Hvorfor skal man tage omega-3 om natten?

Published:

Omega-3-fedtsyrer er utroligt vigtige for den generelle sundhed. De giver mange fordele for dit hjerte, din hjerne, dine øjne og meget mere.

Mange mennesker tager omega-3-tilskud for at øge deres indtag af disse gavnlige fedtstoffer. Men hvornår er det bedst at tage dem - morgen eller aften?

Her er et detaljeret kig på, hvorfor det kan være en fordel at tage omega-3 om natten.

Hvorfor skal man tage omega-3 om natten?

Hvad er omega-3?

Før vi undersøger, hvornår man skal indtage omega-3, skal vi kort gennemgå, hvad de er, og hvorfor de er så vigtige.

Omega-3-fedtsyrer er flerumættede fedtsyrer. Der findes tre hovedtyper:

 • Eicosapentaensyre (EPA): Findes hovedsageligt i fisk og skaldyr. Giver antiinflammatoriske effekter.
 • Docosahexaensyre (DHA): Findes også i fisk og skaldyr. Vigtig for hjernens og øjets sundhed.
 • Alfa-linolensyre (ALA): Findes i planteolier som hørfrø. Kroppen kan omdanne ALA til EPA og DHA, men kun i små mængder.

Disse omega-3-fedtstoffer giver mange sundhedsmæssige fordele, herunder:

 • Reduceret inflammation
 • Lavere triglycerider
 • Forbedret hjertesundhed
 • Forbedret hjernefunktion og mental sundhed
 • Bedre sundhed for øjnene
 • Sundere hud og hår

Men de fleste mennesker får ikke nok omega-3 fra deres kost. Kosttilskud kan hjælpe med at udfylde dette ernæringsmæssige hul.

Lad os nu se på, hvorfor natten kan være det optimale tidspunkt at tage dit omega-3-tilskud.

Hvorfor tage omega-3 om natten?

Her er nogle af de vigtigste grunde til, at det kan være en fordel at tage sit omega-3-tilskud om aftenen:

1. Symptomer på omega-3-mangel forværres om natten

Omega-3 hjælper med at regulere inflammation, humør og kredsløb. Mangel på disse fedtstoffer kan få symptomer som ledsmerter, depression og dårlig blodgennemstrømning til at blive værre om natten.

Hvis man tager et omega-3-tilskud inden sengetid, kan det hjælpe med at lindre disse symptomer.

Hvis ledsmerter f.eks. blusser op om natten, kan omega-3 hjælpe med at reducere inflammation og ubehag. De fremmer også en bedre søvn, hvilket er vigtigt for smertebehandlingen.

Derudover forbedrer omega-3 blodgennemstrømningen ved at gøre blodcellerne mere fleksible og blodkarrene udvidede. Det kan afhjælpe natlige kramper i benene og rastløse ben forårsaget af dårlig blodcirkulation.

2. Omega-3 kan øge fordelene for hjertet natten over

Hjertefrekvens og blodtryk falder under søvnen. Omega-3 hjælper med at optimere disse natlige hjerterytmer gennem deres virkning på nervesystemet.

Undersøgelser viser, at omega-3 også sænker hjerterytmen betydeligt og forbedrer hjerterytmevariabiliteten. Disse fordele forstærkes, når omega-3 tages om aftenen.

Ved at optimere hjertesundheden om natten kan omega-3 beskytte mod natlige hjertehændelser, som hjerteanfald og slagtilfælde, mens du sover.

3. Kan støtte metaboliske funktioner natten over

Omega-3 har en gavnlig effekt på energibalancen og stofskiftet. Forskning viser, at hvis man tager dem om natten, kan det forstærke disse effekter.

I en undersøgelse hjalp omega-3-tilskud ved sengetid med at øge nattens lipolyse - nedbrydningen af fedt til energi. De forbedrede også insulinfølsomheden om morgenen.

Disse metaboliske effekter natten over kan fremme vægttab. I en anden undersøgelse øgede indtagelse af omega-3 før sengetid mæthedsfornemmelsen næste morgen og nedsatte kalorieindtaget.

4. Fremmer bedre søvnkvalitet

God søvn er afgørende for det generelle velbefindende. Desværre får mange voksne ikke de anbefalede 7-9 timers søvn pr. nat.

Omega-3 har vist sig at forbedre flere aspekter af søvnen. Især DHA øger mængden af melatonin og fremmer en dybere og mere restituerende søvn.

I undersøgelser af børn og voksne forbedrede et omega-3-tilskud ved sengetid konsekvent søvnkvaliteten, reducerede tiden til at falde i søvn og øgede søvnens varighed.

Bedre søvn regulerer hormoner, forbedrer hjernens funktion og forbedrer fokus, hukommelse og humør næste dag.

5. Kan støtte hjernens funktion natten over

Hjernen forbliver aktiv, mens du sover, og konsoliderer minder, udrenser giftstoffer og meget mere. Omega-3 understøtter disse hjernefunktioner om natten.

DHA udgør over 90 % af omega-3 i hjernen. Det hjælper med at danne cellemembraner og letter kommunikationen mellem hjernecellerne.

Tilskud med DHA forbedrer ilttilførslen til hjernen, forsyner neuronerne med energi og understøtter regenereringen af hjerneceller natten over.

Ved at optimere hjernecellernes reparation og forbindelser natten over fremmer omega-3 fokus, indlæring, humør og hukommelse næste dag.

6. Praktisk doseringsskema

Hvis du tager et kosttilskud om aftenen, bliver det en del af din sengetidsrutine. Det kan forbedre compliance i forhold til morgendosering.

Omega-3 optages bedst sammen med et måltid, der indeholder fedt eller olie. For de fleste mennesker plejer aftensmaden at være det tungeste måltid og fedtindtag i løbet af dagen.

Ved at tage omega-3 sammen med aftensmaden kan de fordøjes og optages optimalt. Fedtsyrer har også en naturlig mild beroligende effekt, som kan fremme søvnighed.

Alt i alt er det nemt at huske og effektivt at tage omega-3-tilskud om aftenen.

Hvor meget og hvilken slags omega-3 skal man tage om aftenen?

For at få det fulde udbytte af omega-3 natten over:

 • Tag 1-2 gram omega-3 i alt - kig efter et tilskud med både DHA og EPA. Et forhold på 2:1 mellem EPA og DHA er ideelt.
 • Tagdet sammen med aftensmaden - Tag dit kosttilskud under dit sidste måltid for at forbedre optagelsen.
 • Vælg et kvalitetsprodukt - Se efter velrenommerede tredjepartstests og renhedsgarantier. Fiskeolie og algeolie med omega-3 er begge gode valg.
 • Tal med din læge - Få personlig rådgivning om den rigtige omega-3-dosis og -formulering til dine behov.

Er der nogen ulemper ved at tage omega-3 om natten?

Omega-3-tilskud er generelt meget sikre. Den mest almindelige bivirkning er en fiskeagtig eftersmag, især ved fiskeolieprodukter.

Der er ikke meget, der tyder på, at der er væsentlige ulemper ved at tage omega-3 om natten. Men der er et par ting, man skal huske på:

 • Omega-3 kan intensivere livlige drømme eller mareridt hos nogle mennesker. Det kan som regel løses ved at reducere doseringen.
 • Meget høje doser kan bidrage til blodfortynding. Kontakt din læge, hvis du tager blodfortyndende medicin eller før en operation.
 • Vær opmærksom på eventuelle ændringer i søvnkvaliteten. Omega-3 skulle forbedre søvnen, men kan i sjældne tilfælde forårsage søvnløshed.

Som med alle andre kosttilskud er det klogt at starte med en lav dosis og arbejde sig op for at vurdere sin individuelle tolerance.

Konklusion: Hvorfor tage omega-3 om natten?

Forskningen støtter i stigende grad, at man tager omega-3-tilskud om aftenen for at øge deres brede sundhedsmæssige fordele.

De vigtigste grunde til at tage omega-3 om natten er bl.a:

 • Lindrer inflammation, smerter, nedtrykthed og dårligt blodomløb natten over
 • Optimer hjertesundheden, mens du sover
 • Giver metaboliske fordele og vægttab
 • Fremmer dybere, mere genopbyggende søvn
 • Understøtter hjernens funktion og reparation natten over

Alene det at gøre omega-3 til en del af din sengetidsrutine forbedrer efterlevelsen. Fedtsyrer optages også godt med en tung middag, der indeholder fedt eller olier.

På grund af de mange fordele natten over bør du tage dit omega-3-tilskud som det sidste, du indtager, inden du går i seng. Denne enkle vane sikrer, at du vågner op og føler dig sundere, gladere, skarpere og mere udhvilet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder