Er omega-3 godt for sædcellerne?

Published:

Omega-3-fedtsyrer har en lang række sundhedsmæssige fordele, bl.a. forbedrer de hjerte-, hjerne-, øjen- og ledfunktion. Noget forskning tyder også på, at omega-3 kan forbedre sædkvaliteten og fertiliteten hos mænd.

Da antallet af sædceller er faldet gradvist i løbet af de sidste 40 år, er det vigtigt for par, der forsøger at blive gravide, at optimere mandens fertilitet. Kan et øget indtag af omega-3 hjælpe med at forbedre sædcellernes sundhed?

Nedenfor er en detaljeret gennemgang af evidensen for omega-3-fedtsyrer og deres effekt på sædproduktion, -kvalitet, -motilitet og -fertilitet hos mænd.

Er omega-3 godt for sædcellerne?

Hvorfor sædcellernes sundhed betyder noget for fertiliteten

Sædkvaliteten er en nøglefaktor i en mands reproduktive evner. Dårlig sædkvalitet kan gøre det sværere for par at blive gravide.

Parametre, der karakteriserer sund sæd, omfatter:

 • Højt sædtal - over 15 millioner sædceller pr. ml sæd. Et lavt antal under 10 millioner reducerer fertiliteten.
 • God sædmotilitet - Procentdel af sædceller med fremragende fremadgående bevægelse. Mindst 40 % motilitet er optimalt.
 • Normal sædmorfologi - har for det meste sædceller med perfekt form og facon. Mindst 4 % normal morfologi er ideelt.
 • Stærk DNA-integritet i sædcellerne - Lav DNA-skade eller fragmentering. Fragmentering på over 30 % forringer fertiliteten.

Andre afgørende faktorer for mandlig fertilitet er tilstrækkelig sædvolumen, pH, konsistens og lav kontaminering med hvide blodlegemer.

Optimering af kost, livsstil og kosttilskud for at fremme sund sæd giver par de bedste chancer for at blive gravide hurtigere. Kan omega-3 hjælpe med at forbedre sædkvaliteten? Lad os analysere beviserne.

Hvordan kan omega-3 forbedre sædcellernes sundhed?

Omega-3-fedtsyrer som EPA og DHA har flere gavnlige virkninger, der kan hjælpe sædproduktionen og -kvaliteten, bl.a:

Anti-inflammatoriske virkninger - Inflammation skader sædceller og testikelvæv. Omega-3's stærke antiinflammatoriske egenskaber beskytter sædcellerne.

Øget blodgennemstrømning - Omega-3 øger cirkulationen til testiklerne og urinvejene, hvilket sikrer ilt- og næringstilførsel.

Membranstabilitet - DHA opretholder sædcellemembranens fluiditet og integritet for motilitet og befrugtningsevne.

Hormonoptimering - Omega-3 sikrer tilstrækkelig androgenproduktion fra hypothalamus, hypofysen og testiklerne.

Forbedret sædkvalitet - Omega-3 forbedrer sædparametre som volumen, pH og konsistens for optimale befrugtningsforhold.

Gennem disse mekanismer kan et tilstrækkeligt omega-3-indtag understøtte en sund sædproduktion, -udvikling og -funktion med henblik på fertilitet.

Hvad siger forskningen om omega-3 og sædceller?

Talrige kliniske forsøg med mennesker har analyseret virkningen af omega-3-tilskud på sædcellernes sundhed hos mænd:

 • Sædkvalitet - Mange studier viser signifikante stigninger i sædkoncentration og -kvalitet med omega-3-tilskud. Effekten synes større hos infertile mænd.
 • Sædmotilitet - De fleste undersøgelser viser forbedringer i sædmotiliteten med omega-3. Nogle få studier fandt dog ingen ændring.
 • Sædcellernes morfologi - Der er rapporteret blandede resultater om ændringer i sædcellernes form og antallet af abnormiteter ved indtagelse af omega-3.
 • DNA-skader - Flere studier rapporterer om mindre DNA-fragmentering og oxidative skader i sædceller efter omega-3-tilskud.
 • Befrugtningskapacitet - Omega-3 øgede in vitro-befrugtningsraten hos par, der gennemgik IVF-behandling, i nogle få studier.

Overordnet set ser indtagelse af omega-3 konsekvent ud til at forbedre sædkvaliteten ved at øge antallet af sædceller og deres bevægelighed. Fordelene for morfologi og fertilitetsrater kræver yderligere undersøgelser, men ser lovende ud.

Hvorfor øger omega-3 ikke sædcellerne i alle studier?

Nogle undersøgelser viser neutrale eller ubetydelige effekter på sædcellerne ved omega-3-tilskud. Potentielle årsager til inkonsistente resultater inkluderer:

 • Forskellige omega-3-doser anvendt
 • Forskelle i undersøgelsens varighed - mindst 3 måneder kan være nødvendigt
 • Brug af generel fiskeolie versus specifikke EPA/DHA-mængder
 • Manglende kontrol med kost og livsstilsfaktorer
 • Lejlighedsvis brug af mænd med normale baseline-sædparametre
 • Genetiske forskelle påvirker den individuelle respons

Velkontrollerede undersøgelser med tilstrækkeligt høje doser af oprenset EPA/DHA hos mænd med dårlig sædkvalitet kan hjælpe med at klarlægge den sande effekt af omega-3 til at forbedre sædkvaliteten.

Er der risici ved høje doser omega-3 til sædceller?

Forsøg med mennesker viser, at doser på op til 3 gram dagligt af kombineret EPA/DHA er sikre til at støtte sædcellernes sundhed og virker gavnlige.

Potentielle bivirkninger kan omfatte:

 • Fisket eftersmag
 • Gastrointestinale forstyrrelser
 • Løs afføring

Disse er normalt milde og forsvinder ofte ved fortsat brug. At tage fiskeolie sammen med måltider og starte med lave doser hjælper med at minimere fordøjelsesproblemer.

Derudover kan omega-3 øge blødningsrisikoen ved meget høje indtag på over 3 gram dagligt fra kosttilskud. Dette er sandsynligvis kun et problem for dem, der allerede er på blodfortyndende medicin eller har koagulationsforstyrrelser.

For ellers sunde mænd anses omega-3 for at være sikkert til optimering af fertiliteten. Alligevel er det klogt at rådføre sig med sin læge om brugen, hvis man planlægger at blive gravid.

Optimalt indtag af omega-3 for mandlig fertilitet

Humane studier bruger forskellige doser af omega-3, hvilket gør det svært at give specifikke anbefalinger for fertilitet. Generelle retningslinjer omfatter:

 • Mindste effektive dosis - 500 mg EPA/DHA dagligt
 • Moderat dosis - 1000-2000 mg EPA/DHA dagligt
 • Terapeutisk dosis - op til 3000 mg EPA/DHA dagligt

For at maksimere fordelene ved mandlig fertilitet virker et omega-3-tilskud, der giver mindst 2.000 mg kombineret EPA/DHA dagligt, taget i mindst 3 måneder, mest effektivt.

Vælg altid en olie af høj kvalitet, der er verificeret for renhed. Se også efter et forhold på mindst 2:1 mellem EPA og DHA.

Livsstilsfaktorer er også vigtige for sædcellernes sundhed

Ud over omega-3 bør sunde livsstilsstrategier være en del af enhver plan for at optimere mandlig fertilitet, herunder:

Undgå tobak - Rygning er giftigt for sædceller og reducerer antallet og motiliteten.

Minimer alkohol - Et stort alkoholindtag sænker testosteronet og forringer sædproduktionen.

Vær aktiv - Regelmæssig motion øger testosteronniveauet og cirkulationen til kønsorganerne.

Tab overvægt - Fedme har en negativ indvirkning på sædceller og testosteron.

Reducer stress - høje niveauer af stresshormoner forringer fertiliteten. Øv dig i afslapningsteknikker.

Brug løstsiddende undertøj - Stramme shorts øger temperaturen i testiklerne, hvilket reducerer sædproduktionen.

Få nok D-vitamin - Tilstrækkelige niveauer af D-vitamin er forbundet med bedre sædkvalitet.

Begræns eksponering for giftstoffer - Undgå rekreative stoffer, overdreven medicinering og miljøgifte, som skader sæden.

En sund kost og en aktiv livsstil udgør fundamentet. Omega-3 kan give yderligere fertilitetsfordele fra dette sunde udgangspunkt.

Er omega-3 godt for sædcellerne? Konklusion

Sammenfattende tyder en voksende mængde forskning på, at kosttilskud med omega-3-fedtsyrer kan forbedre sædkvaliteten, -mængden, -motiliteten og fertiliteten hos mænd.

Ikke alle undersøgelser viser klare fordele. Men omega-3 virker konsekvent mest effektivt til at øge lavt sædantal og motilitet - to vigtige faktorer for mandlig fertilitet.

For mænd med dårlige sædparametre anbefales det at tage 2.000-3.000 mg dagligt af kombineret EPA og DHA omega-3 i mindst 3 måneder.

Omega-3 er sikkert, naturligt og til at betale. Når de kombineres med en sund kost og livsstil, er de et klogt hjælpemiddel til at optimere mandlig fertilitet og forbedre chancerne for befrugtning.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder