion

CoQ10-niveauet falder naturligt med alderen, men kan genoprettes gennem kost, hudplejeprodukter og kosttilskud. Både topisk og oral CoQ10 giver anti-aging hudfordele ved at neutralisere rynkefremkaldende frie radikaler, stimulere kollagen, sænke inflammation og forbedre mitokondriefunktionen.

CoQ10 er især gavnligt for dem, der ønsker at bekæmpe oxidative hudskader fra aldring, UV-eksponering, stress, medicin eller helbredsproblemer. Et øget indtag af CoQ10 kan hjælpe med at bevare en mere ungdommelig teint.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder