Forståelse af kronisk inflammation - nøglen til forebyggelse af alle livsstilssygdomme

Last updated:

Published:

Kronisk inflammation - det store problem, vi ikke ser

Diabetes, forhøjet blodtryk, hjertesygdomme, leddegigt, selv kræft - de kan alle have én ting til fælles: kronisk inflammation (CI). Vi kender stadig ikke den nøjagtige årsag til, at disse tilstande opstår, men videnskaben mener, at kronisk inflammation kan være en væsentlig medvirkende faktor til deres opståen. CI opstår, når der er en ophobning af betændelsesceller, som fortsætter med at gøre deres arbejde, selv om en infektion er overstået eller blevet behandlet. Lad os forklare.

Lad os først starte med vores inflammatoriske respons. Når du skærer dig i benet, får ondt i halsen eller forstuver en ankel, svulmer området omkring skaden op, fyldes med blod og føles varmt at røre ved. Det er vores inflammatoriske respons. Vores krop sender en kombination af hvide blodlegemer, væske og proteiner til et område af vores krop, der har brug for reparation.

Hvis du beskadiger din bil, reparerer en mekaniker den. Hvis vi beskadiger vores krop, kommer vores immunsystem os til hjælp og inddæmmer enhver potentiel infektion. Inflammation på lavt niveau kan også kaldes "suboptimalt helbred". Du er ikke på toppen, når din krop bruger energi på at bekæmpe en infektion.

billede af en træt kvinde

Hvad er kronisk inflammation?

Når skaden er begrænset, og risikoen for infektion er overstået, dør de hvide blodlegemer enten eller vender tilbage til det, de var i gang med, klar til at handle, hvis der opstår en ny skade. Kronisk inflammation begynder, når infektionen ikke forsvinder, eller når den samling af celler, der er kommet for at håndtere problemet, bliver "forvirrede" og ikke kan sprede sig, hvilket forårsager en ophobning.

Når de hvide blodlegemer når frem til en skade, er de programmeret til at håndtere inflammation. De begynder at tackle enhver skade eller inficerede celler og handler, som vores immunsystem burde. Men når infektionen er håndteret, og hvis der stadig er en overflod af inflammatoriske hvide blodlegemer, vil de begynde at angribe sunde celler. Den fortsatte ophobning får vores immunsystem til at tro, at der stadig er et problem at håndtere, og derfor bliver de hvide blodlegemer overivrige.

Når dette scenarie opstår, har man begyndelsen til en kronisk inflammation. Uden nogen form for afhjælpning kan cellerne komme endnu mere ud af kontrol og har potentiale til at bidrage til udviklingen af visse former for kræft eller de andre sygdomme, vi nævnte tidligere.

Cytokiner, det tveæggede sværd

Du undrer dig måske over, hvad der får en celle til at blive forvirret eller til at angribe sunde celler? Svaret er cytokiner.

Cytokiner er små proteinceller, der er ansvarlige for at levere beskeder til en række celler, herunder hvide blodlegemer. De forekommer i næsten alle biologiske processer, men spiller en afgørende rolle i vores immunsystem. Cytokiner kan opdeles i to lejre: proinflammatoriske og antiinflammatoriske. Vi har brug for den rette balance af begge for at sikre, at vores immunsystem fungerer korrekt. Husk, at hvis der ikke var nogen inflammatorisk respons, ville vi ikke være i stand til at bekæmpe en infektion eller virus.

Cytokiner vil, afhængigt af hvilken lejr de tilhører, levere en besked, der fortæller de hvide blodlegemer, hvordan de skal agere. Hvis der sker en overproduktion af proinflammatoriske cytokiner, ender man i et scenarie, hvor de hvide blodlegemer bliver overivrige og angriber sunde celler. Cellerne bliver forvirrede og kan fortsætte med at tro, at der er en infektion at bekæmpe, når der ikke er det.

Hvis der er for mange antiinflammatoriske cytokiner til stede, vil vores krop ikke være i stand til at slå effektivt tilbage, når vi får en virus eller infektion. Sunde mennesker har brug for en balance mellem cytokiner, der fortæller vores immunsystem, at det skal gribe ind, når vi har brug for det, og så trække sig tilbage, når vi ikke har brug for det.

Infografikken nedenfor viser, hvad der kan ske, hvis du har for mange proinflammatoriske cytokiner, en balance, der er lige tilpas, eller en ophobning af antiinflammatoriske cytokiner.

Infografik om kronisk inflammation

Kronisk inflammation - den gode nyhed i forklædning

Emnet kronisk inflammation kan lyde meget skræmmende, især fordi det har potentialet til at være en forløber for kroniske sygdomme. Verdenssundhedsorganisationen rangerer kroniske sygdomme som den største trussel mod menneskers sundhed. De forventer, at sammenhængen mellem kroniske sygdomme og kronisk inflammation vil stige i løbet af de næste 30 år og påvirke millioner af mennesker.

Men gå ikke i panik!

Hvis vi ved, at kronisk inflammation kan føre til diabetes, hjertesygdomme, gigt og allergier, så betyder det, at vi ved at håndtere CI fra starten kan forhindre, at disse tilstande nogensinde opstår. Når først diabetes eller hjertesygdomme er blevet diagnosticeret, kan de være utroligt svære at behandle. Kronisk inflammation er derimod betydeligt lettere at holde i skak.

Vores kost har en enorm indflydelse på produktionen af proinflammatoriske og antiinflammatoriske cytokiner, som igen fortæller vores celler, hvad de skal gøre. Ved at forbedre vores sundhed med de rigtige fødevarer kan vi opretholde balancen og effektivt bekæmpe risikoen for kronisk inflammation.

Fødevarer, der skal undgås

De bedste resultater opnås ved helt at undgå disse typer fødevarer, men det er også en fordel at begrænse sit indtag. De fremmer hver især en inflammatorisk reaktion:

- Stegte fødevarer: Herunder chips, kylling og løgringe.
- Raffinerede kulhydrater: Hvidt brød, visse typer pasta, bagværk
- Læskedrikke: Herunder alle andre sukkersødede drikkevarer
- Rødt kød: Bøffer falder ind under denne kategori, men det gør forarbejdet kød som hotdogs og dåsemad også.
- Margarine eller svinefedt

Fødevarer, der skal inkluderes

Følgende er gavnlige for vores helbred og hjælper vores krop med effektivt at detoxe. De bør indgå som en del af en antiinflammatorisk kost, hvor det er muligt. En simpel tommelfingerregel til at opretholde en sund balance i cellerne er at gøre som vores forhistoriske forfædre. Det kaldes palæokost og betyder, at man spiser naturlige fødevarer, som hulemennesker ville have været nødt til at jage eller samle. De har alle en antiinflammatorisk virkning:

- Tomater
- Nødder: Herunder valnødder og mandler
- Fede fisk: Typer, der er rige på omega-3, såsom makrel, tun og laks.
- Frugt: Appelsiner, kirsebær, jordbær eller blåbær
- Olivenolie
- Hampefrøolie

billede af hampefrø og hampefrøolie

Næringsstoffer fra hamp, det nye lys

Det sidste forslag, hampefrøolie, er et vigtigt forslag. Hamp har i århundreder været anerkendt som en traditionel medicin, der kan reducere inflammation. Men på trods af den udbredte brug har moderne medicin ikke været i stand til at verificere resultaterne. Tilfældigvis er det sådan, at mange af de urtemediciner, der bruges rundt omkring i verden, gør det, fordi de ser ud til at behandle inflammation, og derfor har de alle potentiale til at reducere kronisk inflammation.

Som det ser ud nu, har moderne medicin ikke bekræftet hampens potentiale til at behandle betændelse, men det kan være ved at ændre sig. Mange forskningsprojekter er i øjeblikket i gang for at fastslå, hvordan cannabinoider - kemiske forbindelser i hamp - interagerer med vores endocannabinoide system (ECS). Vores ECS er et reguleringssystem, der er forbundet med områder i vores hjerne, centralnervesystem og vitale organer. Samspillet mellem de to kan være nøglen til at bekræfte hampens antiinflammatoriske virkning.

Med en stigende mængde forskning, der fokuserer på hampens medicinske fordele, vokser muligheden for, at den kan have indflydelse på behandlingen af betændelse. Forhåbentlig vil moderne medicin bevise, hvad traditionelle lægemidler har forsøgt at sige i utallige år.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder