Hjælper fiskeolie dig med at sove?

Published:

At få nok søvn af høj kvalitet er utroligt vigtigt for dit helbred og velbefindende. Desværre kæmper mange mennesker med at falde i søvn og blive ved med at sove hele natten. Det kan betyde, at man føler sig udmattet næste dag. Der er mange potentielle årsager til dårlig søvn, lige fra stress og angst til underliggende helbredsproblemer. At finde naturlige løsninger til at forbedre søvnen er en tiltalende mulighed for mange mennesker. Det har ført til stor interesse for, om indtagelse af fiskeolie kan hjælpe dig med at sove bedre.

Hjælper fiskeolie dig med at sove?

Hvad er fiskeolie?

Fiskeolie er et kosttilskud, der indeholder omega-3-fedtsyrerne eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Det kommer fra vævet i fede fisk som laks, makrel, sardiner, ansjoser og sild. Disse fedtsyrer spiller vigtige roller i kroppen og kan give en lang række sundhedsmæssige fordele. Fiskeolietilskud er populære, og salget forventes at overstige 4 milliarder dollars årligt i 2025. Men kan de også forbedre søvnen? Lad os tage et kig på, hvad den nuværende forskning siger.

Hvordan fiskeolie kan hjælpe med søvnen

Der er flere potentielle måder, hvorpå fiskeolie kan hjælpe med at forbedre søvnen:

1. Reducerer betændelse

Kronisk inflammation er forbundet med dårlig søvnkvalitet. Omega-3-fedtene i fiskeolie har stærke antiinflammatoriske egenskaber. Ved at reducere inflammation kan fiskeolie hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn og sove bedre.

2. Sænker kortisol

Kortisol er et hormon, der frigives som reaktion på stress. Høje kortisolniveauer om natten kan gøre det svært at falde i søvn og blive ved med at sove. Fiskeolie sænker kortisoludskillelsen, hvilket kan hjælpe på søvnen.

3. Øger mængden af serotonin

Serotonin er både et hormon og en neurotransmitter, der regulerer søvnen. Lave niveauer er forbundet med søvnforstyrrelser. EPA og DHA er med til at øge serotoninniveauet, hvilket kan forbedre søvnen.

4. Regulerer døgnrytmen

Døgnrytmen er kroppens indre 24-timers ur, som regulerer søvnen. Omega-3 hjælper med at regulere døgnrytmen, hvilket kan forbedre søvnmønstrene.

5. Forbedrer depression

Depression er stærkt forbundet med søvnløshed og andre søvnproblemer. Omega-3 har humørsvingende egenskaber og kan hjælpe med at lindre depressive symptomer og reducere søvnforstyrrelser.

6. Sænker blodtrykket

Højt blodtryk kan gøre det sværere at falde i søvn og blive ved med at sove. Omega-3 i fiskeolie hjælper med at sænke blodtrykket, hvilket kan hjælpe søvnen på vej.

Videnskabelig forskning i fiskeolie og søvn

Mens de potentielle mekanismer giver mening i teorien, hvad siger den faktiske videnskabelige forskning så? Der har været flere undersøgelser af fiskeolies effekt på søvnen i de senere år:

Forbedrer søvnen hos spædbørn

Flere undersøgelser har vist, at fiskeolie forbedrer søvnen hos spædbørn. En undersøgelse gav spædbørn et DHA-tilskud eller placebo i deres første seks måneder. De spædbørn, der fik DHA, sov bedre og vågnede mindre i løbet af natten.

Reducerer søvnforstyrrelser og apnø

En undersøgelse af ældre mænd med risiko for hjertesygdomme viste, at fiskeolie i 6 måneder reducerede søvnforstyrrelser og søvnapnøepisoder. Forskerne tilskrev dette fiskeoliens antiinflammatoriske virkninger.

Forkorter tiden til at falde i søvn

En undersøgelse fra 2011 viste, at raske voksne, der tog fiskeoliekapsler, faldt i søvn ca. 2,2 minutter hurtigere end dem, der tog placebo. De rapporterede også en bedre generel søvnkvalitet.

Forbedrer søvnen hos PTSD-ramte

Forskere mener, at omega-3 kan forbedre søvnen hos personer, der lider af PTSD. En undersøgelse viste, at en kombination af fiskeolie og psykoterapi forbedrede både PTSD-symptomer og søvnkvalitet betydeligt.

Ingen forbedring i den generelle befolkning

Det er dog ikke alle studier, der har fundet positive effekter. En nylig metaanalyse fra 2021 kiggede på 18 randomiserede kontrollerede forsøg om fiskeolie og søvn. Samlet set forbedrede fiskeolie ikke søvnen i den generelle befolkning. Forskerne konkluderede, at der er behov for flere undersøgelser.

Dosering til forbedring af søvn

Hvis du vil prøve fiskeolie for at forbedre din søvn, hvilken dosis skal du så tage? De fleste studier, der har fundet positive effekter på søvnen, har brugt doser på 1-2 gram kombineret EPA/DHA om dagen. Det er også den typiske dosis, der anbefales i fiskeolietilskud.

Kig efter et kosttilskud med mindst 500-1000 mg kombineret EPA/DHA pr. kapsel. Tag 1-2 kapsler dagligt sammen med mad for at få det fulde udbytte af søvnen. Sørg for at vælge et fiskeolietilskud af høj kvalitet, som er blevet uafhængigt testet for renhed og friskhed.

Hvor lang tid går der, før det virker?

Forvent ikke øjeblikkelige resultater, hvis du begynder at tage fiskeolie før sengetid. De undersøgelser, der viste forbedret søvn, supplerede typisk deltagernes kost med fiskeolie i flere uger eller måneder, så niveauerne kunne opbygges i kroppen. De fleste forskere foreslår, at man venter mindst 2-3 måneder med at tage fiskeolie regelmæssigt for at opleve den fulde effekt på søvnen. Vær tålmodig og konsekvent med din dosering, så er det mere sandsynligt, at du vil mærke fordelene.

Sikkerhed og bivirkninger

Fiskeolie anses generelt for at være sikkert, især når det tages i normale supplerende doser. De mest almindelige bivirkninger er mindre og omfatter:

 • Fisket eftersmag
 • Fiskeånde
 • Kvalme eller mavebesvær
 • Diarré

For at mindske bivirkningerne bør du tage fiskeoliekapslerne sammen med et måltid. Det kan også hjælpe at nedsætte doseringen, indtil kroppen har vænnet sig til det. I sjældne tilfælde kan fiskeolie forårsage blødningsproblemer hos personer, der tager blodfortyndende medicin. Tal med din læge først, hvis du tager blodfortyndende medicin som coumadin.

Ellers har fiskeolie en meget god sikkerhedsprofil. Nogle undersøgelser har sikkert brugt doser på op til 5 gram om dagen, hvilket langt overstiger typiske kosttilskudsdoser.

Andre tips til at forbedre søvnen

Selvom fiskeolie kan hjælpe, vil det sandsynligvis ikke løse alle dine søvnproblemer alene. Her er nogle andre tips til at forbedre søvnen naturligt:

 • Hold en konsekvent søvnplan: Gå i seng og vågn op på samme tid hver dag, også i weekenden. Det styrker din døgnrytme.
 • Begræns eksponeringen for blåt lys: Undgå skærme i 1-2 timer før sengetid. Blåt lys hæmmer udskillelsen af melatonin.
 • Skab et optimalt søvnmiljø: Hold dit værelse køligt, mørkt og stille. Overvej mørklægningsgardiner og en maskine med hvid støj.
 • Undgå stimulanser: Lad være med at indtage koffein, nikotin eller andre stimulanser flere timer før sengetid.
 • Dyrk regelmæssig motion: Moderat aktivitet i løbet af dagen kan gøre søvnen dybere om natten. Undgå kraftig motion tæt på sengetid.
 • Reducer stress: Prøv afslappende aktiviteter før sengetid som læsning, meditation eller blid yoga. Kronisk stress forstyrrer søvnen.
 • Kontakt din læge: Hvis den dårlige søvn fortsætter, skal du tale med din læge. De kan tjekke for underliggende problemer.

Den nederste linje

Nogle videnskabelige undersøgelser tyder på, at fiskeolie i beskeden grad kan forbedre visse aspekter af søvnen hos nogle grupper af mennesker. Omega-3-fedtsyrerne synes primært at virke ved at reducere inflammation, sænke kortisol og øge serotonin. Der er dog stadig brug for mere forskning, da ikke alle undersøgelser har vist klare fordele for søvnen. At tage et fiskeolietilskud i 2-3 måneder med en dosis på 1-2 gram kombineret EPA/DHA dagligt er fornuftigt at prøve, hvis du kæmper med dårlig søvn. Men sørg for også at have gode søvnvaner, og kontakt din læge, hvis problemerne fortsætter. Selvom det ikke er en mirakelkur, er fiskeolie generelt sikkert og kan være et nyttigt supplement, når det tages som en del af en generel sund livsstil.

Hjælper fiskeolie dig med at sove? Konklusion

Tilstrækkelig dyb søvn er afgørende for både velbefindende på kort sigt og sundhed på lang sigt. Mange mennesker ser på naturlige midler som fiskeolie for at løse vedvarende søvnproblemer. Den nuværende forskning i fiskeolie og søvn har vist nogle lovende resultater, især i specifikke grupper som spædbørn, dem med søvnapnø eller PTSD-patienter. Der er dog stadig behov for flere undersøgelser for at fastslå, om fiskeolie er effektivt til at forbedre søvnen i den generelle befolkning. At tage et tilskud af fiskeolie kan give nogle beskedne fordele for dem, der kæmper med søvn ved at reducere inflammation og balancere hormoner, der regulerer søvn og humør. Når det kombineres med god søvnhygiejne, kan fiskeolie være et nyttigt supplement for nogle mennesker som en del af en integreret tilgang til at forbedre søvnkvalitet og -varighed.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder