Hjælper omega-3 med at blive større?

Published:

For alle, der ønsker at opbygge muskelmasse, er ernæring lige så vigtig som dit træningsprogram. Ud over proteinindtag er tilskud af omega-3-fedtsyrer blevet en populær praksis blandt dem, der gerne vil opbygge muskler. Men er der hold i påstandene om, at omega-3 kan støtte muskelvækst? Lad os analysere beviserne objektivt.

Hjælper omega-3 med at blive større?

En oversigt over omega-3

Før vi undersøger potentialet for muskelopbygning, skal vi først definere, hvad omega-3 egentlig er:

De tre hovedtyper af omega-3

Der er tre primære omega-3-fedtsyrer, som er vigtige for helbredet:

ALA kommer hovedsageligt fra vegetabilske fødevarer som hørfrø og chiafrø. DHA og EPA kommer primært fra fede fisk og fiskeolie.

Essentielle næringsstoffer for sundhed

Omega-3 kaldes "essentielle" fedtsyrer, fordi de ikke kan produceres af kroppen. Vi skal have dem gennem kosten for at få et godt helbred og en god udvikling.

De er kritiske komponenter i cellemembraner og spiller en afgørende rolle for hjernens funktion, øjnenes sundhed, fostrets vækst, stofskiftet og reducering af inflammation.

Kraftige antiinflammatoriske virkninger

En vigtig grund til, at omega-3 er så gavnligt, er deres evne til at løse op for kronisk inflammation i hele kroppen. Især EPA og DHA har potente antiinflammatoriske egenskaber.

Nu hvor du har forstået det grundlæggende om omega-3, så lad os analysere beviserne for, om de kan bidrage til at øge muskelmassen.

Mekanismer for, at omega-3 fremmer muskelvækst

Før vi ser på direkte kliniske undersøgelser af omega-3 og muskelopbygning, er det nyttigt at forstå nogle af de foreslåede mekanismer for, hvordan de kan hjælpe med væksten:

1. Optimering af den anabolske hormonrespons

Indtag af omega-3 kan forstærke frigivelsen af vigtige anabolske hormoner som testosteron, væksthormon og IGF-1 som reaktion på styrketræning.

Disse hormoner fremmer øget proteinsyntese og bedre restitution og tilpasning. Især EPA kan forbedre den hormonelle respons.

2. Øget aktivering af muskelproteinsyntese

Omega-3 menes at aktivere muskelproteinsyntesen (MPS) direkte gennem veje som mTOR og P70S6K. EPA har vist sig at aktivere MPS i kliniske studier.

Det giver en mere effektiv udnyttelse af aminosyrerne til reparation og opbygning af muskelvæv.

3. Reducerer nedbrydningen af muskelprotein

Omega-3 kan dæmpe kataboliske processer som nedbrydning af muskelproteiner. Når proteinnedbrydningen reduceres, skånes muskelvævet.

Denne anabolske effekt supplerer potentialet til at øge proteinsyntesen.

4. Mindskelse af kronisk inflammation

Omega-3's antiinflammatoriske egenskaber kan optimere de anabolske processer ved at fjerne kronisk lavgradig inflammation i muskler, fascia, led og sener.

At sænke inflammation hjælper musklerne med at restituere fuldt ud mellem træningspas.

Sammenfattende kan omega-3 øge muskelvæksten gennem både hormonel optimering, direkte MPS-effekter, sænkning af proteinnedbrydning og mindskelse af inflammation. Men hvad viser de kliniske beviser?

Resultater fra kliniske studier om muskelvækst

Mens de skitserede mekanismer giver plausible teorier om, at omega-3 forbedrer hypertrofi fra træning, understøtter de faktiske kliniske studier så dette? Lad os gennemgå beviserne.

Korrelationelle befolkningsdata

Nogle store observationsstudier viser positive sammenhænge mellem indtag af omega-3 og større muskelmasse og procentdel af mager kropsmasse.

Men korrelationsdata kan ikke bevise årsag og virkning. Forvekslingsfaktorer kan være involveret. Kontrollerede forsøg er mere informative.

Kliniske forsøg på utrænede personer

Nogle få forsøg har undersøgt effekten af omega-3-tilskud kombineret med et styrketræningsprogram hos utrænede voksne.

Nogle, men ikke alle, af disse undersøgelser har fundet signifikant større stigninger i muskelstyrke og -størrelse i grupper, der supplerer med omega-3 fra fiskeolie, sammenlignet med placebogrupper.

Kliniske forsøg med atleter/bodybuildere

Andre undersøgelser har fokuseret specifikt på trænede atleter og bodybuildere, der gennemgår programmer for at øge muskelmassen.

Igen rapporterer nogle af disse, at der er sket en betydelig forøgelse af muskelmasse, hypertrofi, styrkeforøgelse og tab af kropsfedt hos forsøgspersoner, der tager omega-3 i forhold til kontrolpersoner. Men andre undersøgelser viser ingen forskelle.

Begrænsninger i den nuværende forskning

Mens nogle forsøg er positive, er de overordnede resultater blandede. Begrænsninger som små stikprøvestørrelser, korte undersøgelser og brug af mindre følsomme kropssammensætningsmetoder hæmmer muligheden for at drage sikre konklusioner.

Der er stadig behov for mere robust, langsigtet klinisk forskning for at klarlægge, om omega-3 har en meningsfuld indvirkning på muskelvækst hos trænede personer.

Potentiale for større EPA/DHA-doser

Et problem kan være utilstrækkelige doser af omega-3 i undersøgelserne. Effekten kan afhænge af, om man opnår høje niveauer af EPA/DHA i blodet.

Doser af omega-3 i træningsstudier er ofte kun 1-2 gram om dagen. Men effekter kan være mere sandsynlige ved højere indtag på 2-5+ gram, der giver >3 g kombineret EPA/DHA.

Højere blodniveauer kan være nødvendige for at ændre hormonelle reaktioner, inflammation, proteinsyntese og andre muskelopbyggende mekanismer.

Det kan forklare nogle af de modstridende resultater, hvis de anvendte doser var for lave til at påvirke masse- og styrkeforøgelsen væsentligt. Mere forskning i optimale doseringsstrategier er påkrævet.

Anekdotiske beviser fra bodybuildere

Selv om der mangler solid klinisk dokumentation, rapporterer mange professionelle og fritidsbodybuildere om mærkbare fordele for muskeludvikling, kropssammensætning og restitution efter træning med en højere dosis omega-3-tilskud på 3-5+ gram EPA/DHA dagligt.

Denne type anekdotiske rapporter fra den virkelige verden kan være indsigtsfulde, men placeboeffekter er også mulige. Kontrollerede forsøg er stadig mest pålidelige.

Potentielle problemer med meget høje doser

Det skal bemærkes, at der også er nogle potentielle ulemper forbundet med overdreven indtagelse af omega-3:

 • Øget blødningsrisiko ved meget høje doser
 • Nedsat immunfunktion
 • Negative virkninger på glukosemetabolismen
 • Gastrointestinale bivirkninger som fiskebøvser

Sigt efter nok til at opnå fordele, men ikke megadosis. 2-5 gram kombineret EPA/DHA dagligt virker rimeligt, hvis man bruger et tilskud af høj kvalitet.

Yderligere livsstilsfaktorer for fremgang

Mens indtagelse af omega-3 kan give små fordele, har andre trænings- og livsstilsfaktorer sandsynligvis meget større effekt på muskelvækst, herunder:

 • Principper for progressiv overbelastningstræning
 • Få tilstrækkeligt med kalorier/protein i alt
 • Håndtering af træningsvolumen og restitution
 • Prioritering af søvnkvantitet og -kvalitet
 • At holde sig godt hydreret dagligt
 • Reducering af stressniveauer

Sørg for at tage fat på disse grundlæggende ting, før du forventer, at et kosttilskud har en betydelig indvirkning på din evne til at opbygge muskelmasse af høj kvalitet.

Konklusion

For at opsummere er de nuværende beviser for, at omega-3 øger muskelstørrelse og -styrke, blandede og ikke entydige:

 • Der findes plausible mekanismer som optimering af hormoner, mTOR-aktivering, inflammation osv.
 • Nogle forsøg af lavere kvalitet viser fordele, men mange er ikke-signifikante.
 • Positive anekdotiske rapporter, men placebo-effekt er mulig
 • Utilstrækkelig dosering i studier kan begrænse resultaterne
 • Effekterne er sandsynligvis små sammenlignet med træningsprincipper, kost og livsstil.

Selv om der er behov for mere forskning, er det sandsynligt, at omega-3 i bedste fald kun giver en mindre adjuverende støtte i øjeblikket baseret på de tilgængelige data.

De kan give et lille boost, når de doseres tilstrækkeligt, men smart træningsprogrammering, ernæring, restitution og livsstilspraksis vil stå for langt størstedelen af din evne til at bulke med succes.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder