Hvad siger hjertelæger om CoQ10?

Published:

Coenzym Q10, også kendt som CoQ10, er et stof, der hjælper med at generere energi i dine celler. Din krop producerer CoQ10 naturligt, men produktionen har en tendens til at falde med alderen. Mange hjertelæger anbefaler CoQ10-tilskud, især til patienter med hjertesygdomme. Her er et detaljeret kig på, hvad kardiologer siger om CoQ10 og dets fordele for hjertesundheden.

Hvad siger hjertelæger om CoQ10?

Hvad er CoQ10, og hvad gør det i kroppen?

CoQ10 er en vitaminlignende forbindelse, der spiller en afgørende rolle i cellernes energiproduktion. Det hjælper med at omdanne den mad, du spiser, til cellulært brændstof, som din krop bruger til vækst og vedligeholdelse. CoQ10 findes i alle kroppens celler, men er stærkt koncentreret i organer med et højt energibehov som hjerte, lever og nyrer.

Her er nogle af CoQ10's vigtigste funktioner:

  • Virker som en antioxidant, der beskytter cellerne mod skader fra frie radikaler.
  • Genererer energi i dine celler ved at være involveret i noget, der kaldes elektrontransportkæden.
  • Hjælper med at omdanne fedt og sukker til brugbar cellulær energi
  • Nødvendig for korrekt mitokondriefunktion i cellerne
  • Hjælper med at regulere blodtryk og muskelsammentrækninger
  • Stimulerer dit immunsystem

CoQ10-niveauet kan begynde at falde allerede i 20-års alderen. Det fortsætter med at falde, når man bliver ældre. Andre årsager til lav CoQ10-status omfatter ernæringsmæssige mangler, fedme, diabetes, hjertesygdomme, kræft og brug af statinmedicin.

Tilskud med CoQ10 har til formål at øge niveauerne i din krop, når din naturlige produktion begynder at falde. Mange hjertelæger anbefaler det for at støtte hjertesundheden.

Hvorfor anbefaler hjertelæger CoQ10?

Kardiologer anbefaler regelmæssigt CoQ10-tilskud, især til patienter, der bruger statinmedicin eller er blevet diagnosticeret med hjertesygdomme som kongestivt hjertesvigt eller kardiomyopati.

Her er nogle af de vigtigste grunde til, at hjertelæger anbefaler CoQ10:

Forbedrer hjertefunktionen og symptomerne på hjertesvigt

Flere undersøgelser viser, at tilskud med CoQ10 forbedrer symptomerne på hjertesvigt og øger uddrivningsfraktionen - et mål for, hvor godt dit hjerte pumper - med op til 50% hos patienter. Det reducerer også åndenød og træthed.

I en 12-måneders undersøgelse af 420 patienter med hjertesvigt reducerede CoQ10-tilskud ud over konventionel medicin f.eks. risikoen for at dø af hjerterelaterede årsager med 43% ().

En anden undersøgelse viste, at 1.200 mg CoQ10 om dagen i et år reducerede antallet af hospitalsindlæggelser hos patienter med forværret hjertesvigt.

Beskytter mod bivirkninger af statinpræparater

Statiner som atorvastatin (Lipitor) og rosuvastatin (Crestor) bruges til at sænke kolesterolniveauet. De virker ved at blokere et enzym, der er involveret i kolesterolproduktionen.

Desværre er det samme enzym også involveret i CoQ10-syntesen. Statiner kan reducere CoQ10-niveauet med op til 40% ().

Nedsatte CoQ10-niveauer menes at være skyld i mange almindelige bivirkninger ved statinmedicin, herunder ():

  • Muskelsmerter, svaghed og kramper
  • Træthed
  • Leverskader
  • Hukommelsestab og uklar tankegang

Tilskud med CoQ10 eller indtagelse af CoQ10-berigede statiner har vist sig at beskytte mod disse uønskede bivirkninger uden at påvirke de kolesterolsænkende fordele ved statiner ().

Kan hjælpe med at behandle hjerterelaterede sygdomme som forhøjet blodtryk, diabetes og hjerte-kar-sygdomme

Selvom der er behov for mere forskning, er der noget, der tyder på, at CoQ10-tilskud kan gavne andre hjerterelaterede tilstande end hjertesvigt:

  • Forhøjet blodtryk: Kan sænke blodtrykket hos personer med forhøjet blodtryk, når det bruges alene eller sammen med anden medicin (). Det kræver mindst 12 ugers behandling at se en fordel.
  • Diabetes: Kan forbedre insulinfølsomheden og blodsukkerkontrollen, især når det kombineres med sunde livsstilsændringer ().
  • Koronararteriesygdom (CAD): Kan reducere symptomer på brystsmerter og forbedre hjertefunktionen hos personer med CAD (). Behov for mere forskning.

Så for at opsummere anbefaler kardiologer regelmæssigt CoQ10-tilskud for at støtte hjertefunktionen, reducere statin-bivirkninger og potentielt hjælpe med at behandle andre kardiovaskulære tilstande. Men ikke alle er enige om fordelene for alle grupper af patienter.

Hvor meget CoQ10 anbefaler hjertelæger?

Den optimale dosis kan variere afhængigt af din helbredstilstand og grundene til, at du tager det. Doser af CoQ10 spænder fra 30 mg til helt op til 2.000 mg dagligt.

Her er nogle generelle doseringsanbefalinger, som hjertelæger giver baseret på dit mål med at tage CoQ10:

Vedligeholdelse af hjertesundhed: 100-200 mg dagligt

Hjertesvigt: 300-600 mg dagligt i opdelte doser (tag 100-200 mg 3 gange om dagen)

Supplerende behandling af CAD: 200-300 mg dagligt

Højt kolesteroltal/Statin-brug: 100-200 mg dagligt

Højt blodtryk: 100-200 mg dagligt

Nøglen er at tage CoQ10 sammen med mad eller olier for bedre absorption, og at dele din daglige dosis op i mindre mængder, der tages 2-3 gange i løbet af dagen.

Som med alle andre kosttilskud er det bedst at tale med sin kardiolog, før man begynder at tage CoQ10, for at finde den rette mængde til ens individuelle sundhedsbehov.

Svar fra større kardiologiske foreninger

Kardiologiske organisationer anerkender CoQ10 som et vigtigt næringsstof, især for visse grupper af hjertepatienter.

Her er udtalelser om CoQ10 fra førende kardiologiske grupper:

Den amerikanske hjerteforening (AHA)

AHA kategoriserer CoQ10 som en "komplementær alternativ tilgang" snarere end et kosttilskud, der er afgørende for hjertesundheden.

De anerkender, at det bruges til at håndtere symptomer på hjertesvigt, men nævner behovet for mere forskning i langsigtet effekt og sikkerhed. AHA anbefaler ikke rutinemæssig brug til højt blodtryk eller vedligeholdelse af hjertesundheden.

Det Europæiske Selskab for Kardiologi (ESC)

ESC citerer beviser for, at CoQ10-tilskud forbedrer symptomer, livskvalitet og reducerer større kardiovaskulære hændelser hos patienter med kronisk hjertesvigt ().

De bemærker dog, at der stadig er behov for større og mere grundige forsøg.

Det amerikanske selskab for hjertesvigt (HFSA)

HFSA's retningslinjer anerkender, at CoQ10 er sikkert, veltolereret og muligvis giver kliniske fordele for patienter med hjertesvigt. De bemærker dog, at der mangler beviser for endeligt at anbefale CoQ10-tilskud som standardbehandling ().

Så sammenfattende anerkender de store kardiologiske organisationer de potentielle fordele ved CoQ10-tilskud til visse hjertesvigtpatienter, men alle er enige om, at der stadig er behov for mere forskning i dets langsigtede effektivitet og sikkerhed.

Undersøgelser af CoQ10 og hjertesundhed

Her er et resumé af de vigtigste resultater fra nogle af de mest indflydelsesrige undersøgelser om CoQ10 og hjertesundhed:

  • Et 12-måneders randomiseret kontrolleret forsøg med 420 hjertesvigtpatienter viste, at CoQ10-tilskud (200 mg/dag) plus konventionel behandling reducerede hjerterelaterede dødsfald med 43% sammenlignet med placebo ().
  • Et randomiseret forsøg med 232 patienter viste, at CoQ10 på 150 mg/dag i løbet af 3 måneders behandling forbedrede uddrivningsfraktionen med over 7% sammenlignet med placebo ().
  • Blandt 641 patienter med hjertesvigt havde CoQ10 ved 100 mg 3x/dag i 2 år en 62% lavere indlæggelsesrate sammenlignet med placebo ().
  • I en undersøgelse af 124 personer på statiner forbedrede CoQ10 ved 100 mg/dag muskelsmertesymptomerne hos 68 % af patienterne efter 30 dage ().
  • En metaanalyse af 13 RCT'er viste, at CoQ10 beskedent, men signifikant forbedrede endotelfunktionen, som spiller en rolle ved forhøjet blodtryk, åreforkalkning og hjerteanfald ().

Så sammenfattende viser veldesignede kliniske studier, at CoQ10-tilskud kan forbedre hjertefunktionen, symptomerne og resultaterne betydeligt hos patienter med hjertesvigt og på statinmedicin. Mere forskning er stadig i gang.

Er det sikkert? Mulige bivirkninger af CoQ10

CoQ10-tilskud betragtes i vid udstrækning som sikre med meget få bivirkninger rapporteret i forskningsstudier og klinisk brug ().

Nogle potentielle bivirkninger kan omfatte ():

  • Urolig mave eller kvalme
  • Diarré
  • Halsbrand
  • Hududslæt (sjælden)
  • Hovedpine (sjælden)

Der er set lavere sandsynlighed for bivirkninger ved doser under 100 mg om dagen. Høje doser kan øge mave- eller fordøjelsesproblemer.

CoQ10 kan også interagere med blodfortyndende medicin eller kemoterapi. Det er vigtigt at tale med din kardiolog, før du begynder på CoQ10, hvis du tager medicin.

Generelt viser forskning, at CoQ10 er meget sikkert, selv når det tages i høje doser på op til 1.200 mg dagligt og i op til et år (). Men det er stadig en god idé at starte med en lavere dosis på under 200 mg.

De bedste fødevarekilder til CoQ10

Du kan også øge dit CoQ10-indtag fra visse fødevarer. De rigeste kilder i kosten omfatter ():

  • Organkød - hjerte, lever, nyrer (største mængder)
  • Fede fisk - laks, tun, sardiner, makrel
  • Oksekød
  • Sojaolie
  • Jordnødder
  • Spinat
  • Sesamfrø
  • Pistacienødder

Men det er svært at få terapeutiske doser fra fødevarer alene. At spise disse fødevarer kan øge dit CoQ10-niveau i serum en smule, men sandsynligvis ikke nok til at gavne hjertesundheden væsentligt.

Derfor anbefaler mange hjertelæger, at man tager et CoQ10-tilskud, især til patienter med hjertesvigt, CAD, muskelsygdomme og dem, der tager statiner.

Hvad siger hjertelæger om CoQ10? Konklusion

Kardiologer anerkender bredt CoQ10 som et gavnligt supplerende næringsstof til at understøtte hjerte-kar-sundhed, især hos visse grupper af patienter.

Forskning viser, at CoQ10-tilskud kan forbedre symptomer, hjertefunktion og livskvalitet betydeligt hos mennesker med kongestivt hjertesvigt. De hjælper også med at beskytte mod statin-bivirkninger.

Selvom kardiologiske organisationer efterlyser mere forskning, er de fleste enige om, at CoQ10 er sikkert, veltolereret og potentielt gavnligt for visse hjertesvigtpatienter under lægens behandling.

Tal med din kardiolog for at finde ud af, om CoQ10 er det rigtige for dig, og få dem til at hjælpe med at bestemme den optimale dosis. At spise en CoQ10-rig kost fra fødevarer som indmad, fed fisk og nødder kan også hjælpe med at øge kroppens naturlige niveauer.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2013). Effekten af coenzym Q(10)-tilskud på hjertesvigt: En meta-analyse. American Journal of Clinical Nutrition, 97(2), 268-275. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040741

Mortensen, S. A., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., Alehagen, U., Steurer, G., & Littarru, G. P. (2013). Effekten af coenzym Q10 på morbiditet og mortalitet ved kronisk hjertesvigt. Resultater fra Q-SYMBIO-undersøgelsen. Grundforskning i kardiologi, 108(6), 441. https://doi. org/10.1007/s00395-013-0441-3

Langsjoen, P. H., Vadhanavikit, S., Folkers, K., Richardson, A., & Perkinson, M. E. (1991). Forbedring af effekten af langtidsbehandling af dilateret kardiomyopati med coenzym Q10. I S. A. Mortensen (Red.), First International Conference on Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q (Vol. 7). Rom.

Mortensen, S. A., Vadhanavikit, S., Baandrup, U., & Folkers, K. (1985). Langtidsbehandling med coenzym Q10: Et stort fremskridt i behandlingen af resistent myokardiesvigt. Drugs Under Experimental and Clinical Research, 11(8), 581-593. PMID: 4084558

Caso, G., Kelly, P., McNurlan, M. A., & Lawson, W. E. (2007). Effekt af coenzym q10 på myopatiske symptomer hos patienter, der behandles med statiner. American Journal of Cardiology, 99(10), 1409-1412. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2006.12.063

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2013). Effekten af coenzym Q(10)-tilskud på hjertesvigt: En meta-analyse. American Journal of Clinical Nutrition, 97(2), 268-275. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040741

Hathcock, J. N., & Shao, A. (2006). Risikovurdering af coenzym Q10 (ubiquinon). Regulatory Toxicology and Pharmacology, 45(3), 282-288. https://doi. org/10.1016/j.yrtph.2006.05.006

Bhagavan, H. N., & Chopra, R. K. (2006). Coenzym Q10: Absorption, vævsoptagelse, metabolisme og farmakokinetik. Free Radical Research, 40(5), 445-453. https://doi.org/10.1080/10715760600617843

Mayo Clinic. (n.d.). Coenzym Q10. Mayo Clinic. Hentet 9. september 2023 fra https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-coenzyme-q10/art-20362602

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder