Hjælper CoQ10 på angst?

Published:

Angstlidelser er blandt de mest almindelige psykiske lidelser på verdensplan og påvirker over 284 millioner mennesker. Medicin og terapi er effektive behandlinger, men mange mennesker tager også kosttilskud som CoQ10 i håb om at finde lindring fra angstsymptomer. Men hjælper CoQ10 rent faktisk mod angst? Lad os se nærmere på beviserne.

Hjælper CoQ10 på angst?

Hvad er CoQ10?

CoQ10, en forkortelse for coenzym Q10, er et stof, der produceres naturligt af kroppen. Det findes også i forskellige fødevarer. Som antioxidant og antiinflammatorisk middel er CoQ10 involveret i flere vigtige processer i kroppen:

 • Cellevækst og vedligeholdelse
 • Energiproduktion
 • Muskelsammentrækning
 • Immunfunktion
 • Hjernens sundhed

CoQ10-niveauet kan falde med alderen eller på grund af medicinske tilstande som hjertesygdomme. Det er derfor, mange mennesker tager CoQ10-tilskud for at hjælpe med at opretholde tilstrækkelige niveauer i kroppen.

Hvordan CoQ10 kan hjælpe mod angst

Selvom forskningen stadig er begrænset, er der et par potentielle måder, hvorpå CoQ10 kan hjælpe med at lindre angst:

1. Forøgelse af cellulær energi

I nogle undersøgelser er angst blevet sat i forbindelse med nedsat energimetabolisme i cellerne. Som en vigtig komponent i mitokondrierne, hvor der produceres energi, kan CoQ10 hjælpe med at forbedre denne energiubalance.

Højere CoQ10-niveauer kan forbedre hjernens energimetabolisme, hvilket kan reducere angstsymptomer.

2. Fungerer som en antioxidant

Oxidativt stress refererer til celleskader forårsaget af frie radikaler i kroppen. Forskning tyder på, at det kan spille en rolle ved angstlidelser.

Som en kraftig antioxidant kan CoQ10 hjælpe med at afbøde dette oxidative stress og beskytte hjernen og kroppen mod dets skadelige virkninger.

3. Reducering af inflammation

Neuroinflammation bliver i stigende grad forbundet med angstlidelser som generaliseret angst og social angst. CoQ10 har vist sig at have antiinflammatoriske egenskaber, der kan reducere proinflammatoriske cytokiner i hjernen.

At sænke neuroinflammationen kan potentielt forbedre angsten hos nogle personer.

4. Forbedring af blodgennemstrømningen

Ændringer i den cerebrale blodgennemstrømning er blevet konstateret ved nogle angstlidelser. Som en vigtig komponent i elektrontransportkæden, der producerer ATP, er CoQ10 nødvendig for en ordentlig vasodilatation, der forsyner hjernen og kroppen med iltet blod.

CoQ10-tilskud kan fremme blodgennemstrømningen og ilttilførslen, hvilket giver en beroligende effekt.

Så i teorien kan CoQ10 påvirke flere mekanismer i forbindelse med angst. Men hvad siger forskningen egentlig?

Hvad undersøgelser viser om CoQ10 og angst

De fleste undersøgelser, der specifikt ser på CoQ10 mod angst, er begrænset til dyreforsøg lige nu. Men resultaterne er lovende:

 • Hos mus vendte CoQ10 angstlignende adfærd forårsaget af epilepsimedicin. Det gendannede også niveauerne af neurotransmittere, der er involveret i angst, såsom serotonin og noradrenalin.
 • CoQ10 mindskede depression og angstlignende symptomer hos mus ved at regulere genekspressionen i hippocampus.
 • CoQ10-tilskud reducerede oxidativt stress og inflammation i hjernen, samtidig med at det lindrede angst hos rotter.
 • Hos diabetiske rotter reducerede CoQ10 angstlignende adfærd, der er forbundet med kronisk inflammation.

Nogle små studier på mennesker giver også foreløbig støtte:

 • Kvinder med brystkræft, der tog 90 mg CoQ10 om dagen, oplevede et markant fald i angst og depression efter 3 uger.
 • CoQ10 i doser på 300 mg dagligt reducerede angst hos veteraner med Golfkrigssygdom, samtidig med at det forbedrede mitokondriefunktionen.
 • Fibromyalgipatienter, der tog 100 mg CoQ10 om dagen i 3 måneder, oplevede blandt andet mindre depression og angst.

Samlet set indikerer den nuværende forskning, at CoQ10 har potentielle angstdæmpende effekter, der korrelerer med dets roller i kroppen. Der er stadig brug for flere store studier på mennesker for at bekræfte fordelene.

CoQ10-dosering mod angst

De fleste undersøgelser, der rapporterer om CoQ10's angstdæmpende virkning, bruger doser på mellem 90 og 300 mg om dagen, fordelt på 2 eller 3 doser. Kapslerne tages bedst sammen med mad, der indeholder fedt, for at opnå optimal absorption.

Som en fedtopløselig antioxidant bør CoQ10-tilskud opbevares køligt, tørt og beskyttet mod lys. For nogle kan opdelte lavere doser som 100 mg pr. dag være at foretrække for at minimere eventuelle fordøjelsesbivirkninger, når man begynder at tage tilskud.

Personer, der tager medicin, bør konsultere en læge, før de tager CoQ10, da det kan interagere med visse lægemidler som f.eks. blodfortyndende midler. Alle, der lider af angst, bør også tale med deres læge, før de prøver nye kosttilskud.

Andre overvejelser om behandling af angst

Selvom CoQ10 kan hjælpe med at reducere angst hos nogle personer, bør det ikke erstatte standardbehandlingsmetoder. Andre dokumenterede strategier omfatter:

 • Kognitiv adfærdsterapi (CBT) - CBT fokuserer på at ændre tanke- og adfærdsmønstre, der bidrager til angst. Det er meget effektivt til behandling af angstlidelser.
 • Medicin - Angstdæmpende medicin som SSRI eller benzodiazepiner ordineres almindeligvis for at kontrollere angstsymptomer. De bør kun tages under lægens opsyn.
 • Afslapningsteknikker - Metoder som dyb vejrtrækning, meditation, yoga, massage eller aromaterapi kan aktivere det parasympatiske nervesystem og fremkalde afslapning.
 • Motion - Regelmæssig motion sænker stresshormoner som kortisol og frigiver endorfiner, hvilket reducerer angst. 30-60 minutter om dagen er ideelt.
 • Sund kost - At begrænse koffein, reducere inflammatoriske fødevarer og spise flere antioxidanter som bær, nødder og fed fisk kan forbedre angsten.

For at opnå de bedste resultater kan CoQ10 bruges i kombination med andre livsstilstilgange til at støtte den generelle mentale sundhed. Det anbefales også at overvåge angstniveauer og humør for at måle effektiviteten.

Den nederste linje: Kan CoQ10 hjælpe mod angst?

De nuværende beviser tyder på, at CoQ10 har lovende angstdæmpende virkninger, sandsynligvis på grund af dets roller i cellulær energi, inflammation, oxidativ stress og blodgennemstrømning. Foreløbige studier på både dyr og mennesker viser en reduktion i angstsymptomer, når man tager CoQ10-tilskud.

Der er dog stadig behov for storstilet, langsigtet forskning i mennesker for fuldt ud at validere fordelene ved CoQ10 mod angst specifikt. Samlet set ser CoQ10 ud til at være sikkert og kan give moderat lindring som en del af en bredere plan for angsthåndtering. Men optimal dosering, virkningens varighed og interaktioner kræver yderligere undersøgelser.

Personer, der kæmper med en angstlidelse, bør altid konsultere en psykolog først. CoQ10 kan tilbyde en ekstra måde at understøtte behandlingen på, men bør ikke erstatte anden medicinsk behandling, terapi og livsstilstilgange, som er nødvendige for at håndtere denne komplekse tilstand korrekt.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Om CoQ10 og hvordan det virker i kroppen:

Om sammenhængen mellem CoQ10 og angst:

Om doser af CoQ10 mod angst:

På andre angstbehandlinger:

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder