Har jordnøddesmør et højt indhold af omega-6-fedtsyrer?

Published:

Jordnøddesmør er et populært, næringsrigt smørepålæg lavet af jordnødder. Det har et højt indhold af hjertesundt fedt og planteprotein, men indeholder også en betydelig mængde omega-6-fedtsyrer. Denne artikel gennemgår, om peanutbutter har et højt indhold af inflammatoriske omega-6-fedtsyrer, og giver tips til, hvordan man kan nyde det som en del af en afbalanceret kost.

Hvad er omega-6-fedtsyrer?

Omega-6-fedtsyrer er en familie af flerumættede fedtstoffer, som er essentielle næringsstoffer for mennesker. Det vigtigste omega-6-fedtstof er linolsyre (LA), som kan omdannes til andre biologisk aktive omega-6-fedtsyrer som gamma-linolensyre (GLA) og arachidonsyre (AA).

Har jordnøddesmør et højt indhold af omega-6-fedtsyrer?

Disse fedtstoffer er involveret i vitale processer som kontrol af inflammation, blodkoagulation, hjernefunktion og hormonregulering. Men de fleste moderne kostvaner indeholder langt mere omega-6 end nødvendigt, primært fra vegetabilske olier og forarbejdede fødevarer.

Overdreven indtagelse af omega-6 kombineret med utilstrækkelig indtagelse af omega-3 kan føre til en ubalance, der fremmer systemisk inflammation, hvilket øger risikoen for kroniske sygdomme som hjertesygdomme, diabetes og gigt.

Derfor er det vigtigt ikke at overdrive med omega-6-fedt, selvom det er vigtigt at få det gennem kosten.

Hvor meget omega-6 er der i jordnøddesmør?

Peanutbutter indeholder en betydelig mængde omega-6-fedtsyrer, men den nøjagtige mængde kan variere fra mærke til mærke.

I gennemsnit giver en portion på 2 spiseskefulde (32 gram) almindeligt jordnøddesmør omkring 5-6 gram omega-6 linolsyre (LA), hvilket giver 25-30% af den daglige værdi (DV).

Nogle naturlige jordnøddesmør har dog et endnu højere indhold af omega-6 og indeholder op til 10 gram LA pr. portion.

Til sammenligning anbefaler de fleste sundhedsorganisationer, at indtaget af omega-6 ikke overstiger 5-8 % af kalorierne for at opnå optimal sundhed. Det svarer til omkring 11-17 gram om dagen på en kost med 2.000 kalorier.

Bare 2 spiseskefulde jordnøddesmør kan give op til en tredjedel af den anbefalede daglige øvre grænse for omega-6-indtag.

Top 3 grunde til, at jordnøddesmør har et højt indhold af omega-6

Der er tre hovedårsager til, at peanutbutter har så højt et indhold af inflammatoriske omega-6-fedtsyrer sammenlignet med andre sunde fedtstoffer:

1. Højt LA-indhold i jordnødder

Jordnødder indeholder naturligt en stor mængde LA, i gennemsnit omkring 30 % af det samlede fedtindhold. Da peanutbutter består af purerede peanuts, arver det den samme fedtsyreprofil.

2. Jordnøddeolier

Nogle peanutbuttermærker tilsætter en del af den jordnøddeolie, der fjernes under forarbejdningen. Jordnøddeolie indeholder omkring 30 gram omega-6 LA pr. spiseskefuld, hvilket øger omega-6-indholdet yderligere.

3. Hydrogenerede olier

Stærkt forarbejdede jordnøddesmør indeholder ofte hydrogenerede olier, der er rige på LA, for at forhindre separation. Delvist hydrogenerede olier producerer transfedtsyrer, der kan øge risikoen for hjertesygdomme.

Så ud over at jordnødder i sig selv har et naturligt højt indhold af omega-6, kan visse fremstillingsmetoder gøre jordnøddesmør endnu rigere på disse inflammatoriske fedtstoffer.

Forholdet mellem omega-6 og omega-3 i jordnøddesmør

Et andet problem med omega-6-indholdet i jordnøddesmør er, at det indeholder meget lidt omega-3-fedt til at opveje de høje LA-niveauer.

Jordnødder giver kun omkring 0,1 gram af omega-3-fedtet alfa-linolensyre (ALA) pr. portion. De fleste varianter af jordnøddesmør har et omega-6/omega-3-forhold på omkring 50:1.

For at opnå optimal sundhed bør dette forhold være tættere på 2:1 eller 3:1 ifølge de fleste ernæringsorganisationer. Den ekstremt høje ubalance mellem omega-6 og omega-3 i jordnøddesmør kan fremme inflammation.

4 tips til at afbalancere dit indtag

Hvis du regelmæssigt spiser peanutbutter, er her nogle tips til at minimere de potentielt negative virkninger af det høje omega-6-indhold:

1. Begræns portionerne

Hold dig til en portion på 1-2 spiseskefulde om dagen i stedet for at overdrive. Smør det tyndt ud i stedet for at spise store skefulde.

2. Vælg naturlige versioner

Kig efter naturligt jordnøddesmør uden tilsatte olier eller hærdede olier for at undgå for meget omega-6.

3. Par med omega-3-fedtsyrer

Kombiner peanutbutter med omega-3-rige fødevarer som fisk, valnødder, hørfrø eller chiafrø for at balancere dit indtag.

4. Tilskud med omega-3

Et omega-3-tilskud som fiskeoliekapsler hjælper med at opveje kostens omega-6 fra jordnøddesmør.

Hvis du begrænser dit indtag af peanutbutter, vælger naturlige kvalitetsmærker uden tilsatte olier og kombinerer det med omega-3-fødevarer eller kosttilskud, kan det hjælpe med at mindske bekymringerne over det høje omega-6-indhold.

Potentielle fordele ved at reducere overskuddet af omega-6

Hvis man reducerer indtaget af overskydende omega-6-fedt fra kilder som jordnøddesmør og øger det antiinflammatoriske omega-3-fedt, kan det give disse sundhedsmæssige fordele:

1. Mindre betændelse

At genskabe balancen mellem omega-6 og omega-3 hjælper med at kontrollere kronisk inflammation, som er en vigtig årsag til mange sygdomme.

2. Forbedre mental sundhed

Et højere indtag af omega-3 kombineret med et mindre overskud af omega-6 gavner depression, angst, ADHD og andre psykiske problemer.

3. Reducer risikoen for hjertesygdomme

Optimering af din omega-6/omega-3-balance sænker risikofaktorer for hjertesygdomme som højt LDL-kolesterol, triglycerider og blodtryk.

4. Understøtter hjernens funktion

Flere omega-3-fedtsyrer og et lavere forhold mellem omega-6 og omega-3 fremmer en sund aldring af hjernen og kognition.

5. Gavner hudens sundhed

Korrektion af omega-ubalance hjælper med at reducere inflammatoriske hudsygdomme som eksem, akne og psoriasis.

Sammenfattende kan man sige, at hvis man reducerer kilder til omega-6 som jordnøddesmør i kosten og øger mængden af omega-3, vil det have store fordele for både den fysiske og mentale sundhed.

Det vigtigste at tage med om jordnøddesmør og omega-6

  • Peanutbutter har et højt indhold af omega-6-fedt kaldet linolsyre (LA), hvor 2 spiseskefulde giver omkring 5-10 gram.
  • Årsagerne til det høje omega-6-indhold omfatter LA i jordnødder, tilsat jordnøddeolie og hærdede olier i forarbejdningen.
  • Jordnøddesmør har et ekstremt ubalanceret forhold mellem omega-6 og omega-3 på omkring 50:1, hvilket kan fremme inflammation.
  • Tips til at balancere indtaget er at begrænse portionerne, vælge naturlige mærker og kombinere med omega-3 fra fisk, valnødder eller kosttilskud.
  • Hvis man reducerer indtaget af overskydende omega-6 fra jordnøddesmør og samtidig optimerer indtaget af omega-3, gavner det flere aspekter af helbredet.

Konklusionen er, at peanutbutter har et relativt højt indhold af inflammatoriske omega-6-fedtsyrer sammenlignet med andre sunde fedtstoffer. Ved at moderere indtaget, vælge kvalitetsmærker og afbalancere det med omega-3 kan du nyde det som en del af en generel antiinflammatorisk kost.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder