Lev livet uden ubehag

Informationsside om lindring

Lev det liv, du altid har drømt om
Vi oplever alle smerte og ubehag forskelligt, men der er én ting, vi alle har til fælles: Disse gener kan påvirke den måde, vi lever livet på og kan forhindre os i at lave de ting, vi elsker. Dagligt ubehag kan i høj grad påvirke livskvaliteten, men sådan behøver ikke at være.

  • Forskellige typer smerter
  • Akut vs. kronisk: Hvad er forskellen?
  • Signalering mellem krop og sind
  • Ubehag: Små ændringer, du selv kan foretage
  • Ingredienser, der kan hjælpe

Vores sundhedstips

Forskellige typer smerte

Nociceptive
smerter

De fleste smerter falder typisk ind under én af to kategorier: nociceptiv eller neuropatisk. Førstnævnte skyldes som regel eksterne stimuli (som hvis du fx træder på en spids genstand), mens sidstnævnte skyldes problemer med kroppens nervesystem.

Neuropatiske
smerter

Akut vs. kronisk:
Hvad er forskellen?

Akutte smerter

Når du træder på en spids genstand, slår din albue eller får en hudafskrabning udløses det der kaldes akut smerte. Smerten varer normalt kun et par minutter, men den kan i nogle tilfælde fortsætte i 3-6 måneder.

Kroniske smerter

Kroniske smerter er langt værre, da de ikke fortager sig, selv efter man fjerner de åbenlyse udløsende faktorer. Det kan skyldes at smertevejen er beskadiget eller ikke fungerer korrekt, og det er et ofte som følge af underliggende sygdomme eller lidelser.

Signalering mellem
krop og sind

Smerte er en reaktion på skadelige eller farlige stimuli. Den fortæller os, når vi skal trække os fra truende situationer og har hjulpet mennesker med at overleve i millioner af år. Selvom det ikke er behageligt at opleve smerter, ville vores krop ikke være i stand til at hele og reparere sig selv uden dem.

Smertefornemmelser har dog ikke et direkte link til vores hjerne, på trods af hvor hurtigt vi mærker dem! I stedet er smerte afhængig af flere forskellige neuroner og nervebaner for at komme fra smertekilden til vores hjerne og tilbage igen.

Hvordan håndterer kroppen smerte?

Håndtering af smerte afhænger af to nøglekomponenter: det dorsale horn og thalamus. Det dorsale horn er et nervecenter, som findes nederst i rygsøjlen, mens thalamus er en del af mellemhjernen, der er ansvarlig for at organisere smertesignalerne.

Når smertesignalerne er organiseret, sendes de videre til den sensoriske cortex (vores følelsesmæssige reaktion på smerte), hvor det dechifreres og fortolkes af den motoriske cortex (vores fysiske reaktion på smerte).

Ubehag:
Små ændringer, du selv kan foretage

Selvbehandling som fx mindfulness-meditation, kosttilskud og livsstilsændringer, spiller en vigtig rolle for behandling af smerter.

Disse små skridt har ofte en positiv indvirkning på livskvaliteten. Ubehag er uundgåeligt, men det betyder ikke, at det er uhåndterligt.

Motion

Stay active to help control pain.

Kosttilskud

Try natural supplements and complementary treatments.

Mindfulness

Manage your learned response to pain.

Tal om det

Discuss your frustrations with others.

Del

Ask for help with painful activities.

Ingredienser, der kan hjælpe

Cannabinoider Cannabidiol (CBD), Cannabinol (CBN) Cibdol products that contain cannabinoids are: CBD Olie

Cibdol er her for at hjælpe. Vi har et omfattende udvalg af naturlige produkter til lindring, der kan hjælpe dig med at få frirum og gribe dagen.

Ofte stillede spørgsmål

Har du spørgsmål om lindring?

Er du i tvivl om, hvor du skal starte, når det gælder håndtering af daglige smerter, eller hvilke symptomer du kan forvente? Du kan finde alt, hvad du har brug for at vide i vores Wellness- encyklopædi.
Hvad er smerte?

Fysisk smerte kan umiddelbart virke som en lidelse, der er nemmere at håndtere, men det gør ikke altid symptomerne nemmere at behandle. Faktisk kan fysiske smertebehandlinger variere meget, da vi alle oplever smerte meget forskelligt. Alle menneskers smertetærskel er forskellig, og derfor findes der ikke to ens tilfælde af fysisk smerte, uanset hvor ens de muligvis ser ud til at være.

Uanset om det gælder nociceptiv smerte (når du slår dig eller får en rift), radikulær smerte (kompression) eller visceral smerte (skade på indre organer), findes der mange fysiske smertefornemmelser med hver deres symptomer, håndteringsteknikker og behandlingsmetoder. Heldigvis er de fleste tilfælde af fysisk smerte akutte, og derfor forsvinder smerten, når du heler, eller når skaden behandles.

Det er dog ikke ualmindeligt, at fysisk smerte kan udvikle sig til kronisk smerte, især hvis det omhandler ryg- eller nakkeskade. Faktisk lever en ud af fem voksne i Europa med vedvarende smerter. Selvom smerterne i de fleste tilfælde er håndterbare, forhindrer det dem ikke i at tære på din selvtillid og livsglæde.

Hvis du lider af akut eller kronisk fysisk smerte, findes der meget hjælp at hente. Uanset om du bruger håndteringsteknikker som mindfulness, kosttilskud, motion eller vælger at tale med andre om det, findes der mange metoder, som kan hjælpe dig med at leve et indholdsrigt og lykkeligt liv på trods af kroniske smerter. Når det gælder behandling afhænger den mest effektive tilgang af den nøjagtige diagnose. Tøv ikke med at kontakte din læge, og hvis det er muligt, skal du sørge for at holde øje med smerterne for at hjælpe din læge med at finde frem til årsagen.

Læs vores omfattende artikel for at lære mere om de forskellige smertetyper, hvorfor vi alle oplever smerte forskelligt og de bedste måder at håndtere kronisk fysisk smerte på.

Hvad er neuropatisk smerte?

Nervesmerter eller neuralgi er ikke bare vanskeligt at behandle, men de kan i allerhøjeste grad også påvirke livskvaliteten. Der findes billioner af nerver i menneskekroppen. Derfor kan det være som at lede efter en nål i en høstak, når man skal identificere den underliggende årsag til neuropatisk smerte.

Smerte er i princippet et simpelt koncept. Når noget forårsager skade på vores krop, reagerer kroppen på behørig vis. Når det gælder neuropatisk smerte, stammer ubehag, kløe, følelsesløshed eller nedsat følesans dog fra forstyrrede smertesignaler og nerverne, som bærer disse signaler. Derfor er det stadig problematisk at behandle nervesmerter - vores smerterespons er meget mere kompleks, end man lige umiddelbart skulle tro.

Oftest skyldes neuropatisk smerte en skade, sygdom eller infektion. Det er sjældent at nervesmerter forekomme tilfældigt, men når det sker, falder det under en af flere kategorier. Heldigvis er det muligt at isolere forstyrrelsen af vores smertsignalering ved at definere den type neuropatisk smerte, som den enkelte patient oplever. Fx er fokal neuropati centreret omkring hoved, hænder, torso og ben og tyder som regel på en skade af den enkelte nerve fremfor skader på et specifikt nervecenter.

Selvom neuropatisk smerte til tider kan føles overvældende, findes der masser af håndteringsteknikker og mulige behandlinger. Smerte kan være en indviklet mekanisme, men der er heldigvis moderne avancerede midler til rådighed nu om dage. Da alle menneskers smerterespons er forskellige, er det naturligvis vigtigt at være åben over for forskellige behandlingsmetoder for at finde frem til, hvilken metode der hjælper bedst på symptomerne. Nerveblokkere, fysioterapi, kosttilskud, livsstilsændringer og medicin kan hjælpe med at genoprette en aktiv livskvalitet.

Læs vores dybtgående artikel, hvis du er interesseret i at lære mere om smerterespons, hvordan kroppen håndterer smerte, og hvordan man lever med neuropatiske smertelidelser.

Hvad er gastritis?

8 ud af 1.000 mennesker lider af den udbredte fordøjelsesforstyrrelse gastritis (mavekatar), som kan påvirke livskvaliteten markant. Gastritis er en tilstand med betændelse i mavesækkens slimhinde, og symptomerne kan vise sig lige fra let ubehag til svære mavekramper, kvalme og opkastning.

Selvom det er almindeligt at udvikle gastritis som følge af en autoimmun lidelse, kan lidelsen forårsages af mange forskellige stoffer. Fx kan overdreven rygning og indtagelse af alkohol og antiinflammatoriske midler (NSAID'er) alle være med til at nedbryde mavens beskyttende slimhinde. Denne nedbrydning forårsager irritation, da vores mavesyrer begynder at tære på mavesækken.

Heldigvis er det nemt at stille diagnosen gastritis. Det gøres ved hjælp af en almindelig blod- eller afføringstest, som hurtigt identificerer mulige årsager. Afhængigt af den nøjagtige årsag til gastritis kan behandlingen dog være lidt vanskeligere. Hvis tilstanden skyldes de udløsende faktorer, som vi nævnte ovenfor, kan det kræve simple livsstilsændringer. Hvis årsagen derimod viser sig at skyldes bakterier eller eksisterende autoimmune lidelser, kan din læge forsøge at kombinere syreneutraliserende midler (anticidum), medicin, B12-vitamin og antibiotika.

Den gode nyhed er, at der findes masser af praktiske håndteringsteknikker, hvis du lider af gastritis, og selv små ændringer kan gøre en væsentlig forskel, når det gælder intensiteten af symptomerne. Hvis du har mistanke om, at du muligvis lider af gastritis, skal du selvfølgelig kontakte din læge som det allerførste. Men når først du ved, hvad du har at gøre med, kan opdeling af måltider, selvmedicinering (hensigtsmæssigt) og kosttilskud hjælpe.

Hvis du vil lære mere om gastritis, kan du læse vores omfattende artikel, som bl.a. omfatter den fulde liste over symptomer, potentielle behandlinger, og hvordan man lever med lidelsen.


Produktfinder