Reducerer fiskeolie betændelse?

Published:

Inflammation er en naturlig proces, der hjælper kroppen med at hele efter skader, infektioner og sygdomme. Kortvarig inflammation er gavnlig, men kronisk inflammation kan føre til forskellige helbredsproblemer. Omega-3-fedtsyrerne i fiskeolie har stærke antiinflammatoriske egenskaber, som kan hjælpe med at reducere uønsket inflammation.

Sådan bekæmper fiskeolie betændelse

Sådan bekæmper fiskeolie betændelse

Fiskeolie indeholder store mængder af omega-3-fedtstofferne eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Undersøgelser viser, at EPA og DHA kan reducere inflammatoriske markører som f.eks:

C-reaktivt protein

C-reaktivt protein (CRP) er en følsom markør for systemisk inflammation. Flere undersøgelser viser, at tilskud med fiskeolie sænker CRP-niveauet hos raske voksne og personer med betændelsestilstande.

Cytokiner

Cytokiner er små proteiner, der frigives af immunceller, og som kontrollerer inflammatoriske reaktioner. EPA og DHA har vist sig at hæmme produktionen af flere pro-inflammatoriske cytokiner.

Cellulær betændelse

Fiskeolietilskud kan reducere antallet af cirkulerende pro-inflammatoriske immunceller og inflammatoriske signalmolekyler i kroppen.

Tilstande, der forbedres af fiskeoliens antiinflammatoriske virkninger

De antiinflammatoriske egenskaber ved fiskeolie kan gavne flere helbredstilstande, der er forbundet med kronisk inflammation:

Gigt

Patienter med leddegigt, der tager omega-3-tilskud, oplever ofte mindre hævelse i leddene, morgenstivhed og smerter. Fiskeolie kan også gøre det muligt for gigtpatienter at reducere brugen af antiinflammatorisk medicin.

Metabolisk sygdom

Kronisk inflammation bidrager til insulinresistens, fedme og åreforkalkning. De antiinflammatoriske virkninger af fiskeolie hjælper med at forbedre biomarkører, der er forbundet med metabolisk syndrom.

Inflammatoriske tarmsygdomme

Tilskud med fiskeolie kan hjælpe med at reducere symptomerne på Crohns sygdom og colitis ulcerosa, de to hovedtyper af inflammatoriske tarmsygdomme.

Astma

Fiskeolie har vist sig at forbedre lungefunktionen og reducere astmasymptomer på grund af dens antiinflammatoriske virkninger. Det kan gøre det muligt for nogle patienter at reducere steroidmedicinen.

Autoimmune sygdomme

De antiinflammatoriske virkninger af omega-3 kan hjælpe med at forbedre symptomerne på visse autoimmune tilstande som lupus, psoriasis og multipel sklerose.

Psykiske lidelser

Patienter med svær depression har højere niveauer af inflammation. Omega-3-tilskud kan have terapeutiske virkninger ved at hæmme proinflammatoriske cytokiner, der kan påvirke humør og adfærd negativt.

Hvor meget fiskeolie er nødvendigt for at opnå antiinflammatoriske fordele?

At spise omega-3-rige fisk kan give nogle antiinflammatoriske virkninger. Undersøgelser viser dog, at indtagelse af fiskeolietilskud i doser på 1000-4000 mg om dagen giver de mest potente antiinflammatoriske fordele.

Den optimale dosis afhænger af dine sundhedsmål:

  • Generelt helbred: 1000 mg EPA/DHA dagligt
  • Hjertesundhed: 2000 mg EPA/DHA dagligt
  • Autoimmun sygdom: 3000 mg EPA/DHA dagligt
  • Inflammatorisk arthritis: 3000-5000 mg EPA/DHA dagligt

Tal med din læge for at finde den rigtige fiskeoliedosis til dig baseret på dine specifikke helbredsforhold og mål.

Anti-inflammatoriske mekanismer i fiskeolie

Forskning viser, at omega-3-fedtsyrer fra fiskeolie reducerer inflammation gennem flere mekanismer:

1. Hæmning af eicosanoider

Eicosanoider er signalmolekyler fremstillet af omega-6-fedtstoffer, der fremmer inflammation. EPA og DHA hæmmer produktionen af inflammatoriske eicosanoider som leukotrien B4.

2. Cytokin-undertrykkelse

Omega-3 blokerer syntesen af pro-inflammatoriske cytokiner som interleukin-1β, interleukin-6 og tumornekrosefaktor alfa (TNF-α).

3. Resolvin-produktion

EPA og DHA omdannes til specialiserede pro-resolving mediatorer kaldet resolviner, der aktivt løser inflammation og fremmer vævsheling.

4. Reduktion af oxidativ stress

Fiskeolie har en antioxidantvirkning, som dæmper det oxidative stress, der driver kroniske inflammatoriske tilstande.

Er krillolie eller almindelig fiskeolie bedre mod betændelse?

Både krillolie og almindelige fiskeolietilskud har antiinflammatoriske fordele, men der er nogle vigtige forskelle:

  • Krillolie indeholder EPA og DHA bundet til fosfolipider, hvilket kan forbedre biotilgængeligheden.
  • Fiskeolie giver mere samlet EPA/DHA til en lavere pris
  • Krillolie indeholder også antioxidanten astaxanthin.

Krillolie er lovende mod gigt ved lavere doser sammenlignet med fiskeolie. Til andre lidelser anbefales almindelige fiskeolietilskud på grund af deres højere omega-3-indhold i forhold til vægten.

Fødevarekilder til antiinflammatoriske omega-3-fedtsyrer

De rigeste kostkilder til antiinflammatorisk EPA og DHA er:

  • Laks
  • Makrel
  • Sardiner
  • Ansjoser
  • Sild
  • Ørred
  • Østers
  • Tun
  • Hvidfisk

Sigt efter mindst to portioner (6 ounces) om ugen af disse fede fisk. ALA, der findes i vegetabilske fødevarer som valnødder, hørfrø og chiafrø, kan omdannes til EPA/DHA, men omdannelsen er ineffektiv.

Bør jeg tage fiskeolie sammen med antiinflammatorisk medicin?

Fiskeolie er sikkert at tage sammen med de fleste lægemidler. Spørg dog din læge, før du kombinerer fiskeolie med blodfortyndende medicin, da det kan øge blødningsrisikoen. Fiskeolie kan gøre det muligt for nogle patienter at sænke doserne af antiinflammatorisk medicin, men dette bør overvåges af en læge.

Svar på almindelige spørgsmål om fiskeolie

Nedenfor er svar på nogle ofte stillede spørgsmål om fiskeolie og inflammation:

Q: Hvor lang tid tager det for fiskeolie at reducere inflammation?

Det kan tage 2-3 måneder med regelmæssige fiskeolietilskud at se en betydelig reduktion i inflammatoriske markører. Virkningerne er dosisafhængige, og højere doser giver hurtigere lindring.

Q: Reducerer fiskeolie ledbetændelse og gigt hurtigere end medicin?

Selvom fiskeolie har antiinflammatoriske virkninger, er receptpligtig medicin som NSAID og biologiske lægemidler stadig mere potente og hurtigtvirkende til svær gigt. Tilskud med fiskeolie kan dog gøre det muligt for patienterne at sænke deres medicindosis over tid.

Q: Hvis jeg er vegetar/veganer, kan jeg så stadig få antiinflammatoriske fordele fra plantebaseret omega-3?

Du kan få nogle antiinflammatoriske fordele fra den plantebaserede omega-3 ALA i veganske fødevarer som valnødder, hør og chia. Men fordi omdannelsen til EPA/DHA er begrænset, anbefales algeolietilskud til vegetarer og veganere for at få præformede, stærkt antiinflammatoriske omega-3'er.

Q: Kan jeg give mit barn fiskeolie for at reducere inflammation?

Fiskeolietilskud er sikre for børn og har antiinflammatoriske virkninger, der kan hjælpe ved tilstande som juvenil arthritis, astma og inflammatoriske tarmsygdomme. Tal altid med dit barns læge om en passende dosering. Introducer børn til omega-3-rige fisk og skaldyr for at opnå langsigtede sundhedsfordele.

Q: Gør tilberedning/opbevaring af fiskeolie det mindre effektivt mod inflammation?

Overdreven varme, lys og ilteksponering kan skade EPA og DHA i fiskeolie. Køb et velrenommeret mærke i uigennemsigtige flasker, der opbevares køligt og mørkt for at opnå maksimale antiinflammatoriske fordele. Opbevaring i køleskab efter åbning hjælper med at bevare friskheden.

Den nederste linje

Konklusionen er, at der er omfattende videnskabelig dokumentation for fiskeolies potente antiinflammatoriske egenskaber. Omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA, der findes i rigelige mængder i fiskeolietilskud, hæmmer inflammatoriske processer gennem flere mekanismer.

At få nok omega-3 fra fiskeolie eller fisk og skaldyr kan hjælpe med at forebygge eller behandle forskellige kroniske inflammatoriske tilstande og deres relaterede helbredskomplikationer. Tal med din læge for at finde ud af, om tilskud af fiskeolie passer til din individuelle sundhedstilstand og dine mål.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder